[O2] ogrzewane lusterka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • areek85
    Drive
    • 2010
    • 42

[O2] ogrzewane lusterka

witaj.
  • toocool
    Rider
    • 2008
    • 303
    • Octavia IV combi (NX5)

[O2] ogrzewane lusterka

Hejka,

pytanko dot. ogrzewanych lusterek: Otóż z tego co sobie przeglądam konfigurację OII, wygląda na to, że jest to w standardzie w każdej wersji wyposażenia.

Nie jestem jednak pewien, czy u mnie lusterka faktycznie się ogrzewają czy coś jest zepsute.
    Przełącznik lusterek mogę ustawić na L, 0, R lub funkcję ogrzewania.

I teraz pytania/spostrzeżenia?
    1. Wskaźnika nie da się ustawić dokładnie na symbol podgrzewania, ale dokładnie w kierunku jazdy.

2. Po włączeniu i odczekaniu kilku minut, jak dotknę lusterek wcale nie wydaję się być specjalnie ciepłe.

Czy u Was również tak działa ta funkcja czy powinienem zacząć coś dłubać w lusterkach?

Dzięki!
    Jestem wdzięczny - wdzięczność i podziękowania w sieci - za co być wdzięcznym

Komentarz

• loru
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4286
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez goraceusta
      1. Wskaźnika nie da się ustawić dokładnie na symbol podgrzewania, ale dokładnie w kierunku jazdy.
      Ja po prostu go puszczam (jest wyczuwalne takie ciągnięcie przełącznika) i sam się ustawia gdzie powinien a czy akurat na oznaczeniu nie pamiętam.
      2. Po włączeniu i odczekaniu kilku minut, jak dotknę lusterek wcale nie wydaję się być specjalnie ciepłe.
      U mnie wystarczy kilkanaście sekund i widać już "dymek" pod warunkiem że ma co odparować a do lusterka nie można się dotknąć.
      Czy u Was również tak działa ta funkcja czy powinienem zacząć coś dłubać w lusterkach?
      No chyba powinieneś.
      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• toocool
        Rider
        • 2008
        • 303
        • Octavia IV combi (NX5)

ok, dzieki. W takim razie diagnoze zaczne od bezpiecznika / ow.

dzieki!

Komentarz

• loru
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4286
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja po prostu go puszczam (jest wyczuwalne takie ciągnięcie przełącznika) i sam się ustawia gdzie powinien a czy akurat na oznaczeniu nie pamiętam.
          Dziś zerknąłem i faktycznie przełącznik ustawia się na wprost jazdy a oznaczenie jest po skosie tak w kierunku lusterka.

Komentarz

• herbal
            Classic
            • 2008
            • 20

ogrzewanie

a czy to nie jest tak, że ogrzewanie lusterek działa tylko przy włączonym ogrzewaniu tylnej szyby???

Komentarz

• toocool
              Rider
              • 2008
              • 303
              • Octavia IV combi (NX5)

Re: ogrzewanie

Zamieszczone przez herbal
              a czy to nie jest tak, że ogrzewanie lusterek działa tylko przy włączonym ogrzewaniu tylnej szyby???
              Próbowałem również z włączonym ogrzewaniem tylnej szyby i efekt mam taki sam.

Szukałem w instrukcji obsługi bezpiecznika odpowiadającego za ogrzewanie lusterek, ale nieststy nie znalazłem.

Może ktoś miał z nim już do czynienia i może mi podpowiedzieć?

Dzięki!

Komentarz

• hamster
                Ambiente
                S_OCP Member
                • 2007
                • 130

Hej,

Ogrzewanie lusterek dziala tylko przy wlaczonym silniku i jest niezalezne od ogrzewania tylnej szyby.
                A przelacznik jest ustawiony w kierunku jazdy, nie jest dokladnie skierowany na znaczek ogrzewania lusterek.
                pzdr
                hamster

Octavia II 1.9 TDI BXE Elegance + Xenon

Komentarz

• zurcio
                  RS
                  • 2008
                  • 2046

również u mnie jest ustawione inaczej ( nie na znaczku)

ale tak przy okazji, takie pytanie:
                  czy nie szkodzi jak ogrzewanie lusterek jest włączone cały czas :?:
                  jak przychodzi zimno automatycznie przełączam na ogrzewanie i tak ustawione jest do wiosny, oczywiście są takie dni jak np. dzisiaj gdzie temperatura jest +8, a u mnie dalej chodzi ogrzewanie lustra,
                  chyba, że załącza się od jakiejś określonej temp. :?: :?: :?:
                  chyba raczej nic się nie stanie, bo jeździłem tak i w O1 i teraz w O2 i na szczęście nic się do tej pory nie stało, ale tak profilaktycznie zapytam :roll:
                  Załączone pliki
                  Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• MarKoc
                    Classic
                    • 2007
                    • 16

Z tego co wiem ogrzewanie wyłącza się po określonym czasie samoczynnie.

Zamieszczone przez zurcio
                    również u mnie jest ustawione inaczej ( nie na znaczku)

ale tak przy okazji, takie pytanie:
                    czy nie szkodzi jak ogrzewanie lusterek jest włączone cały czas :?:
                    jak przychodzi zimno automatycznie przełączam na ogrzewanie i tak ustawione jest do wiosny, oczywiście są takie dni jak np. dzisiaj gdzie temperatura jest +8, a u mnie dalej chodzi ogrzewanie lustra,
                    chyba, że załącza się od jakiejś określonej temp. :?: :?: :?:
                    chyba raczej nic się nie stanie, bo jeździłem tak i w O1 i teraz w O2 i na szczęście nic się do tej pory nie stało, ale tak profilaktycznie zapytam :roll:

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Zamieszczone przez zurcio
                      czy nie szkodzi jak ogrzewanie lusterek jest włączone cały czas
                      Szkodzi ! Mogą poprzegrzewać się druciki w matach grzewczych. Ja niezwłocznie po odszronieniu/odparowaniu szkieł lusterek wyłączam ich podgrzewanie.
                      Czarny Elegance

Komentarz

• loru
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 4286
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Big
                        Ale to dotyczy tylniej szyby a nie lusterek te działają non stop od momentu włączenia silnika do jego zgaszenia albo do temperatury bodajże 21 stopni na zewnątrz, co do temperatury mogę się mylić.
                        Zamieszczone przez Big
                        Szkodzi ! Mogą poprzegrzewać się druciki w matach grzewczych. Ja niezwłocznie po odszronieniu/odparowaniu szkieł lusterek wyłączam ich podgrzewanie
                        dokładnie

Komentarz

• satoot
                          Rider
                          • 2008
                          • 525

Zamieszczone przez MarKoc
                          W O1 po około 20 minutach.

Komentarz

• zurcio
                            RS
                            • 2008
                            • 2046

Zamieszczone przez Big
                            Mogą poprzegrzewać się druciki w matach grzewczych.
                            Big, no i wykrakałeś , dzisiaj sprawdziłem i w O1 podgrzewanie nie działa, dawno nie jeździłem i proszę czego się dowiedziałem, nie orientujecie się czy jest jakiś sposób na naprawę czy wymiana całego elementu :?: :evil:
                            Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• toocool
                              Rider
                              • 2008
                              • 303
                              • Octavia IV combi (NX5)

OK, podsumowując okazuje się, że jednak podgrzewane lusterka u mnie działają!
                              Po prostu nie są gorące, jak w innych autach, ale stają się tylko lekko ciepłe. Para wodna zostaję odparowana w jakieś 10 sekund i wszystko w wlusterkach zaczyna być widać. Krople wody to już większy problem, ale nie od tego przecież te lusterka są. Szron schodzi również w jakieś 10 sekund.
                              Tym raem obyło się bez naprawy.
                              Dzięki wszystkim za pomoc i info!

Komentarz

Pracuję...