Czyszczenie szyby przedniej?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aciu
    Rider
    • 2005
    • 685

Temat już ucichł, a ja go odgrzewam a co...

Aby dobrze wyczyścić szyby polecam wywar z pokrzywy ( do wiadra kilka pokrzyw zalać gorącą wodą , poczekac aż ostygnie, przecedzić).
    Myć szybę często przepłukiwać szmatkę w wywarze. Naprawdę warto - efekt to kryształowa widoczność, choć trochę pracy to wymaga. Szczególnie wewnętrze powierzchnie szyb, na któryh jest tłustawy nalot, po takim zabiegu prezentują się super :lol:

P.S. Pokrzywy obecnie pod dostatkiem :szeroki_usmiech

Komentarz

• karmel
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1363

Zamieszczone przez aciu
      Temat już ucichł, a ja go odgrzewam a co...

Aby dobrze wyczyścić szyby polecam wywar z pokrzywy ( do wiadra kilka pokrzyw zalać gorącą wodą , poczekac aż ostygnie, przecedzić).
      Myć szybę często przepłukiwać szmatkę w wywarze. Naprawdę warto - efekt to kryształowa widoczność, choć trochę pracy to wymaga. Szczególnie wewnętrze powierzchnie szyb, na któryh jest tłustawy nalot, po takim zabiegu prezentują się super :lol:

P.S. Pokrzywy obecnie pod dostatkiem :szeroki_usmiech
      a coś prostszego w użyciu ??? mam straszne problemy z szyba cym najlepiej oddtłuścić?? prubowałem kilkoma preparatami i nawet benzyna estrakcyjna i jedynie co udało sie osiagnać to idealna czystość szyby ale jak włacze wycieraczki w czasie deszczu to strasznie sie marze szyba czy to może być wina starej wycieraczki???
      TURBO ŻYJE - TURBO PIJE

Zobacz fotoblog

Komentarz

• nico21
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 2640
        • Volkswagen

karmel, zapewne to wycieraczka - tez tak miałęm. Po zmianie na nowe jak reka odjął
        DACAR.team

Komentarz

Karmel albo wycieraczka,, albo jest to wina wosku, który został na szybie po myciu fury, ja często po umyciu i spryskaniu płynnym woskiem też mam smugi, zawsze umyj dokładnie szybę po woskowaniu to będzie lepiej, ja używam żaby do mycia i jest dobrze :wink:

Komentarz

• Tymon
            RS
            • 2004
            • 2970

Zamieszczone przez Dynia...
            ja używam żaby do mycia i jest dobrze
            Że jak :?:
            Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
            Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
            BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

:lol:
              haha przepraszam za skrót myślowy, znajomi wiedzą, bo też używają i tak mi się powiedziało :P
              chodziło o Frosch, taki zielony płyn do szyb, szkopski

mięsień też jest dobry, ale tylko niebieski.

Komentarz

• Tymon
                RS
                • 2004
                • 2970

Dynia..., no problemo
                Fajnie zabrzmiało
                A ja używam każdego płynu plus dobra szmateczka mikrofibria czy jakoś tak :P
                Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
                Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
                BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• marnik79
                  Drive
                  • 2006
                  • 76

Z moich doświadczeń wynika że wycieraczki mażą po myciu auta szamponem z woskiem, jak czasem omine szybe to jest OK i zjawisko występuje niezależnie od stanu wycieraczek.
                  Co do tych ostatnich to przyłączam sie do głosów pozytywnych na MOTGUM. Panowie od 3 lat obsadzam nimi auta i chwalę głośno. Cena 70%mniejsza od Boscha. Mają świetne usztywnienie boczne.
                  Teraz Laguna II 2,0 dci 150KM ...
                  Octavia II kombi 1,9 TDI również w stajni w rodzinie

Komentarz

• NICO
                    Ambiente
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 146

powiem tak najlepsze do odtłuszczania szyb (a wiem co mówię) jest spirytus , kup sobie cwiartke najlepiej jakbys miał jakis aerozol i popsikaj szybe i recznikiem jednorazowym i powinno być spoko ,reszte cwiartki mozesz chlapnąć..........
                    ja osobiscie dosyc duzo czyszcze szkła wiec polecam..

[ Dodano: Pią 19 Maj, 06 22:22 ]
                    aha uzywacie moze tzw niewidzialnej wycieraczki .... czy tez na przednia.????
                    2.0tdi(seria nie seria) E100..

Komentarz

• nico21
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 2640
                      • Volkswagen

NICO, ja uzywam tej "magicznej wycieraczki" efekt jest nawet oki. Tylko pod słonse leki smugi zostawia ten preparat - ale nie jest zle.
                      DACAR.team

Komentarz

• marcind
                        Rider
                        • 2005
                        • 438

dzieki chlopaki za rady, po weekendzie jade sobie kupic nowe wycieraczki, nie zmienialem dwa latka, bo w zeszly roku bylo calkiem dobrze a Purchawa twierdzi ze po roku sa do wywalenia :roll: . Mam teraz Boscha i jest naprawde zadowolony, ale moze zdecyduje sie na te motgum, zeby przetestowac a jak nie to wywale i kupie boscha.... :roll:
                        Passat 2.0 TDI, 140 KM, 2007, Comfortline
                        mam nadzieję, że będzie równie dobry co octavia...

Komentarz

• pantol
                          Elegance
                          • 2004
                          • 754

Zamieszczone przez marcind
                          Mam teraz Boscha i jest naprawde zadowolony, ale moze zdecyduje sie na te motgum, zeby przetestowac a jak nie to wywale i kupie boscha.... :roll:
                          Nie wywalisz, przeszedłem różne wycieraczki i używam teraz tylko Motguma . Jak będziesz kupował to dołóż kilka zeta i kup takie Motgumy ze spoilerem - nie odrywają się powyżej 150 km/h .

o takie - link
                          Jarek "Vinci"

Komentarz

tez moge polecic wycieraczki motgum'a - dodam ze mozna je kupic w realu

Komentarz

• marcind
                              Rider
                              • 2005
                              • 438

To mam jeszcze jedno pytanie przegladam ich strone (motgum-a) i nie widze pior o dl. 525 i 485 mm, w zwiazku z tym jakie wybieracie dla siebie:
                              510 i 510 czy 530 i 480 czy jeszcze inaczej? :roll:

Znalazlem na ich stronie ze oni polecaja zestaw 530 i 480...

Komentarz

• pantol
                                Elegance
                                • 2004
                                • 754

To mam jeszcze jedno pytanie przegladam ich strone (motgum-a) i nie widze pior o dl. 525 i 485 mm, w zwiazku z tym jakie wybieracie dla siebie:

510/480 chyba będzie najlepiej. Jak dasz dłuższe, to z mniejszą siłą dociskają do szyby i efekt czyszczący jest gorszy. Taka jest moja teoria.
                                Jarek "Vinci"

Komentarz

• marcind
                                  Rider
                                  • 2005
                                  • 438

hmm zobacze, ale te 2 cm chyba nie robia takiej duzej roznicy w powierzchni szyby, a skoro maja lepiej dociskac to dobrze...

Komentarz

• maciek
                                    Ambiente
                                    • 2005
                                    • 172

Ja mam założone właśnie 530 i 480, i takie też na twoim miesjcu bym wybrał.
                                    Niemal wszyscy producenci zalecają do O1 właśnie ten rozmiar i nie widzę potrzeby aby coś przy tym kombinować
                                    OCTAVIA '01

Komentarz

• RomanS
                                      Elegance
                                      • 2004
                                      • 804

maciek, a ja owszem widziałem potrzebę aby coś przy tym kombinować :szeroki_usmiech
                                      Chodzi o długość piór, stąd u mnie jest 550/520. Brak martwego pola między wycieraczkami oraz trochę mniejsze martwe pole w dolnym lewym (kierowcy) rogu szyby - chociaż i tak pozostało nieprzyzwoicie duże :twisted: No a prawa dociera do prawego końca szyby.
                                      Wycieraczki Valeo ale gumki już Motguma. Osobiście tak jak koledzy nie narzekam, obojętnie ile by kosztowały to trzeba je wymieniać mniej więcej po tym samym czasie, niestety :diabelski_usmiech
                                      Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• pantol
                                        Elegance
                                        • 2004
                                        • 754

hmm zobacze, ale te 2 cm chyba nie robia takiej duzej roznicy w powierzchni szyby, a skoro maja lepiej dociskac to dobrze...
                                        No pewnie, że nie robi dużej różnicy. Tyle, że ja zawsze staram się zakładać trochę mniejsze. Ale może z tym jest tak jak z magnetyzerami :lol: Autosugestia, że jest lepiej. Kup sobie raz 510, a następnym razem 530 i napisz, czy widzisz jakąkolwiek różnicę.
                                        Jarek "Vinci"

Komentarz

• tombak
                                          Classic
                                          • 2006
                                          • 11

Mnie się oczy otworzyły jak lewą orginalną ktoś sobie "pożyczył" i kupiłem nową w Auchan za dziesięć zł. Wyciera lepiej niż prawa orginalna.

Komentarz

• marcind
                                            Rider
                                            • 2005
                                            • 438

kurcze 550/520 to chyba lekkie przegiecie, wiec chyba wezme to co proponuje producent...

Komentarz

• RomanS
                                              Elegance
                                              • 2004
                                              • 804

kurcze 550/520 to chyba lekkie przegiecie
                                              Czy ja wiem ? Robię od lat na którymś tam samochodzie tak, aby mieć oczyszczaną maksymalnie dużą powierzchnię szyby. Tak na zasadzie, że lepiej widzieć więcej niż mniej
                                              Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• Piasecznik
                                                Drive
                                                • 2006
                                                • 67

Motgum ponad wszystko Też używałem już praktycznie wszystkich (poza tymi bezpiórowymi Valeo).
                                                Moim zdaniem trzeba je wymieniać trochę częściej ponieważ zrobione są z bardziej miękkiej gumy, ale za to kosztują grosze i naprawdę bardzo dobrze wycierają jak są w dobrym stanie.

Komentarz

• marcind
                                                  Rider
                                                  • 2005
                                                  • 438

Niestety okazalo sie ze moim boskim miescie zwanym piotrkowem nigdzie nie ma wycieraczek motgum-a i kupilem sobie valeo, lewa ma taki maly spoiler podobny do tego z motgum-a. Na razie zbieraja b. dobrze, zobaczymy jak bedzie dalej...

Komentarz

• rezon
                                                    RS
                                                    • 2006
                                                    • 1894
                                                    • Volvo
                                                    • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Piasecznik
                                                    używałem już praktycznie wszystkich poza tymi bezpiórowymi Valeo
                                                    i Twoje szczęście. W O1 miałem okazję doświadczyć extremalnych przeżyć z Valeo XTRM. Pierwsze to zakup - cena valeo SIlencio x2, a następnie użytkowanie skrzypienie zimą prawie jak przy najgorszym chińczyku i docisk całkowicie nie przewidywalny. Dopóki nie było mrozów były super, ale w grudniu zachwyt uleciał jak liście z drzew. Nie mam doświadczeń z Motgumem, wcześniej też używałem różnych i stanąłem na Valeo Silencio prawa 480, lewa 530 ze spojlerem.
                                                    Obecnie na razie fabryczne O2. Poszukam zatem gumek Motgumu do nich.

Komentarz

Pracuję...