warto jak najbardziej
Do znawcow elektryki w O1
Zwiń
X
-
Do znawcow elektryki w O1
witam
ostatnie wojaze po PL zmusily mnie do znalezienia srodka zaradczego wobec sil pluszowych, niebieskich misiaczkow
nie wywazajac otwartych drzwi, padla decyzja o zakupie CB radia i powrotu na czestotliwosci po przeszlo 10latach milczenia
pare pytan: skad moge zlapac zasilanie? wiem, ze z zapalniczki, ale chcialbym podpiac sie od dolu na stale (czasem gniazdko potrzebuje do innych zastosowan). nie wiem jednak jak tam sie dobrac, jak puscic przewody tak, aby niczego nie zdemolowac...
plan B jest taki, ze podlacze zasilanie z wiazki idacej do zwyklego radia (ISO).
plan C: zasilanie podlaczyc gdzies ze skrzynki bezpiecznikow, pytanie - SKAD konkretnie.
PS. mam nadzieje pojawic sie dzisiaj z kolega Xekonem na spocie w Route66.
czy jest mozliwosc, aby ktorys z kolegow posiadajacych lapka z VAGiem przytargal go ze soba? "bedziem" kalibrowac wskazowki po modzie podswietlenia :szeroki_usmiech
tak, juz skonczylem k dzieki za uwage :idea:--
pozdrawiam
Antimatter
-
-
Gość
-
moim zdaniem najlepiej podpiąć się do samego aku. POdpięcie się pod radio (plan B) jest kiepskim pomysłem wystarczy porównać kabelek zasilający radio i ten od CB. U kolegi ostanio było podpinane CB w focusie bezpośrenio do aku (oczywiście bezpiecznik na kabelku musi być). Myślę że lepiej puścić nowy kabel niż kombinować z rozwalaniem orginalnych wiązek i wpinaniem się gdzieś przed lub za skrzynką (plan C). Zobacz jaki masz kabelek (przekrój) od CB ale tak jak pamiętam to było między 1,5 a 2,5mm.kw. W grodzi przedniej są otwory na orig. wiązki (wypróbowane w różnych autach, niestety nie w octavii) i najlepiej tamtędy (popytaj się na car audio którędy ciągną zasilanie do wzmacniaczy).COMBI ELEGANCE'03 ASV
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mario_opmoim zdaniem najlepiej podpiąć się do samego aku. POdpięcie się pod radio (plan B) jest kiepskim pomysłem wystarczy porównać kabelek zasilający radio i ten od CB.
najchetniej podlaczylbym sie pod zapalniczke, ale zupelnie nie wiem jak ją wydlubac z miejsca pomiedzy fotelami, a pozniej w jaki sposob przeprowadzic kable tak, aby nie byly widoczne..
mam nadzieje, ze wymyslimy cos z Xekonem, on chyba dosc dobrze zna topografie O1 k--
pozdrawiam
Antimatter
Komentarz
-
-
Gość
plan B, no chyba że masz dopałę na 100 wat, to wtedy bezpośrednio pod aku i bezpiecznik z gwoździa :wink:
Komentarz
-
Zamieszczone przez Bondplan B, no chyba że masz dopałę na 100 wat, to wtedy bezpośrednio pod aku i bezpiecznik z gwoździa :wink:
myslalem jeszcze o kablu grubosci palca biegnacego z aku (przez bezpiecznik) do wzmaka na tyl, ale wszelkie ingerencje w ten kabel chyba nie sa dobrym pomyslem...chyba, ze sie myle i moznaby zrobic bezpieczne polaczenie..--
pozdrawiam
Antimatter
Komentarz
-
-
Do tych samych znawcow - kabel od włącznika do pozycyjnych
Panowie,
Gdzie mogę złapać kabelek od świateł pozycyjnych w O1?
Chcę ten kabel namierzyć w kabienie, a nie w komorze silnika przy lampach. Nie chcę zaraz za wyłącznikiem zespolonym świateł, ale gdzieś blisko miejsca, w którym wiązka wchodzi do komory silnika.
Rozebrałem plastik za skrzynką bezpieczników, po lewej stronie, pod kierownicą. Ale kable są tak upakowane w wiązki, że bardzo trudno dojśc gdzie kabelki idą.--
Pozdrawiam Paweł
Mój 19 letni AGN pali mniej niż żony nowy 90TCe
Ktoś wie gdzie sie podziało 19 lat rozwoju silników ze spalaniem wewnetrznm?
Komentarz
-
-
CB radio - skąd wziać prąd?
Ja bym po prostu kupił sobie trójnik - na stacji paliw albo na internecie, albo w skilepie motoryzacyjnym tam gdzie kupuję olej do mojej Okci Wtedy po 1-sze nie ingeruję w instalację samochodu, po 2-gie w każdej chwili mogę wywalić CB z samochodu (sprzedać, przenieśc do innego auta, po prostu wyjąć jak będzie mi niepotrzebne)
Komentarz
-
-
Tylko jest jedno ale...Mianowicie jak podłączysz się gdzieś blisko zapalniczki to po podłączeniu np. GPS radio będzie ci szumiało. Podobno to wina kiepskich zasilaczy, które sieją. Ja mam na trójniku i mogę używać GPS albo radia. Sprawdzałem już 2 nawigacje. Co ciekawe inny sprzęt działa i nie zakłóca (ładowarka telefonu). W serwisach CB mają sprzeczne zeznania: jedni mówią, że pomaga podpięcie pod aku, a drudzy, że nie zawsze i żeby lepiej poszukać porządnego zasilacza. Tylko gdzie go znaleźć. Też mam CB Uniden.Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
Komentarz
-
-
lubie.skode.pl, każdy przewód szaro/niebieski to jest zacisk 58d
czyli po ludzku mówiąc podświetlenie po pozycjach
piotr-pacek, piociel, kolega pytał o coś innego niż CB, chociaż temat jest o zasilaniu CB->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
Komentarz