[O2] [O2FL] dwa pytania o wyposazenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Xysiu
    Ambiente
    • 2009
    • 105

Zamieszczone przez radik79
    Zamieszczone przez Xysiu
    Dzis dealer wlaczyl mi ta funkcje bez problemu.
    Xysiu, mam pytanie.

Czy wiesz jak aktywować funkcję corner?
    Co prawda nie mam xenonów (ale to nie powinno mieć znaczenia), ale chciałbym wiedzieć jak to aktywować. Dzwoniłem wczoraj do jednego z serwisów w mojej okolicy i mówiłem, że chciałbym aktywować taką funkcję, oni na to, że nie wiedzą jeszcze czy da się to aktywować, ale powiedzieli żebym przyjechał to pokombinują. Nie chciałbym być królikiem doświadczalnym , więc może mógłbym zasugerować w serwisie w jaki sposób aktywować CL.

Mam jeszcze jedno pytanie, czy Twoje auto to wyposażenie elegance czy ambiente, bo zastanawiam się też nad tym, czy w ambiente da się w ogóle taką funkcję aktywować.

Pozdrawiam,
    Radek
    Nie wiem jak ja aktywowac samemu - na pewno VCDSem ale jak napisalem, dealer mial to zrobic przy odbiorze, nie zrobil i byla poprawka gratis Posidam wersje Elegance ale nie sadze zeby Corner w przeciwmgielnych byl wlaczany inaczej niz w Ambiente czy innej wersji.

Pozdrawiam,

Krzysiek
    Pozdrawiam,

Krzysiek

---

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=27857

Komentarz

• kropeck
      RS
      • 2009
      • 2319
      • Octavia II (1Z3)
      • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez Jarek_wawa
      Sam się nad tym zastanawiam tylko boje się o gwarancję, może poszukam jakiegoś ASO co zrobi to za 100 zł
      Gwarancja nie ma nic tu do rzeczy.
      Pozdrawiam,
      Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• Jarek_wawa
        Rider
        • 2009
        • 283

Zamieszczone przez kropeck
        Zamieszczone przez Jarek_wawa
        Sam się nad tym zastanawiam tylko boje się o gwarancję, może poszukam jakiegoś ASO co zrobi to za 100 zł
        Gwarancja nie ma nic tu do rzeczy.
        No wiem słyszałem, jednak mam obiekcje.
        Ale chyba poszukam kogoś w okolicy Wawy co mi to zrobi za nie duże PLNY.

Komentarz

• voltar
          L&K
          • 2009
          • 1107
          • Octavia II (1Z3)
          • BZB 1.8 TSI 160 KM

Problem jest taki ze doswietlanie zakretow przez halogeny jest sprzedawane jako element wyposazenia i taka opcja przy zakupie kosztuje z tego co pamietam 400 PLN.
          Wiec oficjalnie serwsy Skody maja zakaz wlaczania tego poza fabryka i to nawet za ta paskarska cene ...
          Wiec mozesz zrobic tak :
          1. Znalezc kogos z VAGiem kto zrobi ci to za darmo ( piwo )
          2. Kupic Vaga i zobic samemu ( drozej niz piwo )
          3. Znalezc serwis ktory zrobi ci to mimi zakazu SAP ... i to oczywiscie taniej niz 400 PLN.
          Sa serwisy ktore to po cichu zrobia za powiedzmy 100 PLN, sa pewnie takie co i za darmo jak tu ktos pisal ...
          Podsumowujac doswietlanie warto miec, prosty patent fajnie dziala i ulatwia zycie.

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• kropeck
            RS
            • 2009
            • 2319
            • Octavia II (1Z3)
            • BLF 1.6 FSI 115 KM

Problem polega na tym, że kilka lat temu firma w której pracowałem robiła na potrzeby powstającego produktu analizę kosztu pojazdu i jego części [we współpracy z firmą Autowert]. Okazało się, że VW Golf V (bo tej jeden przykład pamiętam) w jakiejś tam konkretnej wersji wyposażeniowej kosztuje (kosztował) 80tyś zł. Ten sam samochód złożony z "ORYGINALNYCH" części kosztuje już 220 tyś zł. Dlatego serwisy są tak drogie, bo na tym zarabiają (na częściach - nie wspominając o funkcjach włączanych kilkoma kliknięciami myszy). Sterownik na to pozwala i włączenie tego trwa kilka sekund (chociaż gdy ostatnio dzwoniłem do serwisu i spytałem o czas trwania włączenia tej czy innych funkcji, to powiedziano mi, ze conajmniej 30 minut, bo testy itp. - czyt. niech to wygląda na poważną operację).

Analogicznie to komputerów i innych urządzeń - montuje się w nich procesory, które posiadają pewne możliwości i tylko wyłącza się odpowiednie funkcje (np. poprzez odpięcie jakiejś zworki bardziej lub mniej dostępnej). Pamiętam taki fakt związany z kartą graficzną, którą kiedyś sobie kupiłem (15 lat temu :-) ). Miałem do wyboru kartę (symbol i ceny wymyślone, natomiast proporcje zachowane) np. 'X2' za 400zł, lub trzykrotnie droższa 'X3'. I ze względów ekonomicznych kupiłem X2. Natomiast kolega sprzedał mi 'myk', gdzie kawałkiem pisaka do rysowania ścieżek elektrycznych połączył jakieś nóżki w procku tej karty i się okazało, że mam najdroższy model karty.

Producenci nie są skłonni do tworzenia takiej ilości sterowników (czy bardziej samych procków do tych sterowników), bo to ekonomicznie nieuzasadnione - one są tak zaprogramowane, żeby właśnie ewentualnym odcięciem prądu na jakąś nóżkę [taka przenośnia dla dzieci] wyłączyć dostęp do niektórych funkcji. To że faktycznie istnieje kilka modeli sterowników to dlatego, że są poprawiane jakieś błędy czy dodawane nowe funkcjonalności. Tutaj sobie rozmawiamy o tym, że wiemy w jaki sposób włączyć to czy tamto, ale spójrz ilu klientów nawet nie wie, że istnieje takie forum jak OCP i nie mają pojęcia o tym, że mają możliwość uruchomienia czegokolwiek ponadplanowego. Serwisy właśnie na tym zarabiają. Brak wiedzy kosztuje :-)

Jarek_wawa. Nawet jeśli kiedyś pójdziesz do serwisu i oni Ci powiedzą, że masz coś włączone a oni nie włączyli, to Ty się zapierasz, że jak to NIE jak TAK! No przecież Ty dbasz o swoją furkę i masz gwarancję i w ogóle przecież robisz pod siebie jak przejeżdżasz obok sklepu z komputerami nie mówiąc już o nieautoryzowanym podłączeniu takiego do Twojego auta - przecież się boisz. Poprosiłeś kiedyś jakiegoś serwisanta i on powiedział 100zł i mu dałeś a on Ci włączył i teraz już nie poznajesz który, a o paragon nie prosiłeś, no bo po co :-) Będę w W-wie w poniedziałek na kilka godzin, więc za jakieś grosze podepnę się do Ciebie i Ci powiem co możesz mieć włączone i Ci się powłącza to co Cię zainteresuje. Na topie ostatnio jest tryb amerykański świateł [do dziś kilka serwisów nawet po wytłumaczeniu co to jest tryb amerykański powiedziało, że nie wiedzą co to jest, a na pewno nie mogą tego włączyć].

Koniec, bo tak zacząłem lać wodę, że aż mi monitor parą zaszedł ...
            Pozdrawiam,
            Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• rafik11
              Rider
              • 2009
              • 448

nie chcę otwierać nowego wątku więc dołączam sie z pytaniem tutaj-
              w opcji możliwej do zamówienia do OIIFL w wersji ambiente jest pakiet dla palacych polegający na daniu popielniczki z przodu z tyłu oraz uchwytu na butelke 1,5l. Tak przynajmniej jest w cenniku skody, teść zamówił sobie octavke z taką opcja, głónie chodziło o ten uchwyt na napoje z tyłu, a tu niestety przyszła skoda i owszem popielniczka z przodu jest ale z tyłu w konsoli srodkowej pod nawiewami jest tylko otwierany schowek nie ma popielniczki i tego uchwytu na butelkę. W instrukcji obslugi jest rysunek przedstawiający dwie "szufladki" jedna górna to popielniczka a dolna to właśnie ten uchwyt/schowek na butelki. Wydaje mi sie ze cos jest nie tak. Napiszcie jak u was jest w wyposazeniu.

Komentarz

• Leniwiec
                Rider
                • 2009
                • 624
                • Octavia IV (NX3)
                • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Ten uchwyt na butelkę z tyłu dodawany tylko w komplecie z pakietem dla palących to jakiś wielki kretynizm moim zdaniem. Wg Skody tylko palaczom może chcieć się pić jak widać :evil:
                Ja nie zamawiałem popielniczek, bo raz że nie palę, a dwa wolę dodatkowy schowek mieć z przodu. Byłem przekonany, że ten uchwyt z popielniczkami jest dodatkowy. Ale w praktyce się okazało że miał być jedynym (chodzi mi o tył), bo nie wiedzieć czemu w Octavii nie ma uchwytów w tylnym podłokietniku czy drzwiach :cry:
                Pozdro

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Zamieszczone przez voltar
                  Wiec oficjalnie serwsy Skody maja zakaz wlaczania tego poza fabryka i to nawet za ta paskarska cene ...
                  No własnie a nieoficjalnie jest inaczej W jednym z ASO na pytania o koszt właczenia funkcji Corner Lights powiedziano mi 80 zł
                  Czarny Elegance

Komentarz

• rafik11
                    Rider
                    • 2009
                    • 448

właśnie z powodu braku jakichkolwiek uchwytów na napoje z tyłu ten pakiet zostal zamówiony,a tu sie okazało ze popielniczka z przodu jest a z tylu brak popiołki i tego uchwytu. Wychodzi na to ze w skodzie sie pomylili i nie dali tego co zamówione, chyba ze sie myle to mnie poprawcie. A z ta popielniczka/schowkiem z przodu to można wyjąć wkład popielniczki dokupic za 20 zł w ASO "wyściółkę" tapicerowaną i tym samym zrobiś sobie schowek.

Komentarz

Pracuję...