[O1] Pytanie dot octawvi 1.6 z gazem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rkb
    RS
    • 2008
    • 2152
    • Rapid Spaceback (NH1)
    • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Całkiem możliwe. aczkolwiek jak pisałem w F2 ten silnik wyciąga 2 s od 100 szybciej a za cene O2 minta jest F2 1.6 sportline, ktora wyglada 200% lepiej od seryjnego brzydala, a że tłuke sie 80% miasto tez rozważam taki wybór. Wezme pare jazd próbnych i zdecyduje...... obym miał tylko takie problemy do końca życia
    Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• vwojtas
      Drive
      • 2008
      • 92

Zamieszczone przez rkb
      Całkiem możliwe. aczkolwiek jak pisałem w F2 ten silnik wyciąga 2 s od 100 szybciej a za cene O2 minta jest F2 1.6 sportline, ktora wyglada 200% lepiej od seryjnego brzydala, a że tłuke sie 80% miasto tez rozważam taki wybór. Wezme pare jazd próbnych i zdecyduje...... obym miał tylko takie problemy do końca życia
      Ok ale fabia to inna liga. Pojeździj, poliż, powąchaj pomacaj i na pewno coś znajdziesz. :-)
      Jazda z dilerem obok też nie odda do końca charakteru auta. Wypożyczenie na dzień możne potwierdzić bądź rozwiać wątpliwości, zawsze lepiej stracić 200 - 300 niż pluć sobie w brodę,że może lepiej było by wziąć z innym silnikiem etc :-) :diabelski_usmiech

Jeśli masz parcie na sekundy do setki to faktycznie ten silnik możne nie być najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie, ale tak jak napisałem, sprawdź organoleptycznie :-)
      Pozdrawiam wojtas
      O2 ambiente 1.6 MPI + LPG LR

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

rkb, Z turbo do wolnossącego to zły wybór. Ten golas 1.4T nie jest taki zly :idea:
        Spritmonitor.de

Komentarz

• krzycho*
          Ambiente
          • 2009
          • 201

Zamieszczone przez vwojtas
          vwojtas
          Wypisz wymaluj tak myślę a
          rkb
          musisz wybrać to co Ci najbardziej leży żedy nie żałować , ja naprzykład chciałem O2 ale kasiora za krótka :wink: .

Komentarz

• vwojtas
            Drive
            • 2008
            • 92

Zamieszczone przez krzycho*
            vwojtas
            Wypisz wymaluj tak myślę a
            rkb
            musisz wybrać to co Ci najbardziej leży żedy nie żałować , ja naprzykład chciałem O2 ale kasiora za krótka :wink: .

Ja zacząłem od fabii 2 i jak juz byłem zdecydowany na nią to diler i mówi ze za tę kasę będę miał O1, a to już fajniejsze auto. Zacząłem się zastanawiać a ten gnojek dał mi do prób O2, :diabelski_usmiech poległem ech
            Pozdrawiam wojtas

Komentarz

• rezon
              RS
              • 2006
              • 1894
              • Volvo
              • AKL 1.6 MPI 101 KM
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez dudek_t
              U mnie 10.5 -11.5 standardowo łyka na drogach krajowych przy prędkościach 110-140km/h.
              Po pierwsze - część wypowiadających się oszczędnych ma O1 - więc możesz od swojego wyniku odjąć 1l na 100km. W ub. roku jeździłem równolegle O1 (BFQ) i O2 (BSE) obydwa 1,6 z LPG. Druga sprawa - nie wszyscy mają rzetelne dane - z tankowania, a nie z komputera. Był kiedyś na forum spór odnośnie spalania i użytkownik, który podał o ile pamiętam 6,5l/100 przy średniej 85km/h. Wszyscy pozostali stwierdzali, że albo średnia prędkość, albo średnie zużycie - razem nie do osiągnięcia w polskich warunkach poza autostradą i w dzień. NA drogach krajowych z prędkością 110-140km/h (nieładnie jeździć tak szybko :twisted możesz mieć większe zużycie niż na autostradzie z prędkością 140km/. Ostatnio wracałem z Krakowa Outkiem 2.0TDI bocznymi dróżkami i byłem niemile zaskoczony zużyciem paliwa i średnią prędkością - kręte, wąskie drogi z wyprzedzaniem co kawałek dało efekt na komputerze 8l/100 i średnia 59km/h. Fakt że 4x4, kilkaset kg więcej i SUV a nie plaskacz, ale przy dobrych warunkach na drodze (mały ruch, noc, droga krajowa) miałem już 5,8 i średnią 68km/h na 180km trasie czyli szybciej i znacznie oszczędniej.
              Jak będziesz widział więcej podpisów z danymi ze spiritmonitor albo motostatu, to i bardziej wiarygodniej będzie.

Komentarz

• krzycho*
                Ambiente
                • 2009
                • 201

Nas też P. Iwonka :spoko kusiła na O2, ale tak jak pisałem kasiora, a właściwie jej niedobór .

Komentarz

• rezon
                  RS
                  • 2006
                  • 1894
                  • Volvo
                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zacząłem się zastanawiać a ten gnojek dał mi do prób O2, poległem ech
                  i słusznie, czasami podczas przeglądów ujeżdżałem Fabie 1,2 i 1,4 - wolałbym O1

Komentarz

• vwojtas
                    Drive
                    • 2008
                    • 92

[quote="rezon"]
                    U mnie 10.5 -11.5 standardowo łyka na drogach krajowych przy prędkościach 110-140km/h.
                    Zgadzam się z kolegą ,że ludzie często bazują na wskazaniach kompa.
                    Ja z doświadczenia 25 kkm mogę stwierdzić, że mój komp przekłamuje około 0,5l w dół.
                    Jeżdżę głowinie po wawie (~50% w korkach) i nie zdarza mi się przekraczać 10l nawet z klimą. Raz mi wyszło zużycie ok 12, ale gaz zatankowałem na no name i jakoś dziwnie szybko się skończył :-)
                    Z obliczeń wychodzi mi zużycie ok 9, 9.5.

[ Dodano: Czw 19 Lis, 09 09:57 ]
                    Masz rację, O1 to super wybór, i juz miałem nawet upatrzoną wersję, wyposażenie i kolor tralalala.
                    O2 rozwiała ten plan :szeroki_usmiech

Ale żeby nie było. O2 była sporo droższa, cena O1 jest swietnie wyważona.
                    Pozdrawiam wojtas

Komentarz

• baca10
                      RS
                      • 2009
                      • 6225

[quote="vwojtas"]
                      Zamieszczone przez rezon
                      Zgadzam się z kolegą ,że ludzie często bazują na wskazaniach kompa.
                      Ja z doświadczenia 25 kkm mogę stwierdzić, że mój komp przekłamuje około 0,5l w dół.
                      Jeżdżę głowinie po wawie (~50% w korkach) i nie zdarza mi się przekraczać 10l nawet z kimą. Raz mi wyszło zużycie ok 12 ale gaz zatankowałem na no name i jakoś dziwnie szybko się skończył :-)
                      Z obliczeń wychodzi mi zużycie ok 9, 9.5.

[ Dodano: Czw 19 Lis, 09 09:57 ]
                      Masz rację, O1 to super wybór, i juz miałem nawet upatrzoną wersję, wyposażenie i kolor tralalala.
                      O2 rozwiała ten plan :szeroki_usmiech

Ale żeby nie było. O2 była sporo droższa, cena O1 jest swietnie wyważona.
                      U mnie tez byly podobne watpliwosci i w koncu jest O2 FL i jestem zadowolona :szeroki_usmiech a spalanie po zrobieniu 3000 km wyszlo mi 8.9 litra (~80% jazda po miescie i korki) :szeroki_usmiech i oby tak dalej

Komentarz

• t271828
                        Elegance
                        • 2008
                        • 928

Zamieszczone przez rkb
                        Wezme pare jazd próbnych
                        Koniecznie - i przejedz sie ta fabia tez troche szybciej zanim ja kupisz. To jest jednak
                        male auto. Dlaczego wykluczasz O1 z 1.8T i dlaczego w ogole chcesz zmieniac samochod
                        (na gorszy :twisted: ) ?

Komentarz

Pracuję...