Amortyzator tył

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • raczeja
    Classic
    • 2008
    • 20

Amortyzator tył

Zamieszczone przez Pawka123
    Szperałem na szukajce,ale jakos nie natrafiłem na temat jakichś środków i sposobów na dobre umycie felg aluminiowych
    Nie no kolego nie rozśmieszaj mnie!! Tematów o kosmetykach samochodwych było kilka wystarczy porządnie poszukać.
  • Alberto
    Ambiente
    • 2006
    • 202

Amortyzator tył

Jak można wymienić te gumy osłony które widać na amortyzatorze jak się patrzy na tylne koło u góry. One chyba trzymają osłonę amortyzatora. Jak fachowo nazywa się ta guma czy to jest odbój amortyzatora taką nazwę znalazłem na skoda części ale zdjęcie coś mi nie pasuje

Komentarz

• Paweł T
      Elegance
      • 2006
      • 784

jeśli spadła Ci osłona amora i widzisz tłok amora w szparze między kołem a nadkolem, to musisz właśnie zakupić te odboje amora, zresztą amory pewnie też przy jednej robocie. Można spokojnie wziąć te zamienniki są dobre.
      TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• potencjometr
        Classic
        • 2008
        • 10

Re: Amortyzator tył

Zamieszczone przez Alberto
        Jak można wymienić te gumy osłony które widać na amortyzatorze jak się patrzy na tylne koło u góry. One chyba trzymają osłonę amortyzatora. Jak fachowo nazywa się ta guma czy to jest odbój amortyzatora taką nazwę znalazłem na skoda części ale zdjęcie coś mi nie pasuje
        http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=238
        załączone zdjęcie przedstawia odbój amortyzatora;
        innej metody niz demontaż górnego mocowania amortyzatora nie ma;
        po zdjęciu poduszki amorka na tłoczysko wkładasz nowy kpl (odbój + osłona) i skręcasz calość na nowo;
        czy wymieniales juz w niej amorki ?

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

40 minut pracy
          Spritmonitor.de

Komentarz

• Alberto
            Ambiente
            • 2006
            • 202

czyli odbój to inaczej osłona na to wychodzi?
            na tych trzepakach co mierzą na przeglądach wychodzi jakaś wartość 80 % więc chyba są dobre dobrze trzyma sie drogi więc nie ma co wymieniać chyba jeszcze amorów.

Komentarz

• Samiec
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 4287
              • Octavia I (1U2)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

czyli odbój to inaczej osłona na to wychodzi?
              na tych trzepakach co mierzą na przeglądach wychodzi jakaś wartość 80 % więc chyba są dobre dobrze trzyma sie drogi więc nie ma co wymieniać chyba jeszcze amorów.
              Odboj to odboj, a oslona to solona
              Na trzepakach to czesto rozne bzdury wychodza, jest to uzaleznione od wielu czynnikow (rozgrzanie amorka, cisnienie w kololach, profil opony itd.).
              Po jakim przebiegu masz amorki ?
              TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
              SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
              SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Marian 2
                L&K
                • 2007
                • 1086
                • Octavia I combi (1U5)
                • AQY 2.0 MPI 115 KM

Jest to tylko osłona przed błotem. W moim przypadku problem rozwiązałem w sposób widoczny na fotodrafii:

Na pękniętą osłonę należy nawinąć 3÷4 razy pasek z gumy wycięty z dętki motocyklowej, lub samochodowej, lub jakąś inną dość cienką gumę, zacisnąć opaski z drutu, i po problemie. Aby nikt nie mówił, że to "druciarstwo", można założyć eleganckie opaski zaciskowe, plastykowe lub metalowe.
                Samochód zakupiony jako nowy na początku 2000r. i te osłony popękały zaraz w pierwszym roku, najpierw tylko trochę, a póżniej całkowicie. To usprawnienie jeżdzi już prawie 8 lat, i nadal ma się dobrze, choć już zaczynają być widoczne lekkie spękania gumy, a wymiana/założenie to żaden problem, nawet nie trzeba odkręcać koła, tylko podnieść podnośnikiem, chociaż przy odkręconym będzie wygodniej.

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Ja pierdole, zeby zaoszczedzic 18zl na sztuce to jakiegos kondona zakladac, a moze ktos w koncu zrozumie, ze to jest pewne zabezpieczenie amortyzatora przed dobiciem, tak samo jak z przodu i to tam ma byc. Jakby tego mialo nie byc, to taki kondon bylby zalozony fabrycznie.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Alberto
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 202

no właśnie ja nie chcę jakoś łatać chcę mieć nową taką osłonę i to właśnie o nią mi chodzi jak ją ściągnąć i założyć nową

Komentarz

• Marian 2
                      L&K
                      • 2007
                      • 1086
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • AQY 2.0 MPI 115 KM

Ta osłona, to jest dokładnie to samo co osłona fabryczna, tylko wykonana z o wiele lepszego materiału. Jeżeli ktoś nie potrafi pomyśleć, i zrozumieć zagadnienie, to założy znowu takie samo badziewie, które wytrzyma najwyżej rok, i narobi się trochę przy okazji. Ta harmonijka, co pęka, to nie żadne zabezpieczenie przed dobiciem, to tylko elastyczna osłona przed błotem, i nic więcej. Fabrycznie powinna być wykonana właśnie z elastycznej gumy, a nie z byle jakiego, kruszejącego po czasie, tworzywa. Bezkrytyczna wiara w "fabrykę" bywa czasami śmieszna, ale ma tą zaletę, że zwalnia od myślenia.

Komentarz

• potencjometr
                        Classic
                        • 2008
                        • 10

no właśnie ja nie chcę jakoś łatać chcę mieć nową taką osłonę i to właśnie o nią mi chodzi jak ją ściągnąć i założyć nową
                        przeciez powyzej juz to napisano ...

Komentarz

• Alberto
                          Ambiente
                          • 2006
                          • 202

e bo robią młyn że to odbój albo osłona oki

Komentarz

Pracuję...