Płyn chłodniczy [01]

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • IroN_87
    Classic
    • 2009
    • 11

Płyn chłodniczy [01]

7-3-9
  • bielinek
    Ambiente
    • 2008
    • 157

Płyn chłodniczy [01]

Witam wszystkich po przerwie. SUPER!, że forum wróciło!!!

Po drugie : ostatnio trafiła mi się O1 tour ASV z problemem zgłaszanym przez właściciela dotyczącym płynu chłodniczego.
    Bardziej szczegółowo : fura od 4 lat jeździ na płynie wlanym w fabryce z małymi dolewkami do korekty krzepnięcia (łącznie około 300ml). Ostatnio gościu zauważył, że płynu ma na MIN a zwykle było pod MAKS. Innym razem po zgaszeniu silnika znowu pod maks, potem znowu pod min z zapaleniem się kontrolki i tak w kółko, zależy jak się zgasi silnik - różny jest poziom płynu. Poza tym w samochodzie niby wszystko ok.

Na początek szukałem wycieków ale jak zobaczyłem, że poziom to spada to rośnie - zaprzestałem - wycieków nie ma. Silnik normalnie się nagrzewa, ogrzewanie w kabinie ok.

Zwykle na gorącym silniku poziom jest ponad maks by opaść do prawidłowego po ostygnięciu. Spotkał się ktoś może z taką sytuacją? Jakieś sugestie? Dzięki.

Kliknij "POMÓGŁ" jeśli wkurzyłem Cię tak, że brakuje Ci bluzg

Komentarz

• star200
      Ambiente
      • 2009
      • 177

Poczytaj troche o rozszerzalności temperaturowej cieczy.. Ale z tego co piszesz skład płynu nie jest właściwy za duże wahania pod wpływem temp. Moja rada wylać tą breję i zalać płynem na bazie glikolu 8)

Komentarz

• bielinek
        Ambiente
        • 2008
        • 157

To nie jest breja. Płyn ma dobry skład (sprawdzany testerem) Lany był tylko G12. Wiem co to jest rozszerzalność temperaturowa cieczy - przypominam sobie o tym rano patrząc na termometr. Chodzi o to że nawet jak płyn jest gorący po jeździe - zapalisz,zgasisz - masz pod maks, zapalisz,zgasisz - min + kontrolka

Komentarz

• tom2212
          RS
          • 2008
          • 3892

a moze pompa wody juz na wykonczeniu?

Komentarz

• bielinek
            Ambiente
            • 2008
            • 157

68 tys przebiegu, fura z salonu. wokół pompy bez wycieków. Wnętrze nagrzewa się błyskawicznie.

Komentarz

• rss
              L&K
              • 2009
              • 1098

zdziwilbys sie ile syfu (kamienia kotlowego) potrafi odlozyc sie w chlodnicy i przewodach - w doskonaly sposob zaburza to przeplyw cieczy w calym ukladzie. jesli silnik nie ma tendencji do przegrzewania sie to masz farta albo wydajny wentylator
              sprobuj zlac obecny plyn z chlodnicy (zobaczysz jaki bedzie mial ciekawy kolor) i przeplukac ja (kilkakrotnie) srodkiem rozpuszczajacym kamien. poziom powinien sie ustabilizowac.
              kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• star200
                Ambiente
                • 2009
                • 177

Zamieszczone przez bielinek
                To nie jest breja. Płyn ma dobry skład (sprawdzany testerem) Lany był tylko G12. Wiem co to jest rozszerzalność temperaturowa cieczy - przypominam sobie o tym rano patrząc na termometr. Chodzi o to że nawet jak płyn jest gorący po jeździe - zapalisz,zgasisz - masz pod maks, zapalisz,zgasisz - min + kontrolka
                Ciekawe czy układ nie jest zapowietrzony. Mój znajomy stary mechanior zawsze jak wymieniał mi termostat przewiercał go mini wiertełkiem

Komentarz

Pracuję...