Zamieszczone przez MiKruS
Zgrzyt przy hamowaniu
Zwiń
X
-
Zgrzyt przy hamowaniu
Witam.
Niedawno wymieniłem tarcze i klocki na przedniej osi. Przy końcu hamowania, a raczej przed samym zatrzymaniem słychać tępy zgrzyt. Ten sam zgrzyt słychać gdy samochód stoi na górce i lekko popuszczam hamulec. Zgrzyt zmniejsza się gdy trochę rozgrzeję hamulce. Czy winny jest temu za twardy materiał na klockach? Tarcze i klocki są z ASO.sebol Octavia TDI/ALH
-
-
Re: Zgrzyt przy hamowaniu
Zamieszczone przez sebolWitam.
Niedawno wymieniłem tarcze i klocki na przedniej osi. Przy końcu hamowania, a raczej przed samym zatrzymaniem słychać tępy zgrzyt. Ten sam zgrzyt słychać gdy samochód stoi na górce i lekko popuszczam hamulec. Zgrzyt zmniejsza się gdy trochę rozgrzeję hamulce. Czy winny jest temu za twardy materiał na klockach? Tarcze i klocki są z ASO.
ja tak miałem, opiłki metalu na czujniku abeesu, też po wymianie klocków.
taka szczoteczka na czujniku, mechanik mi to przedmuchał sprężonym powietrzem i już nie mam tego objawu k
Komentarz
-
-
Mam cos podobnego jak kolega Sebol, tylko u mnie ten odglos slychac z przodu. Wiec to raczej nie moze byc od hamulca recznego. Zastanawiam sie tylko czy to zjawisko zniknie jak sie klocki troche zetra ? czy moze jechac do majstra zeby poluzowal troche zaciski z przodu ( jesli to jest mozliwe) ?
Pozdrawiam,
Maciek
[ Dodano: Sob 28 Paź, 06 15:07 ]
Dodam ze wymienialem ostanio (1500 km temu) klocki i tarcze z przodu i z tylu. Poprzedni wlasciel tak zjezdzil klocki z tylu ze az tarcze byly do wymiany. Auto mam od 1,5 miecha,Octavia 1.9 TDI 99' SLX COMBI 110KM AHF
Komentarz
-
-
Proponuję zdemontować klocki i delikatnie je przeszlifować ręcznie na np. płaszczyźnie betonowej. Jeśli będzie lepiej tylko przez pewien czas zasugeruje mam niewłaściwy dobór kompletu do siebie. Osobiście wychodzę z tego założenia, że przy wymianie elementów ciernych układu h-cowego jak najbardziej można stosować oryginalne tarcze, ale lepiej zakupić klocki z wyższej półki przykładowo; textar, ferrodo.O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
Komentarz
-
Komentarz