Zwrot kasy za auto!!!----Pomocy

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gradient
    Classic
    • 2010
    • 2

panowie morze chciał by ktoś się pozbyć starych klamek? z chromowanymi raczkami nie musza być podświetlane :wink: kolega chciałby kupić bo ma całe czarne z propozycjami na pw
  • kardi77
    Classic
    • 2008
    • 11

Witam.
    Sprzedałem kolesiowi octavię, jeździłem nią przez pół roku wszystko było ok przy sprzedaży pojechaliśmy nią na przegląd w warsztacie sprawdzono auto i nie stwierdzono w nim wad. Podpisaliśmy umowę po 3 dniach koleś mi dzwoni że chce zwrotu kasy bo mu silnik padł, że miał wady i że było ingerowanie wcześniej w silnik. Może i było ale zanim ja go kupiłem u mnie sprawował się wyśmienicie. w umowie kupna sprzedaży jest zapis że stan techniczny samochodu jest znany kupującemu.
    Czy muszę mu oddać kasę koleś straszy mnie sądem

Komentarz

• Guguś
      L&K
      S_OCP Member
      • 2008
      • 1212

zrób skan umowy kolego i wklej na forum, czy masz jakiś kwit z tych oględzin ??

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• kardi77
        Classic
        • 2008
        • 11

Zamieszczone przez Guguś
        zrób skan umowy kolego i wklej na forum, czy masz jakiś kwit z tych oględzin ??
        [ Dodano: Pią 23 Sty, 09 00:21 ]
        kwitu z przeglądu nie mam wzór umowy wyglądał następująco :

(miejscowość i data)
        UMOWA KUPNA - SPRZEDAŻY SAMOCHODU

Sprzedający:
        Imię i nazwisko
        Adres zamieszkania
        Seria i numer dowodu osobistego
        Wydany przez
        NIP

Kupujący:
        Imię i nazwisko
        Adres zamieszkania
        Seria i numer dowodu osobistego
        Wydany przez.
        NIP

Pkt. 1
        Przedmiotem umowy jest sprzedaż pojazdu:
        marka / model
        rok produkcji nr silnika
        nr nadwozia (VIN) nr rejestracyjny
        uwagi

Pkt. 2
        Sprzedający oświadcza, że pojazd będący przedmiotem umowy stanowi jego własność, jest wolny od wad prawnych oraz praw osób trzecich, że nie stanowi on również przedmiotu zabezpieczenia.

Pkt. 3
        Kupujący oświadcza, że stan techniczny pojazdu jest mu znany.

Pkt. 4
        Strony ustaliły wartość przedmiotu umowy na kwotę:
        słownie

Pkt. 5
        Sprzedający przenosi na rzecz Kupującego własność pojazdu określonego w punkcie 1 niniejszej umowy za kwotę określoną w punkcie 4 niniejszej umowy, której otrzymanie Sprzedający kwituje. Kupujący kwituje jednocześnie odbiór wyżej wymienionego pojazdu.

Pkt. 6
        Strony ustaliły, że wszelkiego rodzaju koszty transakcji wynikające z realizacji ustaleń niniejszej umowy oraz koszty opłaty skarbowej obciążają kupującego / sprzedającego*

Pkt. 7
        W sprawach nie uregulowanych w niniejszej umowie zastosowanie mają obowiązujące w tym zakresie przepisy kodeksu cywilnego.

Pkt. 8
        Niniejszą umowę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.

KUPUJĄCY

Komentarz

• Lukas81
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2007
          • 232

Nic Ci nie może zrobić, ani udowodnić.

Mam tylko nadzieję, że na pewno nie wiedziałeś o stanie auta...
          Były:
          Skoda Octavia 2004, 1.9 TDI 110 km, ASV,
          Fiat Croma 2006, 1.9 MultiJet 150 km
          Jest:
          Volkswagen CC 2013, 1.4 TSI 160 km

Komentarz

• bradley
            L&K
            • 2008
            • 1465

Pkt. 3
            Obowiazuje zasada "widzialy galy co braly".

No chyba, ze sprzedawane auto bylo na fakture VAT wtedy obowiazuje rekojmia (jedyna opcja walki z nieuczciwymi handlarzami z komisow).
            VW Vento 1.9TDI 1Z ++
            Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
            Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• kardi77
              Classic
              • 2008
              • 11

autko śmigało bez problemu żal było się rozstawać z octavką

Komentarz

• piotras74
                Rider
                • 2008
                • 738

Zamieszczone przez kardi77
                Pkt. 3
                Zapis jest jasny jak słońce. Można było tylko do tego dodać, "i nie wnosi do niego zastrzeżeń". Jak sprzedawałem swoje poprzednie auto to tak brzmiał cały ten paragraf w umowie.

Komentarz

• zurcio
                  RS
                  • 2008
                  • 2046

Zamieszczone przez piotras74
                  Można było tylko do tego dodać, "i nie wnosi do niego zastrzeżeń".
                  Z drugiej strony gdyby miał coś przeciwko nie kupiłby auta lub byłby dodatkowy zapis w umowie: "W przypadku ....(awarii) sprzedający zobowiązuje się .... ". A w tym przypadku sprawa wydaje mi się dość prosta.
                  Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• piotras74
                    Rider
                    • 2008
                    • 738

Zamieszczone przez zurcio
                    Z drugiej strony gdyby miał coś przeciwko nie kupiłby auta
                    też racja

Komentarz

• lukasz3112
                      RS
                      • 2008
                      • 3607

[quote="bradley"]
                      Pkt. 3
                      Obowiazuje zasada "widzialy galy co braly".

Nic Ci nie może zrobić tak jak powyżej jest napisane: Widziały gały co brały.
                      PS. nie wiadomo czemu mu silnik padł...może trochę przegiał z jazdą?
                      Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• Klauzero
                        Rider
                        • 2008
                        • 575

kardi77, spokojnie możesz spać tylko wtedy, jeżeli naprawdę nie miałeś pojęcia o stanie silnika. Sama formułka "Kupujący zapoznał się ze stanem technicznym..." może nie wystarczyć w przypadku istotnych wad technicznych lub prawnych, które sprzedający zataił przed kupującym.
                        art. 556 §1 kodeksu cywilnego - sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym.
                        Jest to tzw. rękojmia za wady fizyczne. Strony mogą odpowiedzialność z tytułu rękojmi rozszerzyć, ograniczyć lub wyłączyć (kupujący zapoznał się ze stanem technicznym auta i nie będzie rościł pretensji do sprzedającego). Wyłączenie lub ograniczenie odpowiedzialności z tytułu rękojmi jest ponadto bezskuteczne, jeżeli sprzedawca zataił podstępnie wadę przed kupującym. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Tyle, że na Na rękojmię można się powoływać w trzech przypadkach:
                        - zarówno sprzedający jak i nabywca to osoby fizyczne
                        - sprzedający to osoba fizyczna, a nabywca to firma
                        - obie strony transakcji to firmy
                        W innym przypadku - niezgodność towaru z umową...

Zamieszczone przez lukasz3112
                        Nic Ci nie może zrobić
                        Niestety może. Może zgłosić sprawę na policję (wtedy będziesz wezwany w celu złożenia wyjaśnień i... z braku dowodów sprawa może się zakończyć już na tym etapie), albo sprawa zakończy się w sądzie. Przyjmując, że nic nie zataiłeś - nie mam podstaw by w to wątpić - to w gestii kupującego jest zebranie obiektywnego materiału dowodowego, że usterka była Ci znana - bardzo trudne to będzie do udowodnienia, zwłaszcza że byliście u diagnosty - grunt żeby potwierdził swoją diagnozę. Głowa do góry
                        Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• noswer
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 232

Z prawnego punktu widzenia jesteś czysty - takie ryzyko kupowania używanego auta

Komentarz

• cybant
                            Drive
                            • 2008
                            • 89

chyba jednak coś tam wiedziałeś o stanie silnika?

Zamieszczone przez kardi77
                            Przeglądałem tematy poruszane na forum odnośnie problemów z czujnikiem ciśnienia oleju i przeważnie ktoś miał problem z tym czujnikiem na zimnym silniku i gasł gdy się silnik zagrzał natomiast u mnie jest odwrotnie Ale od początku:
                            Rozwaliłem miskę olejową w octavii (nie ja pierwszy i nie ostatni) i po chwili zapaliła mi się czerwona kontrolka oleju wraz z sygnałem ostrzegawczym, a że do domu miałem niedaleko zamiast zgasić od razu silnik przejechałem tak jakieś 4km.
                            Kupiłem nową miskę filtr olej powymieniałem uzupełniłem stan i wydawało mi się że wszystko jest ok. Odpaliłem samochód przejechałem kilka kilometrów no i niestety znów dała znać o sobie czerwona kontrolka oleju, na zimnym silniku wszystko jest super do czasu aż wskazówka temperatury silnika nie dojdzie do połowy skali wtedy zapala się kontrolka i sygnał ostrzegawczy ((( [color=red]Czy mam się zacząć rozglądać za nowym silnikiem???

Komentarz

• _tm_
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 2333
                              • Superb III (3V3)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                              • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

No ładnie :diabelski_usmiech
                              S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                              Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                              -------------------------------------------------------------------------
                              O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                              O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                              O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• lukasz3112
                                RS
                                • 2008
                                • 3607

no to wynikły pewne okoliczności,... :?
                                Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• bradley
                                  L&K
                                  • 2008
                                  • 1465

Zamieszczone przez Klauzero
                                  lukasz3112 napisał/a:
                                  Nic Ci nie może zrobić

Niestety może. Może zgłosić sprawę na policję (wtedy będziesz wezwany w celu złożenia wyjaśnień i... z braku dowodów sprawa może się zakończyć już na tym etapie), albo sprawa zakończy się w sądzie. Przyjmując, że nic nie zataiłeś - nie mam podstaw by w to wątpić - to w gestii kupującego jest zebranie obiektywnego materiału dowodowego, że usterka była Ci znana - bardzo trudne to będzie do udowodnienia, zwłaszcza że byliście u diagnosty - grunt żeby potwierdził swoją diagnozę. Głowa do góry
                                  Teoretycznie to moge jezdzic po calej Polsce i kupowac samochody a potem w jeden dzien zajechac. Ot taka nieopatrzna redukcja z 5 biegu na 2 i po 3 razy (wiecej chyba nie bedzie potrzebne). No i co? Przeciez sprzedal mi samochod zepsuty... :wink:
                                  VW Vento 1.9TDI 1Z ++

Komentarz

• Guguś
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2008
                                    • 1212

Czyżby szukanie jelenia, kardi77, My staramy się Tobie pomóc a Ty nawet całej prawdy nie potrafiłes napisać.

No chyba, że jak Grześ Ci napisał wymieniłes motor, ale to raczej byś napisał.

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• satoot
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 525

Zamieszczone przez bradley
                                      Teoretycznie to moge jezdzic po calej Polsce i kupowac samochody a potem w jeden dzien zajechac. Ot taka nieopatrzna redukcja z 5 biegu na 2 i po 3 razy (wiecej chyba nie bedzie potrzebne). No i co? Przeciez sprzedal mi samochod zepsuty
                                      Zajrzyj http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=#303827

[ Dodano: Pią 23 Sty, 09 11:14 ]
                                      Zamieszczone przez cybant
                                      chyba jednak coś tam wiedziałeś o stanie silnika?
                                      Pamięć szukajki jest wieczna, pamięć użytkowników bardzo dobra.
                                      W podanym linku przeczytamy:
                                      "Rozwaliłem miskę olejową w octavii /.../ zapaliła mi się czerwona kontrolka oleju wraz z sygnałem ostrzegawczym, a że do domu miałem niedaleko zamiast zgasić od razu silnik przejechałem tak jakieś 4km. Kupiłem nową miskę filtr olej/.../ i wydawało mi się że wszystko jest ok. /.../ przejechałem kilka kilometrów no i niestety znów dała znać o sobie czerwona kontrolka oleju /.../"

To jest ten bezawaryjny silnik, z którym szkoda było się rozstawać, i któreg stan był ci znany, w którego nie ingerowano?
                                      Boże chcroń nas przed autami używanymi i <<uczciwymi>> sprzedawcami, którym żal było się z autem rozstawać.
                                      Ciśnienie podniesione maksymalnie.

I jeszcze prosisz forum o poradę, jak wydymać do końca tego, co samochód nabył?

Komentarz

• piotrek_os
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 8160
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kardi77, "Może i było ale zanim ja go kupiłem u mnie sprawował się wyśmienicie" - widac kolega ma krótka pamieć.........i jak trafi na to forum jegomość co kupił to auto.....to bedzie miał czarne na białym........
                                        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• kardi77
                                          Classic
                                          • 2008
                                          • 11

Nie mam nic na swoją obronę i widać mam bardzo krótka pamięć.
                                          Co do całej sprawy tak jak ktoś wcześniej pisał kupującego chroni prawo cywilne i ma prawo nawet do roku zwrócić auto. Albo sprzedający pokrywa koszty naprawy. Tak jak to bedzie miało miejsce w moim przypadku.
                                          Dzięki za wszystkie porady

Komentarz

• bradley
                                            L&K
                                            • 2008
                                            • 1465

Ja do takich spraw zachowuje dystans po ostatnich wyczynach pewnego forumowicza na Daewoo forum, ktory rozbil auto i pisal o tym jak jest umowiony z rzeczoznawca i ze jego mechanik namawia go do naprawy i ze bedzie wszystko cacy. Po tygodniu zamieszcza post, ze samochod odebral ale naprawa jest totalnie zrobiona do dupy no i radzi sie co ma zrobic w takiej sytuacji bo mechanik nie wystawil zadnego kwitu na naprawe i jak on moze udowodnic, ze zrobil tam naprawe.
                                            Caly problem polegal na tym, ze on NIGDY nie byl u tego mechanika, a w okresie jego rzekomej naprawy u tego mechanika byl remont calego zakladu (malowanie itd.) wiec byl zamkniety. A wszystko przez to, ze corka tego mechanika poszperala w google i odnalazla "gagatka".

Obawiam sie, ze to kolejny temat z tego cyklu. :nono :kciukminus
                                            VW Vento 1.9TDI 1Z ++

Komentarz

• Klauzero
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 575

kardi77, jak się zamierza ściemniać, to należy mieć dobrą pamięć... w ten sposób stworzyłeś na forum obiektywny materiał dowodowy, iż doskonale wiedziałeś o minie w jaką pakujesz kupującego... chciałoby się rzecz, że masz coś z sapera.

Szkoda gadać, rok temu też zmagałem się z takim "uczciwym" sprzedawcą.
                                              Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

No to kolego jesteś ugotowany 8)
                                                Wystarczy, ze koleś wydrukuje teraz Twoje posty z podanego powyzej linku do watku i ma cie w garści .Wygrywa przed każdym sądem.
                                                Swoją drogą to straciłeś w moich oczach. Nienawidze oszukiwania i żerowania na niewiedzy innych :evil: i z chęcią sam bym poinformował tego co kupił od Ciebie auto z jakim "uczciwym" człowiekiem ma do czynienia.
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• piotras74
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 738

NO COMMENT !!!

Komentarz

Pracuję...