Mi Skoda Polska od razu oznajmiła, że RS jest bez homologacji. Mogłem kupić wypasiona Octavię albo Superba za 122 0000 ale nie dam tyle za "zwykłe auto".
kontrolka ładowania akumulatora
Zwiń
X
-
kontrolka ładowania akumulatora
Użyłem szukajki, ale odpowiedzi nie znalazłem.
Wczoraj wsiadłem do samochodu kolegi i od razu rzuciło mi się w oczy, że po przekręceniu kluczyka a przed odpaleniem zapaliła mu się kotrolka ładowania akumulatora, a u mnie się ona nie zapala
Mam coś sp..... znaczy zepsute, czy tak w niektórych typach jest ??JaroSz
Octavia 1.9 TDI '02 (podobno po chip-tuningu)
-
-
mnie jak przestala sie palic kontrolka ("aku-ładowania) to cale swieta siedzialem w domu. samochod nie odpalił. Odlutował sie cieniutki kabelek ktory idzie z takiej kostki do aku i nie bylo ładowania. Akumulator poszedl w p...ziec.
Sprawdz na aku czy masz ładowanie.
Powinno byc okolo 14,2 - 14,4V.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BOODZISZSprawdz na aku czy masz ładowanie
A brak kontrolki mam jak długo sięgam pamięcią, chociaż coś mi świta, że kiedyś była...JaroSz
Komentarz
-
-
No i sprawa się komplikuje ......
Dzisiaj byłem u mechanika, zapuścił test szafy i podczas testów było: testowanie prędkościomierza, obrotomierza, wskaźnika temperatury i wskaźnika paliwa (wskazówki wędrowały od zera do max), później był test kontrolek (po kolei wszystkie się zapalały i gasły) I NIE BYŁO TESTU KONTROLKI BRAKU ŁADOWANIA AKUMULATORA.
Mechanik kazał odpalić autko i sprawdzał ładowanie. Zaraz po odpaleniu jak autko pracowało na wolnych obrotach ładowanie było na poziomie 11-11,2, dopiero po przegazowaniu na wolnych obrotach ładowanie było na poziomie 14,4 a przy zapalonych światłach 14,2. Mechanik powiedział, że trzeba sprawdzić alternator, jego diody i jakąś płytkę w alternatorze. Mechanik powiedział, że alternator nie wzbudza ładowania (jakiedoś sygnału DF), ale nie był w stanie powiedzieć, czy po sprawdzeniu alternatora problem braku kontrolki od ładowania się rozwiąże i czy ona się w końcu pokaże.
Coś mi tu "śmierdzi" regulatorem napięcia, ale nie wiem, czy dobrze strzelam ....
Nadal jednak ten brak świecenia kontrolki akumulatora nie daje mi spokoju.JaroSz
Komentarz
-
-
jutro zrobie fotke. Kostka jest przynajmniej u mnie (AHF) z lewej strony akumulatora na samym dole. Przewody (4szt) wychodza (tak kojarze) spod aku i po 5-10cm koncza sie tą kostką. Z drugiej strony kostki wychodza przewody juz ciut grubsze i nie pamietam dokąd zmierzają.
Ta kostka jest od elektroniki ale do czego sluzy to nie mam pojecia.
Komentarz
-
-
Dioddy led sie niespalaja ! to jest polprzewodnik a nie zrodlo zarowe.. led jest zrodlem specyficznym i w czasie jego uzytkowania wzaleznosci od rodzaju czipu oraz radiatora( tylko power ledy zwykle nie ) strumien swietlny w czasie uzytkowania spada nawet do 80% wiec tak naprawde on caly czas swieci tylko na oko jest to niezaowazalne juz... i dlatego wydaje sie nam ze ona nieswieci.. srednia zywotnosc tego typu zrodel takie sprzedawane na łopaty to ok 40tys godizn leprze nawet do 100 tys w najleprzych strumien spadnie o 10% ale watpie aby w naszych skodiznach byly montowane ;] ;P
Komentarz
-
-
andriu21tg, koledze lolek_2 chodziło o spaloną diodę małosygnałową ( często zwaną przełączającą np. popularna 1N4148) a nie o LED-a...
Co do niespalania się LED-ów to trwałość ich zależy głównie od tego czy nie jest przekroczony dopuszczalny prąd przepływający przez strukturę. Nawet krótkie przekroczenie jego dopuszczalnej wartości i zamiast 80 000 h dioda pociągnie zaledwie kilkaset godzin. Doskonale to widać w LED-owych zamiennikach np. postojówek w5w. Producenci na maksa podkręcają prąd, żeby diody świeciły jak najjaśniej a po miesiącu jest ZONK bo "niespalająca się" dioda właśnie się spaliła i :| ...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
Komentarz