Octavia Tour

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Martinez
    L&K
    • 2004
    • 1366
    • Audi

z Astrą III to fakt, cena w granicach 70.000 PLN za dobrze wyposażone 1.6 czy 1.8 to kosmos. Nie mowiąc o dyzlach 1.7 (100KM) których cena w dobrej wersji gruuubo przekracza 80.000 PLN. Octavia II IMHO ma dobrą cenę.
    Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
    teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
    czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

byly golfy 2 i 3 razem robione

Komentarz

• Mufon
        Drive
        • 2004
        • 70

Zamieszczone przez MiKruS
        Zamieszczone przez Purchawa
        a za 75 tys brutto mozna miec np Audi a3 nowkie sztukie tyle ze bez klimy... ale samochod od dwie klasy wyzej.
        A mozesz mi pokazac to Audi A3 za 75tys brutto ?
        ... i wytlumaczyc jakim sposobem kupujac A3 przesiądę sie o dwie klasy wyzej? :P :lol:
        Dla mnie jest oczywiste ze AUDI to przede wszsytkim klasa wyzej jesli chodzi o sam samochod.Druga klasa to moj skrot myslowy, chodzi mi oczywscie o wykonczenie itp.W skodzie jej nie uwidzisz.

Pzdr
        Mirek

Komentarz

choc jestem wielkim fanem audi to akurat A3 jest nie najlepszym przykladem jesli chodzi o jakosc wnetrza

Komentarz

• Martinez
            L&K
            • 2004
            • 1366
            • Audi

Zamieszczone przez danielpoz
            choc jestem wielkim fanem audi to akurat A3 jest nie najlepszym przykladem jesli chodzi o jakosc wnetrza
            Najnowsza 3dr A3 prezentuje sie na zewnątrz pięęęęęęknie. Jak wśrodku nie wiem nie zaglądałem.

Komentarz

• Mufon
              Drive
              • 2004
              • 70

... i wytlumaczyc jakim sposobem kupujac A3 przesiądę sie o dwie klasy wyzej?
              Bo wiesz Michal, niektorzy podchodza do tego inaczej. To nic, ze golas... To nic, ze silnik jak w mocniejszej kosiarce... Wazne, ze sasiedzi widza, ze sie Audi jezdzi

Sorry MSPANC :roll:

Wszystko tak naprade zalezy do czego potrzebujesz taki samochod, do miasta 1,6 jak znalazl, nie pali jakiejs kosmicznej ilosci paliwa przy dosc zadwalajacych osiagach.
              Nie da sie ukryc, nie kupisz Audi w cenie skody za podobny wypas, bo jakbys nie patrzyl, skoda to najtansza marka w VAG-u, ale jakbym mial jeszcze raz wybierac samochod ok 75tys brutto, to bym powaznie zastanowil sie czy nie brac audi pod uwage

pozdr
              mirek

[ Dodano: Pon 08 Lis, 04 19:51 ]
              ja "posiedzialem", sprawialo wrazenie sporo lepszej niz w mojej octavi

pzdr
              mirek

[ Dodano: Pon 08 Lis, 04 19:55 ]
              Zamieszczone przez Martinez
              Zamieszczone przez Maicroft
              Audi A3 Attraction 1.6 102 KM (75 kW), 5 biegów 74429 goly i wesoly :diabelski_usmiech

diesel 1.9 to jest plus 15 tys zl
              oczywiście bez lakieru metalik i alarmu. No i ubezpieczenie ciut droższe. A co Attraction ma w sobie? Chociaż klimat powinien być w takim aucie.
              W skodzie tez nie dostajesz ani lakieru, ani alarmu w cenie, a ubezpiecznie teoretycznie powinno byc takie same wiec to akurat zadne argumenty. Z klima to bywa roznie, mysle ze da sie wytargowac w jakiejs promocyjnej cenie.

Komentarz

• arci9
                RS
                • 2004
                • 2007

... bo kto sprzedaje nowy i stary model jeszcze przez rok ?
                Skoda to chyba wyjatek....
                Opel... Astra...

[ Dodano: Pon Lis 08, 2004 8:16 pm ]
                Opel sprzedaje już chyba od 7 lat oba modele Astry. Najpierw I i II, a teraz II i III. Z czego ta starsza dostawała przydmek classic i była w całości produkowana w Gliwicach.
                no to błysnąłem.. ops:

[ Dodano: Pon Lis 08, 2004 8:20 pm ]
                z Astrą III to fakt, cena w granicach 70.000 PLN za dobrze wyposażone 1.6 czy 1.8 to kosmos. Nie mowiąc o dyzlach 1.7 (100KM) których cena w dobrej wersji gruuubo przekracza 80.000 PLN. Octavia II IMHO ma dobrą cenę.
                1.7 ma 75rumaków...chyba że jest jakaś inna wersja jeszcze..
                W skodzie tez nie dostajesz ani lakieru, ani alarmu w cenie, a ubezpiecznie teoretycznie powinno byc takie same wiec to akurat zadne argumenty. Z klima to bywa roznie, mysle ze da sie wytargowac w jakiejs promocyjnej cenie.
                no pakiet w Skodzie dostajesz za 1850zł
                nie wiem jak w Audi..

Komentarz

Zamieszczone przez Martinez
                  Najnowsza 3dr A3 prezentuje sie na zewnątrz pięęęęęęknie. Jak wśrodku nie wiem nie zaglądałem.
                  porownywalem octavia1 i audi A3 z tego samego okresu

Komentarz

• Martinez
                    L&K
                    • 2004
                    • 1366
                    • Audi

Arci9 - Opel wypuscił (czyt. wyrzygał) nowe silnki co sie zowią CDTI czyli kolejna mutacja nazwy common raila. Tak siak czy owak nowe silniki są robione we współpracy z FIATem. Są 1.7 CDTI 80KM (8V OHC bodajże) i 100KM (16V DOHC bodajże). I to samo 1.9 CDTI (120 i 150 KM). To o czy mówisz to GM/Isuzu Y17DTH 75KM. Jako że pracuje w leasingu fabrycznym Opla miałem okazje jeździć tym cudem techniki (1.7 75KM) i ..... mało co się za przeproszeniem nie wpier...doliłem pod autobus. Auto do 2000 obr/min nie jedzie. Pedał w podłoge a to robi buuuuuu ---- osiągnie 2000 obr i pisk opon. A idź Pan w Ch.... z tym wynalazkiem. Generalnie nie polecam. Co do CDTI to jeśli silniki sa robione przez firme na F to nie ma co sie spodziewać rewelacji, co najwyżej auto będzie mało palić

Komentarz

• MiKruS
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 7976

Zamieszczone przez Mufon
                      Dla mnie jest oczywiste ze AUDI to przede wszsytkim klasa wyzej jesli chodzi o sam samochod.Druga klasa to moj skrot myslowy, chodzi mi oczywscie o wykonczenie itp.W skodzie jej nie uwidzisz.
                      Jesli juz porownujesz, to porownuj OctavieI z poprzednim A3, a z obecnym A3, OctavieII. Wg. mnie nie ma zbyt duzej roznicy, a juz na pewno nie jest to roznica jednej klasy.

Roznica klasy, albo i dwoch jest na pewno w postrzeganiu marki, tzw. prestitidżu. :lol: Ale na tym nigdy mi nie zalezalo - mam swoj rozum. :P :lol:
                      TDI 205PS

Komentarz

• arci9
                        RS
                        • 2004
                        • 2007

Arci9 - Opel wypuscił (czyt. wyrzygał) nowe silnki co sie zowią CDTI czyli kolejna mutacja nazwy common raila. Tak siak czy owak nowe silniki są robione we współpracy z FIATem. Są 1.7 CDTI 80KM (8V OHC bodajże) i 100KM (16V DOHC bodajże). I to samo 1.9 CDTI (120 i 150 KM). To o czy mówisz to GM/Isuzu Y17DTH 75KM. Jako że pracuje w leasingu fabrycznym Opla miałem okazje jeździć tym cudem techniki (1.7 75KM) i ..... mało co się za przeproszeniem nie wpier...doliłem pod autobus. Auto do 2000 obr/min nie jedzie. Pedał w podłoge a to robi buuuuuu ---- osiągnie 2000 obr i pisk opon. A idź Pan w Ch.... z tym wynalazkiem. Generalnie nie polecam. Co do CDTI to jeśli silniki sa robione przez firme na F to nie ma co sie spodziewać rewelacji, co najwyżej auto będzie mało palić
                        aaa..to nie byłem świadom..swych praw i obowiązków... k

wiem, jak jeżdzi 75KM w Astrze, moi znaiomi mają takie firmowe fury- miałm okazję jechać kilka razy np. z mazur..."takim wynalzakiem"... :evil:
                        rozumiem twoje rozczarowanie :lol:

Komentarz

• Mufon
                          Drive
                          • 2004
                          • 70

Jesli juz porownujesz, to porownuj OctavieI z poprzednim A3, a z obecnym A3, OctavieII. Wg. mnie nie ma zbyt duzej roznicy, a juz na pewno nie jest to roznica jednej klasy.

Roznica klasy, albo i dwoch jest na pewno w postrzeganiu marki, tzw. prestitidżu. :lol: Ale na tym nigdy mi nie zalezalo - mam swoj rozum. :P :lol:
                          Z jednym sie zgodze, jesli chodzi to oba samochody sa kompaktami.
                          Jednak glownymi rywalami audi sa BMW 1/compakt czy mercedes SportCoupe, a nie skoda czy golf. Mam nadzieje ze czujesz roznice.
                          Oczywiscie abstrahujac od tego ze skoda jest "pol noga" w klasie sredniej tylko dlatego ze jest wieksza gabarytowo od rywali ze swojej kompaktowej klasy a plyte podlogowa ma jedna z mniejszych ( w swojej klasie).

Pozdr
                          mirek

Komentarz

• MiKruS
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 7976

Zamieszczone przez Mufon
                            Z jednym sie zgodze, jesli chodzi to oba samochody sa kompaktami.
                            Jednak glownymi rywalami audi sa BMW 1/compakt czy mercedes SportCoupe, a nie skoda czy golf. Mam nadzieje ze czujesz roznice.
                            Oczywiscie abstrahujac od tego ze skoda jest "pol noga" w klasie sredniej tylko dlatego ze jest wieksza gabarytowo od rywali ze swojej kompaktowej klasy a plyte podlogowa ma jedna z mniejszych ( w swojej klasie).
                            Zaczynam miec powoli wrazenie, ze probujesz mnie lub kogos innego sprowokowac do jakiejs sprzeczki. :roll:

Co do podzialu na klasy, co jest kompaktem, co klasa srednia, co mini, itp to nie bede sie wypowiadal, bo mnie to nie interesuje.

Jednak A3 to jest typowy "drugi" samochod w rodzinie, podczas gdy Octavia moze z powodzeniem spelniac role auta rodzinnego.
                            Ktos kto kupuje samochod nie bedzie chyba wybieral pomiedzy tymi dwoma autami, bo to tak jakby sie zastanawiac czy kupic widly czy widelec.
                            I gowno mnie obchodzi, ze ktos uwaza, ze oba auta to niby kompakty.
                            TDI 205PS

Komentarz

• Mufon
                              Drive
                              • 2004
                              • 70

Zaczynam miec powoli wrazenie, ze probujesz mnie lub kogos innego sprowokowac do jakiejs sprzeczki. :roll:
                              wyprowadze Cie z bledu, masz zle wrazenie, mam swoje zdanie i od tego jest forum zeby polemizowac.

Co do podzialu na klasy, co jest kompaktem, co klasa srednia, co mini, itp to nie bede sie wypowiadal, bo mnie to nie interesuje.
                              Twoja sprawa, ale jakies podzialy trzeba przyjac zeby nie mowic na malucha maybach...
                              Zapytales " ... i wytlumaczyc jakim sposobem kupujac A3 przesiądę sie o dwie klasy wyzej?" wiec wlasnie Ci wytlumaczylem na czym polego wg. mnie roznica miedzy tymi modelami

dla mnie EOT.

Pozdr
                              Mirke

Komentarz

• Martinez
                                L&K
                                • 2004
                                • 1366
                                • Audi

Mufon, jeżeli uważasz że obie marki są w tej samie "grupie ryzyka" to jesteś w błędzie. I nie mówie tu o promocyjnej ofercie ubezpieczenia na Octe (1850 zł). W większości firm ubezpieczeniowych różnica w stawce to ok 30% - 40%.

I tak jak napisał Mikrus Audi A3 nie jest samochodem rodzinnym. To tak jakbyś porównał Opla Zafire (płyta podłogowa Astry) z Hondą Civic. I Astra i Civic należą do klasy kompaktów.

A co do klasy, to owszem Audi zawsze było i będzie lepiej wykończone od Skody. Taka jest polityka koncernu. Ale awaryjnością wiele sie różnić nie będą, bo bebechy mają te same.

Komentarz

• MiKruS
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 7976

Zamieszczone przez Mufon
                                  Twoja sprawa, ale jakies podzialy trzeba przyjac zeby nie mowic na malucha maybach...

Chodzi mi o to, zeby nie trzymac sie bezmyslnie tych podzialow i porownywac np. A3 z Octavia, co zrobiles na samym pocztku sugierujac niejako, ze A3 mialoby byc alternatywa dla Octavii. Nie bardzo wiem jak mialoby tak byc, mimo, ze oba auta sa w tej samej klasie.

Zapytales " ... i wytlumaczyc jakim sposobem kupujac A3 przesiądę sie o dwie klasy wyzej?" wiec wlasnie Ci wytlumaczylem na czym polego wg. mnie roznica miedzy tymi modelami
                                  Szczerze mowiac to od samego poczatku wiedzialem co masz na mysli piszac o roznicy dwoch klas.
                                  Jesli chodzi prestiz i postrzeganie marki, to chyba oczywiste. Tak jest z kazdym produktem oferowanym na swiecie. Nie jestesmy dziecmi, zeby tego nie wiedziec. :roll:

Jednak nie bardzo wiem co mi wytlumaczyles.
                                  Twoja ocene na temat jakosci, wykonczenia, itp wydales na podstawie porownania auta z 96 roku z samochodem z roku 2002. Jesli juz to chyba lepiej byloby porownac stare A3 z OctaviaI lub nowe A3 z OctaviaII. Pisalem juz o tym, wiec nie wiem w jakim celu sie powtarzam. :roll:

O samym pomysle porownywania A3 z Octavia jako zamiennych samochodow rowniez wypowiedzialem sie juz powyzej.

Wiec prosze Cie minimalny obiektywizm i zdrowy rozsadek jest mile widziany.
                                  TDI 205PS

Komentarz

• Mufon
                                    Drive
                                    • 2004
                                    • 70

Chodzi mi o to, zeby nie trzymac sie bezmyslnie tych podzialow i porownywac np. A3 z Octavia, co zrobiles na samym pocztku sugierujac niejako, ze A3 mialoby byc alternatywa dla Octavii. Nie bardzo wiem jak mialoby tak byc, mimo, ze oba auta sa w tej samej klasie.
                                    Porownalem CENY tych samochodow, bo majac 75kzl mozna kupic takie A3 i taka octavie 100km , a samochody te dzieli roznica KLAS. Prosze przeczytaj moj pierwszy post jeszcze raz.

[...]

uwazam ze dalsza dyskusja bedzie jalowa, wiec jak dla mnie to ostateczny EOT.

Pozdr
                                    mirek

Komentarz

• Purchawa
                                      Admin
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 8007

A ja prosze jeszcze raz. Pokaz mi to A3 i ta Octavie II za 75tys. Podaj model, wyposarzenie i silniki w obu tych autach.
                                      "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                      Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Mufon
                                        Drive
                                        • 2004
                                        • 70

A ja prosze jeszcze raz. Pokaz mi to A3 i ta Octavie II za 75tys. Podaj model, wyposarzenie i silniki w obu tych autach.
                                        poszukaj sobie leniuchu :szeroki_usmiech

pozdr
                                        mirek

Komentarz

• Martinez
                                          L&K
                                          • 2004
                                          • 1366
                                          • Audi

Jeśli chodzi o ceny aut nowych to polecam www.mojeauto.pl
                                          Mają dosyć aktualne ceny i specyfikacje .

AVE

Komentarz

• MiKruS
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 7976

Zamieszczone przez Mufon
                                            Porownalem CENY tych samochodow, bo majac 75kzl mozna kupic takie A3 i taka octavie 100km , a samochody te dzieli roznica KLAS. Prosze przeczytaj moj pierwszy post jeszcze raz.
                                            Przeciez Ty pitolisz jedynie o tym, ze cztery kolka sa bardziej zajebiste od loga Skody.

Nie wiem czy wiesz, ale te samochody maja te same silniki, te same skrzynie, te same zwieszenia, uklady mechaniczne, elektronike, ta sama metodyka przegladow, itp. itd. 80% czesci ma te same logo!!! W tej chwili nawet sie je projektuje przy tym samym biurku.

Roznica polega na marce i na tym, ze do Audi mozna domowic wiecej opcji, ktorych nie ma w Skodzie.
                                            Ale Ty nie piszesz o jakims wypasionym modelu tylko o wersji dla (za przeproszeniem) golodupcow z szybami na krobke, ktorzy chca miec cztery kolka w cenie Skody i sprawiac wrazenie, ze sa o dwie klasy wyzej niz w rzeczywistosci sa.

Wiec o jakiej roznicy klasy Ty do mnie rozmawiasz, bo ja Cie nie rozumie.

I zeby nie bylo watpliwosci - nie uwazam, ze Skoda to Audi, albo VW ze znaczkiem Skody.
                                            Podkreslam to!

Podejrzewam jednak, ze dla Ciebie Skoda ze znaczkiem Audi bylaby Audi, bo chyba metka ma dla Ciebie kluczowe znaczenie, prawda?

Zamieszczone przez Mufon
                                            uwazam ze dalsza dyskusja bedzie jalowa
                                            Zdecydowanie
                                            TDI 205PS

Komentarz

• Purchawa
                                              Admin
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 8007

Zamieszczone przez Mufon
                                              poszukaj sobie leniuchu :szeroki_usmiech
                                              Chodzilo mi o to, zebys to Ty mi pokazal co z czym porownujesz, ale niech Ci bedzie.

Poszukalem i co wyszlo:
                                              Audi A3 Sportback 1.6 FSI Attraction - 97934 PLN
                                              Skoda Octavia Nowa 1.6 FSI/85 kW AMBIENTE - 73200 PLN
                                              Tutaj szczegoly porownania

Podobne silniki, te same osiagi. Oczywiscie Audi jest mniejsze i blado wypada w nim bagaznik. Oczywiscie nie ma co zwyklego A3 porownywac z Octavia, wzgledem wielkosci.
                                              Niby podobne wyposarzenie, jednak Skoda daje - ABS + ASR + MSR + MBA + EBV, w standardzie. W Audi tylko ABS z EBV oraz EDS.
                                              Podstawy raczej podobne pelna elektryka i elektroniczna klimatyzacja... Choc patrzac na liste jakos w Skodzie jest ze dwa razy dluzsza, ale poprostu pewnie napisali wiecej pierdulek...
                                              Aha... no i ta cena, to taki szczegol...

Ale dobra, bo moge byc nieobiektywny, mamy 75tys zl idziemy na zakupy. Co mamy do wyboru? Popatrzmy...
                                              Audi - Audi A3 1.6 Attraction (3dr.) - 74429 PLN
                                              Skoda - Octavia Nowa 1.6 MPI/75 kW ELEGANCE - 73700 PLN
                                              (szczegoly tutaj)

Coz... Skoda tansza, ale Audi to Audi... Tylko, ze 3 drzwiowe i troche male, no ale to Audi... Hmm... Chyba te same silniki, podobne osiagi i spalanie...
                                              Czy zrezygnowac z tylu systemow bezpieczenstwa (ABS + ASR + MSR + MBA + EBV) dla czterech kolek? hmm... czy zrezygnowac z dwustrefowej klimatyzacji z funkcja chlodzenia schowkow, dla czterech kolek? hmm... czy zrezygnowac z podwojnych kurtyn powietrznych dla czterech kolek? Tempomat tez mi sie pewnie nie przyda, ta ilosc schowkow... Tylko balagan w nich bedzie... Te wykonczenie w Skodzie pewnie mizerne, a to ze robia je w jednej fabryce co i dla Audi to pewnie chwyt marketingowy Skody...
                                              Ta Skoda to w ogole jakas lipa jest, ze za tak male pieniadze tyle daje... No i co sasiedzi powiedza...

Co tu jeszcze mamy ?
                                              Audi - Audi A3 1.6 Attraction (3dr.) - 74429 PLN
                                              Skoda - Octavia Nowa 1.9 TDI/77 kW AMBIENTE - 75200 PLN
                                              (szczegoly tutaj)
                                              Hmmm... Ojejku Skoda drozsza, co sie stalo... Eee... to Skoda i ten disel... Pewnie kopci

Sorki za przydlugi i ironiczny post, ale nie lubie jak ktos gada, zeby pogadac nie przedstawiajac konkretow.

PS. Moze bedzie dla potomnosci
                                              "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                              Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• arci9
                                                RS
                                                • 2004
                                                • 2007

bardzo mnie się podoba te porównanie Purchawa - rzeczowo i konkretnie - można było by jeszcze porównać koszty eksploatacji i wtedy byłby komplet...
                                                Bravo -

To powino wiele osób przeczytać idąc na zakupy po auto :roll:

Komentarz

• MiKruS
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 7976

Wiecie, Audi to jednak Audi.
                                                  Skodzie nawet o porownywalnym wyposazeniu brakuje i zawsze bedzie brakowac do niego.
                                                  Sam design, zwlaszcza wnetrza w Audi jest bardziej elegancki.

Taka jest prawda.

Jednak jak czytam o roznicy dwoch klas pomiedzy A3 a Octavia, zwlaszcza w tym konkretnym przypadku (A3 golas vs wyposazona Octavia), to mnie mdli. :?
                                                  TDI 205PS

Komentarz

• arci9
                                                    RS
                                                    • 2004
                                                    • 2007

Wiecie, Audi to jednak Audi.
                                                    Skodzie nawet o porownywalnym wyposazeniu brakuje i zawsze bedzie brakowac do niego.
                                                    Sam design, zwlaszcza wnetrza w Audi jest bardziej elegancki.

Taka jest prawda.

Jednak jak czytam o roznicy dwoch klas pomiedzy A3 a Octavia, zwlaszcza w tym konkretnym przypadku (A3 golas vs wyposazona Octavia), to mnie mdli.
                                                    To prawda ze w srodku i na zewnątrz mi osobiście Audi się podoba dużo bardziej(oczywiście to kwestia gustu) ale gdy kupuje się auto to jeszcz jest kilka ważnych elementów które bieże się pod uwagę, jak chociażby
                                                    - cenę zakupu, i co w tej cenie otrzymujemy
                                                    - koszty eksploatacji
                                                    - do czego będziemy używać auto, jakie mamy wymagania itp.

Komentarz

Pracuję...