czesc,
prosta sprawa: potrzebuje reflektometru, czyli SWRki, aby zestroic antene.
czy jest ktos, dysponujacy tym urzadzeniem? czy pozostaja mi tylko "fachowcy" :szeroki_usmiech
zadaj to pytanie na pl.rec.radio.cb tam jest sporo ludzi z Wawy.
Oskar
tak, ale wiesz jak to jest na newsach, na odpowiedz trzeba czekac czasem pare dni..
znalazlem nowa SWRke za ok 40zl brutto w sklepie, moze sie jeszcze kiedys przyda, nie tylko mi
a nie masz go w radiu ? większość radyjek ma w sobie funkcję SWR
spokojnie - to tylko maly Uniden AM a nie 87 czy Jackson on nawet porzadnego s-metra nie ma, ino 4 koslawe diodki informujace o niewiadomoczym :szeroki_usmiech
zlozylem juz wszystko do kupy, zestroilem na ile sie dalo, czyli jakies 1.4, pojechalem na dzialke i z powrotem i juz mi sie zwrocilo k
swoja droga to miskow juz zupelnie pogielo, chyba sie nudza z letka :?
Mam rowniez cb w swojej skodzie. NIe wiem jak wczsniej moglem nie posiadac takiego dobrodziejstwa. W domu ....takze bazowka.....wlasnie slucham jak rozwija sie sytuacja na krajowej "trojce" na odcinku Sulechow- Zielona Góra. Trasa zablokowana- wypadek smiertelny
Oskar
czarne kombi + Concord GA-401 + President WA27 + "747"
Mam rowniez cb w swojej skodzie.....W domu ....takze bazowka.....
wiesz co, jakies 10 lat temu zakonczylem paroletnia przygode z CB, wlasnie jako stacji bazowej. wtedy to bylo cos.. :diabelski_usmiech
mysle, ze dopiero teraz CB radio w Polsce jest wykorzystywane zgodnie z przeznaczeniem
jakis rok temu, jeszcze na poprzednim aucie probowalem reaktywowac CB, ale jakos zniechecily mnie zaklocenia i hamstwo.
teraz jakos nawet jestem silnie zadowolony z tych zakupow, zobczymy jak bedzie dalej 8)
Panowie, wiem że wyjdę na leszcza w tej branży, ale CB zasad znam niewiele, prawie nic. Mam ręczniaka Alana 37 (czy jest on coś wart np z zewnętrzną anteną) i mam pytania:
1. Czy jest potrzebne jakieś stosowne pozwolenie na korzystanie z CB?
2. Ogólne rulez korzystania z CB w skrócie?
3. Zamienniki w nazewnictwie, np jak kapnąć się że jest mowa o misiach gdzie są?
4. Przynależność nr kanałów do funkcji jaką pełnią... alarmowy, info, towarzyskie (nie wiem - zmyslam teraz)
5. Który kanał jest "przyjazny" kierowcom (chyba głupie pytanie)
6. OCP na kórym kanale śmiga w W-wie i nie tylko?
pzdr
aczkolwiek... NajtFukinPatrol North-West Techno-destroyed by dobrygrzeswawa WhitePride :smokedevil
Panowie, wiem że wyjdę na leszcza w tej branży, ale CB zasad znam niewiele, prawie nic. Mam ręczniaka Alana 37 (czy jest on coś wart np z zewnętrzną anteną)
IMO, niestety nie bałdzo. jest zbyt ciezki, nieporeczny, placza sie wokol niego kable..
sprzedaj go za pare zl, doloz pare innych zlociszy i kupuj Unidena pro510xl na przyklad
1. Czy jest potrzebne jakieś stosowne pozwolenie na korzystanie z CB?
nie. tylko homologacja radia albo tzw. swiadectwo zgodnosci. nic sie juz nie rejestruje itd.
2. Ogólne rulez korzystania z CB w skrócie?
jak w zyciu, uprzejmosc, cierpliwosc. reszty dowiesz sie sluchajac rozmow innych, zareczam Ci - nauka ta zajmie Ci 10min
3. Zamienniki w nazewnictwie, np jak kapnąć się że jest mowa o misiach gdzie są?
izi, na CB rozmawia sie jak realu, czyli misie, suszarki itp. ogolnie patrz pkt 2
4. Przynależność nr kanałów do funkcji jaką pełnią... alarmowy, info, towarzyskie (nie wiem - zmyslam teraz)
2-taxi
9-alarmowy pogotowie, straz, policja
19- ten kanal najbardziej Cie intersi - na nim wlasnie siedza kierowcy
28-kanal wywolawczy, tzw smietnik. kiedys sluzyl do wywolywania innych, okreslonych stacji, po czym rozmowy przenosily sie (lub nie) na inne kanaly. w tej chwili niewiele sie tam dzieje.
reszta kanalow byla kiedys zasiedlona przez wieksze lub mniejsze grupy znajomych sobie ludzi. w wawie 11, 14, 16 to bylo Ursynow, 20 dziadki z okolic Niepodleglosci itp.
a jak sie ma montaz CB do gwarancji (w samochodzie z gwarancja oczywiscie)?
Jak zamontuja w ASO i ci w ksiazkie wbija to gw zosatnie :wink:
W sumie zeby nie stracic gw. to prakycznie wszystko trzeba w ASO montowac :evil:
Nawet jak sporo warsztatow robi duzo lepiej :roll:
niestety nie Jak sie ci cos stanie w aucie to ASO powie ci że przez wadliwy montaż przez nieautoryzowanego fachowca sie zepsuło i umyje rece
Dla przykładu zmontowałeś cb i nagle cos ci szumi w kole ...
mam nadzieje że załapałeś o co mi chodzi
czesc,
prosta sprawa: potrzebuje reflektometru, czyli SWRki, aby zestroic antene.
czy jest ktos, dysponujacy tym urzadzeniem? czy pozostaja mi tylko "fachowcy" :szeroki_usmiech
W Konstancinie jakies 500 m za salonem Renault po tej smej stronie jest firma zajmujaca sie CB.Ja tam podjechalem i wystroili antene gratis.
salvado
cb radio pieknie ukryjesz w polce pod kierownica, widzialem juz takie rozwiazanie i sam je u siebie zastosuje, zaleta jest to, ze nie musisz chowac, myslec, ze ktos Ci to radio buchnie, po prostu go nie widac k
Jesli chodzi o swr miarke to posiadam takowa i chetnie pomoge zestroic antenke- musicie mnie tylko zwiazac, wrzucic do bagaznika i zaciagnac na spota bo ciagle mi nie po drodze :wink:
salvado
cb radio pieknie ukryjesz w polce pod kierownica, widzialem juz takie rozwiazanie i sam je u siebie zastosuje, zaleta jest to, ze nie musisz chowac, myslec, ze ktos Ci to radio buchnie, po prostu go nie widac k
próbowałem dzisiaj tam wrzucić unidena 510 proxl - bez sukcesu , czy mówisz o tej półeczce obok złącza diagnostycznego? wobec tego czy trzeba tej półce plecy wyciąc? bo mi za cholerę uniden się nie mieści (tylko bokiem i to nie do końca) (octa rocznik 2003)
Tymczasowo cb przemiata leżąc sobie wciśnięte między fotelem a drzwiami (jest to rozwiazanie do dupy niestety) :diabelski_usmiech
help...
pozdrawiam
aczkolwiek... NajtFukinPatrol North-West Techno-destroyed by dobrygrzeswawa WhitePride :smokedevil
Zeby wlazlo cos w poleczke trzeba kupic takie ktore pasuje wymiarami. http://sklepcb.port2000.pl/ przykladowy (zaprzyjazniny sklep i serwis) gdzie mozna zobaczyc jakie wymiary maja poszczegolne radyjka.
W skodzie mam starego Concorda a w dostawczaku Fiorino zamontowalem Midlanda 1001 Z. Chodzi swietnie.
pozdrawiam Oskar
czarne kombi + Concord GA-401 + President WA27 + "747"
Komentarz