[O2] różnice w spalniu dwóch identycznych samochodów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Andoran
    Rider
    • 2010
    • 356

plonas,
    My "Silver"
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=66739
    Pimpness Car Detailing - renowacja lakieru, pranie tapicerki, renowacja skóry, czyszczenie i konserwacja tapicerki skórzanej, renowacja reflektorów, powłoka kwarcowa, kompleksowe czyszczenie pojazdów.
  • dracc0
    Classic
    • 2009
    • 6

Witam wszystkich
    Zauważyłem w swojej Octavi II TDI 2.0 pewne rożnice w spalaniu w porównaniu z samochodem znajomego (on ma taki sam samochód jak ja tzn silnik czyli 2.0 tdi) Rożnica pomiędzy tymi samochodami to tylko rok produkcji mój jest 2007 a tamten 2005/2006.
    Różnice w tym spalaniu widać już przy biegu jałowym (cały czas mówię o wskazaniach komputera) moj pokazuje 0,9l/h a u znajomego 0,5l/h Ja przy ekonomicznej jeździe (hamowanie silnikiem, bez nerwowego ruszania) nie jestem wstanie zejść poniżej 6l/100km (miasto około 7,8l trasa do 110km około 6,6l do 100km/h około 5,9l) Pojechałem nawet na serwis ale tam twierdzą że wszystko jest ok - samochód jeszcze jest na gwarancji tak wiec jak komputer nic nie pokazuje to nic nie ruszą.
    Czy ktoś też ma takie spostrzeżenia, albo jeszcze lepiej wie o co w tym chodzi Różnice jak dla mnie są dość spore tym bardziej w kieszeni

Komentarz

• ufo
      L&K
      • 2008
      • 1475
      • Octavia III combi (5E5)
      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez dracc0
      moj pokazuje 0,9l/h
      mi pokazuje tyle samo. a co do reszty, w mieście waha się miedzy 7.0 a 7.4 przy spokojnej jeździe.
      dla lepszego porównania proponuje jechać na wagę i zważyć autka. może coś zalega w bagażniku co przyczynia się do spalania. drugą rzeczą może być ciśnienie w oponach jak i same opony-bieżnik, stan zużycia= opór toczenia. to takie podstawowe rzeczy na które warto zwrócić uwagę. :wink:

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

zamiencie się autami na jakiś czas, samochód sam nie do końca ma wpływa na spalanie

Zamieszczone przez ufo
        drugą rzeczą może być ciśnienie w oponach jak i same opony-bieżnik, stan zużycia= opór toczenia
        te rzeczy mają spory wpływ na spalanie, myslę że do 1,5L/100 spokojnie
        ile ważysz Ty a ile znajomy :?:
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• ufo
          L&K
          • 2008
          • 1475
          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez szkoda
          ile ważysz Ty a ile znajomy
          a to też ma duży wpływ. moja żoncia w mieście schodzi poniżej 7.0l., po tych samych odcinkach, ale jest lżejsza o 30 kg.

Komentarz

• dracc0
            Classic
            • 2009
            • 6

co do naszych wag. Ja jeżdzę głównie sam(ok 70kg) w bagażniku niekiedy coś jest (głównie walizka z lutownicą kilkoma śrubokrętami maks 20 kg)Dzisiaj jechaliśmy w 4 osoby znajomy mój brat jego dziewczyna W aucie było 70+ 70 + 100 + 50 kg tak wiec znacznie wiecej niż na codzień u mnie przejechaliśmy trasę około 40 km tryb mieszany miasto plus trasa na komputerze pokazało 4,8l/100km u mnie wynik nie do osiągnięcia a jazda niebyła super ekonomiczna Umiem jechać znacznie ekonomiczniej a przynajmniej tak mi się wydaję. Postaram sie w przyszłym tygodniu sprawdzić to spalanie przez tankowanie i przejechanie dystansu i dotankowanie. Dam znać co wyszło bo nie ukrywam, że decydując się na Octavie II liczyłem na to słynne spalanie w niej, a tutaj takie wyniki Do czasu kiedy niezobaczyłem wyników na innym samochodzie jakoś niemiałem problemu ale teraz "ściska w dołku"
            PS
            Mam jeszcze jedno porownanie do trzeciej skody ale tam jest chip podkręcający moc do 170 km tak wiec niedokońca sie tym sugeruję ale w tym aucie też jest znacznie mniejsze spalanie.

Komentarz

• ufo
              L&K
              • 2008
              • 1475
              • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

4,8l/100km
              :shock:
              nigdy mi tyle nie pokazało, może dlatego, że auto mam od października i nie miałem okazji przetestować je w warunkach letnich...najniższe spalanie jakie mi wykazało na kompie to 5.9L, ale to była "nudno-brutalna" jazda. więcej się na to nie piszę.

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

acha, a jakie to są te "znaczne" różnice :?: :!:
                jakie są wskazania NIE z komputera :?:

i jakie jest to "słynne spalanie", bo ja na przykład w BXE mam ŚREDNIE na poziomie 7,2 a w BKD na poziomie 8,2, chętnie się czegoś dowiem, ale raczej nic mnie nigdzie nie ściśnie :lol:

i szczerze mówiąc (jeżeli o mnie chodzi) to załamywanie rąk z powodu spalania 7,8L w mieście w aucie mającym realnie około 150KM to szukanie dziury w... całym
                warto się zorientować ile realnie pali auto przed kupnem :szeroki_usmiech

[ Dodano: Sob 24 Sty, 09 16:52 ]
                Zamieszczone przez ufo
                4,8l/100km
                :shock:
                nigdy mi tyle nie pokazało, może dlatego, że auto mam od października i nie miałem okazji przetestować je w warunkach letnich...najniższe spalanie jakie mi wykazało na kompie to 5.9L, ale to była "nudno-brutalna" jazda. więcej się na to nie piszę.
                mi tam pokazało nawet 3,8 z trasy około 120km tylko co z tego
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• fernando
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 1890

No to niezły jesteś zawodnik :lol:

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez fernando
                    No to niezły jesteś zawodnik :lol:
                    czy ja wiem...
                    tempomat na (chyba) 90, noc, płasko i tyle
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• dracc0
                      Classic
                      • 2009
                      • 6

Różnice w spalaniu już widzę na postoju z właczona klima jemu pokazuje 0,5l/h mi 0,9l/h dlamnie różnica 1 litra na 100km w jeżdzie jest duża robiąc 50 000 km rocznie A spalanie 3,8 to jakieś marzenie u mnie.
                      Zauważyłem że różnica jest w samochodach z początków produkcji ja swoja octavie mam od nowości czyli od grudnia 2007 tamte samochody sa z 2006 roku
                      Postawiłem już na oprogramowanie w komputerach pokładowych
                      Szukam kogoś kto ma samochód z okresu kiedy ja swojego kupowałem i się nim przejechać Będe miał jakieś dodatkowe wrażenia.
                      A co do "słynnego spalania" - to opinie znajomych którzy jeżdżą samochodami z tego typu silnikami - fakt troche na początku sugerowałem się silnikiem o pojemności 1,9l (moj błąd w rozumowaniu - przyznaję), ale chodzi mi właśnie o te porównania tych samych silników

[ Dodano: Sob 24 Sty, 09 17:11 ]
                      Aha a odnośnie załamywania rąk - ok zgodzę się że nie jest to tragedia 7,8l w mieście przy 140 KM Ale chciałbym zrozumieć te różnice Zgodziłbym się bez problemu gdyby każdy miał takie spalanie ale na własne oczy widzę że są różnice miedzy takimi samymi samochodami, a że jestem dociekliwy to próbuję do tego dojść.

Komentarz

• fernando
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 1890

Zgodziłbym się bez problemu gdyby każdy miał takie spalanie
                        Kto Ci mówił, że życie jest sprawiedliwe? :twisted:

Komentarz

• dracc0
                          Classic
                          • 2009
                          • 6

nikt nie obiecywał żę będzie łatwo

Komentarz

• piotrek_os
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 8160
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wszystko tez zalezy od "operatora" - jednym bedzie paliła 5,5 durugim 6,5. Przez ponad 2 lata jezdizlem 01 1,9 tdi 110 koników i wiecej niz 5,5 litra mi nie spaliła. Spalanie było miedzy 5-5,3 średnia. (za duzo w korkach nie stałem, bo u mnie i ich nie ma :szeroki_usmiech ) Po trasie schodziła poniżej 5 litrów.... Wczoraj tankowałem swoja 02 - duzej róznicy tez nie widze - przejchalem 526 km i weszło mi 28,36 litra to mi dało średnia 5,4
                            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• dracc0
                              Classic
                              • 2009
                              • 6

Tez tak zrobię Zatankuje i sprawdzę jak to w rzeczywistości wyjdzie. Narazie wiem tylko tyle, ze ile samochodów tyle średnich :d

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

piotrek_os, Przy 1.9 roznicy nie bedziesz widzial. Przy 2.0 roznice odczulbys od pierwszego tankowania :diabelski_usmiech
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• piotrek_os
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 8160
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                  piotrek_os, Przy 1.9 roznicy nie bedziesz widzial. Przy 2.0 roznice odczulbys od pierwszego tankowania :diabelski_usmiech
                                  dlatego szukałem 1,9 :szeroki_usmiech a łatwo nie było..........
                                  Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• micnur
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 109

Tez tak zrobię Zatankuje i sprawdzę jak to w rzeczywistości wyjdzie. Narazie wiem tylko tyle, ze ile samochodów tyle średnich :d
                                    ...raczej ilu kierowników tyle średnich

Komentarz

• januszcm
                                      Classic
                                      • 2007
                                      • 33

Średnie spalanie mojej O2 to 5,5l/100km na dystansie ponad 3.000km.
                                      Wczoraj trasa 40km po obwodnicy miasta przy spokojnej jeździe bez korków prędkośc na tempomacie ok 80km/h średnie spalanie 4,4l 100km, ta sama trasa tylko że "troszkę" szybciej i spalanie wzrosło do ok 6l... przy ok 140km/h.... wskazania z komputera pokładowego.

Komentarz

• jaca
                                        Drive
                                        • 2007
                                        • 92

A jak sprawują się (ile spalają) wasze czeszki przy jeździe która sprawia przyjemność?
                                        To czy spali 5,3 czy 5,8 przy PSJ jest moim zdaniem mało istotne. Mi podoba się, że przy "agresywnej" jeździe w ruchu miejskim wskazania kompa zawsze są poniżej 9. Trochę gorzej jest na autostradzie. No ale tam średnia prędkość też jest dużo wyższa.
                                        P.S. Zauważyłem ciekawą rzecz, jak wyprowadzam samochód z garażu to na zimnym silniku spalanie jest 0,5 - 0,6l/h, a jak go wprowadzam wieczorem to komputer pokazuje 0,7 - 0,8l/h. Wydawać by się mogło, że powinno być odwrotnie.

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

A co do "słynnego spalania" - to opinie znajomych którzy jeżdżą samochodami z tego typu silnikami
                                          no cóż, kierowanie się opiniami ludzi na temat spalania ich samchodów to nie jest najrozsądniejsza rzecz.

ja nadal nie do końca rozumiem problem, BKD pali Ci 7,8 w mieście a ja mam średnią w BKD 8,2, rozumiem, że w tej sytuacji powinno przestac Cię gdzieś tam gnieść i możemy właściwie zakończyc ten topik bo on wg. mnie jest totalnie bezsensowny...
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• pantol
                                            Elegance
                                            • 2004
                                            • 754

No dobra, ale kolega na wolnych obrotach widzi różnicę - a to juz nie zależy od drajwera!
                                            Dla mnie to trochę dziwne. Ja mam spalanie na biegu jałowym rzędu 0,5 - 06 L/h i gdyby mój ALH pokazywał 0,9 a inne egzemplarze 0,6 to także bym się nad tym zastanawiał.

Spalanie w czasie jazdy to ZUPEŁNIE inna sprawa uzależniona od 1000 czynników i o niej rzeczywiście nie ma co dyskutować.
                                            Jarek "Vinci"

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

Zamieszczone przez pantol
                                              No dobra, ale kolega na wolnych obrotach widzi różnicę - a to juz nie zależy od drajwera!
                                              Dla mnie to trochę dziwne. Ja mam spalanie na biegu jałowym rzędu 0,5 - 06 L/h i gdyby mój ALH pokazywał 0,9 a inne egzemplarze 0,6 to także bym się nad tym zastanawiał.
                                              tak, tylko, że komputer pokładowy to nie jest jakieś urządzenie pomiarowe, ja w każdym razie w ogóle bym się tym nie kierował tylko spalaniem średnim

Zamieszczone przez pantol
                                              Spalanie w czasie jazdy to ZUPEŁNIE inna sprawa uzależniona od 1000 czynników i o niej rzeczywiście nie ma co dyskutować.
                                              otóż to, a spalanie średnie kolega ma najnormalniejsze w świecie więc o czym my tutaj mówimy :?: :!:
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• pantol
                                                Elegance
                                                • 2004
                                                • 754

dracc0, A sprawdź sobie średnią z kompa z taką wyliczoną kalkulatorkiem - zobaczymy jakiej wielkości są rozbieżności
                                                Jarek "Vinci"

Komentarz

• leszekmw
                                                  RS
                                                  • 2005
                                                  • 5356

stawiam na to ze w jednej klima chodziła a w drugiej się nie uruchomiła , może być troszkę inaczej ustawiony czujnik temperatury zewnętrznej klimatyzacji.
                                                  poza tym te uta są z różnych roczników - podejrzewam ze mogą mieć również różne przebiegi
                                                  dracc0, może napisz jaki masz przebieg a jaki ma kolega. może masz jeszcze niedotarty samochód dobrze...

Paweł , jak Ty zrobiłeś to 3,8 :?: leciałeś obok samochodu :?: :wink:
                                                  O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                                  GVI 1.4TSI
                                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                                  tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

Pracuję...