jaki dostawczak

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ertriel
    Classic
    • 2006
    • 23

jaki dostawczak

Witam. Od kilku dni wydaje mi się , że przyspieszenia są gorsze niż dotychczas . Dlatego zdiąłem wtyczkę od przepływomierza i zaobserwowałem natychmiastowy przybór mocy , auto dużo lepiej się zbiera , dosłownie wyrywa do przodu , jakby to nie był mój AGR tylko co najmniej 110-ka . Pomyślałem - przepływomierz kaput . Jednak zastanawia mnie , czemu w trybie awaryjnym na III i IV biegu w okolicach 2 tys. obr. przeładowuje --traci na chwilę moc , tak go zmula na 2-3 sek., a zaraz potem dostaje kopa że aż miło . Jeżdżę po mieście i nie ma nawet gdzie V włożyć . Wiem że logi dynamiczne wyjasnią wszystkie pytania i wątpliwości , ale na diagnozę znajdę czas dopiero za parę dni. Póki co ponowię pytanie , jak sądzicie czy w trybie awaryjnym przy uszkodzonej przepływce może tak się zachowywać ? A może to N75 ? Będę wdzięczny za opinie , bo szukałem i niestety nie znalazłem odp. na moje konkretne pytanie . Pozdrawiam.
  • Paweł T
    Elegance
    • 2006
    • 784

jaki dostawczak

problem trochę nietypowy, potrzebuję auta małego dostawczaka wersja 2-osobowa, do wyboru
    1Berlingo, Partner
    2Doblo
    3Caddy
    4Inne
    potrzebuję ładowności do 600-700kg, podpowiedzcie które są dobre i na co zwrócić uwagę przy zakupie, a może ma ktoś na sprzedaż
    TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• martig
      Drive
      • 2008
      • 63

Zamieszczone przez Paweł T
      2Doblo
      padaka okrutna , jezdziłem tym troche z silnikiem1.4 tragedia, autko było nowe a wszystko trzeszczało i skrzypiało, moze inny silnik byłby ok ale z tym nie polecam
      martig

Leon 1P Cupra+ 280KM

Komentarz

• djczas
        RS
        • 2005
        • 9612

Paweł T, Roomster praktik

Komentarz

• Damianjg
          Rider
          • 2008
          • 621

Caddy najlepszy jeszcze jakby był z silnikiem SDI to byłby ideał. Przestronny i bardzo ekonomiczny
          A przy zakupie na co zwrócić uwagę?? Na to co przy zakupie każdego innego autka
          Jednak autka z pod grupy VW są bardzo udane. A cadym jezdzi sie bardzo fajnie

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Ja bym chyba sie sklaniał ku Berlingo/Partner. Znajomy który prowadzi spora hurtownię posiada między innymi takie auto (Partnera) i bardzo sobie go chwali.
            Jeste jeszcze jeden ciekawy samochód. To np. Sharan w wersji 2 osobowej z przegrodą za przedmini fotelami i sporych rozmiarów przestrzenia bagażową.
            Czarny Elegance

Komentarz

• Paweł T
              Elegance
              • 2006
              • 784

Zamieszczone przez Damianjg
              Jednak autka z pod grupy VW są bardzo udane
              jeździłeś takim, czy powtarzasz slogany, bo ja słyszałem właśnie że nowe Caddy to padaka.
              Zamieszczone przez Damianjg
              silnikiem SDI to byłby ideał
              przecież tym się nie da jeździć

Proszę o pisanie opinii własnych

[ Dodano: Nie 14 Wrz, 08 21:02 ]
              Zamieszczone przez djczas
              Roomster praktik
              potrzebuję ładowności 600kg, a to auto ma zawieszenie z roomstera,
              TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• djczas
                RS
                • 2005
                • 9612

Paweł T, praktik ma zwiększoną ładowność

Komentarz

• Paweł T
                  Elegance
                  • 2006
                  • 784

Zamieszczone przez martig
                  padaka okrutna , jezdziłem tym troche z silnikiem1.4 tragedia,
                  samochód jakiego szukam będzie miął diesla z turbo, innej opcji nie ma

[ Dodano: Nie 14 Wrz, 08 21:04 ]
                  djczas, ładowność zwiększona na papierze, a zawiecha ta sama co w roomsterze, chyba że się mylę
                  TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Co chcesz tym wozic, bo widze ze cos ciezkiego i jesli zblizasz sie do obciezen malo gabarytowych powyzej 500-600kg to polecam tylko diesla bo jednak Nm robia swoje. Jezdze Partnerem 1.4 w benzynie i o ile jest pusty to jakos to jedzie, chociaz rozpedzanie tego to dla mnie wiecznosc. Mi to w trasie (80% miasto - 20% miasto) jezdzac w zakresie 80-120km/h gdzie max tego auto to jest 150 pali z klima pol na pol jakies 8,5-9l, jakby sie spial to moze mniej niz 8l spali i jezdzac tylko trasa.

I teraz jeden z felerow tego auta, mam ladunki ktore sa lekkie, ale mierza wiecej jak 1,8m i jest klopot, bo albo drzwi otwierac i tak jezdzic, albo jakas kombinacja z wycinaniem kratki itd o ile to pojedynczy przedmiot, a jak mam tego wiecej to tylko otwarte drzwi do jazdy.

Partner moze wozic do 800-850kg i nie widze tego auta, jak ma tyle wlozone, bo jak pakuje 650kg to tyl juz praktycznie gryzie glebe :twisted:

Moj Partner to nowe auto ma 1,5 roku i w rok przejezdzili nim w firmie cale 8kkm, a ja za 1,5 miesiaca 5kkm, wiec za rok pogadamy o trwalosci tego wozu Aha z klima i bez klimy nie widze roznicy w jezdzie tego 'dostawczaka'

Na ladownosc tych aut, to trzeba by bylo umawiac sie w salonach, ze jedziemy do firmy pakujemy palete cementu, bo wtedy latwo zwazyc ile to kg i pojezdzic tak zaladowanym autem troche oraz widac jak tez taki samochod siedzi, a to nie jest bez znaczenia dla prowadzenia.
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Paweł T
                      Elegance
                      • 2006
                      • 784

no właśnie będę woził piach, dokładnie minerały. Dlatego będzie do tdi lub podobne. Gadałem z mechanikiem, stwierdził że w Partnerach tylne zawieszenie jest kiepskie i nie wytrzymuje dużych ładunków.
                      TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Tak samo w Kangoo, wiec moze jest to kwestia wlasnie technologii wykonania i tu znienawidzony Fiat Doblo moze okazac sie strzalem w dziesiatke z prostym i wygladajacym na pancerne zawieszenie. Nie wiem jak nowe Caddy
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Paweł T
                          Elegance
                          • 2006
                          • 784

Caddy ma podobno dużo niedoróbek, poza tym 20kPln droższe
                          TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• piotrekpruszcz
                            Ambiente
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 122

... w Partnerach tylne zawieszenie jest kiepskie i nie wytrzymuje dużych ładunków.
                            Partner, kangoo i inne klony tego wynalazku nie nadają się na dłuższą metę do ciężkich ładunków - tylna skrętna belka i łożyska igiełkowe często odmawiają posłuszeństwa a regeneracja tego nie jest taka tania....

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

A jak ten nowy Transit tylko taki maly. Jak ma zawieszenie z duzego brata to powinno byc mocne.
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• 2pac
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 1476
                                • Octavia I (1U2)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

glos na berlingo/partner... z jakiegos dziwnego powodu to ich najwiecej jezdzi po miescie
                                President Johnny II + President Florida/ ML-145
                                O1 - 122KM@141KM 261Nm@303Nm By Rogalotti
                                OII - 140KM@178KM 320Nm@374Nm By CompSport

Komentarz

• czarny_wwa
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 411
                                  • Octavia III combi (5E5)
                                  • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Mój kolega miał ponad półtora roku partnera hdi. Woził nim warzywa i takie tam na Bronisze więc lekki towar to nie był. Co prawda to prawda samochód do przewozu baaardzo ciężkich towarów raczej się nie nadaje, ale jest na to sposób. Można założyć tzw. bycze jajo i wtedy samochód tak nie siada i daje radę. Oczywiście tak jak wspomniał piotrekpruszcz łożysko może paść, ale jeżeli samochód nie będziesz przeładowywał mocno to da redę. Co do silnika to szczerze polecam. Kolega jeździł na oranżadzie cały czas i autko śmigało jak szalone - jednym słowem co byś nie wlał to będziesz jechał .

Powodzenia w zakupie.

Komentarz

• Grzesiek112
                                    Classic
                                    • 2006
                                    • 21

Ja mam nowego caddego tdi, prawda wersje osobową i jestem zadowolny z tego auta.jedyny minus to wymieniona na gwaracji dwumasa i cena. Ładowane było nie raz po 800 kg + 2 ludzi po 100 kg i nie było widac po aucie ze tyle jest. Zawieszenie z tyło to sztywna oś i 2 resory czyli nie do za.....nia.
                                    Z tanich rozwiązan może być Doblo zawiecha mocna i JTD nie jest takie złe(1.9 bo tam tez wkładają 1.3)

Komentarz

• rafi22
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 666
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                      Transit tylko taki maly
                                      Transit Connect ma 900 kg ładowności i z tyłu sztywną belkę.

Komentarz

• miodzik
                                        Drive
                                        • 2007
                                        • 93
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Jeździłem pierwszą wersją Caddego 1.4. Autko woziło sprzęt w firmie obsługującej "dół" na kopalniach. Lekko nie miało bo po pierwsze towar ciężkawy (elementy EX) a po drugie całe grono kierowców. Z tego co pamiętam na liczniku miało 250-300kkm i obok drugiego takiego Caddiego były to najdłużej służące autka w firmie. Jeśli to jest nadal konstrukcja na sztywnej osi i resorach to wydaje sie najlepszy wybór na "ciężarówkę".
                                        Doplo bym sobie odpuścił jest paskudny i brzydko się łamie na CrashTestach.

Komentarz

• Paweł T
                                          Elegance
                                          • 2006
                                          • 784

pierwszy caddy był dobry wiem o tym, ale nie lubię wysiadać do góry z samochodu, więc odpada. Co do drugiego Caddy to zdania są podzielone, niby nic a dwumasa na gwarancji padła.
                                          Jakie zawieszenie ma doblo z tyłu?
                                          TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• Misiekoctavia
                                            Elegance
                                            • 2005
                                            • 891

Paweł T, wiem, ze Doblo jest w jakiejs wersji z jakims wzomcnionym zawieszeniem.
                                            Aktualnie mamy w firmie Combo B i jakos nieprzypadl mi do gustu. Z tylu ma resor piorowy i belke i strasznie niewygodny na naszych drogach ale to auto robocze.
                                            A zastanawiales sie nad Combo C. Znajomi maja i jeszcze sie nierozsypal a u nich to duzy wyczyn bo wogole o auto niedbaja.
                                            Ja bym sie blizej przyjzal temu Fordowi Connectowi.
                                            A francuzow tak duzo jezdzi bo to prekursorzy tej klasy

Komentarz

• Paweł T
                                              Elegance
                                              • 2006
                                              • 784

no ale te silniki forda, podobno wtryski siadają,
                                              chociaż teraz 1,6hdi i tdci to chyba do samo?
                                              TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• Ziomal
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 5841
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

no ale te silniki forda, podobno wtryski siadają,
                                                słyszałem już nie jedną opinię , ze już to poprawili , mamy focusa 1.6 TDCI i nie ma batorego
                                                Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Misiekoctavia
                                                  Elegance
                                                  • 2005
                                                  • 891

No u znajomego w firmie maja ponoc jakies Modneo TDCI 200KM :shock: i non stop cos z nim nieteges.

Komentarz

Pracuję...