Opony zimowe michelin alpin a2 - Continental ts 810

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • octav2002
    Classic
    • 2007
    • 10

Zamieszczone przez megon
    eśli wspominasz o podatku Belki to jakie konto firmowe ma lokatę na 6% ? ja mam konto firmowe w Mbanku i tam zero % - po przelaniu kwoty na lokatę emax w ramach tego rachunku - ściągnęli mi ten podatek.
    A emax to nie jest czasem w mbanku lokata do konta osobistego :?: Poza tym, moim zdaniem zaznaczam, w przypadku firmy zdecydowanie lepszym wyjściem jest konto oszczędnościowe niż lokata.
    Ja mam w jednym banku konto i firmowe i osobiste, do obu mam konto oszczędnościowe, z tego w osobistym ściągają 19% Belki a z tego w rachunku firmowym nie.

Zamieszczone przez Psycho Dad
    Po drugie "załatwienie" leasingu u mnie trwało 2-3 miesiące...
    jeśli masz firmę mniej niż rok licz sie na kłopoty.
    Jeśli masz firmę mniej niż rok, to prędzej dostaniesz właśnie leasing niż kredyt. Ale 2-3 miesiące na załatwianie leasingu :?: Tyle to ja czekałem na samo auto. No chyba że masz na myśli zastanawianie się nad wyborem oferty Bo z samym załatwieniem można się uwinąć w kilka dni.
  • maybach20
    Drive
    S_OCP Member
    • 2006
    • 42

moze macie jakies spostrzezenia do tych opon... ))
    maybach20

Komentarz

• satoot
      Rider
      • 2008
      • 525

Re: Opony zimowe michelin alpin a2 - Continental ts 810

Zamieszczone przez maybach20
      moze macie jakies spostrzezenia do tych opon... ))
      Nie mam A2, mam A3:

oraz: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=#323785

Co do Continental się nie wypowiem.

Inne spostrzeżenia:
      Jeśli kupujesz, to już za późno.
      Kupowałem 14~20 dni temu moje A3 i kosztowały 217. Dziś w tym samym sklepie kosztują już 227.
      Więc albo się pospiesz i przepłać _jeszcze_ niedużo, albo kup zimówki na wiosnę lub latem, za 2/3 obecnej ceny.

Komentarz

• Dig Dug
        L&K
        S_OCP Member
        • 2005
        • 1306
        • Seat

maybach20, Continentale spoksik mimo ze stara opona Mialem takie i nie narzekalem. Teraz kupilem Dunlopy Winter Response, bo maja prawie taki sam bieznik jak Conti 810 Micheliny mialem letnie i powiem, ze lepiej mi sie na GY jezdzilo niz Michelinach za 1/3 ceny wiecej. Ale to byla letnia. Sasiedzi mieli zimowe w Omedze Alpiny 2 i w dostawczym jakies inny typ zimowych michelinow i byli niezadowoleni z obu.
        Była O1 jest F2.

Komentarz

• krecik
          Drive
          • 2008
          • 62
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ja to jeszcze zastanawiam się nad Dunlop SP WINTER SPORT M3 195/55R16 87 T choć bardziej skłaniam się do Michelin ALPIN A3 195/55R16 87 T lub tych Conti -Continental ContiWinterContact TS810 195/55R16 87 T

Komentarz

• Salvatore
            Rider
            • 2008
            • 282

Zamieszczone przez krecik
            195/55R16 87 T
            Do swojej O2 chcesz takie założyć?!?

Komentarz

• krecik
              Drive
              • 2008
              • 62
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

nie kurdę źle przekleiłem polecali mi te rodzaje opon parametry to chyba takie muszę wziąć 205/55R16 91 T ?

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

nie kurdę źle przekleiłem polecali mi te rodzaje opon parametry to chyba takie muszę wziąć 205/55R16 91 T ?
                tak
                jak 15 to 195/65 91
                saport techniczny baj DGW
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm
                no i nie ma :-)

Komentarz

• krecik
                  Drive
                  • 2008
                  • 62
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ok dzieki szkodatroche się pogubiłem napewno 16

Komentarz

• zurcio
                    RS
                    • 2008
                    • 2046

krecik, jak 16 to napewno 205/55R16 91 - indeks prędkości wedle zapotrzebowania
                    Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• Salvatore
                      Rider
                      • 2008
                      • 282

krecik, jeszcze taka informacja - TS810 to stara opona, będzie miała co najmniej rok. Nowa zimówka Conti to TS830 - kierunkowa, T810 była asymetryczna.
                      Druga sprawa, teoretycznie do O2 powinno się zakładać indeks H - tak jest napisane w świadectwie homologacji, można założyć T, ale różne źródła ostrzegają o potencjalnych problemach z ubezpieczycielem / policją.

Komentarz

• twin
                        Rider
                        • 2008
                        • 288

Salvatore > Myslisz ze to ma jakiekolwiek znaczenie ? W swiadectwie homologacji sa rozne onformacje np. kolor nadwozia tam jest. Jak sobie przemaluje auto na inny kolor to policja mi da mandat ? Pozatym przykladowo w moim swiadectwie homologacji mam wpisana opony o rozmiarze 195/65 R15 91 z indeksem V.
                        W rzeczywistosci auto dostalem na oponach o rozmiarze 205 ... bo tak wychodzi Elegance. I co dostane mandat ? Pozatym widziales kiedyz zeby policja sprawdzala swiadectwo homologacji ? Wozisz swiadectwo przy sobie ?
                        Jeszcze inaczej na to patrzac , rubryka silnik , u mnie stoi , 1.8 TSI , producent Audi AG.
                        Silnik w mysl przepisow obowiazujacych jest czescia zamienna. Jezeli go kiedys wymienie to tez dostane mandat ?

[ Dodano: Sro 05 Lis, 08 10:12 ]
                        krecik : Myslisz o oponie Dunlop SP WINTER SPORT M3 195/55R16 87
                        Dlaczego nie o : Dunlop SP WINTER SPORT 3D ??

Komentarz

• Salvatore
                          Rider
                          • 2008
                          • 282

twin,
                          ja tylko powtarzam co czytałem :-)
                          Co do koloru, jak przemalujesz i nie zrobisz nowego dowodu to możesz mieć problem :-)
                          A Co do kół 205, to na drugiej stronie świadectwa masz alternatywne komplety kół :-)
                          A co do potencjalnych problemów, to na jakimś wątku ktoś napisał, że ubezpieczyciel może sie czepiać indeksu jeśli np. szkoda była wynikiem pęknięcia opony - ubezpieczyciele robią wszystko, żeby nie wypłacić odszkodowania, więc jestem w stanie w to uwierzyć.
                          Pozdro!

Komentarz

• twin
                            Rider
                            • 2008
                            • 288

Mysle ze to tylko w przypadku udowodnienia ze ktos jechal z V ponad indeks.

Komentarz

• Macko
                              Drive
                              S_OCP Member
                              • 2008
                              • 69

Zamieszczone przez twin
                              Salvatore > Myslisz ze to ma jakiekolwiek znaczenie ? W swiadectwie homologacji sa rozne onformacje np. kolor nadwozia tam jest. Jak sobie przemaluje auto na inny kolor to policja mi da mandat ? Pozatym przykladowo w moim swiadectwie homologacji mam wpisana opony o rozmiarze 195/65 R15 91 z indeksem V.
                              W rzeczywistosci auto dostalem na oponach o rozmiarze 205 ... bo tak wychodzi Elegance. I co dostane mandat ? Pozatym widziales kiedyz zeby policja sprawdzala swiadectwo homologacji ? Wozisz swiadectwo przy sobie ?
                              Jeszcze inaczej na to patrzac , rubryka silnik , u mnie stoi , 1.8 TSI , producent Audi AG.
                              Silnik w mysl przepisow obowiazujacych jest czescia zamienna. Jezeli go kiedys wymienie to tez dostane mandat ?

W świadectwie homologacji masz wszystkie dopuszczalne rozmiary opon - jak sam zauważyłeś z indeksem V - bo auto ma V max 225 (o ile pamiętam) U nas Policja średnio zwraca uwagę na indeksy opon ale np w Niemczech możesz mieć problem. U nas problemem może być ubezpieczyciel - w razie np wypadku do którego doszło by na skutek rozerwania opony i stwierdzenia, że masz indeks T zamiast V. Ewidentnie twoja wina - na pewno jeżdziłeś 220 zamiast 190 no i doszło do uszkodzenia opony 8)
                              Pozdr.
                              Macko

Komentarz

• twin
                                Rider
                                • 2008
                                • 288

Napewno nie. Opona moze peknac z roznych przyczyn. Wiec zwiazek z V trzeba udowodnic.

Komentarz

• krz_p
                                  Ambiente
                                  • 2007
                                  • 164

Zamieszczone przez twin
                                  Napewno nie. Opona moze peknac z roznych przyczyn. Wiec zwiazek z V trzeba udowodnic.
                                  im wyższy indeks prędkości tym mocniejsza jest konstrukcja opony, nie chodzi tu tylko o Vmax
                                  Golf V GTI

Komentarz

• twin
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 288

Wydaje mi sie ze o tym jak mocna jest dana opona decyduje nosnosc opony a nie indeks predkosci. Indeks mowi ci tylko o tym do jakiej V mozna jechac. Wiec takie samo bezpieczenstwo jest dla opony z indeksem mniejszym jaki i wyzszym pod warunkiem nie przekraczania predkosci. Na pewni nie jest to powod do odrzucenia reklamacji z powodu wystrzalu opony jezeli jechalo sie zgodnie z indeksem.

Komentarz

• Macko
                                      Drive
                                      S_OCP Member
                                      • 2008
                                      • 69

Zamieszczone przez twin
                                      Wydaje mi sie ze o tym jak mocna jest dana opona decyduje nosnosc opony a nie indeks predkosci. Indeks mowi ci tylko o tym do jakiej V mozna jechac. Wiec takie samo bezpieczenstwo jest dla opony z indeksem mniejszym jaki i wyzszym pod warunkiem nie przekraczania predkosci. Na pewni nie jest to powod do odrzucenia reklamacji z powodu wystrzalu opony jezeli jechalo sie zgodnie z indeksem.
                                      Kord opony jest inny - opona o większym indeksie ma mocniejszy bark. Czym niby różnią sie opony o różnym indeksie - literką?? Ciekawe też jak udowodnisz, że jeździłeś zgodnie z indeksem - to, że w chwili wystrzału jechałeś np 80 km/h nie ma nic do rzeczy, przecież wcześniej mogłeś przez kilka/kilkadziedziesiąt km jechać 220 km/h. Masz opony niezgodne z homologacją - nie pamiętam, który ubezpieczyciel przy AC wymaga zdjęć opon.

I taka ciekawostka:
                                      Sprzedawca w Niemczech /w takim małym warsztacie/ nie chciał sprzedać koledze opon innego rozmiaru niż były wpisane w brifie - taki porządny był :lol:
                                      Pozdr.
                                      Macko

Komentarz

• krecik
                                        Drive
                                        • 2008
                                        • 62
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez twin
                                        Polecano mi tamtą a dlaczego o tej Dunlop SP WINTER SPORT 3D mam myśleć ?
                                        skłaniam się raczej do Continental ContiWinterContact TS830

Komentarz

• twin
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 288

Bo to dobra opona a wspominales o Dunlopie wiec myslalem ze jestes zainteresowany.

Komentarz

• Grzechos
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2008
                                            • 273

skłaniam się raczej do Continental ContiWinterContact TS830
                                            Jeźdzę na takich od tygodnia, na razie zadowolony, cieche jak na zimówki i to kierunkowe.
                                            Octavia RS TDI in Race Blue 205KM/443Nm by Tune-up
                                            H&R springs |OZ Crono HT wheels | EBC brakes on.

Komentarz

• Klauzero
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 575

W teście (Motor nr 45/2008) opon zimowych w rozmiarze 195/65 R15 nowa zimówka Continentala wypadła najlepiej z jednym małym ale... które zadecydowało o wyborze przeze mnie Goodyeara Ultra Grip 7+. Notabene "autem doświadczalnym" była między innymi Octaviia II (do testów trzymania na mokrej nawierzchni, jazdy po okręgu oraz drogi hamowania na suchym). Jak zapewnia tytuł testu "Pewniacy nie zawiedli".
                                              1. Continental WinterContact TS830 - doskonała na zaśnieżonej i mokrej nawierzchni. Niestety na suchej ma już problemy, zwłaszcza z drogą hamowania.
                                              2. Goodyear Ultra Grip 7+ - od lat wzór do naśladowania dla innych. Opona bardzo "zrównoważona" na każdym typie nawierzchni. Użytkownikowi zapewnia duże bezpieczeństwo.
                                              3. Vredestein Snowtrac 3 - nowy Vredestein też w czołówce. Opona bardzo dobra na zaśnieżoną i mokrą nawierzchnię. Na suchej ma problemy z trzymaniem i hamowaniem.
                                              ...6 Michelin Alpin A3
                                              Mając na względzie, że warunki zimowe w (przynajmniej w centrum PL) nie zawsze oznaczają mokrą nawierzchnie z błotem pośniegowym, zamówiłem Goodyeara, choć długo biłem się z myślami nad zakupem zwycięzcy testu, który okazał się nieznacznie głośniejszą oponą od UG7+, co też miało dla mnie znaczenie. Powodzenia z wyborem tej właściwej zimówki.
                                              Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• leszekmw
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 5356

wszystkie zimówki są dobre , tak samo jak wszystkie dzieci są nasze : . sorki ale jak się czyta te wszystkie opinie o oponach i rozmiarach /195/55/16 / to można się owiesic . sądzę ze admini powinni zacząć zamykać takie tematy zaraz na samym początku ponieważ ilość watków o oponach jest naprawdę ogromna . odnoszę wrażenie /zapewne mylne/ żę tematy te służą do nabijanie postów głownie , czy jak to się tam nazywa... ,a niewiele wnoszą wartości z których ktoś mógłby uzyskać jakąś pomoc.
                                                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                                GVI 1.4TSI
                                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• krecik
                                                  Drive
                                                  • 2008
                                                  • 62
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez leszekmw
                                                  wsądzę ze admini powinni zacząć zamykać takie tematy zaraz na samym początku ponieważ ilość watków o oponach jest naprawdę ogromna . odnoszę wrażenie /zapewne mylne/ żę tematy te służą do nabijanie postów głownie , czy jak to się tam nazywa... ,a niewiele wnoszą wartości z których ktoś mógłby uzyskać jakąś pomoc.

widzisz akurat koledzy mi pomogli więc troche chyba narzkasz

Komentarz

Pracuję...