Zgrzyt przy hamowaniu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maranko
    Drive
    • 2004
    • 47

Zgrzyt przy hamowaniu

Zamieszczone przez MiKruS
    Dane katalogowe nie uwzgledniaja mozliwosci ruszenia czterołapem z 4.000 rpm...
    no tak, tylko nie jestem pewien, czy dokladnie o to chodzi ojcu cieq'a?
    byla: Octavia
    jest: Inny
  • sebol
    Classic
    • 2004
    • 20

Zgrzyt przy hamowaniu

Witam.
    Niedawno wymieniłem tarcze i klocki na przedniej osi. Przy końcu hamowania, a raczej przed samym zatrzymaniem słychać tępy zgrzyt. Ten sam zgrzyt słychać gdy samochód stoi na górce i lekko popuszczam hamulec. Zgrzyt zmniejsza się gdy trochę rozgrzeję hamulce. Czy winny jest temu za twardy materiał na klockach? Tarcze i klocki są z ASO.
    sebol Octavia TDI/ALH

Komentarz

• Leon
      Classic
      • 2005
      • 15

Wydaje mi się, że takie objawy występują w sytuacji, gdy zbyt ciasno jest spasowany hamulec ręczny. Klocki hamulcowe tylnej osi w stanie wyluzowanym są zbyt mocno dosunięte do tarcz hamulcowych.

Komentarz

• procent
        Classic
        • 2005
        • 2

mialem to samo do wczoraj - sprawdz tylne klocki. i to jak najszybciej bo szkoda tarcz

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Jak z tylu sa tarcze, to hamulec reczny jest po wewnetrznej czesci tej tarczy i dziala jak w przypadku bebna i nie chodzi on w czasie normalnego hamowania
          Spritmonitor.de

Komentarz

• lipinski
            Classic
            • 2005
            • 7

Re: Zgrzyt przy hamowaniu

Zamieszczone przez sebol
            Witam.
            Niedawno wymieniłem tarcze i klocki na przedniej osi. Przy końcu hamowania, a raczej przed samym zatrzymaniem słychać tępy zgrzyt. Ten sam zgrzyt słychać gdy samochód stoi na górce i lekko popuszczam hamulec. Zgrzyt zmniejsza się gdy trochę rozgrzeję hamulce. Czy winny jest temu za twardy materiał na klockach? Tarcze i klocki są z ASO.
            zgrzyt i tekkie pulsowanie pedału ??

ja tak miałem, opiłki metalu na czujniku abeesu, też po wymianie klocków.
            taka szczoteczka na czujniku, mechanik mi to przedmuchał sprężonym powietrzem i już nie mam tego objawu k

Komentarz

• maciek1
              Ambiente
              • 2006
              • 155

Mam cos podobnego jak kolega Sebol, tylko u mnie ten odglos slychac z przodu. Wiec to raczej nie moze byc od hamulca recznego. Zastanawiam sie tylko czy to zjawisko zniknie jak sie klocki troche zetra ? czy moze jechac do majstra zeby poluzowal troche zaciski z przodu ( jesli to jest mozliwe) ?

Pozdrawiam,
              Maciek

[ Dodano: Sob 28 Paź, 06 15:07 ]
              Dodam ze wymienialem ostanio (1500 km temu) klocki i tarcze z przodu i z tylu. Poprzedni wlasciel tak zjezdzil klocki z tylu ze az tarcze byly do wymiany. Auto mam od 1,5 miecha,
              Octavia 1.9 TDI 99' SLX COMBI 110KM AHF

Komentarz

• -Piotr-
                L&K
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1018
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Proponuję zdemontować klocki i delikatnie je przeszlifować ręcznie na np. płaszczyźnie betonowej. Jeśli będzie lepiej tylko przez pewien czas zasugeruje mam niewłaściwy dobór kompletu do siebie. Osobiście wychodzę z tego założenia, że przy wymianie elementów ciernych układu h-cowego jak najbardziej można stosować oryginalne tarcze, ale lepiej zakupić klocki z wyższej półki przykładowo; textar, ferrodo.
                O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
                KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
                O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

Pracuję...