7-3-9
Płyn chłodniczy [01]
Zwiń
X
-
Płyn chłodniczy [01]
Witam wszystkich po przerwie
. SUPER!, że forum wróciło!!!
Po drugie : ostatnio trafiła mi się O1 tour ASV z problemem zgłaszanym przez właściciela dotyczącym płynu chłodniczego.
Bardziej szczegółowo : fura od 4 lat jeździ na płynie wlanym w fabryce z małymi dolewkami do korekty krzepnięcia (łącznie około 300ml). Ostatnio gościu zauważył, że płynu ma na MIN a zwykle było pod MAKS. Innym razem po zgaszeniu silnika znowu pod maks, potem znowu pod min z zapaleniem się kontrolki i tak w kółko, zależy jak się zgasi silnik - różny jest poziom płynu. Poza tym w samochodzie niby wszystko ok.
Na początek szukałem wycieków ale jak zobaczyłem, że poziom to spada to rośnie - zaprzestałem - wycieków nie ma. Silnik normalnie się nagrzewa, ogrzewanie w kabinie ok.
Zwykle na gorącym silniku poziom jest ponad maks by opaść do prawidłowego po ostygnięciu. Spotkał się ktoś może z taką sytuacją? Jakieś sugestie? Dzięki.
-
-
To nie jest breja. Płyn ma dobry skład (sprawdzany testerem) Lany był tylko G12. Wiem co to jest rozszerzalność temperaturowa cieczy - przypominam sobie o tym rano patrząc na termometr. Chodzi o to że nawet jak płyn jest gorący po jeździe - zapalisz,zgasisz - masz pod maks, zapalisz,zgasisz - min + kontrolka
Komentarz
-
-
zdziwilbys sie ile syfu (kamienia kotlowego) potrafi odlozyc sie w chlodnicy i przewodach - w doskonaly sposob zaburza to przeplyw cieczy w calym ukladzie. jesli silnik nie ma tendencji do przegrzewania sie to masz farta albo wydajny wentylator
sprobuj zlac obecny plyn z chlodnicy (zobaczysz jaki bedzie mial ciekawy kolor) i przeplukac ja (kilkakrotnie) srodkiem rozpuszczajacym kamien. poziom powinien sie ustabilizowac.kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Ciekawe czy układ nie jest zapowietrzony. Mój znajomy stary mechanior zawsze jak wymieniał mi termostat przewiercał go mini wiertełkiemZamieszczone przez bielinekTo nie jest breja. Płyn ma dobry skład (sprawdzany testerem) Lany był tylko G12. Wiem co to jest rozszerzalność temperaturowa cieczy - przypominam sobie o tym rano patrząc na termometr. Chodzi o to że nawet jak płyn jest gorący po jeździe - zapalisz,zgasisz - masz pod maks, zapalisz,zgasisz - min + kontrolka
Komentarz
-

Komentarz