[O2] 2,0 TDI 140KM vs 2,0 TDI 170KM RS

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michal@gdynia
    Classic
    • 2009
    • 39

Zamieszczone przez xekon
    Drugie - miejsce z tyłu, w zasadzie dużo, ale do momentu zamontowania blokady skrzyni biegów gdzie z konieczności żeby ten wynalazek odbezpieczyć fotel pasazera musi być trochę przesunięty do tyłu a wcześniej nie musiał... (dla wyjaśnienia mam 1,8m) i jakoś tak głupio sie czuje bo mam wrażenie że musze siedzieć bliżej kiery niż w O1 - ale to może dlatego że nie lubie leżeć jak jade więc za mną jest chyba ciut więcej miejsca...
    Znam ten problem. W Golfie IV kombi ma blokadę skrzyni i jeżeli dzieciak siedziz tyłu za pasażerem w foteliku a żona siądzie sprzodu to robi się problem z wyjęciem bolca blokady

Komentarz

• kazik4x4
      RS
      • 2008
      • 2728

Zamieszczone przez michal@gdynia
      Zamieszczone przez kazik4x4
      Sorry kolego, ale dywagacje w tym temacie są nieco śmieszne. To jakby wybierac między Cinquecento 700 a 900.

TDi możesz sobie podkręcić na 170KM i będziesz miał i ekonomię, i "emocje"

170KM i przedni napęd może wystarczyć ale do lepszego wyprzedzania czy nieco bardziej dynamicznej jazdy.

Emocje masz przy tylnym napędzie i dwa razy większej mocy.
      Powiedziałbym raczej, że to wybór pomiędzy Cinquecento 700 a 1100 Sporting.

Pewnie, że można kupić auto z 350km i napędem na tylne koła ale mi takie nie jest potrzebne. Napęd 4x4 mam teraz z dieslem 140km i chętnie zamienię na OII RS. A jeżeli uważasz, że 2,0 TDI 140km podkręcone na 170km to to samo co 170km w RS (w sensie silnika i osprzętu + układ jezdny + hamulce) to chyba grubo się mylisz...

[ Dodano: Pon 02 Lis, 09 10:36 ]
      I małe OT

W kwesti emocji polecam moto (dwa koła z mocą 160km i wagą pojazdu około 250 kg). Emocje zapewne dużo większe aniżeli w przypadku 350km z napędem na tylną ośkę. :twisted:
      Nie musisz mi polecać moto, bo moto rozmaite mam od ponad 20 lat panie kolego, obecnie FZ1 - 1000ccm - 150KM katalogowo Emocje są, że i owszem polecam link u dołu sugnatury)

A co do emocji na 4 kołach, to uwierz mi że wiem co mówię bo od kilku lat mam w garażu C32AMG kompressor 321KM w serii, a po tune-up w Neotechnik jakieś 360KM, więc wozy mocy 180-200KM raczej nie są szczytem emocji za fajerką. Jak ktoś chce, to mogę mu na priva wysłać zdjęcie navigacji z utrwaloną prędkością maxymalną 302km/h gdzie na szafie było jakieś 320-325))))

Komentarz

• michal@gdynia
        Classic
        • 2009
        • 39

Zamieszczone przez xekon
        Ogólnie wydaje mi się ze zle jest postawione pytanie - nie określiłeś czy priorytetem jest przebieg i stan jak najbardziej fabryczny czy osiągi i "lansik"
        Powiem tak - zawsze chętniej kupię auto o niższym przebiegu (jeżeli jest on faktyczny i potwierdzony). Nie chodzi o lans tylko o przyjemność z jazdy. Kwestia chyba w tym, że dla mnie auto nie jest tylko środkiem lokomocji między punktem A i B a raczej czymś co ma dawać frajdę z użytkowania.

Z drugiej strony zastanawiam się jak używana RS-ka mogła być traktowana. Wiadomo, są ludzie używający normalnie takie auta jak i tacy, którzy ledwo co odpalą furę i 4,000 rpm nie schodzi z obrotomierza. Tak czy inaczej, jeżeli auto było normalnie użytkowane to 80,000 km przebiegu dla RS-ki powinno świadczyć o dopiero co dotartym silniku, prawda? :?:

Ja generalnie stawiam na osiągi nie na "lansik" nie będę bujał się autem po Bulwarze Nadmorskim w Gdyni :lol:

[ Dodano: Pon 02 Lis, 09 14:32 ]
        Zamieszczone przez kazik4x4
        A co do emocji na 4 kołach, to uwierz mi że wiem co mówię bo od kilku lat mam w garażu C32AMG kompressor 321KM w serii, a po tune-up w Neotechnik jakieś 360KM, więc wozy mocy 180-200KM raczej nie są szczytem emocji za fajerką. Jak ktoś chce, to mogę mu na priva wysłać zdjęcie navigacji z utrwaloną prędkością maxymalną 302km/h gdzie na szafie było jakieś 320-325))))
        I tu się z Tobą zgadzam. Jak to było? "Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia" czy jakoś tak.

Przy okazji pytanie - jak Ci się jeździ Octavią 1,9 TDI kiedy w garażu taka maszyna stoi??? Parkujesz Octę w tym samym garażu? Ja niedałbym rady rano patrzeć na 360 konne monstrum a wsiadać do 1,9 TDI :P

Komentarz

• wocek
          Rider
          • 2006
          • 342
          • Audi

michal@gdynia, Jak widzisz w moim avatorku ja mam eske i powiem Ci że pomimo tego iż zrobiłem nim już 60kkm to wciąż nie mogę się nacieszyć jazdą :drive: czym więcej jeżdzę to chcę więcej zwłaszcz na długich trasach. BIERZ BMN a zobaczysz jaka to fun z jazdy
          Już wielokrotnie pisałem na forum, że z DPF-m nie miałem żadnego problemu trzeba tylko czsami i to w mieście wspomóc go przy wypalaniu, bo po za miastem nawet nie wiesz kiedy on się wypala.
          Właśnię zaraz wsiadam i jazda do stolycy 450km bo tam teraz pracuję
          Aż się cieszę
          wocek

Komentarz

• xekon
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 742

Ja generalnie stawiam na osiągi nie na "lansik" nie będę bujał się autem po Bulwarze Nadmorskim w Gdyni :lol:
            zabawmy się w psychologa skoro szukasz octavii to znaczy ze jednak praktyczność się liczy bo tak to byś szukał czegoś w stylu 3 MPS albo w okolicach. :diabelski_usmiech

sorry ale RS to "tylko" albo "aż" RS nie ma się tu co rozwodzić, jak chcesz troche frajdy to chyba tylko taki wybór. Dodatkowo z takich ciekawostek poczytaj sobie o DPF, niektórych to denerwuje, no i jest jednak wrażliwy na jakość paliwa...ale to takie uroki RSa

Komentarz

• michal@gdynia
              Classic
              • 2009
              • 39

Zamieszczone przez wocek
              michal@gdynia, Jak widzisz w moim avatorku ja mam eske i powiem Ci że pomimo tego iż zrobiłem nim już 60kkm to wciąż nie mogę się nacieszyć jazdą :drive: czym więcej jeżdzę to chcę więcej zwłaszcz na długich trasach. BIERZ BMN a zobaczysz jaka to fun z jazdy
              Już wielokrotnie pisałem na forum, że z DPF-m nie miałem żadnego problemu trzeba tylko czsami i to w mieście wspomóc go przy wypalaniu, bo po za miastem nawet nie wiesz kiedy on się wypala.
              Właśnię zaraz wsiadam i jazda do stolycy 450km bo tam teraz pracuję
              Aż się cieszę
              wocek, dzięki za info

Jaką masz skrzynię u siebie na pokładzie? DSG czy manual?

Zanim pojedziesz to napisz jeszcze czy nie nie chcesz jej czasem sprzedać?

A tak serio - jak się sprawuje zawieszenie na naszych polskich drogach (tu nie jestem pewien czy słowo "droga" nie powinno zostać zastąpione określeniem "produkt drogopodobne"). Czy twardość zawiech RS-ki nie męczy podczas długich podróźy po naszym kochanym kraju?

Pozdrawiam

Komentarz

• _tm_
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 2333
                • Superb III (3V3)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Ja generalnie stawiam na osiągi nie na "lansik"
                To może kup turbo-benzynę, a nie turbo-diesla .Zauważ, że nawet 1.8TSI ma lepsze przyspieszenie do setki niż RS TDI. Poszukaj więc RS TFSI (200KM) i wtedy będziesz miał osiągi :diabelski_usmiech.
                S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                -------------------------------------------------------------------------
                O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• michal@gdynia
                  Classic
                  • 2009
                  • 39

Zamieszczone przez xekon
                  Dodatkowo z takich ciekawostek poczytaj sobie o DPF, niektórych to denerwuje, no i jest jednak wrażliwy na jakość paliwa...ale to takie uroki RSa
                  Czytałem już trochę o DPF-ie. Powiem więcej - mam go nawetw Outlanderze. Jeżeli się użytkuje auto z głową i wie jak działa DPF to nie jest to nic tragicznego. Swoją drogą to wyczytałem również, że przy paliwach typu V-Power czy inne Ultimate Diesel ten cały DPF potrafi się szybciej zapychać z powodu wszelkich uszlachetniaczy dodawanych do tychże paliw. Wcześniej myślałem, że Ulitiamte Diesel czy V-Power so najlepszą opcją do "nowoczesnych" silników Diesla. Jak widać, człowiek całe życie się uczy :roll:

Komentarz

• wocek
                    Rider
                    • 2006
                    • 342
                    • Audi

[quote="michal@gdynia"]Jaką masz skrzynię u siebie na pokładzie? DSG czy manual? Manual
                    l@gdynia"]Zanim pojedziesz to napisz jeszcze czy nie nie chcesz jej czasem sprzedać?
                    :P :P :P
                    jak się sprawuje zawieszenie na naszych polskich drogach
                    Ja mam od początku 18-ki i nie narzekam teraz na zime założyłem 16-ki
                    Czy twardość zawiech RS-ki nie męczy podczas długich podróźy po naszym kochanym kraju?
                    Wręcz przeciwnie sama radość
                    michal@gdynia, Można by jeszcze długo pisać o zaletach , ale naprawdę już muszę lecieć bo o 15-tej mam jechać po ludzi a żonce trzeba dać buziaka na pozegnanie :diabelski_usmiech
                    Bierz Rs-a :!: :!: :!: będziesz heppy
                    wocek

Komentarz

• michal@gdynia
                      Classic
                      • 2009
                      • 39

Zamieszczone przez _tm_
                      To może kup turbo-benzynę, a nie turbo-diesla .Zauważ, że nawet 1.8TSI ma lepsze przyspieszenie do setki niż RS TDI. Poszukaj więc RS TFSI (200KM) i wtedy będziesz miał osiągi .
                      To ja poproszę o namiary na RS-kę 2,0 TFSI. Chętnie krajowa i serwisowana, Rocznik od 2007 :twisted: Może ja źle szukam? :roll:

Komentarz

• _tm_
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 2333
                        • Superb III (3V3)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                        • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez _tm_
                        To może kup turbo-benzynę, a nie turbo-diesla .Zauważ, że nawet 1.8TSI ma lepsze przyspieszenie do setki niż RS TDI. Poszukaj więc RS TFSI (200KM) i wtedy będziesz miał osiągi .
                        To ja poproszę o namiary na RS-kę 2,0 TFSI. Chętnie krajowa i serwisowana, Rocznik od 2007 :twisted: Może ja źle szukam? :roll:
                        To mówisz, że szukasz RS TFSI i z powodu nie znalezienia świadomie rozważasz zakup 140KM TDI albo RS TDI ? Pomijając przepaść w osiągach pomiędzy 140KM TDI i 200KM TFSI to samochody te mają zupełnie różne charakterystyki oraz wady i zalety. Ja kupowałem ostatnio 1.8TSI i nie wyobrażam sobie, że z powodu braku w salonie takiej wersji silnikowej wziąłbym słabszego diesla. W salonie obok mnie nie mieli dobrej oferty to poszukałem innego salonu (jeszcze raz podziękowania dla danielcio ), ale nie zmieniłem preferencji.
                        S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                        Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                        -------------------------------------------------------------------------
                        O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                        O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                        O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• michal@gdynia
                          Classic
                          • 2009
                          • 39

Zamieszczone przez _tm_
                          To mówisz, że szukasz RS TFSI i z powodu nie znalezienia świadomie rozważasz zakup 140KM TDI albo RS TDI ? Pomijając przepaść w osiągach pomiędzy 140KM TDI i 200KM TFSI to samochody te mają zupełnie różne charakterystyki oraz wady i zalety. Ja kupowałem ostatnio 1.8TSI i nie wyobrażam sobie, że z powodu braku w salonie takiej wersji silnikowej wziąłbym słabszego diesla. W salonie obok mnie nie mieli dobrej oferty to poszukałem innego salonu (jeszcze raz podziękowania dla danielcio ), ale nie zmieniłem preferencji.
                          Nie to nie tak. Generalnie to preferuje TDI i rozważałem zakup 140KM lub RS 170KM. 140KM dlatego, że ta Octa, którą znalazłem w necia miałą 20,000km przebiegu. Inaczej nie rozważałbym 140KM.

Jeżeli chodzi o 2,0 TFSI i to, że prosiłem o namiary na na takie auto to tylko i wyłącznie po to aby uświadomić forumowiczom, że znalezienie używanej RS-ki 2,0 TFSI graniczy z cudem. RS 2,0 TDI jest parę ogłoszeń ale TFSI nie znalazłem ani jednego. Podkreślam, że szukam auta używanego.

Komentarz

• xekon
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 742

Zamieszczone przez _tm_
                            W salonie obok mnie nie mieli dobrej oferty to poszukałem innego salonu (jeszcze raz podziękowania dla danielcio ), ale nie zmieniłem preferencji.
                            po prostu preferencje nie są jeszcze dookreślone i musimy koledze pomóc :diabelski_usmiech

Komentarz

• michal@gdynia
                              Classic
                              • 2009
                              • 39

Zamieszczone przez xekon
                              po prostu preferencje nie są jeszcze dookreślone i musimy koledze pomóc
                              xekon, lepiej tego ująć nie mogłeś

Komentarz

• misiekwaw
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 7715
                                • Ford

Zamieszczone przez xekon
                                zabawmy się w psychologa skoro szukasz octavii to znaczy ze jednak praktyczność się liczy bo tak to byś szukał czegoś w stylu 3 MPS albo w okolicach. :diabelski_usmiech
                                te :!: psycholog z bożej łaski :P co jest niepraktycznego w MPSie :?: :twisted:
                                Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                http://www.disi-tune.pl
                                Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                Był WRX
                                Była Octa

Komentarz

• loru
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 4286
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jeżeli chodzi o 2,0 TFSI i to, że prosiłem o namiary na na takie auto to tylko i wyłącznie po to aby uświadomić forumowiczom, że znalezienie używanej RS-ki 2,0 TFSI graniczy z cudem. RS 2,0 TDI jest parę ogłoszeń ale TFSI nie znalazłem ani jednego. Podkreślam, że szukam auta używanego.
                                  coś słabo szukałeś :wink:
                                  proszę oto używka a w zasadzie auto demonstracyjne http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10238834
                                  O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• michal@gdynia
                                    Classic
                                    • 2009
                                    • 39

Zamieszczone przez loru
                                    coś słabo szukałeś :wink:
                                    proszę oto używka a w zasadzie auto demonstracyjne http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10238834
                                    loru - widziałem to ogłoszenie dzisiaj

Auto fajne tyle, że budżet nie ten

Komentarz

• loru
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 4286
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Auto fajne tyle, że budżet nie ten
                                      eee to się da naciągnąć
                                      osobiście jak bym miał teraz kupować to bym brał właśnie takiego RS-a w benzynce i do tego combi (trochę za bardzo mi się powiększyła rodzinka).
                                      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• looker
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 1886
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Sorry za OT ale mam pytanie w kwestii foteli tego RS-a z ogłoszenia: widzę, że nie każdy ma te niepraktyczne białe wstawki na siedziskach ? To pocieszające
                                        OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                                        SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• michal@gdynia
                                          Classic
                                          • 2009
                                          • 39

Zamieszczone przez looker
                                          Sorry za OT ale mam pytanie w kwestii foteli tego RS-a z ogłoszenia: widzę, że nie każdy ma te niepraktyczne białe wstawki na siedziskach ? To pocieszające
                                          Przeglądając ostanio ogłoszenia w Polsce i na niemieckich www doszedłem do wniosku, że wszystkie OII RS mają jasne wstawki na fotelach i kanapie. Na początku myślałem, że te wstawki są białe i że na zdjęciach często wyglądają na brudne. Widząć RS-a z bliska a nawet bardzo bliska musiałem stwierdzić, że te wstawki nie są białe a siwe :shock:

Ogłoszenie, które widziałeś dotyczy OII RS FL i w niej widocznie nie ma takich ciekawych rozwiązań estetycznych :lol:

Komentarz

• Hanz2k
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 522

looker, michal@gdynia, jest w ogłoszeniu napisane - tapicerka RS Supreme. Ten rodzaj tapicerki nie ma białych wstawek. Normalnie można ją w tej chwili dobrać do wyposażenia seryjnego za jakieś 2,5k PLN dodatkowo.
                                            Hanz2k
                                            1,8 T by MT
                                            :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

Pracuję...