[O2] złe prowadzenie w linii prostej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojciech_
    Ambiente
    • 2008
    • 164

Zamieszczone przez AdamB
    wojciech_, nie wiem jak się dokładnie nazywa. Chodzi mi o tuleję tylną przedniego wahacza. Najpierw jednak radziłbym sprawdzić na stacji diagnostycznej.
    Na stacji diagnostycznej byla badana i nie stwierdzono zadnych luzow. No ale przeciez nie powinno byc tak, ze przy wiekszych predkosciach moge delikatnie poruszac kierownica na boki (po kilka milimetrow) bez wyraznej zmiany kierunku jazdy. Fabia na takie delikatne ruchy reagowala bardzo czule. No nic, trzeba bedzie to jeszcze raz przebadac, skoro w wiekszosci twierdzicie, ze O1 powinna prowadzic sie lepiej niz fabia.

Pozdrawiam
    W

Komentarz

• AdamB
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 8034
      • Octavia IV (NX3)
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

wojciech_, poszukaj na forum o tych tulejkach. Było opisane jak się je sprawdza i w jakiej pozycji auto ma być podniesione na podnośniku.
      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• rafiii
        Classic
        • 2009
        • 5

wracając do myszkowania po drodze w linii prostej, więc wczoraj wybrałem się do ASO na sprawdzenie zbieżności i komputer pokazał że jest ok, sprawdziłem również ciśnienie w kołach i tez ok a auto nadal na autostradzie lekko pływa od strony do strony tak od szybkości ok 100 km/h. zastanawiam się czy może jest to wina wspomaganie tzn siły działanie bo kierownica ma bardzo mały luz i dość ciężko pracuje więc każda moja kontra odbija mnie w przeciwną stronę. Mam pytanie do kolegów którzy znają się na komputerku w O2 czy jest tam możliwość zmiany siły wspomagania ????

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

Zamieszczone przez rafiii
          ... Mam pytanie do kolegów którzy znają się na komputerku w O2 czy jest tam możliwość zmiany siły wspomagania ????
          Od razu mówie, że nigdy tego nie próbowałem i niech może potwierdzi to ktoś kto się na tym bardziej wyznaje :diabelski_usmiech ...

Przeglądając VAG-iem pozycję 44 Wspomaganie kierownicy w Bloku 009 opisanym jako Characteristic Curve ( krzywa charakterystyki ? ) pozycja 1 opisana jest jako Characteristic Curve Index ( indeks krzywej charakterystyki ? ). W mojej OII ma chyba wartość 68. Podejrzewam że ta krzywa przedstawia właśnie sposób wspomagania w funkcji prędkości samochodu ( wolno mocniejsze wspomaganie, szybko słabsze wspomaganie ), a ten Indeks daje mozliwość zmiany tej charakterystyki.
          Na stronce Openobd dla przykładowego Passata podane jest coś takiego

{Servolenkung}

Steuergerät Anpassung

STG 44 (Servolenkung) auswählen
          STG Anpassung -> Funktion 10

-> Kanal 00 (Lernwerte)
          Über diesen Kanal werden die Lernwerte des Steuergerätes für Lenkhilfe gelöscht. Um die Lernwerte zu löschen den Wert 0 speichern.

-> Kanal 01 (Kennlinie)
          Nach Fahrwerksart und Federbereich wird die Kennlinie der Servounterstützung geändert (Abgleich mit PR-Nummern des Fahrzeugdatenträgers).

z czego wynikało by ( chyba, bo mój niemiecki jest baaardzo słaby ), że można przeprowadzić adaptację tej krzywej wspomagania ...
          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

Pracuję...