[O2] Octavia na kredyt - jaka opcja finansowania warta uwagi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • megon
    Rider
    • 2009
    • 303

na stronie skody

Kredyt, leasing czy ubezpieczenie? Wybierz interesujące Cię rozwiązanie i sprawdź wszystkie korzyści, jakie niesie ze sobą oferta Škody.

są dwa rodzaje kredytu 50/50

1) 50/50 5%
    2) 50/50 4%

czyli prowizja odpowiednio 5% i 4% ( obowiązkowe ubezpieczenie z opcją GSU)

ale te liczby to tylko cyferki należy brać RRSO pod uwagę czyli
    rzeczywiste roczne oprocentowanie

1) 50/50 przy 5%
    Przykładowa RRSO z uwzględnieniem ubezpieczenia komunikacyjnego dla modelu ©koda Fabia Classic 1.2HTP 51kW (70KM) o wartości 39.200 PLN wynosi 12,77% i zawiera prowizję bankową w wysokości 5% włączona w zakres finansowania.

2) 50/50 przy 4%
    Przykładowa RRSO z uwzględnieniem ubezpieczenia komunikacyjnego dla modelu ©koda Octavia Ambiente 2.0TDI 103kW (140KM) o wartości 83.400 PLN wynosi 8,77% i zawiera prowizję bankową w wysokości 4% włączona w zakres finansowania.

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Dobra a jak jest z ubezpieczeniem.

Za samo OC mam 450zl, do tego AC jakies 1600zl.

Na nowym aucie mam pakiet przez rok/dwa leasing na 3 lata. To przy zalozeniu ze pakiet bedzie tylko na rok, to w drugim i trzecim roku zaplace jakis ryczalt za ubezpieczenie, a dodatkowo ze przez dwa lata nie bede mial wlasnego auta(przeciez ono nie jest na mnie zarejestrowane), to potem po przerejestrowaniu nie bede posiadal juz 60% znizki na OC i AC tylko odpowiednio mniej - dobrze to rozumuje??
      Spritmonitor.de

Komentarz

• _tm_
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 2333
        • Superb III (3V3)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
        • CDAA 1.8 TSI 160 KM
        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez satoot
        Czy dobrze rozpisujesz swój kredyt pisząc:
        "35000 + 35000 + 10%" ? Bo to da 77ooo.
        Ja bym raczej interpretował (analogicznie do mojego kredytu) :
        35ooo + (35ooo+10%) = 735oo.
        To nie mój kredyt, tylko pewien przykład. Oczywiście w tej kwestii masz rację - 10% liczone jest tylko od kwoty kredytu, czyli w tym przypadku 10% od 35000.

Zamieszczone przez satoot
        Podkreślam: ja tak płaciłem, 1/2 oraz 1/2+prowizja/od/kredytu4,94%
        Ok, ale mi chodzi o to, że biorąc kredyt 50/50 Twoje 1/2+1/2 = X, natomiast gdybyś brał normalny kredyt to byś go brał od kwoty X-2500, bo dealer mógłby Ci dać większy upust na samochód.

Generalnie chyba trochę odbiegliśmy od tematu. Ja chciałbym podkreślić tylko, że kredyt 50/50 wcale nie jest najlepszym wyborem, bo normalny kredyt na 1 rok wychodzi taniej. A to czy korzystając z normalnego kredytu da się uzyskać jeszcze niższą cenę za samochód niż w kredycie 50/50 to jest rzecz wtórna, ponieważ to nie zmienia mojej teorii tylko ją jeszcze wzmacnia (bo koszt całkowity będzie jeszcze niższy).
        S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
        Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
        -------------------------------------------------------------------------
        O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
        O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
        O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• megon
          Rider
          • 2009
          • 303

_TM_ który kredyt jest lepszy od tego 50/50 w VW Bank ?

W poszukiwaniu kredytu nie znalazłem lepszego wszędzie RRSO wychodzi ponad 14 % a nie ma w nich kosztów ubezpieczenia.

Należy patrzeć na RRSO a nie na gołe oprocentowanie w których bank nie wlicza swoich prowizji.

Sprawdzałem oferty:

Komentarz

• _tm_
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 2333
            • Superb III (3V3)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
            • CDAA 1.8 TSI 160 KM
            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez megon
            _TM_ który kredyt jest lepszy od tego 50/50 w VW Bank ?

W poszukiwaniu kredytu nie znalazłem lepszego wszędzie RRSO wychodzi ponad 14 % a nie ma w nich kosztów ubezpieczenia.

Należy patrzeć na RRSO a nie na gołe oprocentowanie w których bank nie wlicza swoich prowizji.

Sprawdzałem oferty:
            http://direct.money.pl/kredytysamochodowe/
            Tak jak wcześniej pisałem - gość w salonie zrobił mi symulację i wyszło, że całkowity koszt kredytu na 12 miesięcy w VWBank przy wpłacie własnej 50% jest mniejszy niż koszt kredytu 50/50. Dodatkowo normalny kredyt można spłacić wcześniej (np. dostaniesz spadek ) i wtedy koszt jeszcze bardziej spada, a kredyt 50/50 zawsze będzie kosztował tyle samo.
            S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
            Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
            -------------------------------------------------------------------------
            O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
            O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
            O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• megon
              Rider
              • 2009
              • 303

Może faktycznie mają specjalne kredyty konsumenckie przy zakupie aut skoda/vw/seat - muszę o to zapytać bo na stronie bieda

Mbank:
              Auto 100.000 zł
              wpłata 50.000 zł
              kredyt 1 rok
              Kwota Kredytu 52.500
              Prowizja bankowa 5% czyli 2500 zł
              Oprocentowanie 10.17%
              raty po 4619,74 x 12 = 55436,88

50/50 przy 5%
              50 000 +5% = 52 500 ( gdy salon zabierze 2500 bo nie kupuję za gotówkę) = 55 000

Komentarz

• Leniwiec
                Rider
                • 2009
                • 624
                • Octavia IV (NX3)
                • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez Jac_ek
                To wez sobie leasing z wplata poczatkowa 50% i na 12 mies. jak chcesz sobie odrazu duzo Vatu odpisac
                Minimalny okres leasingu to chyba 24 miesiące i wykup wtedy wynosi kilkanaście procent a nie symboliczny 1%, poza tym maksymalna pierwsza wpłata to 40-45%, w zależności od firmy.
                Zamieszczone przez Maicroft
                Na nowym aucie mam pakiet przez rok/dwa leasing na 3 lata. To przy zalozeniu ze pakiet bedzie tylko na rok, to w drugim i trzecim roku zaplace jakis ryczalt za ubezpieczenie, a dodatkowo ze przez dwa lata nie bede mial wlasnego auta(przeciez ono nie jest na mnie zarejestrowane), to potem po przerejestrowaniu nie bede posiadal juz 60% znizki na OC i AC tylko odpowiednio mniej - dobrze to rozumuje??
                Nawet w leasingu auto na dobrą sprawę ubezpieczasz sam, rozróżnij takie rzeczy jak Ubezpieczający i Ubezpieczony - ubezpieczającym zawsze może być leasingobiorca, czyli Ty, a ubezpieczonym jest w tym wypadku auto należące do leasingu. Ja przy swoich leasingach do tej pory korzystałem tylko z PZU, ale nigdy nie było problemu ze zniżkami, czy to z VISa czy z Bonus-Malus, bez względu jakie auto chciałem ubezpieczyć (firmowe czy prywatne).
                Zamieszczone przez megon
                nawet jakbym wpłacił je na lokate 6% to daje 75 zł miesięcznie - minus podatek Belki - a 15000 zł Vatu załatwię w 3-4 miesiące wiec starce 200-300 zł(lokata) jak będzie sobie w US leżało.
                megon, po pierwsze przy koncie firmowym nie masz podatku Belki, po drugie pogadaj najpierw ze swoją księgową najlepiej zanim zrobisz sobie kuku.
                Czy kupisz auto za gotówkę czy na kredyt, to chyba oprócz VATu zależy Ci jeszcze na kosztach. A te nie będą już takie fajne jak przy leasingu.
                Po pierwsze auto nowe amortyzuje się 5 lat o ile mnie pamięć nie myli, poza tym nie wiem co prawda czy dalej tak jest, ale jeszcze w 2008 było ograniczenie do kwoty 20,000 ojro, aby w ogóle móc auto amortyzować w pełnej kwocie.
                Poza tym cokolwiek nakombinują przy przepisach dot. odliczania VAT od nowego roku, to starych umów leasingowych to nie powinno dotyczyć. Tak było nawet przy ostatnich zmianach jak weszliśmy do UE - VAT od rat leasinowych ludzie odliczali tak długo jak trwała umowa.
                Pozdro

Komentarz

• megon
                  Rider
                  • 2009
                  • 303

Leniwiec: Na pewno wezmę to pod uwagę - po to założyłem temat.

Jeśli wspominasz o podatku Belki to jakie konto firmowe ma lokatę na 6% ? ja mam konto firmowe w Mbanku i tam zero % - po przelaniu kwoty na lokatę emax w ramach tego rachunku - ściągnęli mi ten podatek.

Muszę zmienić księgową - bo na moje pytania ona nie potrafiła odpowiedzieć

Komentarz

• Psycho Dad
                    Rider
                    • 2009
                    • 629

Zamieszczone przez megon
                    Leniwiec: Na pewno wezmę to pod uwagę - po to założyłem temat.

Jeśli wspominasz o podatku Belki to jakie konto firmowe ma lokatę na 6% ? ja mam konto firmowe w Mbanku i tam zero % - po przelaniu kwoty na lokatę emax w ramach tego rachunku - ściągnęli mi ten podatek.

Muszę zmienić księgową - bo na moje pytania ona nie potrafiła odpowiedzieć

Od razu zmień księgową ... to standardowe pytanie i dylemat wielu.
                    Po drugie "załatwienie" leasingu u mnie trwało 2-3 miesiące...
                    jeśli masz firmę mniej niż rok licz sie na kłopoty.
                    warto wybrać dokładnie auto wcześniej zeby dokładnie znać wartość leasingu
                    łatwiej wtedy porównywać, da negocjować koszt leasingu

jeśli masz gotówkę zrób wpłatę własną w wysokość np faktury - ubezpieczenie bo też sie odlicza.
                    A przy zakupie możesz kupić pakiet na 2 lata z ciekawymi opcjami .
                    A wysokość rat dobierz długością leasingu.
                    Całą ratę + paliwo wrzuca się w koszty ładnie obcina podatek.

Ale taką symulację powinna ci księgowa zrobić od ręki. z porównaniem kredyt leasing.
                    Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• Leniwiec
                      Rider
                      • 2009
                      • 624
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez megon
                      eśli wspominasz o podatku Belki to jakie konto firmowe ma lokatę na 6% ? ja mam konto firmowe w Mbanku i tam zero % - po przelaniu kwoty na lokatę emax w ramach tego rachunku - ściągnęli mi ten podatek.
                      A emax to nie jest czasem w mbanku lokata do konta osobistego :?: Poza tym, moim zdaniem zaznaczam, w przypadku firmy zdecydowanie lepszym wyjściem jest konto oszczędnościowe niż lokata.
                      Ja mam w jednym banku konto i firmowe i osobiste, do obu mam konto oszczędnościowe, z tego w osobistym ściągają 19% Belki a z tego w rachunku firmowym nie.

Zamieszczone przez Psycho Dad
                      Po drugie "załatwienie" leasingu u mnie trwało 2-3 miesiące...
                      jeśli masz firmę mniej niż rok licz sie na kłopoty.
                      Jeśli masz firmę mniej niż rok, to prędzej dostaniesz właśnie leasing niż kredyt. Ale 2-3 miesiące na załatwianie leasingu :?: Tyle to ja czekałem na samo auto. No chyba że masz na myśli zastanawianie się nad wyborem oferty Bo z samym załatwieniem można się uwinąć w kilka dni.
                      Pozdro

Komentarz

• Mustafa
                        Classic
                        • 2009
                        • 7

Megon dobre porównanie leasingu i kredytu z przykładami : Leasing czy kredyt
                        OCT FL II COMBI 2.0TDI DSG

Komentarz

• megon
                          Rider
                          • 2009
                          • 303

Mustafa: dziękuje za link - dobry tekst ale ... jaki procent oni przyjęli do Leasingu - mi wychgodzi 12 % czyli w skali roku 4% - to możliwe, że tylko tyle ?

LEASING:
                          wartość auta: 50 000 netto 61 000 brutto
                          Opłata wstępna: 20% 10 000 netto 12 200 brutto
                          suma rat 36 m-cy(uśredniając) 44 814 netto 54 673 brutto
                          RAZEM 54 814 netto 66 873 brutto
                          ZAOSZCZĘDZONY PODATEK:
                          Opłata wstępna 10 000 + 2200 VAT
                          VAT do odlicenia (60% z 2200) 1320 pln
                          VAT nie podlegający odliczeniu 880 pln
                          KOSZT UZYSKANIA przychodu 10 000
                          RAZEM 10 880
                          Wydatki stanowiące koszt uzyskania przychodu + VAT niepodleg. odliczeniu x stopa podatkowa: 10 880 x19% = 2067
                          SUMA RAT brutto : 44 814 + 9 859 VAT
                          VAT do odliczenia 4680 (6000-1320)
                          VAT niepodleg. odliczeniu 5179 pln
                          Koszt uzyskania przych 44 814
                          RAZEM 49 993
                          Wydatki stanowiące koszt uzyskania przychodu + VAT niepodleg. odliczeniu x stopa podatkowa: 49 993 x19% = 9499
                          Oszczędność z odpisu VAT 6000
                          Oszczędność z odpisu podatku dochodowego 11 566
                          SUMA OSZCZĘDNOŚCI: 17 566

KREDYT
                          wartość auta: 50 000 netto 61 000 brutto
                          Udział własny:20% 10 000 netto 12 200 brutto
                          kwota kredytu 40 000 netto 48 800 brutto
                          Odsetki od kredytu (średnio) 5 250 6 405
                          RAZEM 55 250 netto 67 405 brutto
                          ZAOSZCZĘDZONY PODATEK:
                          Całkowitty VAT (22%) 11 000
                          VAT do odlicenia 6000 pln
                          VAT nie podlegający odliczeniu 5000 pln
                          suma rat kredytowych brutto 55 205
                          Suma odsetek brutto 6405
                          Wydatki stanowiące koszt uzyskania przychodu x stopa podatkowa: 6405 x19% = 1217
                          Wartość Amortyzowana 55 000
                          Wartość podlegająca amortyzacji ( wartość auta netto + VAT nie podleg. odliczeniu) x stawka amortyzacji x stawka podatkowa:
                          55 000 x (3 x20%) x 19% = 6 270
                          Oszczędność z odpisu VAT 6000
                          Oszczędność z odpisu podatku dochodowego 1 217
                          Oszczędności podatkowe z amortyzacji 6720
                          RAZEM: 13 487
                          REASUMUJĄC Na leasingu oszczędzamy : 17 566 na kredycie 13 487 . Różnica przy aucie za 50 000 netto to 4000 PLN.

Komentarz

• Mustafa
                            Classic
                            • 2009
                            • 7

Tak w przypadku leasingu to jak najbardziej możliwe. Powyższy przykład dotyczy oczywiście auta bez kratki. Z kratka odliczysz cały VAT a nie 60% jak w przykładzie.

Poza tym większość ludzi jak bierze auto na kredyt z kratką to później prosi US o zwrot VAT i chyba jeżeli nie skłamie US ma na zwrot VATu max 3mc. Więc jest jeszcze taki wariant.

[ Dodano: Pon 05 Paź, 09 21:52 ]
                            Megon sprawdz wiem ze wlasnie wchodzi nowa oferta leasingu 105% w vwbank.
                            Wpłata minimum 30% + 3lata leasing lub krócej.
                            OCT FL II COMBI 2.0TDI DSG

Komentarz

• megon
                              Rider
                              • 2009
                              • 303

Oczywiście będę wszystko sprawdzał i analizował.

Po waszych postach zastanawiam się nad leasingiem - bo i tak Vat będę musiał kiedyś płacić - tylko mnie bolą te duże kwoty.

Pozostaje jeszcze podatek dochodowy - muszę tą kwestie sprawdzić w przypadku kredytu i leasingu .

Generalnie strona vwbank i informacje na niej jest tak beznadziejna, że ... ale zobaczymy

Komentarz

• Psycho Dad
                                Rider
                                • 2009
                                • 629

4% to dobry leasing ... to jest propozycja jakiegoś funduszu leasingowego czy kalkulator ?
                                Bo ja długo szukałem zanim coś takiego znalazłem.
                                Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• Damian.S
                                  Drive
                                  • 2009
                                  • 77

Dopiero co załatwiałem leasin i VW Bank cudownie nie wypadł chociaż sie bardzo starał. Najlepiej wyszło mi w BRE. Jak ktoś ciekawy to odpowiem na szczegółowe pytanie na PW
                                  Od 1997 roku Skoda. 97-99 Felicia 1.3 99-01 Octavia 1.9 TDI 90KM 01-08 Octavia 1.9 TDI 110KM 09-.. Superb 1.8 TSI & Octavia 1.6 Mint
                                  www.gprk.pl

Komentarz

• akisel
                                    Classic
                                    • 2009
                                    • 19

Zamieszczone przez megon
                                    Tak zależy mi właśnie na odpisaniu dużej kwoty Vatu jednorazowo.

.
                                    jesli sie nie myle, istnieje jeszcze mozliwosć jednorazowego "wrzucenia" ciezarowego samochodu w koszta, jesl iamsz obroty "nie wiecej niż ilies tam"
                                    w przypadku leasingu takiej mozliwosci juz nie ma

Komentarz

Pracuję...