Skoda Octavia 1.8T RS

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wasyl
    L&K
    • 2005
    • 1084

Na forum są koledzy co mają takie przerabiane 130 PD, a więc mogą więcej powiedzieć. Ja od siebie dodam, że bez zastanowienia szedłbym w diesla:

1. Sam silnik ASZ to doskonała baza do modyfikacji 130 KM po virusie (zależy od programu 160-170 KM )
    2. Moment brotowy którym w końcu dysponujesz podczas przyspieszeń na trasie 360 NM - 400 NM !!!
    3. Spalanie które możesz utrzymać w przedziale 6 litrów/100km a to za sprawą 6 stopniwej skrzyni biegów.

Na marginesie dodam, że Octavia djczasa 1.8 T (230KM) dostała baty od WAWMiśka (163KM)..... :wink:
    ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
    www.wasilewski-foto.pl
    KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• Piotrus
      Rider
      • 2004
      • 524

Zamieszczone przez wasyl

Na marginesie dodam, że Octavia djczasa 1.8 T (230KM) dostała baty od WAWMiśka (163KM)..... :wink:
      To chyba coś z nią nie tak - miałem przyjemność jeździć Octavią o podobnej mocy (do ktorej program robil Vtech tak na marginesie, wykres oraz komentarz jest na ich stronie, pierwszy od góry) i bezproblemowo dymało się dużo mocniejsze fury. :wink:
      Piotruś
      AGR(RIP) + ALH

Komentarz

• bendi
        Rider
        S_OCP Member
        • 2004
        • 465

Purchawa,
        O osiagach to niech sie wypowiedza uzytkownicy ASZtow. Ale mysle, ze na Gtechu mozna sie zblizyc do ~7,5s do 100km/h.
        ja robie na G-Techu (0-60mph) powtarzalne 7,1-7,3 ale coś w to nie wierzę. Sądze, że trzeba przyjąć koło 8s dla 0-100km/h.
        Outlander
        była OII 4x4 BMM
        już nie ma Octa ASZ super fajna była

Komentarz

• djczas
          RS
          • 2005
          • 9612

wasyl, co ty porównujesz dostałem baty bo spóźniłem start przed metą zacząłem hanowac a było to na dystansie 250m to jest po pierwsze a po drugie ja sie nie umiem ścigać.
          Piotrus, zapewne autkiem BaPita lub rs z gdyni ale co do mojego programu to jest żle zrobiony doładowanie skacze od 1.2 do1.5 bara, dla tego czekam na chłopków z bielska aby zestroili mi ją, bo do wawy mam za daleko i wrazie czego nie bede miał jak dojechac do wawki na poprawki

Komentarz

• Jackal
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2004
            • 758

Zamieszczone przez Piotrus
            Zamieszczone przez wasyl

To chyba coś z nią nie tak - miałem przyjemność jeździć Octavią o podobnej mocy (do ktorej program robil Vtech tak na marginesie, wykres oraz komentarz jest na ich stronie, pierwszy od góry) i bezproblemowo dymało się dużo mocniejsze fury. :wink:
            jezeli chodzi o moc Djczas'a to mozna ja wyliczyc z takiego wzoru X[KM] * k[taki wspolczynnik hamowni podwoziowych ] = 230 KM [ ladnie narysowane ]
            bylo: Octa I Combi TDI+MTKATOWICE
            Jest: 170/365@204/430... cos tam jezdzi :twisted:
            Perfect service by DobryGrzesWawa

Komentarz

• djczas
              RS
              • 2005
              • 9612

Jackal, i tu jest pies pogrzebany czekam cierpliwie az Ktoś w pobliżu Krakowa zrobi dobrze kilka 1.8t

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

A z Danielem w TTC rozmawiales :?: Wiem, ze TDi dla kazdego to nie problem, ale moze 1.8T juz tez stroja.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• djczas
                  RS
                  • 2005
                  • 9612

Maicroft, ja wole compsport. wiem że już cos robią z 1.8 T

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Bede tam, moze w tym tygodniu to spytam, jak ida prace :szeroki_usmiech
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• djczas
                      RS
                      • 2005
                      • 9612

Maicroft, oraz bedziesz na spocie 9.11 :szeroki_usmiech w sosnowcu o 21

Komentarz

• Piotrus
                        Rider
                        • 2004
                        • 524

@djczas :
                        Octavia o której wspominałem należała do Atura-jeśli mnie pamięć nie myli to w Modlinie osiągnął ET 13,6 więc konie wyczarowane przez Vtech nie były tylko na papierze :twisted: .
                        W każdym razie życzę Ci żeby Twoja octa śmigała tak samo bo frajda z jazdy takim autkiem jest nieziemska
                        Piotruś
                        AGR(RIP) + ALH

Komentarz

• arci9
                          RS
                          • 2004
                          • 2007

Zamieszczone przez bendi
                          Purchawa,
                          O osiagach to niech sie wypowiedza uzytkownicy ASZtow. Ale mysle, ze na Gtechu mozna sie zblizyc do ~7,5s do 100km/h.
                          ja robie na G-Techu (0-60mph) powtarzalne 7,1-7,3 ale coś w to nie wierzę. Sądze, że trzeba przyjąć koło 8s dla 0-100km/h.
                          Dokładnie -też najbardziej wierzę w ok. 8s do 100km/h.
                          Mi wychodziły na G-Techu podobne czasu, najlepszy chyba 7,03 a tak ok. 7,2

Komentarz

• wasyl
                            L&K
                            • 2005
                            • 1084

No dobra cały czas porównywane są osiągi od 0-60 mph, a mierzyliście osiągi na poszczególnych biegach 1,8 T vs 1,9 ASZ.... bo wydaje mi sie diesel przechyli szale zwycięzcy na swoją korzyść... :roll:
                            ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
                            www.wasilewski-foto.pl
                            KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• BaPit
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 630

Zamieszczone przez wasyl
                              No dobra cały czas porównywane są osiągi od 0-60 mph, a mierzyliście osiągi na poszczególnych biegach 1,8 T vs 1,9 ASZ.... bo wydaje mi sie diesel przechyli szale zwycięzcy na swoją korzyść... :roll:
                              no Ameryki nie odkryłeś jeszcze jest kwestia, o którym 1.8T mówimy, bo jest ich sporo (od 150, poprzez 156, 180, 210 po 225KM). Tak, czy inaczej niewątpliwie przy większości 1.8T (może poza 150-konnym) jest pewna przewaga nad TDI (niezbyt ważna w Polsce) - ostatni bieg wypada na korzyść 1.8T jeśli chodzi o Vmax.

Pozdrawiam,
                              Bartek
                              była mocna Octa, a jest konik
                              Greckie Delikatesy

Komentarz

• perfex
                                L&K
                                • 2005
                                • 1117

Zamieszczone przez wasyl
                                Hmm, na poszczególnych biegach moze i tak :roll: Tylko ze nikt jakos nie mowi, ze jest to pomiar SZTUCZNY ! Bo co za roznica jaki jest czas rozpedzania od 60 o 100 na 4 biegu :?: Wazne jest jaki jest najszybszy czas rozpedzania od 60 do 100 czyli w zaleznosci od tego jaki kto ma silnik, przewaznie benzyna bedzie to robila 1 lub 2 biegi nizej niz diesel. I to jest dopiero istotne naprawde bo wyprzedzajac cos na naszych pseudo-drogach zawsze dobieram taki bieg na jakim zrobie to najszybciej, np. przy 60-100 moze to byc 2 nawet :twisted: . I nie jestem pewien czy przy takich porownanich diesle wygrywaja...
                                Pozdrawiam
                                perfex

Octavia HTP

Komentarz

• EŁ
                                  L&K
                                  • 2004
                                  • 1168
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                                  • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zamieszczone przez wasyl
                                  k no nie no...ehheh..i tak sie rodza pózniej bzdurne mity....że np zaczipowane 1.8 T na K04 dostaje baty o zaczipowanego seryjnego dizla :lol: ...ja rozumiem ze mozna lubic dizelki.....ale fanatyzm jest nie zdrowy...w kazdej dziedzinie :szeroki_usmiech

Komentarz

• BaPit
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 630

Zamieszczone przez perfex
                                    I to jest dopiero istotne naprawde bo wyprzedzajac cos na naszych pseudo-drogach zawsze dobieram taki bieg na jakim zrobie to najszybciej, np. przy 60-100 moze to byc 2 nawet :twisted: . I nie jestem pewien czy przy takich porownanich diesle wygrywaja...
                                    hmmm. masz poniekąd rację. 60-100... tu nawet 150ka może wklepać seryjnej 130stce... jednak 80-120 to już bez szans - w 1.8T odcięcie dwójki jest teoretycznie przy 120km/h, ale to tylko tak fajnie wygląda licznikowo - faktycznie jest to ok. 110 km/h i niestety trzeba zmienić bieg. A wykonanie manewru w całości na 3ce (w benzyniaku) mogłoby się zakończyć jeszcze większą porażką 1.8T.

Najlepiej byłoby zrobić profesjonalne poównanie, ale obstawiam, że elastyczność z przedziału 80-160 w każdym przypadku wypadnie na korzyść TDI (nawet może 110ki) względem 1.8T 150KM...

Pozdrawiam,
                                    Bartek
                                    była mocna Octa, a jest konik
                                    Greckie Delikatesy

Komentarz

• perfex
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1117

Zamieszczone przez BaPit
                                      Najlepiej byłoby zrobić profesjonalne poównanie, ale obstawiam, że elastyczność z przedziału 80-160 w każdym przypadku wypadnie na korzyść TDI (nawet może 110ki) względem 1.8T 150KM...

Pozdrawiam,
                                      Bartek
                                      nie wiem, nie probowalem. Ale np jadac sobie za Purchawa nie mialem problemow z tym aby mi odchodzil mimo ze roznice w Nm miedzy naszymi autami sa Powazne...
                                      Pozdrawiam
                                      perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Zibi
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 491

Hello

Pare m-cy temu podawalem takie porownanie w poscie:

Bezposredni link do porownania miedzy 1.8T 150 a 1.9 TDI 130 :
                                        Každý den píšeme o autech. Novinky, aktuality, podrobné testy a tajné projekty automobilek. Živé diskuzní fórum a čtenářská fotogalerie.

Oprocz tego chcialbym dorzucic swoje 0,02 PLN w odwiecznej wojnie 1.8T vs 1.9 TDI PD.
                                        IMHO przewaga mocy 1.8 T (wiekszy Vmax, lepsza podatnosc na mody) jest potrzebna b rzadko.
                                        Natomiast przewage 1.9 TDI PD na polu ekonomicznosci (vs benzyna) i/lub niezawodnosci (vs gaz) wykorzystuje sie caly czas.

Owszem mozesz kupic RS-a, zagazowac i zaczipowac go, i bedziesz objezdzal kazdego TDI-ka jaki sie napatoczy,
                                        ale musisz sie liczyc z mozliwoscia, ze caly ten zestaw bedzie dosyc zawodny.
                                        TDI PD pozwoli ci na szybka i niezawodna jazde i przy tym nie zabije cie na stacjach benzynowych.

Pozdrawiam
                                        Zibi

Komentarz

• Purchawa
                                          Admin
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 8007

Zamieszczone przez perfex
                                          nie wiem, nie probowalem. Ale np jadac sobie za Purchawa nie mialem problemow z tym aby mi odchodzil mimo ze roznice w Nm miedzy naszymi autami sa Powazne...
                                          Na usprawiedliwienie tego faktu moge tylko powiedziec, ze Purchawa, akurat wtedy jechal na dosc slabym programie (chyba 157/320), a do tego ze wzgledu na niedomagajaca turbine nie mogl wciskac mocno gazu, bo odkrzu i tak jak chyba bylo widac byl niezly.
                                          "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                          Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• MiKruS
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 7976

Proponuje zorganizowac sparing ktoregos wieczora Octavie 1.8T vs. Octavie TDI - bedzie wszystko jasne. :wink:

Ja chetnie sprawdze sie z jakas seryjną.
                                            TDI 205PS

Komentarz

• Purchawa
                                              Admin
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 8007

Zamieszczone przez MiKruS
                                              Proponuje zorganizowac sparing ktoregos wieczora Octavie 1.8T vs. Octavie TDI - bedzie wszystko jasne. :wink:
                                              Jestem za. k
                                              "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                              Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• MiKruS
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 7976

Zamieszczone przez Purchawa
                                                Jestem za. k
                                                Przynajmniej sobie humory poprawimy... :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
                                                TDI 205PS

Komentarz

• arci9
                                                  RS
                                                  • 2004
                                                  • 2007

Ja swego czasu sprawdzałem się z Bartkiem.... :P ale nie przypominam żebym sobie humor poprawił :szeroki_usmiech

Komentarz

• MiKruS
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2004
                                                    • 7976

Zamieszczone przez arci9
                                                    Ja swego czasu sprawdzałem się z Bartkiem.... :P ale nie przypominam żebym sobie humor poprawił :szeroki_usmiech
                                                    To zalezy jakie miales oczekiwania... :lol:
                                                    TDI 205PS

Komentarz

Pracuję...