"Chrup" !

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dzi
    Drive
    • 2005
    • 77

"Chrup" !

Yarek sam popatrz jak potraktowales argumenty Mastersa.... w ogole Cie one nie obchodzily... widac sam nei podchodzisz powaznie do innych, to jak chcesz zeby ktos podchodzil powaznie do Ciebie ?
    Powered by Aligator
  • życzliwy
    Drive
    • 2005
    • 53

"Chrup" !

Zauważyłem, że rano, po odpaleniu i rozpoczęciu jazdy, daje się słyszeć pojedyńcze "chrup". Nie wiem czy to z silnika, czy z innej części. Tylko raz. Po dłuższym postoju również - po kilkudziesięciu metrach ciche "chrup" i koniec. Co to może być ? Jakaś automatyka ? Silnik ALH.
    O1 TMBDG

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

A nie jest tak, ze wieczorem zostawiasz auto na zaciagnietym hamulc recznymi rano jak przychodzisz to okladziny potrafia sie przylepic i dopiero po ruszeni puszczaja.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• misiekwaw
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 7715
        • Ford

Zamieszczone przez Maicroft
        A nie jest tak, ze wieczorem zostawiasz auto na zaciagnietym hamulc recznymi rano jak przychodzisz to okladziny potrafia sie przylepic i dopiero po ruszeni puszczaja.
        nie, u mnie jest to samo a ja nigdy nie zostawiam na ręcznym :roll: czytałem gdzieś kiedyś chyba na AK, że to coś z ABSem związane :roll:
        Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
        http://www.disi-tune.pl
        Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
        Był WRX
        Była Octa

Komentarz

• wasyl
          L&K
          • 2005
          • 1084

u mnie dzieję się tak po myciu !!! zostrawiam go w garażu na noc , a rano jakby ktoś ręczny zaciągno taki chruuuppp!!! :lol:
          ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
          www.wasilewski-foto.pl
          KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• Purchawa
            Admin
            S_OCP Member
            • 2004
            • 8007

A u mnie nie ma zadnego "chrup", ale za to jest "psss... pssss..."
            "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
            Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• pantol
              Elegance
              • 2004
              • 754

Re: "Chrup" !

Zamieszczone przez życzliwy
              Zauważyłem, że rano, po odpaleniu i rozpoczęciu jazdy, daje się słyszeć pojedyńcze "chrup". Nie wiem czy to z silnika, czy z innej części. Tylko raz. Po dłuższym postoju również - po kilkudziesięciu metrach ciche "chrup" i koniec. Co to może być ? Jakaś automatyka ? Silnik ALH.
              To jest odgłos załączających się styczników i innej automatyki (np. ABS)
              Jarek "Vinci"

Komentarz

• kbaran
                Drive
                • 2005
                • 58
                • Octavia II combi (1Z5)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez życzliwy
                Wydaje mi się że to po prostu po przekroczeniu pewnej prędkości "uzbraja się" ABS. U mnie też tak jest tylko raz ciszej a raz troche głośniej. O ile się nie mylę to wyjaśnione jest to w instrukcji od samochodu.
                ...
                O1 ASV & O2 RS

Komentarz

• bernardo
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 1083

Zamieszczone przez Purchawa
                  A u mnie nie ma zadnego "chrup", ale za to jest "psss... pssss..."
                  :idea: sadzę, że w kwestii odgłosu musimy polemizować Purchawa, u mnie jest "ziutpsss..." jeśli się nie mylę, a może i nawet "quipssziut".

A tak na poważnie życzliwy, pantol i kbaran wytłumaczli sprawę, w uzupełnieniu cytuję naszą instrukcję: po osiągnięciu zawrotnej prędkości ok 20km/h następuje samokontrola układu ABS; może być wtedy słyszalna przez ok. 1 sek praca pompy hydroagregatu; koniec cytatu. Tyle wiem co zjem (czasami)
                  i pozdrawiam
                  aczkolwiek...
                  NajtFukinPatrol North-West
                  Techno-destroyed by dobrygrzeswawa
                  WhitePride :smokedevil

6,92 s do setki by DGW

Komentarz

• życzliwy
                    Drive
                    • 2005
                    • 53

Zamieszczone przez kbaran
                    Wydaje mi się że to po prostu po przekroczeniu pewnej prędkości "uzbraja się" ABS. U mnie też tak jest tylko raz ciszej a raz troche głośniej. O ile się nie mylę to wyjaśnione jest to w instrukcji od samochodu.
                    No tak...może czasami warto uważniej przeczytać tą "instrukcję". A swoją drogą, to chyba każda następna generacja samochodów ma coraz bardziej ogłupiającą książkę. Gdzie te czasy, gdy na kursie na prawko uczyło się budowy silnika ? (Wyobraźcie sobie zajęcia z elektroniki pokładowej...hehehe)
                    O1 TMBDG

Komentarz

• marcind
                      Rider
                      • 2005
                      • 438

Gdzie te czasy, gdy na kursie na prawko uczyło się budowy silnika
                      albo zeby uwazac na auta z tzw "wolnym kolem"

a na powaznie to u mnie tez tak jest i teraz jestem juz spokojniejszy co to sie dzieje.
                      Passat 2.0 TDI, 140 KM, 2007, Comfortline
                      mam nadzieję, że będzie równie dobry co octavia...

Komentarz

Pracuję...