ON BIO !?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pitusb
    Classic
    • 2007
    • 33

Od czasu zmiany pojazdu, to jest od października 2007 r., a mam teraz VP AHF, tankuję na pobliskiej stacji 100 BIO ON w proporcji około 30-40 % ze zwykłym ON z neste24.
    Tankowałem również w zimie, ponieważ sprzedawali, tzw. zimowe BIO (podobno gwarancja do -25%) z rafinerii z Trzebini.
    W mojej książce jest zapis o możliwości tankowania BIO ON.
    Nie zauważyłem znaczących zmian w dynamice. Jest inny zapach przy odpalaniu auta rano. Bardziej "przyjemny" dla nosa.
    Ale najważniejsza jest cena. Paliwo w Trójmiecie ON 4,55 zł na Neste 24 najtańszej - 4,30 zł a BIO ON 3,99 zł!!
    Skoda jako wół roboczy, Triumph dla zabawy

Komentarz

• faun77
      Drive
      • 2008
      • 52

Po drodze z Radomia do Kielc jest taka wielka stacja czerwona, Mniej więcej 25 km od Radomia.
      Dość często robię tą trasę i tankowałem tam zawsze od dawna bo było tam tanio (do wcześniej posiadanych samochodów też).
      Nigdy nie miałem problemu z paliwem więc spoko, jak kupiłem O2 też tam tankowałem.
      Ostatnio stacje kupił Lukoil i widzę że na dystrybutorze jest ON Super co sugeruje że to on na zime, ale cena mi coś nie pasuje i wisi jakać tablica nad dystrybutorem że BIO-ON.
      Pytam więc obsługę co to jest to ON-Super a gość mi na to że to BIO-ON. nie zatankowałem bo na klapce wyraźnie jest przekreślone, ale wydaj mi się że jadąc tam kilka tygodni wcześniej wlałem własnie to Super.
      Cieszac się że sobie coś dobrego wlewam.
      W każdym razie nic się nie działo i samochód chodzi bez problemu. Więc albo wtedy opis zgadzał się z zawartościa, albo ten koleś coś pokręcił, albo poprostu ta naklejka na klapie to ściema

Nie zamierzem jednak tego testować w pełni świadomie
      W piątek jade do Chorwacji i Czarnogóry zobaczymy co tam mają na stacjach i po ile.
      Ale i tak z obawy będę tylko na markowych wlewał.

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratoRS
        • 2004
        • 25757
        • Audi

W Czarnogorze sa wlasnie jakies bio diesle, co to nasze klekoty na tym jechac nie chca :roll:
        Spritmonitor.de

Komentarz

• rogoz
          Rider
          • 2006
          • 397

Zamieszczone przez faun77
          Po drodze z Radomia do Kielc jest taka wielka stacja czerwona, Mniej więcej 25 km od Radomia.
          Często tankuję ON na tej stacji. Paliwo w miarę OK tylko jakby się gorzej Octa zbierała - ale to wrażenie subiektywne

Komentarz

• wshgrohu
            Classic
            • 2008
            • 18

Jako ze tu gdzie mieszkam duzo ludzi tak robi to i ja sprobowalem.

Wybralem gorsze rozwiazanie a konkretnie 10l oleju roslinnego 10l ropki i nakretke takiego diesel power boosta. roznicy nie odczulem, moze troche inaczej pachnialo , ale wiecej takiego czegos nie zrobie.

Podobno jest jescze jakas tam metoda mieszania oleju roslinnego z metanolem i z czyms jeszcze i ze lepszy diesel wychodzi ,( to wlasnie to lepsze rozwiazanie) ale balem sie kurde metanolu dotykac .

pozdrawiam

Komentarz

• wirach
              Classic
              • 2007
              • 16

witam!
              wlasnie sie zastanawialem czy przy takich cenach ON nie zaryzykowac tego BIO.
              czy do skodziny z AGR mozna lac te rozne "cuda" typu olej rzepakowy albo taki domowy biodiesel jak na tej stronce http://journeytoforever.org/biodiesel_svo.html?

Komentarz

• trooper
                Rider
                • 2011
                • 525
                • Octavia III combi (5E5)
                • CJSB 1.8 TSI 180 KM

W instrukcji od AGRa pisze że można jeśli spełniają którąś normę (nie pamiętam numeru) Ja leję BIO100 na bliskiej, spełnia tą normę z instrukcji i nie mam problemu
                Jesteśmy liderem rynku paliw. Chcemy tworzyć nowe rozwiązania w energetyce i mobilności oparte na zaawansowanych, czystych technologiach. Poznaj nas!
                Moja Balbina

Komentarz

• westwi78
                  RS
                  • 2008
                  • 2940

Zamieszczone przez wirach
                  czy do skodziny z AGR mozna lac te rozne "cuda" typu olej rzepakowy albo taki domowy biodiesel jak na tej stronce http://journeytoforever.org/biodiesel_svo.html?
                  pewnie można, tylko że to nielegalne

Komentarz

• soszek81
                    L&K
                    • 2010
                    • 1245

Zamieszczone przez westwi78
                    Zamieszczone przez wirach
                    pewnie można, tylko że to nielegalne
                    I tak i nie :P

Nie ważne co wlewasz do baku - dopóki płacisz za to akcyzę itp.

Jeśli sam coś sobie napędzisz i zalejesz - jeśli zapłacisz - jest OK.
                    Jeśli wlejesz bez płacenia - to już jest nielegalne

W teorii lanie opału po zapłaceniu akcyzy jest legalne - tylko cenowo wychodzi to już nieatrakcyjnie
                    Była O1 kombi ALH++ 150/340
                    Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• krzysiek33
                      Classic
                      • 2011
                      • 30

W zeszłą zimę lałem cały czas bio100 na bliskiej i nic się nie działo, dobrze odpalał, nie wiem czy więcej palił, ale pi razy drzwi bardzo podobnie, osiągi się nie zmieniły(ale nie mierzyłem elastyczności np.80-120 na 4biegu, a bardzo szkoda bo wyjaśniło by się jak jest naprawdę z tymi osiągami na bio) silnik był wyraźnie cichszy, co prawda później tego się nie zauważa, ale jak się jeździ cały czas na ON, to po pierwszym tankowaniu bio mniej słychać to nasze ukochane klekotanie dieselka.
                      Lałbym pewnie do tej pory to paliwo, ale kolega znalazł robotę na tirach...

Komentarz

• bolekduo
                        Classic
                        • 2010
                        • 22

troszkę strachy na lachy.
                        30kkm na mieszance bio i ropy 1 do 1,i co,
                        silnik pracuje ciszej,a mam sdi ktore jest głośniejsze od tdi.
                        pali, sprawdzałem wielokrotnie ok.0,5-0,7 l na setke mniej niż na samej ropie
                        więcej dyskutujecie o ty żeby nie lac,niż o co jak wlejecie!!!!!

Komentarz

• endress
                          Classic
                          • 2005
                          • 8
                          • Octavia III (5E3)
                          • CJSB 1.8 TSI 180 KM

W swojej poprzedniej octavii AHF VP sporo km zrobiłem na BIO z Orlenu i powiem, że chodziło to w mierę, problemy były przy niskich temp, sporo ciężej paliła ( a octa miała 250kkm). Minimalnie więcej paliła o jakieś 0,5 do 1 l, a zawsze jeżdżę do rezerwy i tankuję pod korek. Na lato przy VP super sprawa, jednak na zimę nie polecam. Niestety teraz zachciało się PD i koniec z "frytkami" w aucie

Endress

Komentarz

• dragster
                            Elegance
                            • 2009
                            • 895
                            • Honda

Jeździ ktoś teraz na BIO?
                            Silnik R18A2.
                            http://www.dadrl.org.uk
                            http://www.lightmare.org

Komentarz

• tryton
                              Elegance
                              • 2008
                              • 935

Zamieszczone przez dragster
                              pewnie ci co tankują teraz na orlenie bo coraz więcej jest głosów że kto tam tankuje to ma problemy

Komentarz

• słoń
                                Elegance
                                • 2010
                                • 777

gdzieś trzeba przecież upchnąć to gówno którego nikt teraz nie tankuje i wyrobić limit sprzedaży biopaliw.

Komentarz

• parasite
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1368

Zamieszczone przez tryton
                                  pewnie ci co tankują teraz na orlenie bo coraz więcej jest głosów że kto tam tankuje to ma problemy
                                  Raczej wszyscy, bo z 6% dolewają zawsze i wszędzie.
                                  AGR 112KM, 232Nm
                                  Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• bradley
                                    L&K
                                    • 2008
                                    • 1465

Chyba masochisci
                                    A to w ogole teraz przeleci przez dystrybutor?
                                    VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                                    Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                                    Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

Pracuję...