[O1] Dojazdówka - jaki rozmiar

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mksi
    Drive
    • 2009
    • 45

Zamieszczone przez _I_C_E_
    Czy powinienem powiadomić Towarzystwo ubezpieczeniowe? (ubezp. ważne do lipca)
    lepiej to zrobić można uniknąć wiele nieprzyjemności. A nic to nie kosztuje
  • Ths
    Rider
    • 2007
    • 317

Witam
    Zakładam instalację LPG do mojego wozidła i wymyśliłem sobie, że kupie koło dojazdowe żeby zaoszczędzić na miejscu w bagażniku.

Po przeszukaniu allegro zauważyłem że nie da się kupić nowej wszytko używki i nikt nie pisze jaka data produkcji takiej dojazdówki. Wydaje mi się że data produkcji jest tak samo ważna jak w przypadku normalnej opony - do użytku ok 5 - 6 lat.

Druga sprawa rozmiar znalazłem dwa dostępne 125/70 R15 i 115/70 R15, który jest właściwy. Słyszałem że w niektórych dojazdówkach jest problem z założeniem na przedni koło ze względu na zacisk hamulcowy o który się ociera.

Znalazłem takie aukcje:

Komentarz

• ufo
      L&K
      • 2008
      • 1475
      • Octavia III combi (5E5)
      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Ths
      Słyszałem że w niektórych dojazdówkach jest problem z założeniem na przedni koło ze względu na zacisk hamulcowy o który się ociera.
      no właśnie, dlatego tam gdzie dojazdówka nie pasi dają wymiarowe koło zapasowe. nie wiem jakie ty miałeś :?: na twój problem jak nie podpasuje dojazdówka to są zestawy naprawcze ale jak one się sprawdzają i jakie są dobre...nie wiem :?

Komentarz

• przemek77
        Ambiente
        • 2009
        • 100

mi przód ociera o zacisk jutro sprawdzę jakie oznaczenie ma to kolo
        Octavia 1,8 20V

Komentarz

• Ths
          Rider
          • 2007
          • 317

obecnie na zapasie mam pełnowymiarowe koło zapasowe z oponą 195/65 R15

Z tyłu w moim modelu mam hamulce bębnowe i tak sobie myślę że jeśli będzie konieczność zmiany koła to trzeba będzie zrobić podmiankę i pokombinować żeby dojazdówka była na tyle. Trochę przykręcania i odkręcania kół będzie ale da się kontynuować jazdę dalej.

Narodziło się w mojej głowie kolejne pytanie
          Czy jest ograniczenie dystansu jaki można przejechać z jednym kołem dojazdowym. Na kole dojazdowym widziałem jedynie naklejkę z informacją z max prędkością 80 km/h .

przemek77,
          czekam na info o rozmiarze

Pozdrawiam

Komentarz

• ufo
            L&K
            • 2008
            • 1475
            • Octavia III combi (5E5)
            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Ths
            z max prędkością 80 km/h .
            tak jest....
            Zamieszczone przez Ths
            Czy jest ograniczenie dystansu jaki można przejechać z jednym kołem dojazdowym.
            z tego co pamiętam, znajduje się tam też punkt kontrolny na bieżniku do którego można jeździć. czyli tak jak na normalnej oponie.
            a co do rozmiaru, to patrząc jakie miałem wcześniej auta to w cordobie z 13" i 14" miałem dojazdówkę, w lonie miałem 15" i 16" i już było pełne koło zapasowe.

Komentarz

• Marx
              Elegance
              • 2009
              • 865

czy ktos kto ma dojazdowke moglby sprawdzic czy zmiesci sie ona pionow w bagazniku na oparciu tylnego siedzenia?

Komentarz

• Wojmil
                Classic
                • 2009
                • 19

Dojazdówka w O1

Witam

Szanowni forumowicze - przerobiłem temat dojazdówki i takie są wnioski:

Posiadając Skodę z 1997 roku 1.8 20V SLX pasowała na przód i na tył - było OK nic nie ocierało(pewnie przy mniejszych silnikach hamulce są takie same).

Przesiadłem się na 1.8 Turbo SLX +virus i już na przód nie pasuje - w sumie te 150 KM (185KM) jakoś musi się zatrzymywać więc dali większe tarcze i zaciski - dojazdówka obciera o zacisk hamulcowy - pozostaje kombinować z dojazdówką 16 cali lub zestawem naprawczym (osobiście wożę ładnego aluma )

Pozdrawiam serdecznie

Komentarz

• przemek77
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 100

Octavia I 98 1,8 20 spisałem wszystko z felgi:
                  115/70/15
                  et 38
                  VW 1H0601
                  025H
                  SRD151703
                  31/2Jx
                  15H2
                  Kolo z golfa GTI jak juz pisałem tył ok przód ociera o zacisk
                  Octavia 1,8 20V

Komentarz

• Ths
                    Rider
                    • 2007
                    • 317

przemek77, dzięki za szczegółowe informacje

Mam jeszcze dodatkowe pytanie w kwestii samego umiejscowienia
                    Czy taka dojazdówka zmieści się powiedzmy pionowo lub na oparciu tylnych siedzeń oczywiście w bagażniku
                    Czy jestem skazany na pozycję leżącą na płasko :P

Komentarz

• przemek77
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 100

Zamieszczone przez Ths
                      przemek77, dzięki za szczegółowe informacje

Mam jeszcze dodatkowe pytanie w kwestii samego umiejscowienia
                      Czy taka dojazdówka zmieści się powiedzmy pionowo lub na oparciu tylnych siedzeń oczywiście w bagażniku
                      Czy jestem skazany na pozycję leżącą na płasko :P
                      jutro ci sprawdzę w kombi mam 2x podłogę i stawiam po lewej stronie i idealnie chowa sie i robi sie równa przestrzeń z nadkolem jak jest w pionie to rolety nie zaciągnę

[ Dodano: Czw 03 Gru, 09 18:35 ]
                      mieści sie pionowo za oparciem ale bez podwójnej podłogi (roleta przykrywa)
                      a z tylu mam tracze hamulcowe
                      Octavia 1,8 20V

Komentarz

• piotrek_os
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8160
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Podbijam temat.... Ma ktos z Was dojazdówke w 01 BFQ? Jak tam to prosze napisac jakie dojazdówki pasuja....
                        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• LUKI
                          RS
                          • 2005
                          • 5776

piotrek_os,

http://moto.allegro.pl/listing.php/s...erval=7&a_enum[346]=10&change_view=Poka%C5%BC%C2%A0%3E
                          kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• piotrek_os
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 8160
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

LUKI, na allegro to ja widziałem...tylko, ze wyczytałem, ze niektóre to cos tam obcieraja o zaciski....itp. I czy jak mam 15stki to dojazdówka moze byc 16? Tak bardziej prakytcznie się chcialem dowiedziec :diabelski_usmiech

Komentarz

• LUKI
                              RS
                              • 2005
                              • 5776

piotrek_os, no to ktoś z O1 musi Ci podrzucić taką informację
                              kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• piotrek_os
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8160
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez LUKI
                                piotrek_os, no to ktoś z O1 musi Ci podrzucić taką informację
                                dlatego też o to zapytałem :diabelski_usmiech

Komentarz

• Iqwan
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 758

odgrzeję trochę temat, czy da radę dopasować jakąś dojazdówkę do octavi 1 rs ?

to?
                                  była Skoda Octavia 1.9 TDI 110KM 2000
                                  a teraz Skoda Octavia 1.8T 180 RS 2004
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87072

https://goo.gl/photos/NaMK4R1TM5eWMCQZA <-- album

Komentarz

sprobuj poszukac tu, ja do meganki znalazlem 15 mimo ze tez nie bylo pewnosi czy sie zmiesci bo roznie ludzie pisali, tarcze z przodu nie mam jakies male miesci sie na styk, w rs-ie to chyba juz 16 musisz zalozyc, ale zadzwon popytaj.

Komentarz

• Iqwan
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 758

Golas27, pisałem do nich, niby do mojego RS ma wejść bez problemu 16cali.. ale nie wiem czy nie będzie problemu z większą tarczą i zaciskiem..
                                      Koło dojazdowe R16 do Pana auta w cenie 325zł i mamy takie dostępne na stanie w ciągłej sprzedaży.

Zapraszamy do zakupu pod tym linkiem:
                                      http://dojazdowe.pl/kola-dojazdowe-k...skoda/p,206991
                                      była Skoda Octavia 1.9 TDI 110KM 2000
                                      a teraz Skoda Octavia 1.8T 180 RS 2004
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87072

https://goo.gl/photos/NaMK4R1TM5eWMCQZA <-- album

Komentarz

• kryzysos
                                        Classic
                                        • 2009
                                        • 19

Przepraszam za odgrzewanie kotleta,ale mimo wielu postów na temat dojazdówek ciągle nie mogę znależć jednoznacznej odpowiedzi na temat dojazdówki do mojej octavii czyli 2.0 benzynz +gaz 115 km AQY.W niektórych wypowiedziach pojawiają się opinie że przy rozmiarze 15" mogą o felgę ocierać zaciski(tarcze mam 280mm) oraz pojawiły się opinie użytkowników że po zakupie dojazdówka okazała się niższa od zwykłego koła o 5 cm.Rozmiary jakie znalazlem to 125/70 R15 i 115/70 R15 no i nie wiem który jest właściwy,poza tym niektórzy sugerują rozmiar 16" ale nie wiem jaka opona,żeby wysokość się zgodziła.Mój rozmiar kół to 195/65R15.Z góry dziękuję za odpowiedż

Komentarz

• endryu
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 3773
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez kryzysos
                                          Rozmiary jakie znalazlem to 125/70 R15 i 115/70 R15 no i nie wiem który jest właściwy
                                          Tu jest przykład pasującego koła http://dojazdowe.pl/kola-dojazdowe-k...49#description
                                          Zadzwoń podpytaj o wymiary.
                                          O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                          O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                          =================================================

Komentarz

• kryzysos
                                            Classic
                                            • 2009
                                            • 19

Dzięki endryu jutro przekręcę i się zorientuję

Komentarz

• endryu
                                              RS
                                              • 2006
                                              • 3773
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

kryzysos, w etce dla golfa 4 np z 2001r. i nie tylko, występuje koło dojazdowe o nr 1J0601027M o wymiarach 3,5J x 18H2 5/100
                                              I tu pomijając cenę jest taka oferta http://allegro.pl/dojazdowka-3-5x18-...097446891.html

Wiadomo, że ważna jest średnica zewnętrzna koła żeby była taka sama lub bardzo zbliżona do koła seryjnego :idea: Nie porównuj średnicy org. 15" i dojazdówki 18" bo mają różne wymiary zmierzające do tej samej średnicy zewnętrznej koła.

A tu kilka fotek dojazdówki http://graunke24.de/Ersatzrad-Notrad...3-Jx18H2-ET-38 To koło jest z 1998r.

Komentarz

• kryzysos
                                                Classic
                                                • 2009
                                                • 19

Trochę zgłupiałem.Otóż w rozmowie telefonicznej z firmą dojazdowe.pl usłyszałem od pracownika(bądź właściciela) ,że "koło dojazdowe powinno być węższe i mieć mniejszą średnicę w stosunku do nominalnego koła".Czyli mam rozumieć,że jedziemy krzywym autem na zapasie?

[ Dodano: Pon 12 Paź, 15 10:36 ]
                                                Trochę podzwoniłem i generalnie ludzie zajmujący się handlem dojazdówkami rzeczywiście twierdzą,że dojazdówki mają być nie tylko węższe ale również niższe(mniejsza średnica) :shock: od nominalnego koła.Są jakieś wyjątki(typu audi quatro i coś tam).W związku z powyższym czy kupić dojazdówke niższą(i czy nie będzie jakiegoś ściągania podczas jazdy) czy też szukać koła o jak najbardziej zbliżonej średnicy?

Komentarz

• endryu
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 3773
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

kryzysos, W etce dla Seata (Toledo, Leon z lat 2000-ych) i Audi A3 z rozmiarem 5/100 też występuje jako dojazdówka koło o danych jak napisałem powyżej 18". Nie podają innych-mniejszych rozmiarów.
                                                  Musisz sobie dopasować wielkość koła do swoich warunków w bagażniku i ewentualnej częstotliwości jego używania.
                                                  Patrząc na inne auta jadące na dojazdówce nie spostrzegłam aby jechało "krzywo".

Tu http://allegro.pl/kolo-dojazdowe-15-...720531425.html jest przykład 15". Są i 16" dla VW.
                                                  Na fotce widać rozmiar opony 125/80R15, które ma średnicę 581mm a koło 195/65R15 ma średnicę 634,5mm. Różnica 53,5mm będzie mało widoczna w trakcie jazdy.
                                                  Wybierz co Ci pasuje. To tylko dojazdówka, na krótkie użycie.

Sprawdź sobie zamienniki-wymiary opon i coś dopasuj z wymiarów dojazdówek.
                                                  Przykładowy kalkulator http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/

Komentarz

Pracuję...