Witam
Zakładam instalację LPG do mojego wozidła i wymyśliłem sobie, że kupie koło dojazdowe żeby zaoszczędzić na miejscu w bagażniku.
Po przeszukaniu allegro zauważyłem że nie da się kupić nowej wszytko używki i nikt nie pisze jaka data produkcji takiej dojazdówki. Wydaje mi się że data produkcji jest tak samo ważna jak w przypadku normalnej opony - do użytku ok 5 - 6 lat.
Druga sprawa rozmiar znalazłem dwa dostępne 125/70 R15 i 115/70 R15, który jest właściwy. Słyszałem że w niektórych dojazdówkach jest problem z założeniem na przedni koło ze względu na zacisk hamulcowy o który się ociera.
Słyszałem że w niektórych dojazdówkach jest problem z założeniem na przedni koło ze względu na zacisk hamulcowy o który się ociera.
no właśnie, dlatego tam gdzie dojazdówka nie pasi dają wymiarowe koło zapasowe. nie wiem jakie ty miałeś :?: na twój problem jak nie podpasuje dojazdówka to są zestawy naprawcze ale jak one się sprawdzają i jakie są dobre...nie wiem :?
obecnie na zapasie mam pełnowymiarowe koło zapasowe z oponą 195/65 R15
Z tyłu w moim modelu mam hamulce bębnowe i tak sobie myślę że jeśli będzie konieczność zmiany koła to trzeba będzie zrobić podmiankę i pokombinować żeby dojazdówka była na tyle. Trochę przykręcania i odkręcania kół będzie ale da się kontynuować jazdę dalej.
Narodziło się w mojej głowie kolejne pytanie
Czy jest ograniczenie dystansu jaki można przejechać z jednym kołem dojazdowym. Na kole dojazdowym widziałem jedynie naklejkę z informacją z max prędkością 80 km/h .
Czy jest ograniczenie dystansu jaki można przejechać z jednym kołem dojazdowym.
z tego co pamiętam, znajduje się tam też punkt kontrolny na bieżniku do którego można jeździć. czyli tak jak na normalnej oponie.
a co do rozmiaru, to patrząc jakie miałem wcześniej auta to w cordobie z 13" i 14" miałem dojazdówkę, w lonie miałem 15" i 16" i już było pełne koło zapasowe.
Szanowni forumowicze - przerobiłem temat dojazdówki i takie są wnioski:
Posiadając Skodę z 1997 roku 1.8 20V SLX pasowała na przód i na tył - było OK nic nie ocierało(pewnie przy mniejszych silnikach hamulce są takie same).
Przesiadłem się na 1.8 Turbo SLX +virus i już na przód nie pasuje - w sumie te 150 KM (185KM) jakoś musi się zatrzymywać więc dali większe tarcze i zaciski - dojazdówka obciera o zacisk hamulcowy - pozostaje kombinować z dojazdówką 16 cali lub zestawem naprawczym (osobiście wożę ładnego aluma )
Octavia I 98 1,8 20 spisałem wszystko z felgi:
115/70/15
et 38
VW 1H0601
025H
SRD151703
31/2Jx
15H2
Kolo z golfa GTI jak juz pisałem tył ok przód ociera o zacisk
Mam jeszcze dodatkowe pytanie w kwestii samego umiejscowienia
Czy taka dojazdówka zmieści się powiedzmy pionowo lub na oparciu tylnych siedzeń oczywiście w bagażniku
Czy jestem skazany na pozycję leżącą na płasko :P
Mam jeszcze dodatkowe pytanie w kwestii samego umiejscowienia
Czy taka dojazdówka zmieści się powiedzmy pionowo lub na oparciu tylnych siedzeń oczywiście w bagażniku
Czy jestem skazany na pozycję leżącą na płasko :P
jutro ci sprawdzę w kombi mam 2x podłogę i stawiam po lewej stronie i idealnie chowa sie i robi sie równa przestrzeń z nadkolem jak jest w pionie to rolety nie zaciągnę
[ Dodano: Czw 03 Gru, 09 18:35 ]
mieści sie pionowo za oparciem ale bez podwójnej podłogi (roleta przykrywa)
a z tylu mam tracze hamulcowe
LUKI, na allegro to ja widziałem...tylko, ze wyczytałem, ze niektóre to cos tam obcieraja o zaciski....itp. I czy jak mam 15stki to dojazdówka moze byc 16? Tak bardziej prakytcznie się chcialem dowiedziec :diabelski_usmiech
sprobuj poszukac tu, ja do meganki znalazlem 15 mimo ze tez nie bylo pewnosi czy sie zmiesci bo roznie ludzie pisali, tarcze z przodu nie mam jakies male miesci sie na styk, w rs-ie to chyba juz 16 musisz zalozyc, ale zadzwon popytaj.
Przepraszam za odgrzewanie kotleta,ale mimo wielu postów na temat dojazdówek ciągle nie mogę znależć jednoznacznej odpowiedzi na temat dojazdówki do mojej octavii czyli 2.0 benzynz +gaz 115 km AQY.W niektórych wypowiedziach pojawiają się opinie że przy rozmiarze 15" mogą o felgę ocierać zaciski(tarcze mam 280mm) oraz pojawiły się opinie użytkowników że po zakupie dojazdówka okazała się niższa od zwykłego koła o 5 cm.Rozmiary jakie znalazlem to 125/70 R15 i 115/70 R15 no i nie wiem który jest właściwy,poza tym niektórzy sugerują rozmiar 16" ale nie wiem jaka opona,żeby wysokość się zgodziła.Mój rozmiar kół to 195/65R15.Z góry dziękuję za odpowiedż
kryzysos, w etce dla golfa 4 np z 2001r. i nie tylko, występuje koło dojazdowe o nr 1J0601027M o wymiarach 3,5J x 18H2 5/100
I tu pomijając cenę jest taka oferta http://allegro.pl/dojazdowka-3-5x18-...097446891.html
Wiadomo, że ważna jest średnica zewnętrzna koła żeby była taka sama lub bardzo zbliżona do koła seryjnego :idea: Nie porównuj średnicy org. 15" i dojazdówki 18" bo mają różne wymiary zmierzające do tej samej średnicy zewnętrznej koła.
Trochę zgłupiałem.Otóż w rozmowie telefonicznej z firmą dojazdowe.pl usłyszałem od pracownika(bądź właściciela) ,że "koło dojazdowe powinno być węższe i mieć mniejszą średnicę w stosunku do nominalnego koła".Czyli mam rozumieć,że jedziemy krzywym autem na zapasie?
[ Dodano: Pon 12 Paź, 15 10:36 ]
Trochę podzwoniłem i generalnie ludzie zajmujący się handlem dojazdówkami rzeczywiście twierdzą,że dojazdówki mają być nie tylko węższe ale również niższe(mniejsza średnica) :shock: od nominalnego koła.Są jakieś wyjątki(typu audi quatro i coś tam).W związku z powyższym czy kupić dojazdówke niższą(i czy nie będzie jakiegoś ściągania podczas jazdy) czy też szukać koła o jak najbardziej zbliżonej średnicy?
kryzysos, W etce dla Seata (Toledo, Leon z lat 2000-ych) i Audi A3 z rozmiarem 5/100 też występuje jako dojazdówka koło o danych jak napisałem powyżej 18". Nie podają innych-mniejszych rozmiarów.
Musisz sobie dopasować wielkość koła do swoich warunków w bagażniku i ewentualnej częstotliwości jego używania.
Patrząc na inne auta jadące na dojazdówce nie spostrzegłam aby jechało "krzywo".
Tu http://allegro.pl/kolo-dojazdowe-15-...720531425.html jest przykład 15". Są i 16" dla VW.
Na fotce widać rozmiar opony 125/80R15, które ma średnicę 581mm a koło 195/65R15 ma średnicę 634,5mm. Różnica 53,5mm będzie mało widoczna w trakcie jazdy.
Wybierz co Ci pasuje. To tylko dojazdówka, na krótkie użycie.
Komentarz