1.6 MPI czy 1.6 FSI?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • satoot
    Rider
    • 2008
    • 525

Zamieszczone przez twin
    U mnie trwalo 2,5 h przy czym sama prezentacja auta to bylo blisko godzina ( troche bajerow do pokazania to auto posiada )
    I bylo fajnie i milo . Niby dlaczego rezygnowac z takich chwil ? Ja nie kupuje nowego auta co rok...
    U mnie podobny czas:
    - podpisanie umowy i objaśnienie ubezpieczenia
    - umowa kredytu 50/50
    - pokaz auta i objaśnienia
    - lekcja z inżynierem gazownikiem przy samochodzie oraz przy stanowisku objasnienie porocedur i dokumentów
    - montaż chlapaczy domówionych szybko na miejscu
    - wizyta w kasie
    - wydanie auta na plac przy salonie

Komentarz

• ARobert
      Rider
      • 2008
      • 254
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

..no i odebrałem auto wczoraj. To moje drugie nowe auto więc emocje nie były tak wielkie. Bardziej mnie emocjonowała planowana droga powrotna z Krakowa do Gdańska no ale pogoda była bardzo dobra i tylko utrudnienia na drogach zwłaszcza w okolicach A4 i potem Częstochowy spowodowały że wydawało mi się że ta podróż potrwa wieki. Na szczęście nowiutki prawie 100km odcinek A1, do tego prawie zupełnie pusty w nocy pozwolił w pełni rozkoszować się jazdą nowiutką OII i dojechać w rozsądnym czasie. Oczywiście danielcio (jeszcze raz dzięki) wszystko opowiedział o aucie ale tak naprawdę trzeba to samemu jeszcze raz "odkryć" w działaniu. np. taka dźwignia wycieraczek ..niby działanie proste ale trzeba zapamiętać oczekiwane położenia. Po prostu trzeba auto dostroić do siebie i nikt w salonie tego za nas nie zrobi.

Komentarz

• Ciacho102
        Ambiente
        • 2008
        • 132

Gratulacje! Z Krakowa do Gdańska fakt że droga nie za piękna... Ale pewnie i tak majstrowałeś przy każdej dźwigience więc droga szybko zleciała. Ja już się nie moge doczekać na swoja Octavię, to będzie MOJE pierwsze nowe auto więc mi tak emocje szybko nie opadną
        Pozdrawiam, Sebastian

Komentarz

• uxo
          Classic
          • 2008
          • 3

Zamieszczone przez Ciacho102
          Proszę waś o wasze odczucia co do silnika FSI i MPI.
          Witam,
          Od niedawna jestem użytkownikiem OII 1.6 FSI. Jeśli chodzi o moje odczucia i wrażenia to jestem zadowolony z zakupu. Silnik wbrew zamieszczonym na forum opiniom nie jest zły. Fakt - lubi wyższe obroty, ale wtedy ładnie też nieźle odchodzi. Przy umiarkowanym stylu jazdy - rewanżuje się niewielkim zużyciem paliwa.
          Jeśli ktoś potrzebuje (tak jak ja) samochodu do jazdy z dziećmi (spokojna jazda) to można śmiało polecić 1.6 FSI. Ktoś kto potrzebuje sporej dynamiki nie szuka wśród 1.6. Poza tym, niektórzy piszą o braniu oleju. Jeśli chodzi o to, to przy jeździe do 130 - 140 nie wziął nic (przynajmniej nie widać ubytku na bagnecie). Kultura pracy silnika uważam że jest przyzwoita. Do chwili obecnej nie stwierdziłem żadnych niepokojących symptomów mogących świadczyć o kłopotach z silnikiem.
          Średnie zużycie (70% miasto / 30% trasa) oscyluje koło 6.8 l/100km. Uważam że jest do zaakceptowania biorąc pod uwagę fakt, że climatronik jest włączony przez cały czas.

Komentarz

• Ciacho102
            Ambiente
            • 2008
            • 132

O następny użytkownik FSI. Dziękuję za wypowiedź
            Pozdrawiam, Sebastian

Komentarz

Witam
              Posiadam od tygodnia OII MINT 1.6 MPI i mam pytanie czy na jałowym biegu musi silnik pracować tak nierówno, wskaźnik obrotomierza nierusza się ale praca silnika jest nierówna, czy ktoś może powiedzieć w tej sprawie?

Komentarz

• liroyek
                Rider
                • 2008
                • 620

octavian16
                czasami mam to samo niby wszystko ok a czuc troche nierowne obr
                Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
                bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
                http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
                Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co

Komentarz

• gosmo
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 201

u mnie to samo
                  Octavia II 1.6 MPI + LPG LandiRenzo

Komentarz

• satoot
                    Rider
                    • 2008
                    • 525

Mam inny silnik (1.6BFG+LandiLorenzo) i nie mam 'falowania' obrotów.

Za to obroty na benzynie są o około 50/minutę wyższe niż na gazie, iwdać niżej wskazówkę na obrotomierzu, na gazie schodzi do 700 obr/min.

Czy u was też tak jest

Komentarz

• pablo32
                      Classic
                      • 2008
                      • 18

Ja mam zaplanowany odbiór O II na pierwszą połowę listopada i mam otrzymać najpierw dokumenty rejestracyjne - też pokonam trasę niemal 300 km, żeby przywieźć moje cacko - ale nie dowiadywałem się jeszcze w wydziale komunikacji co mam mieć ze sobą i ile zapłacić za rejestrację nówki. Proszę podzielcie się wiedzą na ten temat i na co zwrócić uwagę w papierach, żebym nie pocałował klamki!

Komentarz

• Johnny_B
                        Rider
                        • 2008
                        • 372

u mie obroty nie faluja- w ogole nie slychac i nie czuc silnika na wolnych obrotach...
                        BTW
                        od dzisiaj jezdze gazownia LandiRenzo i na razie jest super :szeroki_usmiech

Komentarz

• ARobert
                          Rider
                          • 2008
                          • 254
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

..ja zrobiłem 700km i jakoś nie zauważyłem nierównej pracy silnika ale zwrócę na to uwagę. Wydaje mi się, że auto dość dziwnie reaguje na pedał gazu. Jest strasznie "gumowe" w dolnym zakresie i jakby eksploduje po przekroczeniu pewnej granicy obrotów. Póki co jeszcze nie zapaliła się rezerwa co wskazuje na zupełnie przyzwoite zużycie paliwa.

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Zamieszczone przez pablo32
                            ale nie dowiadywałem się jeszcze w wydziale komunikacji co mam mieć ze sobą i ile zapłacić za rejestrację nówki. Proszę podzielcie się wiedzą na ten temat i na co zwrócić uwagę w papierach, żebym nie pocałował klamki!
                            no diler Ci prześle dowód zakupu (faktura) i homologację auta, z tym normalnie zarejestrujesz.
                            saport techniczny baj DGW
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm
                            no i nie ma :-)

Komentarz

• Johnny_B
                              Rider
                              • 2008
                              • 372

Zamieszczone przez ARobert
                              ..ja zrobiłem 700km i jakoś nie zauważyłem nierównej pracy silnika ale zwrócę na to uwagę. Wydaje mi się, że auto dość dziwnie reaguje na pedał gazu. Jest strasznie "gumowe" w dolnym zakresie i jakby eksploduje po przekroczeniu pewnej granicy obrotów. Póki co jeszcze nie zapaliła się rezerwa co wskazuje na zupełnie przyzwoite zużycie paliwa.
                              z obrotami dolnym zakresem to normalne - dopiero od 2000 silnik nabiera wigoru

Komentarz

• sadowjac
                                Classic
                                • 2008
                                • 6

Od 17.00 wczoraj, jestem posiadaczem O2 1.6 MPI BSE Ambiente
                                Wybór silinika MPI dokonany świadomie, na bazie jazdy próbnej, porównawczej między silnikami MPI i FSI.
                                Już nie moja Felicia 1.6 Kombi GLX SrebrnyMetalic -ale za to O2 1.6 BSE Ambiente

Komentarz

• liroyek
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 620

sadowjac

i jak ?? zadowolony ?? pewnie tak
                                  Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
                                  bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
                                  http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
                                  Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

Zamieszczone przez sadowjac
                                    No to gratulacje Szerokiej drogi, gumowych drzew i niech się sprawuje tak jak moja - czyli zupełnie bezawaryjnie
                                    Czarny Elegance

Komentarz

Sadowjac

Powiedz, co w FSI cię zaniepokoiło, że zdecydowałeś się na MPI?

Komentarz

• zurcio
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2046

Zamieszczone przez sadowjac
                                        Zamieszczone przez liroyek
                                        i jak ?? zadowolony ??
                                        wydaje mi się, że troszkę za wcześnie na obiektywną opinie :wink:
                                        Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• sadowjac
                                          Classic
                                          • 2008
                                          • 6

Zamieszczone przez liroyek
                                          i jak ?? zadowolony ?? pewnie tak
                                          Zarówno z zakupu jak i pierwszych wrażeń z jazdy - TAK, jestem zadowolony.
                                          Przede wszystkim zauważalna różnica w komforcie jazdy (stabilniejszym prowadzeniu) między tą O2 i dotychczasową Felunią.

Zamieszczone przez octavian16
                                          Powiedz, co w FSI cię zaniepokoiło, że zdecydowałeś się na MPI?
                                          Krótki wprowadzenie - podczas jazdy próbnej do dyspozycji miałem dwie O2 Ambiente o podobnym przebiegu. Mentalnie nastawiony byłem na silnik FSI ...
                                          Subiektywna ocena -
                                          MPI zbierał się od 3200 obrotów z odczuwalną chęcią do przyśpieszania, dźwięk silnika nieprzeszkadzający.
                                          FSI zbierał się od 3500, bez wyraźnej różnicy w przyśpieszaniu a od ok. 4000 obrotów dźwięk silnika wyraźnie przeszkadzający, nieprzyjemny, wysilony.
                                          Już nie moja Felicia 1.6 Kombi GLX SrebrnyMetalic -ale za to O2 1.6 BSE Ambiente

Komentarz

• adym
                                            Ambiente
                                            • 2008
                                            • 179

To ja dodam swoje 3 grosiki.
                                            Co prawda silnikow 1.6 nie znam ale jeśli chodzi o silniki VW to ja jestem prawie za kazdym razem pod wrazeniem. Prawie, bo poza 3 cylindorwym 1.2 montowanym w fabiach. Sam jezdzilem 4 lata fabia 1.4 16V i rzeczywiscie lubiala wysokie obroty (podobno silniki wielozaworowe tak mają) ale pomruk silnika byl bardzo przyjemny. Przez wakacje mialem okazje jezdzic Tuaregiem V6 i znow, pomruk silnika dający ogromną satysfakcję podobna Toyota 4l V6 generowala z silnika tylko szum, zupelnie bez charakteru.
                                            Co do 1.4 TSI, tez nim jezdzilem, w wersji juz bez kompresora - 122KM (byla to alternatywa dla mojej O2). Silnik rzeczywiscie dynamiczny i bardzo cichy. Nawet przy 120km/h nie bylo go mozna uslyszec.
                                            Tak na marginesie Golf variant z tym silnikiem przegral u mnie z O2 dlatego, ze O2 jest tansza w eksploatacji, pojemniejsza, mniej chodliwa na "czarnym" rynku, w tej samej cenie ma silnik diesla i przede wszystkim bardziej podoba sie mojej małżonce

Komentarz

• ASGARD
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 123

To ja też się wypowiem..Mam FSI od nowości dokładnie miesiąc i musze przyznać że silnik rewelacyjny tylko troche głośny na wysokich obrotach.Układam go sobie właśnie i do tej pory jeżdziłem tak 2500-3000 obrotów nieraz dając go na 4500 coby się nie zamulił ..Obecnie piłuje go na wyższych obrotach lejąc 95 ..musze przyznać że zmienił sie jego kopniaczek jest troche żwawszy ..Niedługo stestuje go na 98 paliwku i zobacze co pokaże niby pisze aby lac tylko 95 w instrukcji a na stronach ze można 98 również..ciekawe co bedzie..Co do elastyki silnika jak dla mnie bomba a zmiana biegu tak na 4000 obr jest wskazana niema az takiej utraty mocy ..To własnie zaobserwowałem u siebie ..jadąc do słupska od postoju samochodu do 120km/h rozpędzając się
                                              CO NOWE AUTO TO NOWE..ALE MONDEO TEZ BYLO DOBRE

Komentarz

• PiterNZ
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 389

ASGARD ja też mam 1,6 FSI i jest napisane, żeby lać 98 lub ewentualnie 95.
                                                Z silnika również jestem zadowolony.

Komentarz

• ASGARD
                                                  Ambiente
                                                  • 2008
                                                  • 123

no sluchaj juz widze ze jezdzisz nim troche wiec napewno tak zrobie z 98 ..wleje pelny bak i zobacze co bedzie po jego calym wypaleniu tylko ciekawi mnie jedno czy bedzie palil mniej wtedy ziomki mi mowia ze powinien zejsc nizej w spalaniu
                                                  CO NOWE AUTO TO NOWE..ALE MONDEO TEZ BYLO DOBRE

Komentarz

• Ciacho102
                                                    Ambiente
                                                    • 2008
                                                    • 132

Ja wczoraj odebrałem nówkę z salonu swoją FSI. Fakt faktem na niższych obrotach trochę muł. Ale ogólnie przyśpiesza dobrze. Na wyższych obrotach głośny ale wtedy jeździe jak trza . Ja wlałem od razu 98 Ultimate na BP bo tak pisze w książce że zalecane paliwo wysokooktanowe. Dealer to samo powiedział. Bałem się na razie do końca przetestować to auto bo mam letnie a śnieg spadł także jak na razie nie wiem do końca co potrafi ten samochód. A pierwsze wrażenia z jazdy czarna Octavia... BAAAARDZO POZYTYWNE
                                                    Pozdrawiam, Sebastian

Komentarz

Pracuję...