plonas,
[O2] różnice w spalniu dwóch identycznych samochodów
Zwiń
X
-
My "Silver"
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=66739
Pimpness Car Detailing - renowacja lakieru, pranie tapicerki, renowacja skóry, czyszczenie i konserwacja tapicerki skórzanej, renowacja reflektorów, powłoka kwarcowa, kompleksowe czyszczenie pojazdów.Tagi: Brak
-
-
Witam wszystkich
Zauważyłem w swojej Octavi II TDI 2.0 pewne rożnice w spalaniu w porównaniu z samochodem znajomego (on ma taki sam samochód jak ja tzn silnik czyli 2.0 tdi) Rożnica pomiędzy tymi samochodami to tylko rok produkcji mój jest 2007 a tamten 2005/2006.
Różnice w tym spalaniu widać już przy biegu jałowym (cały czas mówię o wskazaniach komputera) moj pokazuje 0,9l/h a u znajomego 0,5l/h Ja przy ekonomicznej jeździe (hamowanie silnikiem, bez nerwowego ruszania) nie jestem wstanie zejść poniżej 6l/100km (miasto około 7,8l trasa do 110km około 6,6l do 100km/h około 5,9l) Pojechałem nawet na serwis ale tam twierdzą że wszystko jest ok - samochód jeszcze jest na gwarancji tak wiec jak komputer nic nie pokazuje to nic nie ruszą.
Czy ktoś też ma takie spostrzeżenia, albo jeszcze lepiej wie o co w tym chodzi Różnice jak dla mnie są dość spore tym bardziej w kieszeni
-
-
Zamieszczone przez dracc0moj pokazuje 0,9l/h
dla lepszego porównania proponuje jechać na wagę i zważyć autka. może coś zalega w bagażniku co przyczynia się do spalania. drugą rzeczą może być ciśnienie w oponach jak i same opony-bieżnik, stan zużycia= opór toczenia. to takie podstawowe rzeczy na które warto zwrócić uwagę. :wink:
Komentarz
-
-
zamiencie się autami na jakiś czas, samochód sam nie do końca ma wpływa na spalanie
Zamieszczone przez ufodrugą rzeczą może być ciśnienie w oponach jak i same opony-bieżnik, stan zużycia= opór toczenia
ile ważysz Ty a ile znajomy :?:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
co do naszych wag. Ja jeżdzę głównie sam(ok 70kg) w bagażniku niekiedy coś jest (głównie walizka z lutownicą kilkoma śrubokrętami maks 20 kg)Dzisiaj jechaliśmy w 4 osoby znajomy mój brat jego dziewczyna W aucie było 70+ 70 + 100 + 50 kg tak wiec znacznie wiecej niż na codzień u mnie przejechaliśmy trasę około 40 km tryb mieszany miasto plus trasa na komputerze pokazało 4,8l/100km u mnie wynik nie do osiągnięcia a jazda niebyła super ekonomiczna Umiem jechać znacznie ekonomiczniej a przynajmniej tak mi się wydaję. Postaram sie w przyszłym tygodniu sprawdzić to spalanie przez tankowanie i przejechanie dystansu i dotankowanie. Dam znać co wyszło bo nie ukrywam, że decydując się na Octavie II liczyłem na to słynne spalanie w niej, a tutaj takie wyniki Do czasu kiedy niezobaczyłem wyników na innym samochodzie jakoś niemiałem problemu ale teraz "ściska w dołku"
PS
Mam jeszcze jedno porownanie do trzeciej skody ale tam jest chip podkręcający moc do 170 km tak wiec niedokońca sie tym sugeruję ale w tym aucie też jest znacznie mniejsze spalanie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dracc04,8l/100km
nigdy mi tyle nie pokazało, może dlatego, że auto mam od października i nie miałem okazji przetestować je w warunkach letnich...najniższe spalanie jakie mi wykazało na kompie to 5.9L, ale to była "nudno-brutalna" jazda. więcej się na to nie piszę.
Komentarz
-
-
acha, a jakie to są te "znaczne" różnice :?: :!:
jakie są wskazania NIE z komputera :?:
i jakie jest to "słynne spalanie", bo ja na przykład w BXE mam ŚREDNIE na poziomie 7,2 a w BKD na poziomie 8,2, chętnie się czegoś dowiem, ale raczej nic mnie nigdzie nie ściśnie :lol:
i szczerze mówiąc (jeżeli o mnie chodzi) to załamywanie rąk z powodu spalania 7,8L w mieście w aucie mającym realnie około 150KM to szukanie dziury w... całym
warto się zorientować ile realnie pali auto przed kupnem :szeroki_usmiech
[ Dodano: Sob 24 Sty, 09 16:52 ]
Zamieszczone przez ufoZamieszczone przez dracc04,8l/100km
nigdy mi tyle nie pokazało, może dlatego, że auto mam od października i nie miałem okazji przetestować je w warunkach letnich...najniższe spalanie jakie mi wykazało na kompie to 5.9L, ale to była "nudno-brutalna" jazda. więcej się na to nie piszę.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez fernandoZamieszczone przez szkodami tam pokazało nawet 3,8 z trasy około 120km tylko co z tego
tempomat na (chyba) 90, noc, płasko i tylesaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Różnice w spalaniu już widzę na postoju z właczona klima jemu pokazuje 0,5l/h mi 0,9l/h dlamnie różnica 1 litra na 100km w jeżdzie jest duża robiąc 50 000 km rocznie A spalanie 3,8 to jakieś marzenie u mnie.
Zauważyłem że różnica jest w samochodach z początków produkcji ja swoja octavie mam od nowości czyli od grudnia 2007 tamte samochody sa z 2006 roku
Postawiłem już na oprogramowanie w komputerach pokładowych
Szukam kogoś kto ma samochód z okresu kiedy ja swojego kupowałem i się nim przejechać Będe miał jakieś dodatkowe wrażenia.
A co do "słynnego spalania" - to opinie znajomych którzy jeżdżą samochodami z tego typu silnikami - fakt troche na początku sugerowałem się silnikiem o pojemności 1,9l (moj błąd w rozumowaniu - przyznaję), ale chodzi mi właśnie o te porównania tych samych silników
[ Dodano: Sob 24 Sty, 09 17:11 ]
Aha a odnośnie załamywania rąk - ok zgodzę się że nie jest to tragedia 7,8l w mieście przy 140 KM Ale chciałbym zrozumieć te różnice Zgodziłbym się bez problemu gdyby każdy miał takie spalanie ale na własne oczy widzę że są różnice miedzy takimi samymi samochodami, a że jestem dociekliwy to próbuję do tego dojść.
Komentarz
-
-
Wszystko tez zalezy od "operatora" - jednym bedzie paliła 5,5 durugim 6,5. Przez ponad 2 lata jezdizlem 01 1,9 tdi 110 koników i wiecej niz 5,5 litra mi nie spaliła. Spalanie było miedzy 5-5,3 średnia. (za duzo w korkach nie stałem, bo u mnie i ich nie ma :szeroki_usmiech ) Po trasie schodziła poniżej 5 litrów.... Wczoraj tankowałem swoja 02 - duzej róznicy tez nie widze - przejchalem 526 km i weszło mi 28,36 litra to mi dało średnia 5,4
Komentarz
-
-
Średnie spalanie mojej O2 to 5,5l/100km na dystansie ponad 3.000km.
Wczoraj trasa 40km po obwodnicy miasta przy spokojnej jeździe bez korków prędkośc na tempomacie ok 80km/h średnie spalanie 4,4l 100km, ta sama trasa tylko że "troszkę" szybciej i spalanie wzrosło do ok 6l... przy ok 140km/h.... wskazania z komputera pokładowego.
Komentarz
-
-
A jak sprawują się (ile spalają) wasze czeszki przy jeździe która sprawia przyjemność?
To czy spali 5,3 czy 5,8 przy PSJ jest moim zdaniem mało istotne. Mi podoba się, że przy "agresywnej" jeździe w ruchu miejskim wskazania kompa zawsze są poniżej 9. Trochę gorzej jest na autostradzie. No ale tam średnia prędkość też jest dużo wyższa.
P.S. Zauważyłem ciekawą rzecz, jak wyprowadzam samochód z garażu to na zimnym silniku spalanie jest 0,5 - 0,6l/h, a jak go wprowadzam wieczorem to komputer pokazuje 0,7 - 0,8l/h. Wydawać by się mogło, że powinno być odwrotnie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dracc0A co do "słynnego spalania" - to opinie znajomych którzy jeżdżą samochodami z tego typu silnikami
ja nadal nie do końca rozumiem problem, BKD pali Ci 7,8 w mieście a ja mam średnią w BKD 8,2, rozumiem, że w tej sytuacji powinno przestac Cię gdzieś tam gnieść i możemy właściwie zakończyc ten topik bo on wg. mnie jest totalnie bezsensowny...saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
No dobra, ale kolega na wolnych obrotach widzi różnicę - a to juz nie zależy od drajwera!
Dla mnie to trochę dziwne. Ja mam spalanie na biegu jałowym rzędu 0,5 - 06 L/h i gdyby mój ALH pokazywał 0,9 a inne egzemplarze 0,6 to także bym się nad tym zastanawiał.
Spalanie w czasie jazdy to ZUPEŁNIE inna sprawa uzależniona od 1000 czynników i o niej rzeczywiście nie ma co dyskutować.Jarek "Vinci"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pantolNo dobra, ale kolega na wolnych obrotach widzi różnicę - a to juz nie zależy od drajwera!
Dla mnie to trochę dziwne. Ja mam spalanie na biegu jałowym rzędu 0,5 - 06 L/h i gdyby mój ALH pokazywał 0,9 a inne egzemplarze 0,6 to także bym się nad tym zastanawiał.
Zamieszczone przez pantolSpalanie w czasie jazdy to ZUPEŁNIE inna sprawa uzależniona od 1000 czynników i o niej rzeczywiście nie ma co dyskutować.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
stawiam na to ze w jednej klima chodziła a w drugiej się nie uruchomiła , może być troszkę inaczej ustawiony czujnik temperatury zewnętrznej klimatyzacji.
poza tym te uta są z różnych roczników - podejrzewam ze mogą mieć również różne przebiegi
dracc0, może napisz jaki masz przebieg a jaki ma kolega. może masz jeszcze niedotarty samochód dobrze...
Paweł , jak Ty zrobiłeś to 3,8 :?: leciałeś obok samochodu :?: :wink:O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
Komentarz