Skoda Octavia 1.8T RS

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Skoda Octavia 1.8T RS

Zamieszczone przez lec
    Zamieszczone przez Thundi
    A jakość map Polski jest rewelacyjna choć fakt że oprucz polski narazie nic więcej nie ma
    a TomTom i Destinatory to od czego są ? Przy TomTomie w 3D to automapa wysiada IMO Intuicyjnie i na displayu widzisz to samo co przez szybe... ale to juz OT
    Ludzie czytać pelnymi zdaniami, a nie wyrywac po kawałku ten tekst dotyczył automapy a nie nawigacji wogule. Fakt są na rynku TTN czy Destinator ale sa to programy w których Polska jest potraktowana po macoszemu (w TTN jest 26% Polskich dróg - dane ze strony producenta). Więc w polsce Automapa a za granicą TTN.
    Przy TomTomie w 3D to automapa wysiada
    nie wiem za co ludzie chwalą to 3D dla mnie to kaszana (pochyl palmtopa też bedzie 3D)
    ps. jesli ktoś potrzebuje poznać nawigacje (jak i rynek PPC i palmtopów) to poczytajcie sobie www.pdaclub.pl

słownik:
    TTN - Tom Tom Nawigator (program do nawigacji na pocety)
    PPC - Pocet PC - komputer przenosny opartu na Windows CE
    "palmtop" i "pocet pc" to 2 rużne rzeczy

Skoda Octavia 1.8T RS

Witam wszystkich serdecznie. Jestem nowym klubowiczem ,aktualnie nie posiadam Skody ale miałem (Felicje 1,6 GLXi). Posówam teraz innym autem nie powiem jakim by nie wprowadzać propagandy, ważne, że nie jestem z niego zadowolony i jestem wtrakcie podejmowania decyzji o zmianie na markę z której byłem b. zadowolony.
    Moje pytanie chciałbym skierować jak już podałem w temacie właśnie o Skodę Octavie 1,8T RS (skłaniam się ku kombi).
    I właśnie gdybyście drodzy klubowicze wzbogacili mnie o wiedzę, opinie i doświadczenia na temat tego auta (wiedzę taką o której nie piszą zazwyczaj na codzień) byłbym Wam bardzo wdzięczny.
    Hodzi mi tu właściwie o awaryjność tego auta, tą wrodzoną do jakiej przyznaje się sama Skoda jak i tą z waszych doświadczeń z naszych "pięknych" Polskich tras.
    Zaznaczam, że to nie jest żart ani moja pruba wyłudzenią w złym celu tych informacji.
    Poprostu z najwiękrzą chęcią znowu wsiadł bym w Skodę.
    Pozdrawiam serdecznie bemus

Komentarz

• Ziomal
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 5841
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

To juz niech wypowiedzą się osoby z benzyniaków. Na allegro jest RS ale nie kombi .
      Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Emil
        L&K
        S_OCP Member
        • 2005
        • 1092

RS kombli....... :rofl :diabelski_usmiech
        BMW E46 320d by MT 184PS@406Nm
        CR-V 2,2 i-ctdi
        Perfectservice by Dobrygrześwawa

Komentarz

• Nexus6
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4847
          • Volkswagen

Zamieszczone przez Emil
          RS kombli....... :rofl :diabelski_usmiech
          nie ma sie z czego smiac, to ze u nas nie ma tzn ze gdzie indziej nie było :diabelski_usmiech
          With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Ziomal
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 5841
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Jest ale bita , a była taka sama tylko ,że nie kombi i nie bita

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• borut
              Rider
              S_OCP Member
              • 2005
              • 299

Czesc

Mam 1.8T Kombi ale L&C. Wiele nie przejechalem tym samochodem wiec pewnie tyle samo wniose, ale moge Ci powiedziec ze jest fajnie. Silnik, gdyby nei spalanie ( dlatego neidlugo gazuje ) to prawdiwa frajda 210 Nm, 150 KM - jest czym jezdzic. O awaryjnosc jego nei martwilbym sie przed 400 kkm, a cala reszta - jakos jezdzi. Skoda jak kazdy samochod tez moze sie zepsuc, mysle ze nie jest to zaden szczyt techniki ale i zaden zaprzeszly relikt, jesli znajdziesz jakas fajna w dobrym stanie to bierz i sie nie zastanawiaj, bo ten gabaryt z takimi osiagami w innych markach kosztuje troszke wiejej.

Pozdrawiam
              Powered by VSI PRINS

Komentarz

no właśnie powiem szczeżw, że z tych aut o których myślałem właśnie to auto wydaje mi się w tej cenie i osiągach sęsownym wyborem
                interesuje mnie ten 179ps silnik i właśnie jak to jest z prawdziwym spalaniem bo w to co piszą troszkę nie wieżę. ciekawi mnie też blacha tego autka czy nie ma tędencji do rdzy, czy nie ma jakiegoś zwyczaju że kolektor wydechowy z powodu niedoskonałości fabrycznch lubi pękać, jakieś czujniki wałka i wału które ciągle padają, bo cała reszta to pewnie się trzyma

Komentarz

• Ziomal
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 5841
                  • Octavia I (1U2)
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Ja jeszcze nie słyszałem o takich przypadkach. Popatrz na octavie stare rok 98 w idealnym stanie pod względem blachary a to juz 7 prawie 8 lat .

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• borut
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 299

Silnik standardowo ma 150 KM reszta to chip-tematy. Rdzy nigdzie nie widzialem a mam rocznik 2000 a co do spalania. Bardzo bardzo spokojna jazda w proporcji 20/80% miasto/trasa do 100km/h to spali 7 litrow, mniej nigdy mi sie nie udalo. W samym miescie moim zdaniem pewne 10 l, trasa 120 km/h to okolo 8,5 litra - takze cudow nie ma - on malo nie pali tzn. inaczej - pali tyle ile powinien palic 150 KM silnik 1.8. O sprawac awaryjnych - ten typ tak ma - nic nie slyszalem - raczej nikt nie narzekal
                    Powered by VSI PRINS

Komentarz

• MiKruS
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 7976

Zamieszczone przez borut
                      Silnik standardowo ma 150 KM reszta to chip-tematy.
                      Jakie chip-tematy. :?:

Bemus - bierz fure i sie nie zastanawiaj. Zarowno silnik jak i sam samochod to sprawdzone konstrukcje, tanie w utrzymaniu, itd.
                      Zadnych wad specyficznych dla tego modelu nie ma, a jesli juz to sa to jakies malo kosztowne bzdety, typu gumki w zawieszeniu, itp.

Wersja RS i to jeszcze w kombi jest k :twisted: [/b]
                      TDI 205PS

Komentarz

idę dziś do skody w Łodzi bo kiedyś przed salonem zawsze tam taka stała nie kombi ale RS może uda mi się z nimi jakoś sęsownie pogadaś i namówić na traskę prubną

nie mogę znaleść informacji czy róznica między 150ps a 180ps to tylko chip czy może więkrza turbinka
                        jak wrucę to opowiem co mi naopowiadali

Komentarz

• djczas
                          RS
                          • 2005
                          • 9612

bemus, pomiedzy rs a 150 jest jedna róznica w silniku rs ma chybryde k03/k04

Komentarz

• EŁ
                            L&K
                            • 2004
                            • 1168
                            • Octavia III (5E3)
                            • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                            • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

RS ma k03s..odrobinke wieksza.......jezeli chodzi Ci tylko o osiagi to moze lepiej kupić zwykłe 1.8T np L&K zrobic program..z czasem wymienić k03 na k03s albo jeszcze lepiej na k04( ale to juz troszke wieksza robota)..bo znaleźć RS w kombi to moze być troszke ciężko........z typowych przypadłosci.....to pękajace kolektory to prawda..pękajace obudowy sprzezarek to tez prawda......korozja raczej nie..chociaz w kombi pojawia sie na tylnej klapie.....czasami padnie przepływka , sonda lambda..ale ogólnie bez tragedii..nie gorzej niż w innych markach.....aha miekkie zawieszenie( RS ma troszke twardsze ale ponoć też bez rewelacji)

Komentarz

• perfex
                              L&K
                              • 2005
                              • 1117

Re: Skoda Octavia 1.8T RS

Zamieszczone przez bemus
                              Moje pytanie chciałbym skierować jak już podałem w temacie właśnie o Skodę Octavie 1,8T RS (skłaniam się ku kombi).
                              I właśnie gdybyście drodzy klubowicze wzbogacili mnie o wiedzę, opinie i doświadczenia na temat tego auta
                              Jezeli myslisz o nowym aucie to ja bym bral 1.8T "nie RS", dociagnac do tych 180KM to zaden problem (a trzeba dodac ze wiekszosci 1.8T 180 nie trzyma seryjnej mocy, np. Leon ktorym kiedys jezdzilem na hamowni pokazal 162 :cry: ..)
                              Ja mam 1.8T od 5 mies. i jestem bardzo zadowolony. W zasadzie jedyna rzecz z RS ktorej mi brakuje to siedzenia bo te zwykle sa takie sobie (ale i tu mozna zaradzic) i ew. zegary (tez mozna bez problemu zmienic) natomiast roznica w cenie byla ok. 20 tys zlotych !
                              Spalanie w dlugiej wakacyjnej trasie 8,8l w jezdzie 100% miejskiej w granicach 11. Awarii/usterek brak jak na razie (dopukac).
                              Pozdrawiam
                              perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Nexus6
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 4847
                                • Volkswagen

Zamieszczone przez perfex
                                W zasadzie jedyna rzecz z RS ktorej mi brakuje to siedzenia bo te zwykle sa takie sobie.
                                te z RS'a też są takie sobie, poza tym wycierają się szybciej na łączeniach materiałów :evil:

Komentarz

• tomek
                                  L&K
                                  • 2005
                                  • 1078

Bemus, chcesz kupic nowa, czy uzywana??

jesli chodzi o rdze, to przynajmniej w moim przypadku nie jest tak rozowo:
                                  - wywalilo mi dwa olbrzymie syfy na drzwiach w okolicach szyb - rudej nie widac, ale jest "nierownosc".
                                  - tylna maska - wokol listwy nad tablica odpada juz lakier oraz pojawil sie juz jeden pryszcz na rownej powierzchni maski.

silnik jest trwaly i niezawodny.

Jezeli chodzi o roznice w cenie nowej RS i zwyklej 150km ktora wynosi ~20kPLN... zwroccie uwage na inne wyposazenie. Jak doliczymy pare pozycji ktorych nie ma elegance, to roznica spada do paru tysiecy...
                                  O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

o właśnie o takie info mi chodzi
                                    dzisiaj na 17 jestem umówiony na jazdę tym autem więc zobaczymy

no niby i łatwo zrobić boxa ze 150 na 180 ale tam jest już to seryjnie, ciekawi mnie też ta zawiecha, no i w środku autko wygląda ciekawie
                                    będę jezdził uąywanym więc zobaczymy co i jak się ma
                                    pozdrawiam

Komentarz

• djczas
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 9612

bemus, my nie piszemy o boxie a zrobic dobry program do 1.8 t to sztuka i nie jest tak łatwo

Komentarz

• EŁ
                                        L&K
                                        • 2004
                                        • 1168
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                                        • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

zrobisz jak bedziesz kciał......na minus RS jest jeszcze to ze jest cięższa od zwykłego 1.8T( wyposazenie) pozatym RS-ek jest mało.....a chetnych na srodek od RS-a...dużo.....nawet na tym forum :szeroki_usmiech

Komentarz

• Pabi
                                          Classic
                                          • 2005
                                          • 9

[trzeba dodac ze wiekszosci 1.8T 180 nie trzyma seryjnej mocy, np. Leon ktorym kiedys jezdzilem na hamowni pokazal 162 :cry: ..)
                                          Hihi... to wlasnie moj obecny egzemplarz byl. Niestety ciagnie go dalej do tej slabej serii, bo ostatnio, na powoli zdychajacej przeplywce pokazal 167. Po jej wyczyszczeniu moc skoczyla do 185. Teraz jest po kompletnym wydechu, czeka na nowy program i na wiosne na FMIC. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
                                          Ale wracajac do tematu.....Jednak polecam RSa. Moze nie ze zgledu na róznice mocy, ale wlasnie na wyposazenie i duuzoooo fajowych dodatków.
                                          LEON AUQ + OCTA ALH

Komentarz

no właśnie nie napisałem tego, mąwię oczywiście o używce, nie stać mnie niestety na nową a zresztą gdybym chciał to musiałbym zamówić w ciągu 5 dni bo tyle mam na zamówienie ostatniej serji którą wyprodukują
                                            co do boxa to żeczywiście złego słowa użyłem
                                            rozmawiałem o tym z chłopakami z zasteku coś by poradzili
                                            zresztą po tym co dziś odczułem prowadząc to cacko na jakiś czas napewno wystarczyła by mi seryjna moc
                                            jezdziłem autkiem z rocznika 2001 nie było się w sumie czego doczepić
                                            siedzenia czyli skóra stan b.d., ciekawie zachowuje się to zawieszenie no i silnik przemawia do mnie to że jest to twór z fabryki a nie jakaś kombinacja której normalne auto nie wytrzyma

jedynym autem kóre narazie i w tej cenie, mocy wchodziło by w temat byłby leon z tym silnikiem ale tej marki zupełnie nie znam, nie znam opini tej marki itp., itd.

Komentarz

• Nexus6
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 4847
                                              • Volkswagen

... W zasadzie jedyna rzecz z RS ktorej mi brakuje to siedzenia bo te zwykle sa takie sobie (ale i tu mozna zaradzic) i ew. zegary (tez mozna bez problemu zmienic)...
                                              tia, nawet niemcy wiedzą gdzie wędrują wnętrza RS'ów wybebeszone z ich aut

Komentarz

• Radkow
                                                Rider
                                                • 2004
                                                • 299

bemus czy przypadkiem nie jezdzisz teraz Oplem??
                                                Z tego co pisales o kolektorze, czujnikach to ich przypadlosc.
                                                Kiedys jak mialem Vectre i udzielalem sie na forum, byl tam czlowiek o iudentycznym nicku jak Ty Moze to tylko zbierznosc.

Na allegro sa teraz 2 lub 3 RS-y combi po leciutkim dzwonie sprowadzone (bardziej poobijane). Poszukaj. Ja gdybym mial kase na paliwo to nie zastanawialbym sie nawet sekundy i bral RS-a w Combi a ze sporo mam do pracy i to po miescie to smigam kleokotem, ale tez jestem zadowolony.
                                                Pozdrawiam
                                                Radek

Komentarz

• Zibi
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 491

Hello

IMHO RS bedzie ciezki do zdobycia.
                                                  W Polsce tego typu auta sprzedaje sie na sztuki i trafic RS-a w dobrym stanie i to jeszcze w kombii moze byc praktycznie niemozliwe.
                                                  Moze sprobuj poszukac zwykle 1.8T - wiekszy wybor, wieksza szansa na auto w dobrym stanie.

Pozdrawiam
                                                  Zibi

Komentarz

Pracuję...