ASO Czechy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• ASO Czechy

SPÓŹNIONE PODZIĘKOWANIA dla całego OCP i TYCH którzy złożyli mi życzenia osobiście BARDZO MIŁO Z WASZEJ STRONY

ASO Czechy

Mam nówkę O2FL.
    Czy robiąc przegląd lub naprawy Czechach do których mam ok 50 km wyjdzie mnie to taniej?
    Robił już ktoś coś ze Skodą w Czechach, przegląd, rozrząd itp? Jakie tam są ceny i efekty czeskich ASO?

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Ze wzgledu na kurs korony, wychodzi drozej niz u nas, z tego przeciez powodu Czesi i Slowacy przyjezdzaja do Bielska i nie tylko na serwis i po nowe auta. Umieja liczyc pieniazki :diabelski_usmiech
      Spritmonitor.de

Komentarz

• bubuDE
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2007
        • 763
        • Octavia III (5E3)
        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Czy to znaczy ze autom z niepolskimi papierami, ale z UE mozna robic przeglady w naszym kraju i gwarancja nie prysnie?
        PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• ufo
          L&K
          • 2008
          • 1475
          • Octavia III combi (5E5)
          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez bubuDE
          Czy to znaczy ze autom z niepolskimi papierami, ale z UE mozna robic przeglady w naszym kraju i gwarancja nie prysnie?
          no kolego...ameryki nie odkryłeś :szeroki_usmiech
          w całej unii możesz dokonywać wszelkich napraw i gwarancja ci nie pryśnie, oczywiscie jeśli będziesz je wykonywał w autoryzowanych serwisach :wink:

Komentarz

• bubuDE
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2007
            • 763
            • Octavia III (5E3)
            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

ufo, wspaniale, bo serwis w D drozszy niz tu. Czy to samo dotyczy ubezpieczen aut w Pl na nie naszych blachach? To chyba inna historia.

Komentarz

Zamieszczone przez bubuDE
              Przecież masz w książeczce gwarancyjnej z tyłu listę ASO w całej Europie. Na wczasach też się auto psuje. Teść jechał na Chorwację Octavią. Zepsuł mu się wentylator od klimy. Podjechał pod logo Skody, wymienili pokrętło, wbili w książeczkę. Była na gwarancji.

Komentarz

• robert70
                Rider
                • 2008
                • 499

W te wakacje naprawiałem octe w Zadarze jest na gwarancji i nic nie wzięli.
                O2 FL 1,6 Mint "MAŁA CZARNA" LPG - LandiRenzo

Komentarz

• bubuDE
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 763
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Tak jak piszecie, gwarancja jest europejska, mnie chodzi o badanie techniczne jakie robi sie co roku, co dwa lata.

Komentarz

No przegląd gwarancyjny masz na nową O to masz co 15 000 km albo 12 miesięcy, możesz zrobić w dowolnym ASO na terenie wspólnoty. Te przeglądy co wbijają pieczątkę do dowodu to nowe auto pierwszy raz zabierasz na taki po 2 latach, czyli wtedy jak jesteś po ostatnim przeglądzie gwarancyjnym w ASO.

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Badanie okresowe tylko w Polsce, ale to sie zmieni pod koniec wrzesnia wraz ze zmiana przepisow.

Obecnie sprowadzajac samochod, ktory ma aktualne badania techniczne musimy je wykonac w Polsce ponownie, poniewaz takie nie sa honorowane, ma sie to zmienic chyba 24 wrzesnia.
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• robertg
                        Drive
                        S_OCP Member
                        • 2008
                        • 56

Zamieszczone przez namo
                        Te przeglądy co wbijają pieczątkę do dowodu to nowe auto pierwszy raz zabierasz na taki po 2 latach
                        W moim dowodzie pisze, ze pierwszy przeglad techniczny mam po 3 latach. Kolejny bedzie po 2 latach i dalej juz co rok.
                        OII Ambiente

Komentarz

Zamieszczone przez robertg
                          W moim dowodzie pisze, ze pierwszy przeglad techniczny mam po 3 latach. Kolejny bedzie po 2 latach i dalej juz co rok.
                          To lepiej. Ja jeszcze ma próbny dowód to nie wiem. Jak w 2003 roku ojciec kupił nową fabie to miał 2 lata od kupna a potem co roku.

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Pierwszy przeglad z wpisem do dowodu rejestracyjnego wystepuje dla silnikow diesla i silnikow benzynowych w autach osobowych, ktore nia maja specjalnego zastosowania (jak taxi, nauka jazdy, przewozo towarow) po 3 latach, potem po 2 latach, a potem juz co rok i kosztuje 100zl (98zl + 2zl na CEPIK), a dla samochodow nowych wyposazonych w instalcje LPG przeglad z wpisem do dowodu rejestracyjnego musi wystapic po roki i kontroluje sie nie tylko samo LPG, a cale auto z LPG(generalnie glupota, ale tak jest) i ten przeglad kosztuje 160zl z tego co pamietam. I tak do konca zycia auta, co rok :twisted:
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• bishop
                              L&K
                              • 2012
                              • 1430

Kupował ktoś ostatnio jakieś dodatki typu listwy schowki w czeskim aso? Warto tam zrobić jakieś zakupy przy okazji wycieczki?

Komentarz

• ruwado
                                RS
                                • 2009
                                • 14885
                                • Octavia IV (NX3)

namo, popytaj kolegę eaglemirek - on tak robi.

Zamieszczone przez robert70
                                a co robiłeś? Jak oceniasz ASO w Zadarze? Podejście, czas naprawy i fachowość. Co roku bywam w Cro i nieraz myśle co by było gdybym musiał tam zajrzeć do ASO?
                                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• bishop
                                  L&K
                                  • 2012
                                  • 1430

Zamieszczone przez ruwado
                                  robert70 napisał/a:
                                  a co robiłeś? Jak oceniasz ASO w Zadarze? Podejście, czas naprawy i fachowość. Co roku bywam w Cro i nieraz myśle co by było gdybym musiał tam zajrzeć do ASO?
                                  Może niepamieta , to w końcu 3 lata :roll:

Komentarz

• dato
                                    L&K
                                    • 2012
                                    • 1431

No juz nie róbcie jaj... Na wakacje do serwisu jeździć :?

Komentarz

• guzolot
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 473

Panowie, Unia to jedno wielkie państwo, a to co kiedyś uważaliśmy za Państwa to już tylko sejmiki samorządowe. Nie rozumiem tych pytań o serwis aut w "różnych Państwach UE".
                                      Sprzedam dom: http://www.paulinaguzek.pl/dom/
                                      ---

A to moja skodzinka:
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1470014

Komentarz

• ruwado
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 14885
                                        • Octavia IV (NX3)

Po prostu na forum o Cro czytałem, jak serwisy innych marek były tłumokowate i nic nie można sie było z nimi dogadac, bo chcieli wymienić pół samochodu i skasować jak za zboże. to chyba akurat chodziło o Renault i Citroen. Więc ciekawe jak Skoda stoi w Cro?
                                        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• robert70
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 499

Zamieszczone przez bishop
                                          robert70 napisał/a:
                                          Może niepamieta , to w końcu 3 lata :roll:
                                          Cześć pamiętam, ale temat mi gdzieś uciekł ASO w Zadarze było na kompletnym zadupiu, trochę trwało zanim go znalazłem. Gość miał dość dobrze wyposażony warsztat, pare skód stało ale raczej starsze fabie. Obsługa miła /córka właściciela/, ale usterki nie potrafili naprawić posprawdzali co mogli /chodziło o hamulce/ stwierdzili, że to tylko przekaźnik i można tak jeździć. Dojechałem do Polski bez problemu i w Katowicach przyznali, że rzeczywiście jest to przekaźnik. Może nie wyglądał ten warsztat jakoś super, ale nie była to kompletna pomyłka. Proszę pamiętać że to są wspomnienia z 3 lat wstecz i mogą się mieć nijak do obecnej rzeczywistości.

Komentarz

• ruwado
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 14885
                                            • Octavia IV (NX3)

Czyli to nie był duży salon przy głównej ulicy z Biogradu w stronę Posedarje? ja tez kiedyś potrzebowałem w Cro pomocy mechanika, ale nie dotarłem do ASO tylko z duszą na ramieniu podjechałem obok hotelu - mały warsztacik w metalowym garażu. Nie wyglądał zachęcająco, ale gość profesjonalnie podłaczył kompa i zdiagnozował problem checka. Potwierdził problemy sprzed kilku miesięcy z Polski. Poradził, żeby na spokojnie zrobić to w domu (sonda lambda i wypadanie zapłonów na jednym cylindrze) bo u niego nie ma dobrej sondy, a poza tym w cro bedzie drogo!!!!!

Dojechałem, problem jeszcze się nie pojawił przez ponad rok. Dopiero w drugim roku zmieniłem sonde i cewkę.

Czyli sa też i rzetelni i uczciwi, jak wszędzie.

A... i w 2009 roku za diagnoze i skasowanie błędu to wziął w przeliczeniu około 50 zł.
                                            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• robert70
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 499

Czyli to nie był duży salon przy głównej ulicy z Biogradu w stronę Posedarje?
                                              nie to był średni warsztat pomiędzy blokami na osiedlu
                                              ja tez kiedyś potrzebowałem w Cro pomocy mechanika, ale nie dotarłem do ASO tylko z duszą na ramieniu podjechałem obok hotelu - mały warsztacik w metalowym garażu. Nie wyglądał zachęcająco, ale gość profesjonalnie podłaczył kompa i zdiagnozował problem checka. Potwierdził problemy sprzed kilku miesięcy z Polski. Poradził, żeby na spokojnie zrobić to w domu (sonda lambda i wypadanie zapłonów na jednym cylindrze) bo u niego nie ma dobrej sondy, a poza tym w cro bedzie drogo!!!!!

Dojechałem, problem jeszcze się nie pojawił przez ponad rok. Dopiero w drugim roku zmieniłem sonde i cewkę.

Czyli sa też i rzetelni i uczciwi, jak wszędzie.

A... i w 2009 roku za diagnoze i skasowanie błędu to wziął w przeliczeniu około 50 zł.
                                              mnie sprawdził w kompie i okazało się że jestem :idea: i za wizyte nie skasował nic, ale musiałem podpisać papiery z których wynikało że będzie chciał kasę od Skody

Komentarz

• ruwado
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 14885
                                                • Octavia IV (NX3)

Ty byłeś na gwarancji, ja juz po, więc na darmowo nie miałem co liczyc. Ale i tak sie spisał. Nie dość, że wszystko sie zgadzało, tanio to jeszcze długo mi wyjasniał o co chodzi.
                                                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• robert70
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 499

myślę, że powinniśmy zakończyć ten OT o ASO w Chorwacji bo to temat o ASO w Czechach

Komentarz

Pracuję...