panowie morze chciał by ktoś się pozbyć starych klamek? z chromowanymi raczkami nie musza być podświetlane :wink: kolega chciałby kupić bo ma całe czarne z propozycjami na pw
Zwrot kasy za auto!!!----Pomocy
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Zwrot kasy za auto!!!----Pomocy
Witam.
Sprzedałem kolesiowi octavię, jeździłem nią przez pół roku wszystko było ok przy sprzedaży pojechaliśmy nią na przegląd w warsztacie sprawdzono auto i nie stwierdzono w nim wad. Podpisaliśmy umowę po 3 dniach koleś mi dzwoni że chce zwrotu kasy bo mu silnik padł, że miał wady i że było ingerowanie wcześniej w silnik. Może i było ale zanim ja go kupiłem u mnie sprawował się wyśmienicie. w umowie kupna sprzedaży jest zapis że stan techniczny samochodu jest znany kupującemu.
Czy muszę mu oddać kasę koleś straszy mnie sądem
-
-
Zamieszczone przez Guguśzrób skan umowy kolego i wklej na forum, czy masz jakiś kwit z tych oględzin ??
kwitu z przeglądu nie mam wzór umowy wyglądał następująco :
(miejscowość i data)
UMOWA KUPNA - SPRZEDAŻY SAMOCHODU
Sprzedający:
Imię i nazwisko
Adres zamieszkania
Seria i numer dowodu osobistego
Wydany przez
NIP
Kupujący:
Imię i nazwisko
Adres zamieszkania
Seria i numer dowodu osobistego
Wydany przez.
NIP
Pkt. 1
Przedmiotem umowy jest sprzedaż pojazdu:
marka / model
rok produkcji nr silnika
nr nadwozia (VIN) nr rejestracyjny
uwagi
Pkt. 2
Sprzedający oświadcza, że pojazd będący przedmiotem umowy stanowi jego własność, jest wolny od wad prawnych oraz praw osób trzecich, że nie stanowi on również przedmiotu zabezpieczenia.
Pkt. 3
Kupujący oświadcza, że stan techniczny pojazdu jest mu znany.
Pkt. 4
Strony ustaliły wartość przedmiotu umowy na kwotę:
słownie
Pkt. 5
Sprzedający przenosi na rzecz Kupującego własność pojazdu określonego w punkcie 1 niniejszej umowy za kwotę określoną w punkcie 4 niniejszej umowy, której otrzymanie Sprzedający kwituje. Kupujący kwituje jednocześnie odbiór wyżej wymienionego pojazdu.
Pkt. 6
Strony ustaliły, że wszelkiego rodzaju koszty transakcji wynikające z realizacji ustaleń niniejszej umowy oraz koszty opłaty skarbowej obciążają kupującego / sprzedającego*
Pkt. 7
W sprawach nie uregulowanych w niniejszej umowie zastosowanie mają obowiązujące w tym zakresie przepisy kodeksu cywilnego.
Pkt. 8
Niniejszą umowę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.
KUPUJĄCY
Komentarz
-
-
Pkt. 3
No chyba, ze sprzedawane auto bylo na fakture VAT wtedy obowiazuje rekojmia (jedyna opcja walki z nieuczciwymi handlarzami z komisow).VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotras74Można było tylko do tego dodać, "i nie wnosi do niego zastrzeżeń".Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz
-
-
[quote="bradley"]Pkt. 3
Nic Ci nie może zrobić tak jak powyżej jest napisane: Widziały gały co brały.
PS. nie wiadomo czemu mu silnik padł...może trochę przegiał z jazdą?Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
kardi77, spokojnie możesz spać tylko wtedy, jeżeli naprawdę nie miałeś pojęcia o stanie silnika. Sama formułka "Kupujący zapoznał się ze stanem technicznym..." może nie wystarczyć w przypadku istotnych wad technicznych lub prawnych, które sprzedający zataił przed kupującym.
art. 556 §1 kodeksu cywilnego - sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym.
- zarówno sprzedający jak i nabywca to osoby fizyczne
- sprzedający to osoba fizyczna, a nabywca to firma
- obie strony transakcji to firmy
W innym przypadku - niezgodność towaru z umową...
Zamieszczone przez lukasz3112Nic Ci nie może zrobićMądry Polak po ©kodzie...
Komentarz
-
-
chyba jednak coś tam wiedziałeś o stanie silnika?
Zamieszczone przez kardi77Przeglądałem tematy poruszane na forum odnośnie problemów z czujnikiem ciśnienia oleju i przeważnie ktoś miał problem z tym czujnikiem na zimnym silniku i gasł gdy się silnik zagrzał natomiast u mnie jest odwrotnie Ale od początku:
Rozwaliłem miskę olejową w octavii (nie ja pierwszy i nie ostatni) i po chwili zapaliła mi się czerwona kontrolka oleju wraz z sygnałem ostrzegawczym, a że do domu miałem niedaleko zamiast zgasić od razu silnik przejechałem tak jakieś 4km.
Kupiłem nową miskę filtr olej powymieniałem uzupełniłem stan i wydawało mi się że wszystko jest ok. Odpaliłem samochód przejechałem kilka kilometrów no i niestety znów dała znać o sobie czerwona kontrolka oleju, na zimnym silniku wszystko jest super do czasu aż wskazówka temperatury silnika nie dojdzie do połowy skali wtedy zapala się kontrolka i sygnał ostrzegawczy ((( [color=red]Czy mam się zacząć rozglądać za nowym silnikiem???
Komentarz
-
-
no to wynikły pewne okoliczności,... :?Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Klauzerolukasz3112 napisał/a:
Nic Ci nie może zrobić
Niestety może. Może zgłosić sprawę na policję (wtedy będziesz wezwany w celu złożenia wyjaśnień i... z braku dowodów sprawa może się zakończyć już na tym etapie), albo sprawa zakończy się w sądzie. Przyjmując, że nic nie zataiłeś - nie mam podstaw by w to wątpić - to w gestii kupującego jest zebranie obiektywnego materiału dowodowego, że usterka była Ci znana - bardzo trudne to będzie do udowodnienia, zwłaszcza że byliście u diagnosty - grunt żeby potwierdził swoją diagnozę. Głowa do góryVW Vento 1.9TDI 1Z ++
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bradleyTeoretycznie to moge jezdzic po calej Polsce i kupowac samochody a potem w jeden dzien zajechac. Ot taka nieopatrzna redukcja z 5 biegu na 2 i po 3 razy (wiecej chyba nie bedzie potrzebne). No i co? Przeciez sprzedal mi samochod zepsuty
[ Dodano: Pią 23 Sty, 09 11:14 ]
W podanym linku przeczytamy:
"Rozwaliłem miskę olejową w octavii /.../ zapaliła mi się czerwona kontrolka oleju wraz z sygnałem ostrzegawczym, a że do domu miałem niedaleko zamiast zgasić od razu silnik przejechałem tak jakieś 4km. Kupiłem nową miskę filtr olej/.../ i wydawało mi się że wszystko jest ok. /.../ przejechałem kilka kilometrów no i niestety znów dała znać o sobie czerwona kontrolka oleju /.../"
To jest ten bezawaryjny silnik, z którym szkoda było się rozstawać, i któreg stan był ci znany, w którego nie ingerowano?
Boże chcroń nas przed autami używanymi i <<uczciwymi>> sprzedawcami, którym żal było się z autem rozstawać.
Ciśnienie podniesione maksymalnie.
I jeszcze prosisz forum o poradę, jak wydymać do końca tego, co samochód nabył?
Komentarz
-
-
Nie mam nic na swoją obronę i widać mam bardzo krótka pamięć.
Co do całej sprawy tak jak ktoś wcześniej pisał kupującego chroni prawo cywilne i ma prawo nawet do roku zwrócić auto. Albo sprzedający pokrywa koszty naprawy. Tak jak to bedzie miało miejsce w moim przypadku.
Dzięki za wszystkie porady
Komentarz
-
-
Ja do takich spraw zachowuje dystans po ostatnich wyczynach pewnego forumowicza na Daewoo forum, ktory rozbil auto i pisal o tym jak jest umowiony z rzeczoznawca i ze jego mechanik namawia go do naprawy i ze bedzie wszystko cacy. Po tygodniu zamieszcza post, ze samochod odebral ale naprawa jest totalnie zrobiona do dupy no i radzi sie co ma zrobic w takiej sytuacji bo mechanik nie wystawil zadnego kwitu na naprawe i jak on moze udowodnic, ze zrobil tam naprawe.
Caly problem polegal na tym, ze on NIGDY nie byl u tego mechanika, a w okresie jego rzekomej naprawy u tego mechanika byl remont calego zakladu (malowanie itd.) wiec byl zamkniety. A wszystko przez to, ze corka tego mechanika poszperala w google i odnalazla "gagatka".
Obawiam sie, ze to kolejny temat z tego cyklu. :nono :kciukminusVW Vento 1.9TDI 1Z ++
Komentarz
-
-
kardi77, jak się zamierza ściemniać, to należy mieć dobrą pamięć... w ten sposób stworzyłeś na forum obiektywny materiał dowodowy, iż doskonale wiedziałeś o minie w jaką pakujesz kupującego... chciałoby się rzecz, że masz coś z sapera.
Szkoda gadać, rok temu też zmagałem się z takim "uczciwym" sprzedawcą.Mądry Polak po ©kodzie...
Komentarz
-
-
No to kolego jesteś ugotowany 8)
Wystarczy, ze koleś wydrukuje teraz Twoje posty z podanego powyzej linku do watku i ma cie w garści .Wygrywa przed każdym sądem.
Swoją drogą to straciłeś w moich oczach. Nienawidze oszukiwania i żerowania na niewiedzy innych :evil: i z chęcią sam bym poinformował tego co kupił od Ciebie auto z jakim "uczciwym" człowiekiem ma do czynienia.Czarny Elegance
Komentarz
-
Komentarz