ON BIO !?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Grzes
    Classic
    • 2005
    • 27

Zamieszczone przez Purchawa
    Zdecydowanie odwrotnie.
    Dwa pelne baki pod rzad BP Ultimate i na obu spalanie wyszlo wieksze niz na np. Shelu.

Ostatnio zalalem Diesel V-Power. Wiekszych roznic nie zauwazylem.
    Ja leje do 1.9 TDI tylko (jak na razie ) BP Ultimate (to ze wzgledu na reklame Skody
    ale poniewaz auto jeszcze nie ma 3000 to trudno powiedziec,
    srednio po Wwie (mam DSG) wyszlo mi 8.3, a 50/50 z trasa 7.8
    na trasie max jechalem 120.
    wiec ni jak sie to ma do tabeli Skody. Ale skusze sie na V-Power'a i po 3 tankowaniach napisze opinie.

Czy to prawda ze Diesel sie "rozjezdza" w czasie, czyli lepiej pracuje i mniej pali .

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Grzes, Na dotarciu moze troche wiecej palic. Ale po miescie jakis litr wiecej niz zwykly 1.9 to trzeba sie z tym liczyc, komfort kosztuje, ale podobno warto :twisted:
      Spritmonitor.de

Komentarz

• pooh2005
        Drive
        • 2005
        • 47

Grzes>
        Jezdzisz O2 1.9 TDI? Bo jesli tak to nawet na dotarciu to twoje wyniki maja sie nijak do moich: po W-wie 6,6-7,0 a w trasie 5,6 przy max 110. Moze to DSG tak nabija wynik? W trybie mieszanym mam od nowosci 6,8 a na liczniku dopiero 2000. Nie należe raczej do spokojnych kierowcow i kazde czerwone swiatlo to dla mnie wyscig. Acha zapomnialem dodac ze wlewam ostatnio tylko Shell Diesel V-Power i mam manualna skrzynie.

pozdro

Komentarz

• Marker26
          Ambiente
          • 2004
          • 133

jeśli tankuję na BP to na Ultimate w porównaniu ze zwykłym ON robię około 50km więcej!!

[ Dodano: Sro 27 Lip, 05 20:17 ]
          ale po ostatniej rozmowie z Nexusem chyba przejdę na Shell-a :P
          1.9TDI "AHF"
          Master's Tuning

Komentarz

• faun77
            Drive
            • 2008
            • 52

No super się to czytało
            Ja mam O2 Combi 1.9 TDI z 2007r i niestety po wawie w zimie mi wychodziła nawet do 9l/100.
            Na trasie fajnie bo potrafiła przy normalnej jeździe 110-140 jak trzeba to redukcja i wyprzedzanie spalić 5.3 na polskich drogach gdzie to jedziesz hamujesz przyśpieszasz i tak na zmianę.

Na dobrej autostradzie nie miałem jeszcze okazji testować.

Troszkę martwi mnie to miasto bo z tego zo piszecie powinno być w okolicy 7.8 max ale to była zima i 90 stopni to silnik łapał w połowie drogi do pracy. I 9l/100 to 100% miasto zakorkowane czasem i bez oszczędzania. Jak troszkę zwolniłem i starałem się nie przekraczać 2,5 tys obrotów to wyszło mi 8.5.

Co do BIO to na mojej klapce jest wyraźna naklejka. Jednak ja myślę, że to taka ściema dla postraszenia.

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratoRS
              • 2004
              • 25757
              • Audi

faun77, Francuzi tez straszyli a potem rozbierali ludziom silniki, bo padaly rozne uszczelnienia :twisted:

Chcesz sprawdzic. Nie trzeba lac bio, wystarczy w biedronce kupic duza zgrzewke kujawskiego i zaczac to tankowac :twisted:
              Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Zamieszczone przez faun77
                Troszkę martwi mnie to miasto bo z tego zo piszecie powinno być w okolicy 7.8 max
                kto tak pisze niby :?:
                na pewno nie ja :lol:
                saport techniczny baj DGW
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm
                no i nie ma :-)

Komentarz

• faun77
                  Drive
                  • 2008
                  • 52

Zamieszczone przez Maicroft
                  faun77, Francuzi tez straszyli a potem rozbierali ludziom silniki, bo padaly rozne uszczelnienia :twisted:

Chcesz sprawdzic. Nie trzeba lac bio, wystarczy w biedronce kupic duza zgrzewke kujawskiego i zaczac to tankowac :twisted:
                  eee.... za bardzo sie ciesze z mojej maszynki żeby ją narażać na jakieś problemy
                  Ale kto wie co będzie za kilka naście lat ....
                  Jak nadal będzie ze mną to może zrobimy taki test

Świat idzie do przodu i może za jakiś czas się doczekamy oficjalnych serwisów które uzdatniają do jazdy na BIO-ON tak jak teraz są serwisy dorabiające LPG. Potrzeba matką wynalazku...
                  Jak baryłka ropy zacznie kosztować majątek (już ponad 100$ kosztuje).
                  Dobrze, że złoty mocny do dolara.

Komentarz

• cook
                    Ambiente
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 181

tak w ramach bio diesla

We already want to start using biodiesel, but some cars are harder to switch to than other. Learn which are the easiest to work with biodiesel!

i co wy na to?

kiedyś na Discovery był taki odcinkowy program o bio dieslu, gość przejechał przez całe stany nowym samochodem campingowym z silnikiem chyba 2.0 CRDI i nie wlał do niego grama ropy.

Panowie jak patrzyłem na czym ten samochód jechał... olej z frytek to małe piwo.
                    Były posiadacz 1.8 Turbo

Nikt nie tańczy na trzeźwo, chyba że oszalał..

Komentarz

• Paweł T
                      Elegance
                      • 2006
                      • 784

ale biodiesel to nie olej z frytek czy z biedronki, to ester kwasów tłuszczowych i metanolu.
                      TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• cook
                        Ambiente
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 181

Paweł T, lali tam też paliwo które otrzymywali z filtrowanego zużytego oleju z MD plus cała masa dodatków.
                        Były posiadacz 1.8 Turbo

Nikt nie tańczy na trzeźwo, chyba że oszalał..

Komentarz

• arturv3
                          Ambiente
                          • 2006
                          • 100

Zamieszczone przez Paweł T
                          ale biodiesel to nie olej z frytek czy z biedronki, to ester kwasów tłuszczowych i metanolu.
                          Z jednej strony biodiesel jest fajny bo jest tańszy, jak ktoś dużo jeździ to może sporo zaoszczędzić. Ja na tym jeździłem i nie było problemu, w zimie nie używałem bo to "cudo" szybciej absorbuje wodę niż zwykły ON więc ryzyko zapchania przewodów paliwowych wzrasta :diabelski_usmiech .

Z drugiej strony, bio ON pochodzi w głównej mierze z roślin, niby fajnie bo to ekologia itp. Ale...żeby takie paliwo powstało potrzeba uprawiać jakieś rośliniki i potem je przerabiać. Problem w tym, że rolnicy uprawiają te rośliny w miejscu gdzie do tej pory rosły np. ziemniaki, kukurydza lub inne warzywka, które ludziska wchłaniają. Zmniejsza się powierzchnia upraw przeznaczonych dla ludzi a powiększa się obszar upraw pod biopaliwa. No i co z tego!? Jest to jeden z elementów, który powoduje wzrost cen żywności dla "człowieków" :roll: , warto o tym pamiętać zanim się sięgnie po pistolet z napisem "bioON".

BTW
                          Znam człowieka, który swojego VW Golfa (1989r.) tankował pod TESCO-kupował olej rzepakowy i lał bezpośrednio do baku :shock: Auto jeździ do dziś, trochę śmierdzi "frytkami" ale kierowca jest happy. Ubaw klientów na parkingu gwarantowany :szeroki_usmiech

Komentarz

• Thundi
                            L&K
                            • 2005
                            • 1157

co do ON BIO: nie lepiej kupić jakieś stare auto i lać olej rzepakowy ??

arturv3: Znajomy kupił (specjalnie) MB300 w on i cały czas tankuje kupując olej w sklepach (w 5l butlach) i zalewa bak. auto przejechało już około 45tys na takim paliwie i nic mu nie jest Niestety stare diesle to wytrzymają nowe niestety nie
                            O ortografie dba FF.
                            Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                            http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                            Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Paweł T
                              Elegance
                              • 2006
                              • 784

Zamieszczone przez arturv3
                              Jest to jeden z elementów, który powoduje wzrost cen żywności dla "człowieków" , warto o tym pamiętać zanim się sięgnie po pistolet z napisem "bioON".
                              cena produktu roślinnego u rolnika i cena żywności coraz mniej się korelują, związek wzrostu cen żywności z produkcją biopaliw jest minimalny.
                              TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• mdo1
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 441

Zamieszczone przez Purchawa
                                Ostatnio zalalem Diesel V-Power. Wiekszych roznic nie zauwazylem.
                                zalalem pare zbiornikow jakis czas temu Diesel V-Power i faktycznie jakis istotnych roznic nie ma, w porownaniu do diesla z shella, bo tylko tam leje

zauwazylem za to rzecz, ktora wg mnie musi byc jakims "zludzeniem aptecznym" ,
                                ze jak zatankuje to auto lepiej sie zbiera niz przed tankowaniem
                                zeby bylo smieszniej w porzednim benzynowym aucie tez mialem takie odczucia...

w dieslu to jeszcze by mozna kombinowac, ze moze troche przestygl IC itp, ale benzyna nie byla doladowana
                                :?:

[ Dodano: Sob 08 Mar, 08 02:33 ]
                                cena produktu roślinnego u rolnika i cena żywności coraz mniej się korelują, związek wzrostu cen żywności z produkcją biopaliw jest minimalny.
                                poki co, to pewnie masz racje

ciekawe co bedzie gdy bio zacznie byc uzywane na duzo wieksza skale niz teraz, bo teraz mozna chyba powiedziec, ze jest to w powijakach

to co arturv3 napisal to jest bardziej kwestia podazy zywnosci, ktora sie moze znaczaco zmniejszyc gdy wzroznie popyt na biopaliwa a nie korelacji z tym ile placi sie rolnikowi

Komentarz

• Zibi
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 491

Zamieszczone przez arturv3
                                  Jest to jeden z elementów, który powoduje wzrost cen żywności dla "człowieków" , warto o tym pamiętać zanim się sięgnie po pistolet z napisem "bioON".
                                  Powiedz to meksykanom ;-)
                                  Z powodu rosnacego popytu na biopaliwa z kukurydzy w USA wodka (tequila) i chleb (tortilla) im drozeje
                                  Gdzies wyczytalem, ze w Stanach jest straszna bitwa miedzy lobby kukurydzianym a cukrowniczym.
                                  Jak narazie kukurydza gora, co jest IMHO malo sensowne, bo dzieki paliwom z trzciny mogliby niezle podkrecic gospodarke Karaibow

Pozdrawiam
                                  Zibi

Komentarz

• Octan
                                    Rider
                                    • 2006
                                    • 653

Mój znajomy jeźfdził Poldkiem dieslem na oleju opałowym i twierdzi że samochód lepiej jeżdził i mniej palił niż kiedy lał olej napędowy i to jest dla mnie ciekawe
                                    Co do TDI to nie ulega kwestii że te na pompie wtryskowej będą lepiej znosiły paliwowe eksperymenty niż te z pompowtryskami. Słyszałem kiedyś w radio uczoną dyskusje w której jeden ze specjalistów powiedział o jedno zdanie za dużo a mianowicie że Tdi z pompą wtryskową dobrze sobie radzą z olejem opałowym mimo że jest on troszkę gestszy od napędowego. A więc może i z roślinnym dałby sobie radę ?

Komentarz

• janek11977
                                      Classic
                                      • 2007
                                      • 21

Witam

podziele sie doswiadczeniem z olejem i bio dieslem ,

jezdze na tym tylko jak jest kolo 10 stopnii w nocy, wtedy rano nie ma problemu z odpaleniem

mam zainstalowany tuz przed wtryskami i pompa elektryczny podgrzewacz zrobiony na swiecach

zarowych, do tego dolewam na caly bak okolo 2 , 3 litrow benzyny by rozcienczyc olej

i jezdze bez problemow cale lato,

wszystko jest na forum bardzo popularne tj w stanach i coraz bardziej w uk

zima i jesien odpada poprostu gasnie po kilku chwilach ,chyba ze instalacja dwu

zbiornikowa z podgrzewaczem

pozdrawiam
                                      octavia 1.9 tdi

Komentarz

• faun77
                                        Drive
                                        • 2008
                                        • 52

w sieci znalazłem coś takiego:

wprawdzie widzę tu informacje tylko o octavia i brak jest podziału na o2 czy 1 ale wpis jest z 2005 roku

Komentarz

• loru
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 4286
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

faun77, w O2 jak otworzysz klapkę od wlewu to masz taki wielki znaczek NO BIO
                                          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• faun77
                                            Drive
                                            • 2008
                                            • 52

A to jest coś co bardzo rozjaśnia sprawę:

Z tego wynika ze nie ma co się zapalać.
                                            Bo obecna cena BIO-ON jest niewiele mniejsza niż ON (jak już gdzieś znajdziesz) a pewnie nie zrekompensuje ona zwiększonego spalania BIO-ON.

Ja tankuje na shell i bardzo ładnie autko pracuje.
                                            No i to stacja na której cena nie powala na kolana
                                            Kilka razy trafiło mi się stacja marketowa Auchan i jakoś miałem wrażenie że jest bardziej mulasty ale może to moje subiektywne odczucie.

[ Dodano: Pią 16 Maj, 08 12:33 ]
                                            Zamieszczone przez loru
                                            faun77, w O2 jak otworzysz klapkę od wlewu to masz taki wielki znaczek NO BIO
                                            Wiem że mam dlatego nie wlewam BIO-ON ale opcje sprawdzam. Nigdy nie wiadomo co będzie jak człowieka przyciśnie.

Komentarz

• Bareq
                                              Rider
                                              • 2006
                                              • 272

tesc do starego mercedesa kaczki lał 50/50 "czerwonke" z "frytką" i jezdzila az milo, oczywiscie do czasu az to wszystko skonczylo sie oplacac. Teraz chyba jedyna metoda na oszczedzanie to kupowac taniej rope z tirow. A ten biodiesel w tej samej cenie co ON to po prostu pomylka :|
                                              Planujesz wakacje w Ustce?
                                              zobacz -> http://www.wenus.tp1.pl/

Komentarz

• pskosz
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 703

Dzwoniłem do Skody na modlińskiej i tam powiedzieli że bio mogę lać do swojej skody. Zalałem ze 3 razy i jakby ciszej pracowała.
                                                Ale teraz ceny bio to tez kosmos bo w warszawie 4,13 a na auchan normalna 4,20
                                                pozdrowienia

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratoRS
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

pskosz, Do VP to mozesz nawet w biedronce tankowac :twisted: Problemem sa PD-ki. Nie wiadomo tez co bedzie przy jezdzie na bio na dluzsza mete
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• mdo1
                                                    Rider
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 441

Zamieszczone przez LIFE
                                                    Myślałem, że Schel robi tylko benzynę V-Power !
                                                    w mazowieckim jest od dawna, na pewno od poczatku 2007 roku, ale jak sadze byl i wczesniej, tylko nie zwracalem uwagi

Komentarz

Pracuję...