zimówki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Femo
    Classic
    • 2005
    • 11

Witaj Femo! Milo "widziec" kogos z rodzinnego miasta - w dodatku ten sam rocznik...
    Witaj MiKruS !
    zdecydowanie 205 beda slabiej sie trzymaly niz np 195 na sniegu moim zdaniem rowniez zagrube
    Może i masz racje, ale ocenie to dopiero jak spadnie śnieg. W poprzednim autku mialem zimowki 185 i jakos niebylem zachwycony.
    Octavia II, 2.0 TDI, Edition 100

Komentarz

• chester121
      L&K
      • 2005
      • 1053

przy wybieraniu opon warto wtedy popatrzyc na profesjonalne auta np wrc
      w sniegu jezdza na cieniutkich oponach (no i na szpilkach) ale glownie chodzi o roznmiar aby nie bylo duzej powierzchni ktora rozbija snieg przed soba bo wtedy moze latwo sie oderwac( ja z osobistych doswiadczen wiem ze 205czy 215 to ladnie tylko wygladaja w zimie ale ni jak nie trymaja sie na drodze
      mialem takie w passacie i octavii ale tylko pierwszy sezon bo teraz pasek ma 195 a octa 185 i jest przynajmiej o 40%lepiej k

Komentarz

• Jacek Nowak
        Rider
        • 2005
        • 390

zgadzam sie z chesterem w 100%

[ Dodano: Pon 31 Paź, 05 09:37 ]
        widzialem z zeszlym roku jak jechalem na wierchomle na narty (tam jest taki niezly podjezdzik pod wyciag)jak gosciu A4 na oponkach 205 55 R16 mial spore problemy z podjazdem pod wyciag. Stanol w miejscu i koniec jazdy,naszczescie zdolalem go ominac bez zadnego problemu :|
        Skoda Octavia 19-TDI Elegance 136/304NM

Komentarz

• Arti23
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2005
          • 892
          • Superb II combi (3T5)
          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Witam

Myslę że 215 na zimę to przesada. Na sniegu bedą problemy.
          Ja zakładam standardowe 195/65R15 Barum Polaris2 (całkiem niezłe oponki za rozsądną cenę). Wg fachowców opnki na zime powinny być o rozmiar węższe od standardowych na lato.

Pozdr
          Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

• kodyzak
            Classic
            • 2005
            • 39

No to już mam. Ultra Gripy 7 Octavce sprawiłem. Czekam teraz na jakiś śnieg, żeby troszkę poszaleć i zobaczyć co warte. Ale zimy ostatnio jakieś takie marne...

Komentarz

• chester121
              L&K
              • 2005
              • 1053

jakie kupiles (rozmiar)

Komentarz

• kodyzak
                Classic
                • 2005
                • 39

Zamieszczone przez chester121
                jakie kupiles (rozmiar)
                195/65/R15 z indeksem T, mialem ochotę na indeks H, żeby po wirusie szybciej śmigać, ale żona zdecydowanie powiedziala nie.

Jej zdaniem najlepszy byłby indeks Q
                Całe szczeście że z takim indeksem opon w tym rozmiarze nie sprzedają, bo spacerki by mnie w zimie czekały zamiast jazdy. :twisted:

Komentarz

• Laszlo
                  Classic
                  • 2005
                  • 30

Sprawdzone są Dunlopy WinterSport 3D, które dodatkowo w aktualnym teście ADAC dostały trzy gwiazdki jak Goodyear UG 7. Kupiłbym Dunlopy ale jakaś cząstka mnie chce przetestować UG 7 więc prawdopodobnie kupię w przyszłym tygodniu zestaw 4 alufelg (ATT 540) z UG 7

Komentarz

• Arek
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 3143

a ja mam barum polaris2 i jestem zadowolony z nich k
                    dzis ubrałem auto juz w nie,troche wczesnie ale potem bedzie ciezko sie dopchac zeby wywazyc
                    -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• Dig Dug
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 1306
                      • Seat

kodyzak, To wpadnij na podkarpacie - co roku jest jazda. Drogi sa glownie 3 kategorii, otwarte przestrzenie i nawiewa snieg, niezly tor testowy sie robi. :lol:

A szerokie opony powinna byc dobrana do masy przodu auta. W Golfie testowalem miedzy 175, a 185 - bo mialem 2 pary opon o roznych szerokosciach I na przedzie lepiej spisywala sie ta szersza, mniej sie zapadala. Zwlaszcza na swiezo napadanym kopnym sniegu i do tego byl bieznik klocek Frigo, 175 byly oponami kierunkowymi. Znowu na asfalcie i szronie na drodze, lekko zajezdzonym sniezku na asfalcie to 175 lepiej sie trzymaly. Ale ogolnie to jezdzilem na 185, bo znowu hamowanie bylo lepsze.
                      Była O1 jest F2.

Komentarz

• kodyzak
                        Classic
                        • 2005
                        • 39

Hhhmm,
                        Ultra Gripy 7 zamontowane i od razu sprzeczne odczucia:
                        + są cichsze niż seryjne Matadory
                        - ściąga auto na prawo, może to kwestia dotarcia opon, ale to bardzo nieprzyjemne uczucie, że zamontowałeś nowe opony i coś nie gra. Na Matadorach nie było żadnego ściagania - autko szło jak po sznurku.
                        Jakieś pomysły co z tym fantem można zrobić?

Komentarz

• chester121
                          L&K
                          • 2005
                          • 1053

czy one sa kierunkowe????
                          ja jak mi wulkanizator zamontowal opony(michelinka) tak jak mu sie podobalo to tez czulem sciaganie pojechalem do sklepu gdzie je kupilem zareklamowac je po czym
                          pan sprzedawca wyszedl i odrazu zobaczyl ze sa nie na te osie zalozone z tad to sciaganie, po zmianie opon na wlasciwe miejsce autko chodzi jak po sznurku
                          swoja droga wulkanizator z duzym starzem i nie umnie opon dobrze zalozyc :|

wiec moja rada sprawdz czy dobrze ci zalozyli :twisted:

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

sprawdz jeszcze cisnienie w oponach!
                            saport techniczny baj DGW
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm
                            no i nie ma :-)

Komentarz

• Jacek Nowak
                              Rider
                              • 2005
                              • 390

Moje zimowki to Dunlop wineter sport M3jezdze juz 3 zeson i spisuja sie rewelacyjnie
                              Skoda Octavia 19-TDI Elegance 136/304NM

Komentarz

• kodyzak
                                Classic
                                • 2005
                                • 39

Zamieszczone przez chester121
                                wiec moja rada sprawdz czy dobrze ci zalozyli :twisted:
                                Ciśnienie OK. Śruby dokręcone jak należy. Kierunki (rotation) się zgadzają. Nie widzę żeby opony miały jakieś oznaczenia typu lewa lub prawa.
                                To możliwe, że mogą być nie po tej stronie? Ultra Gripy 7 wydają się być symetryczne.

Dodane 2005.11.16:
                                Hhhm. Przełożyłem przód na tył i jakby już nie ściągało. Mam wrażenie, że te opony nie lubią naszych wzdłużnych nierówności na drodze (koleiny) i stąd to ściąganie.

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Na UG7 masz napis i strzale rotation. Nie ma zanaczenia czy prawa czy lewa strona, opone mozna i tu i tu zalozyc, byle w dobra strone sie toczyly.

A jak maja sie te Twoje stare letnie gumy, nie sa zebrane w ktoras strone, moze na nowych gumach wyszly problemy z geometria. Ilosc i wielkosc ciezarkow na kolach, tez nie powinna wplywac na sciaganie
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• kodyzak
                                    Classic
                                    • 2005
                                    • 39

Zamieszczone przez Maicroft
                                    A jak maja sie te Twoje stare letnie gumy, nie sa zebrane w ktoras strone, moze na nowych gumach wyszly problemy z geometria. Ilosc i wielkosc ciezarkow na kolach, tez nie powinna wplywac na sciaganie
                                    Na matadorach było wszystko OK. Razem z autem przejechały od nowości tylko jakieś 6 kkm. To byłoby chyba dziwne gdybym dostał z salonu nowe auto ze skopaną geometrią. Ale kto wie, wykluczyć tego nie można. :?
                                    Może spróbuję jeszcze zamienić opony stronami i zobaczę co się będzie działo.

Komentarz

• chester121
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1053

Na UG7 masz napis i strzale rotation. Nie ma zanaczenia czy prawa czy lewa strona, opone mozna i tu i tu zalozyc, byle w dobra strone sie toczyly
                                      jak to nie ma znaczenia jesli bieznik jet asymetryczny nawet minimalnie i dodatkowo sa kierunkowe oponu to opona ma swoje scisle miejsce mozna ja ewentualnie tylko zamienic z przodu na tyl i odwrotnie

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

chester121, opona ma swoje scisle miejsce jesli chodzi o prawo lewo gdy mamy je zalozne juz na felgi!! a nie jak kupujemy i poprosze dwie prawe i dwie lewe :wink: Przod tyl na jednej stronie mozna zawsze zmienic, to nie rower z opona kierunkowa i napedowa :twisted:

A ponizej jak wyglada live bieznik na UG7 zeby nie bylo ze to scisle kierunkowa opona niesymteryczna oraz gdzie jest napis rotation :wink:

Spritmonitor.de

Komentarz

• jarek_wt
                                          Ambiente
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 154

Zamieszczone przez Maicroft
                                          chester121, opona ma swoje scisle miejsce jesli chodzi o prawo lewo gdy mamy je zalozne juz na felgi!! a nie jak kupujemy i poprosze dwie prawe i dwie lewe :wink: Przod tyl na jednej stronie mozna zawsze zmienic, to nie rower z opona kierunkowa i napedowa :twisted:

A ponizej jak wyglada live bieznik na UG7 zeby nie bylo ze to scisle kierunkowa opona niesymteryczna oraz gdzie jest napis rotation :wink:
                                          Hmm

Może jestem niedowidzący ale gdzie występuje asymetria bieznika ?.
                                          Bo to że są kierunkowe, to widać od razu, ale tej asymetrii to nie mogę sie dopatrzyć.
                                          Aktualnie mam założone Contental TS810, które dla odmiany są niesymetryczne i niekierunkowe, ale tam asymetrie bieżnika widzać wyrażnie.

pozdrawiam
                                          Jarecki
                                          Octavia II, 2.0 TDI, Elegance

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

jarek_wt, No to o ta asymetrie spytaj wlasnie chester121 bo twierdzil ze jest :twisted:
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• chester121
                                              L&K
                                              • 2005
                                              • 1053

nie mowielem o dokladnie tej oponie bo jej nigdy nie widzialem
                                              mowilem ogolnie o asymetrycznych(napisalej jesli jest asymetryczna)
                                              sorki jesli ktos mnie zle zrozumial moze zle sformulowalem odpowiedz ops:

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

ja zapodaje firestone'y winterhawk'i, zobaczymy jak bedzie
                                                saport techniczny baj DGW
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm
                                                no i nie ma :-)

Komentarz

• Nexus6
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 4847
                                                  • Volkswagen

Zamieszczone przez szkoda
                                                  ja zapodaje firestone'y winterhawk'i, zobaczymy jak bedzie
                                                  będzie dobrze k
                                                  dobry wybór za rozsądna cenę :szeroki_usmiech
                                                  With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Pako
                                                    Classic
                                                    • 2005
                                                    • 24

Ja myślałem o Goodyear Ultra Grip 7 ( 205/55 R16 ) ale zdecydowałem sie na Dunlop Winter Sport 3D . Ponoć lepiej zachowują sie na śniegu,a oto właśnie mi chodzi. k . Jeżeli ktoś jest innego zdania to prosze o wyprowadzenie mnie z błędu.

Komentarz

Pracuję...