[O1] Zimowy dylemat

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michtat
    Classic
    • 2009
    • 6

[O1] Zimowy dylemat

Akurat doświetlanie zakrętów przeciwmgłowymi też całkiem wyłączyłem (to trzeba już przy pomocy VCDS). Owszem, jeśli ma się włączone tzw światła dzienne i przełącznik na "0" to świecą tylko mijania i pozycje i nic innego się nie dzieje. Dopiero na "AUTO" jak jest ciemno lub w pozycji "światła mijania" działają skręcające się xenony i corner p mgłowymi. No ale w czasie deszczu czy jak jest szarówka to mijania też używam no to po co mają działać te wszystkie gadżety. W ładne dni i tak nie używam świateł w ogóle bo wychodzę z założenia, że jak ktoś nie widzi samochodu w słoneczny dzień to absolutnie powinien zwrócić prawo jazdy do wydziału komunikacji.
  • radekn
    Classic
    • 2007
    • 19

[O1] Zimowy dylemat

Ostatnio było trochę czasu i czytając różne posty na temat klimatyzacji zaczęło mnie nurtować pytanie. Skoro oczywista jest konieczność używania, a przynajmniej włączania klimy w zimie to jak to zrobić jeżeli poniżej 5 stopni na polu nie załącza się sprężarka ? Czy sam tryb auto przy mocno ujemnych temperaturach zapewni profilaktyczne smarowanie układu?

Jeśli było to nie wieszajcie ale jakoś nie mogłem znaleźć konkretów na ten temat ops:

Komentarz

• oziemi
      Rider
      S_OCP Member
      • 2007
      • 399

Możesz wjechac do jakiegoś ciepłego garażu bądź podgrzać czujnik temperatury
      Zamieszczone przez radekn
      Czy sam tryb auto przy mocno ujemnych temperaturach zapewni profilaktyczne smarowanie układu?
      Nie
      Elegance
      ASV 132KM/301Nm --> turbo ASZ 140KM/322NM-->
      -------------------------------------------

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

daj sobie spokój z wjeżdżaniem gdziekolwiek, żeby klimę odpalić, po prostu nie myśl o tym :szeroki_usmiech
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• oziemi
          Rider
          S_OCP Member
          • 2007
          • 399

Zamieszczone przez szkoda
          daj sobie spokój z wjeżdżaniem gdziekolwiek, żeby klimę odpalić, po prostu nie myśl o tym
          Nie mniej jednak nie wskazane jest, żeby sprężarka przez kilka miesięcy nie była przesmarowywana Niedawno oglądałem jakiś program,w którym zalecali przynajmniej raz w tygodniu włączyć sprężarkę, a wiosną nie będzie niespodzianek
          Fakt jest taki, że jak ktoś nie ma możliwości to czeka na łaske pogody :lol:
          Przyznam, że sam stosuję zasadę, którą wyżej przedstawił szkoda :P
          Elegance
          ASV 132KM/301Nm --> turbo ASZ 140KM/322NM-->
          -------------------------------------------

Komentarz

• mlac
            Ambiente
            • 2008
            • 200
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Hmm to ciekawy problem. Chyba nie ma rady trzeba polować na odwilż
            Skoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
            Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS

Komentarz

• radekn
              Classic
              • 2007
              • 19

Czyli zakładając, że nie wjeżdżamy autem do domu i nie zabieramy czujnika temperatury wieczorem pod kołderkę jedynym rozwiązaniem wydaje się być stosowanie "Prawa Szkody" i oczekiwanie na odwilż :wink:

A tak na poważnie trochę to nielogiczne, ciekaw jestem czy w innych autach jest tak samo ?

Komentarz

• zurcio
                RS
                • 2008
                • 2046

radekn, założę się że większość użytkowników aut nie włącza klimy w zimę i nić im sie tam nie dzieję. Na lato jak znalazł - wystrczy wyczyścić i gitara

Również uważam że za dużo do głowy brać nie można :diabelski_usmiech
                Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez radekn
                  A tak na poważnie trochę to nielogiczne, ciekaw jestem czy w innych autach jest tak samo ?
                  oczywiście, że tak
                  nie przesadzajmy, albo auto dla nas albo my dla niego, nie będę nigdzie jeździł w jakieś ciepłe miejsca (jakie?!), czekał godzinami aż auto sie ogrzeje i odpalał klimę, w ten sposób, większość czasu użytkowania samochodu spędzimy na rozgrzewaniu oleju, silnika, turbiny, chłodzeniu turbiny, zapobieganiu akumulacji ciepła w silniku, odpalaniu klimy, rozgrzewaniu hamulców, chłodzeniu hamulców oczywiście jeszcze na jego pucowaniu i temu podobnych pierdoletach, na tej zasadzie to najlepiej pozbyć się tego gówna i wsiąść w taksówkę.

są jakieś ogólne zasady, których należy się trzymać, ale nie przesadzajmy, trzeba do tego wszystkiego podchodzić... nie wiem, jak do żywego organizmu i z głową, nie wiem jak to ująć, no generalnie wystarczy normalnie się zachowywać :szeroki_usmiech
                  wg. mnie np. szukanie ciepłego miejsca dla odpalenia klimy jest TOTALNIE CHORE :szeroki_usmiech
                  saport techniczny baj DGW
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm
                  no i nie ma :-)

Komentarz

• beaste
                    Classic
                    • 2009
                    • 4

Uważam jak kolega powyżej. Ja od początku (czyli od prawie 2 lat) wyłączyłem podkreślę WYŁĄCZYŁEM klimę może na 20 minut. A tak non stop na klimie.
                    Pozdrawiam
                    Auto jest dla nas nie my dla niego.
                    w maju będzie 2 latka i jest 95 000

Komentarz

• radekn
                      Classic
                      • 2007
                      • 19

Zamieszczone przez szkoda
                      są jakieś ogólne zasady, których należy się trzymać, ale nie przesadzajmy, trzeba do tego wszystkiego podchodzić... nie wiem, jak do żywego organizmu i z głową, nie wiem jak to ująć, no generalnie wystarczy normalnie się zachowywać
                      wg. mnie np. szukanie ciepłego miejsca dla odpalenia klimy jest TOTALNIE CHORE
                      I masz absolutną rację! Byłem tylko zdziwiony, że w dużej ilości postów użytkownicy twierdzą iż użycie trybu auto w zimie przyśpiesza odparowanie szyb, zmniejsza wilgotność wnętrza itp.... Jakim cudem skoro sprężarka nie jest załączona ?
                      Można chyba temat zamkąć stwierdzeniem, że poniżej 5 st. można sobie klimę włączać ile wlezie a i tak nie będzie działać.

Komentarz

• turbojajko
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 168

A gdzie dokładnie znajduje się ten czujnik , który podaje jaka jest temp. ?
                        Może go jakoś oszukać .... :szeroki_usmiech
                        miauuuuuuuuuuu!
                        O1 SLX

Komentarz

• Klauzero
                          Rider
                          • 2008
                          • 575

Moim skromnym zdaniem całe to zamieszanie z oszukiwaniem czujników i na siłę włączenie klimy jest całkowicie pozbawione sensu, no chyba że chodzi o poprawę humoru właściciela, który będzie mógł rzucić hasło: "Dbałem o klimę i odpalałem nawet w zimie"

Do rzeczy...
                          W Octavii sprężarka klimatyzacji nie ma sprzęgła elektromagnetycznego, który byłby w stanie wysprzęglać całkowicie jej napęd. Do przeniesienia napędu z koła pasowego zastosowano zabierak, a prędkość regulowana jest przez zewnętrzny zawór rozprężny (od strony zasysania), w zależności od wielkości chłodzenia. Wniosek?

Sprężarka pracuje z minimalną mocą również wtedy, gdy klimatyzacja NIE jest włączona, przez co obieg czynnika jest zapewniony.

radekn, w związku z powyższym olej kwestie klimy i przeczytaj raz jeszcze powyższe wypowiedzi szkody

P.S.
                          Myślę, że temat został wyczerpany, no chyba że ktoś chciałby wiedzieć jakich firm montowane są sprężarki klimatyzacji: Denso, Zexel lub Sanden
                          Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• O1
                            Classic
                            • 2009
                            • 5

Zamieszczone przez Klauzero
                            P.S.
                            Myślę, że temat został wyczerpany...
                            To ja na wstępie przeproszę wszystkich za odgrzanie tego kotleta, ale mam sprawę

Szukałem w instrukcji tych tajemniczych 5°C ale nic nie znalazłem, przeszukałem forum i wszyscy piszą, że klima nie będzie działać przy temp. zewnętrznej niższej od wspomnianych 5°C. W takim razie czy mam coś nie teges z moją klimą (auto nówka, climatronic), bo w trybie auto normalnie pracuje przy temperaturze zewnętrznej 2°C, a nawet niższej :roll: ?

Komentarz

• Klauzero
                              Rider
                              • 2008
                              • 575

Włączony nadmuch na szybę?

Komentarz

• youngtimer
                                Classic
                                • 2009
                                • 11

Z ciekawości, dlaczego niby sprężarka ma się nie włączać przy -5*C? Jaki jest powód czy też przyczyna?
                                http://testdrive.blox.pl

Komentarz

• adamo64
                                  Ambiente
                                  S_OCP Member
                                  • 2008
                                  • 177

Kolego Klauzero napisałeś :
                                  W Octavii sprężarka klimatyzacji nie ma sprzęgła elektromagnetycznego
                                  Przyznam że nie bardzo to rozumiem skoro we wszystkich książkach o Octavii pisze że jest tam właśnie zastosowane sprzęgło elektromagnetyczne ( w części o elektryce).
                                  Czy mógłbyś mam jakoś bliżej to objaśnić jak to działa?

Komentarz

• Klauzero
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 575

To może uściślijmy... w OII zastosowano takie właśnie rozwiązanie.

Komentarz

• O1
                                      Classic
                                      • 2009
                                      • 5

Zamieszczone przez Klauzero
                                      Włączony nadmuch na szybę?
                                      wyłączony, ale już chyba powoli zaczynam to rozkminiac... ale powoli

Komentarz

Pracuję...