[O2] OC2 i OC2 FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • przemekcza
    Classic
    • 2010
    • 5

[O2] OC2 i OC2 FL

To,że w powyzszym przedziale mamy turbo dziure jest oczywiste.
    Zauwazyłem,że po dłuzszym postoju, po bezproblemowym uruchomieniu silnika, ruszam, przez ok 2min jazdy w przedziale obrotow 1000-1500 jest o wiele slabszy,a jak dodam gwałtownie gazu tak jakby poszarpywał. Po przekroczeniu 1500 ciagnie ok. Nadmienie,że podczas ruszania nie ma szarpnieć tylko podczas jazdy, gdy energicznie wciskam pedał gazu. Czyli pod obciązeniem. W dolnym zakresie obrotów jest o wiele slabszy jak by coś dławiło. Wyczułem to poniewaz po nocy, kiedy ruszałem autko zgasło. Trzeba wiecej deptać pedał. Po paru minutach(2-3) wkreca sie prawidłowo od samego dołu.
    Filtry wymienione wszystkie. Swieczki sprawdzone.
    Prosze o rady.
  • octavianII
    Classic
    • 2009
    • 30

[O2] OC2 i OC2 FL

Czy ktoś mi powie czym się różni OC2 (posiadam takową 2007r. wersja PRAHA) a OC2 FL? Że Face Lifting to wiem, a poza tym.... ?

Komentarz

• tom2212
      RS
      • 2008
      • 3892

generalnie to wygladem ma pozmieniane lampy i inne elementy mniej lub bardziej widoczne

Komentarz

• grol
        Drive
        • 2009
        • 95

ESP w standardzie
        Grzesiek

Komentarz

• Maru 123
          RS
          • 2008
          • 4660

octavianII, inne
          zegary i iich podietlenie
          kierownica
          esp w standardzie
          nowe radia i nawigacje( swing columbus itd.)
          inny grill
          inne lampy na przodzie auta
          przedni zderzak i światła d jazdy dziennej
          tylni zderzak taki jak w o2 rs
          1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

Zamieszczone przez Maru 123
            inne lampy na przodzie auta
            Kombi z tyłu tez ma inne. Są podobne ale te po liftingu są większe. Wiem bo już wymieniałem lewą

Komentarz

• skaypik
              Drive
              • 2009
              • 51

Bardzo istotna różnica-w FL jest już sieć CAN

Komentarz

• fernando
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1890

Zamieszczone przez skaypik
                To przed FL nie było? :szeroki_usmiech

Komentarz

Nie wiem co to jest ale bardzo się cieszę z tej sieci CAN

A tak poważnie, to ja mam zdanie, że im mniej elektroniki w samochodzie, tym lepiej. Mówię o elektronice a nie o elektryce (elektryczne szyby itp). Niby elektronika pozwala więcej wycisnąć z silnika i ucieszyć ekologów ale jak się coś zacznie psuć, to nikt tego nie potrafi naprawić.

Może nie mam racji ale wolałem syrenkę 104 (kiedyś dawno temu miałem taką ) , bo tam owszem, ciągle coś się psuło, ale wiedziałem jak ją naprawić, od nowoczesnych naszpikowanych elektroniką samochodów.

Komentarz

• fernando
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 1890

Zamieszczone przez szkodzisław
                    Może nie mam racji ale wolałem syrenkę 104
                    Jak w ogóle można nie mieć racji, pisząc, że coś się woli? Tylko dziwię się, że kupiłeś 20x droższy samochód, który mniej Ci się podoba. Przecież na allegro jest szeroki wybór syren 104 i na pewno nie psują się rzadziej niż kiedyś :wink:

Komentarz

• skaypik
                      Drive
                      • 2009
                      • 51

Szkodzisław. Całkowicie się z tobą zgadzam,ale niestety postępu nie da się uniknąć-producenci aut na pierwszym planie stawiają ekologie,a niezawodność bądź też wytrzymałość podzespołów schodzi na dalszy plan.

Komentarz

Zamieszczone przez fernando
                        ak w ogóle można nie mieć racji, pisząc, że coś się woli?
                        Zapytaj gejów :szeroki_usmiech

Sorry za offtop, ale nie mogłem się powstrzymać :szeroki_usmiech

producenci aut na pierwszym planie stawiają ekologie,a niezawodność bądź też wytrzymałość podzespołów schodzi na dalszy plan.
                        A potem główna księgowa stwierdza, że nie można produkować bezawaryjnych samochodów, bo się nowsze modele nie będą sprzedawały.

Dziwna sprawa, że im nowszy model auta, tym bardziej awaryjny. Zwalają to na choroby wieku dziecięcego a przecież wiadomo, że chodzi o to, żeby klient nie jeździł za długo samochodem, tylko kupił następny model. l

Po paru latach, "nowoczesny" samochód nadaje się na złom, więc zostaje wystawiony na allegro i tam go kupuje nabywca "niezawodnej" marki.

Najczęściej takim rozpadającym się złomem jeździł starszy ksiądz, rozwożący dzieci do szkoły na katechezę :szeroki_usmiech

Komentarz

• fernando
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 1890

fernando napisał/a:
                          ak w ogóle można nie mieć racji, pisząc, że coś się woli?

Zapytaj gejów :szeroki_usmiech
                          No racja :lol:

Komentarz

• shado
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 5315
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Większej bzdury to już dawno nie czytałem :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
                            BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• fernando
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 1890

Dziwna sprawa, że im nowszy model auta, tym bardziej awaryjny. Zwalają to na choroby wieku dziecięcego a przecież wiadomo, że chodzi o to, żeby klient nie jeździł za długo samochodem, tylko kupił następny model.
                              Jak ja lubie takie teorie spiskowe :twisted: Taki czas, taka koniunktura, a takie głupie narzekanie do niczego nie prowadzi... Teraz na opracowanie modelu nie ma za wiele czasu, bo ludzie mają kasiorkę i ciągle chcą podążać za modą, czy czymś takim, a producenci tylko się dostosowują...

[ Dodano: Wto 15 Wrz, 09 20:26 ]
                              Zamieszczone przez shado
                              skaypik napisał/a:

Większej bzdury to już dawno nie czytałem :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
                              Ale przecież od czego jest forum :szeroki_usmiech Zawsze znajdzie się ktoś, kto opisze jakąś rewelacje i jest się z czego śmiać przynajmniej

Komentarz

Zamieszczone przez fernando
                                Jak ja lubie takie teorie spiskowe
                                Ile lat masz jeszcze zamiar pojeździć swoją skodą?

Wiadomo, że kiedyś auta były drogie a dzisiaj są tańsze.

Myślisz, że gdybym mieszkał i pracował w bogatszym kraju, to bym kupił ambiente? Kupiłbym elegance z najbogatszym wyposażeniem a za parę lat sprzedał jakiemuś biedakowi z biednego kraju.

Tak robią Niemcy. Dla średnio zamożnego Niemca, skoda octavia, to taki zastępczy wózek na zakupy. Jak się wózek zaczyna psuć, to sprzedają handlarzom do Polski a w Polsce licznik zostaje o połowę cofnięty i każdy jest zadowolony. Niemiec, bo sprzedał złoma i Polak, bo kupił "okazyjnie" świetne niezawodne auto :szeroki_usmiech

Komentarz

• fernando
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 1890

fernando napisał/a:
                                  Jak ja lubie takie teorie spiskowe

Ile lat masz jeszcze zamiar pojeździć swoją skodą?
                                  Robi się OT, ale ok :P Póki co po prostu nie zamierzam jej na nic innego zamieniać Spisuje się wyśmienicie (jak dla mnie), a ma już 4 lata. Nie jestem w stanie powiedzieć, co będzie za kolejne 4 lata, ale przynajmniej w najbliższej przyszłości (czyli przez jakiś rok co najmniej) nie widzę powodu, żeby się jej pozbywać :roll:

Tak robią Niemcy. Dla średnio zamożnego Niemca, skoda octavia, to taki zastępczy wózek na zakupy.
                                  Tak Niemcy robią od dawna i zupełnie nie rozumiem, jak to się ma do stwierdzenia:

Dziwna sprawa, że im nowszy model auta, tym bardziej awaryjny. Zwalają to na choroby wieku dziecięcego a przecież wiadomo, że chodzi o to, żeby klient nie jeździł za długo samochodem, tylko kupił następny model.

Komentarz

• PiterNZ
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 389

Tak robią Niemcy. Dla średnio zamożnego Niemca, skoda octavia, to taki zastępczy wózek na zakupy. Jak się wózek zaczyna psuć, to sprzedają handlarzom do Polski a w Polsce licznik zostaje o połowę cofnięty i każdy jest zadowolony.
                                    Naprawdę uważasz, że rozsądny Niemiec kupi sobie trzeci samochód w rodzinie tylko po to, żeby jeździć na zakupy?

Nie wiem gdzie to przeczytałeś ale zdrowa nieprawda.

Komentarz

Zamieszczone przez PiterNZ
                                      Naprawdę uważasz, że rozsądny Niemiec kupi sobie trzeci samochód w rodzinie tylko po to, żeby jeździć na zakupy?
                                      No jeśli ma liczną rodzinę albo trzeba parę worków ziemniaków przewieźć lub coś innego do skupu...? :szeroki_usmiech

Zamieszczone przez PiterNZ
                                      Nie wiem gdzie to przeczytałeś ale zdrowa nieprawda.
                                      Prawda jest taka, że jak chciałem kupić octavie z ksenonami i z automatem, to w salonie takiej nie mieli. I jeszcze sprzedawca tłumaczył, że w ambiente nie ma takiej opcji. Na stronie skody w konfiguratorze piszą, że można zamówić automat i ksenony do ambiente, ale sprzedawca twierdził że muszę zamówić elegance.
                                      Przypuszczam że w niemieckim salonie nie znalazłbym takiej cienkiej ambiente, jaką w końcu kupiłem.

Inna sprawa, to że w ofercie skody (na stronie internetowej) są wszystkie wersje a jak się przyjdzie do salonu, to bida, bo dostępne są tylko najpopularniejsze (najtańsze) modele.
                                      Nawet na jazdę próbną nie ma samochodu z automatem.
                                      W niemieckim salonie prawdopodobnie musiałbym na specjalne życzenie zamawiać ubogą ambiente.
                                      Do minta, to chyba musiałbym dopłacić, żeby takiego dostać :szeroki_usmiech

Komentarz

• daroo
                                        Rider
                                        • 2006
                                        • 315

Po paru latach, "nowoczesny" samochód nadaje się na złom, więc zostaje wystawiony na allegro i tam go kupuje nabywca "niezawodnej" marki.
                                        nie no bez przesadyzmu mi tu proszę moja ma 10 latek i jakoś nie narzekam na problemy wieksze niż eksploatacyjne a na złom to jeszcze sobie poczeka :P a skoro już mowa o niemcach to osobiście dostarczyłem 3 nowiutkie egzemplarze do jednego klienta w niemczech albo facet był zboczony na punkcie OCTY albo sam już nie wiem faktem jest że wszystkie były w kombi więc można zakładać że albo ma duze pole z ziemniakami albo robi duże zakupy
                                        AGR'00 123KM/264Nm

Komentarz

Zamieszczone przez daroo
                                          moja ma 10 latek i jakoś nie narzekam
                                          Ciekawe dlaczego w bogatszych krajach, dziesięcioletni samochód uchodzi za złom?
                                          Oczywiście nie mówię o klasykach ale o normalnych samochodach.

W Polsce dziesięcio czy nawet piętnastoletni samochód "z zachodu" uznawany jest za świetny.
                                          Ciekawe dlaczego w bogatszych krajach pozbywają się tych świetnych limuzyn?

Komentarz

• daroo
                                            Rider
                                            • 2006
                                            • 315

Ciekawe dlaczego w bogatszych krajach, dziesięcioletni samochód uchodzi za złom?
                                            to kwestia mentalności tak przynajmniej mi się wydaje 8) jak nie mam na dokładkę to jaki jest sens zamieniać znany "złom" na nie znany "złom" :? nawiasem mówiąc to swoja w kraju kupiłem
                                            AGR'00 123KM/264Nm

Komentarz

• winni77
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 2183
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Nie wiem co to jest ale bardzo się cieszę z tej sieci CAN
                                              Też nie wiem co to, może ktoś na oświeci?
                                              Mój "Batmobil"

Komentarz

• grol
                                                Drive
                                                • 2009
                                                • 95

Wg Mr Google szyna cyfrowa do komunikacji elektroniki w aucie razem z odpowiednim protokołem...
                                                Grzesiek

Komentarz

• Marx
                                                  Elegance
                                                  • 2009
                                                  • 865

Zamieszczone przez daroo
                                                  moja ma 10 latek i jakoś nie narzekam

W Polsce dziesięcio czy nawet piętnastoletni samochód "z zachodu" uznawany jest za świetny.
                                                  Ciekawe dlaczego w bogatszych krajach pozbywają się tych świetnych limuzyn?
                                                  moze dlatego ze oplaty za auta 10 letnie (np AC) sa juz kosmiczne?
                                                  moze dlatego, ze stac ich na to aby kupowac nowy samochod nie zarzynajac sie kredytem?
                                                  moze po prostu sa bogatsi?

W Polsce tez niedawno jezdzilo sie autami az do smierci (auta lub wlasciciela) a teraz na zlom trafiaja auta ktore poruszaja sie o wlasnych silach. Nie do pomyslenia kilkanascie lat temu...

Komentarz

Pracuję...