Czy silniki FSI to puszka pandory????

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Agnieszka K
    Classic
    • 2008
    • 4

Coś mi się kojarzy, że to chodzi o podświetlenie gałki od głosu

[ Dodano: Sro 26 Maj, 10 21:24 ]
    Illum

Podświetlenie przy wyłączonych światłach wyłączamy za pomocą Illum i ustawieniem opcji w pozycji 1 W pozycji 2 przy włączonym zapłonie zostanie podświetlone pokrętło regulacji głośności.

To tyle z instrukcji obsługi

Pzdr.
    Kamil
    Ask me no questions and I'll tell you no lies... :P
  • grangerh
    Classic
    • 2007
    • 19

Komentarz

• rkb
      RS
      • 2008
      • 2152
      • Rapid Spaceback (NH1)
      • CYVB 1.2 TSI 110 KM

No to pieknie, zaczynaja pierwsze "kwasy" wychodzic :lol:
      Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• domino_EL
        Ambiente
        • 2009
        • 204

:shock: ale numer.... :shock:
        ..... >>> JEŻELI ZA PIERWSZYM RAZEM CI SIĘ NIE POWIEDZIE, TO SKOKI SPADOCHRONOWE NIE SĄ DLA CIEBIE <<<<< ....

Komentarz

• malgosk
          Ambiente
          • 2009
          • 148

Przedwczoraj już założyłem watek odnośnie tego tematu. Zapytałem się tam, czy ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat i czy dotyczy to też TSI....

Automatyka to klocki LEGO dla dużych chłopców

Komentarz

• Andys
            Elegance
            • 2007
            • 762

Zamieszczone przez malgosk
            Zapytałem się tam, czy ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat i czy dotyczy to też TSI....
            Jeśli dotyczy FSI (silników z bezpośrednim wtryskiem w grupie VAG), to TSI też dotyczy.
            TSI, gdzieniegdzie oznaczane również TFSI, to FSI z doładowaniem.
            Pozdrawiam,
            Andys

Komentarz

• rkb
              RS
              • 2008
              • 2152
              • Rapid Spaceback (NH1)
              • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Mozna stwierdzic ze niemcy zadbali o to zeby byly powody do odiwedzania serwisu po gwarancji, czasem mam wrazenie ze oni to specjalnie robia konstruujac te silniki :roll:

Komentarz

• pedro
                Ambiente
                • 2009
                • 178

ja nawet nie mam takiego wrażenia tylko jestem przekonany, że to celowe. Przy dzisiejszej technologii produkcji, wiedzy i doświadczeniu konstruktorów-producentów nasze auta powinny byc dużo bardziej trwałe niż jeszcze 20 lat temu. Niestety tak nie jest
                Pozdrawiam
                pedro

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Z 2.0 TFSI jest jakis problem chyba z pompa paliwa, ktos tu kiedys wrzucal linka z fotkami.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• grangerh
                    Classic
                    • 2007
                    • 19

dotyczy wiekszosci silnikow z bezposrednim wtryskiem. nie tylko silnikow VW. Zastanawiam sie czy rozwiazaniem nie bedzie zalozenie wtrysku wody do dolotu.

Komentarz

• t271828
                      Elegance
                      • 2008
                      • 928

Zamieszczone przez pedro
                      ja nawet nie mam takiego wrażenia tylko jestem przekonany, że to celowe. Przy dzisiejszej technologii produkcji, wiedzy i doświadczeniu konstruktorów-producentów nasze auta powinny byc dużo bardziej trwałe niż jeszcze 20 lat temu. Niestety tak nie jest
                      IMO to wynik walki o jak najnizsza emisje CO2 - praktycznie wszystkie rozwiazania
                      ekologiczne powoduja problemy w eksploatacji:

start stop - wieksza ilosc uruchomien silnika nie moze pozostac bez wplywu
                      na jego zywotnosc, plus problem z akumulatorem

hybryda j.w plus olbrzymi koszt zakupu

eco opony - gorsza przyczepnosc

obnizenie nadwozia - latwiej gdzies przyhaczyc

FAP - wiadomo

etc etc

Komentarz

• rkb
                        RS
                        • 2008
                        • 2152
                        • Rapid Spaceback (NH1)
                        • CYVB 1.2 TSI 110 KM

No coż, pozostaje zawsze 1.6 16V

Komentarz

• star200
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 177

Omawiany temat w tym wątku dotyczy 1,6FSI do 2006 roku. Potem zmieniono oprogramowanie silnika 8)
                          Zawsze pierwsze koty za płoty...

Komentarz

• baca10
                            RS
                            • 2009
                            • 6225

moze nie bedzie tak zle ja sie przymiezam do silnika 1.8 Tsi w Yeti

Komentarz

• star200
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 177

Podobna sytuacja była z 2.0TDI. Pierwsze egzemplaże to podobno zlep usterek.

Komentarz

• malgosk
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 148

No ale TSI to nie jest nowa konstrukcja, więc chyba nie powinno już być tego problemu. Zerknę pod maskę i zobaczę w jaki sposób rozwiązano odmę w moim silniczku.

Automatyka to klocki LEGO dla dużych chłopców

Komentarz

• rkb
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2152
                                  • Rapid Spaceback (NH1)
                                  • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Zamieszczone przez baca10
                                  a co z czerwonym 1.6?

Komentarz

• baca10
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6225

Zamieszczone przez rkb
                                    Zamieszczone przez baca10
                                    a co z czerwonym 1.6?
                                    Bedzie dalej w rodzinie Yeti ma byc autem dla meza, jak mu rozwalili Honde to tylko czekamy na zakonczenie sprawy i wyplate odszkodowania a potem jazda do salonu zamowic Yeti i tez bedzie czerwona :diabelski_usmiech

Komentarz

• Psycho Dad
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 629

Zamieszczone przez star200
                                      Omawiany temat w tym wątku dotyczy 1,6FSI do 2006 roku. Potem zmieniono oprogramowanie silnika 8)
                                      Zawsze pierwsze koty za płoty...
                                      Jedyny normalny
                                      Wystarczy wpisać fsi nagar w Google.
                                      Wyślę że po prostu silnik potrzebuje od czasu do czasu ostrego palnika właśnie po to żeby nie zarastać takim syfem.
                                      Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• Yarek
                                        Elegance
                                        • 2005
                                        • 992

Zamieszczone przez Andys
                                        Zapytałem się tam, czy ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat i czy dotyczy to też TSI....
                                        Jeśli dotyczy FSI (silników z bezpośrednim wtryskiem w grupie VAG), to TSI też dotyczy.
                                        Z tego co ja wiem, aktualnie montowane silniki TSI to zupełnie nowa konstrukcja w stosunku do starszych TFSI. Tutaj: http://blogsilnika.blogspot.com/2009...si-tfsi-i.html można trochę poczytać.

A zamieszanie z nazewnictwem, które wprowadziło audi, to już zupełnie inna sprawa.
                                        . pzdr Jarek
                                        aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• star200
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 177

Zamieszczone przez Psycho Dad
                                          Wyślę że po prostu silnik potrzebuje od czasu do czasu ostrego palnika właśnie po to żeby nie zarastać takim syfem.
                                          A to akurat święta prawda dużo jazdy miejskiej + zamulator za kółkiem = problem

Komentarz

• S3 CHRIS
                                            Elegance
                                            • 2006
                                            • 979
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • AUQ 1.8 20VT 180 KM
                                            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Yarek
                                            Zamieszczone przez Andys
                                            Z tego co ja wiem, aktualnie montowane silniki TSI to zupełnie nowa konstrukcja w stosunku do starszych TFSI. Tutaj: http://blogsilnika.blogspot.com/2009...si-tfsi-i.html można trochę poczytać.

A zamieszanie z nazewnictwem, które wprowadziło audi, to już zupełnie inna sprawa.
                                            konstrukcja moze tak ale wtrysk jest dalej bezposredni do cylindra przez co nie są czyszczone zawory i to tyczy sie nie tylko grupy VAG ale tez innych marek

rozwiązaniem niewątpliwie ma być wtrysk wody jak juz ktoś wczesniej napisał ( który będzie mozna zamienic na coś mocniejszego :twisted: :P ), normalna zecz w mocnych sam tuningowych
                                            ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• Yarek
                                              Elegance
                                              • 2005
                                              • 992

Zamieszczone przez S3 CHRIS
                                              Zamieszczone przez Yarek
                                              Zamieszczone przez Andys

konstrukcja moze tak ale wtrysk jest dalej bezposredni do cylindra przez co nie są czyszczone zawory i to tyczy sie nie tylko grupy VAG ale tez innych marek

rozwiązaniem niewątpliwie ma być wtrysk wody jak juz ktoś wczesniej napisał ( który będzie mozna zamienic na coś mocniejszego :twisted: :P ), normalna zecz w mocnych sam tuningowych
                                              Sama koncepcja, czyli wtrysk paliwa bezpośrednio do cylindra, oczywiście się nie zmieniła.
                                              Ale jednak jest to nowa konstrukcja i na pierwszy rzut oka widać zmiany na plus:
                                              - w TSI wystarczy paliwo 95, nie trzeba już lać 98
                                              - TSI mają spore gifty, których raczej nie było w TFSI
                                              - TSI dużo lepiej się czipsują (np. 1.8 na ~220KM)
                                              - TSI z tą samą mocą spala ze 20% mniej od TFSI (najbardziej zauważalne w 2.0 TSI)

Więc jest nadzieja, że skoro nie ma już problemu znanego z FSI, czyli nietrzymania mocy deklarowanej przez producenta, to może udało im się choć trochę poprawić problem z zaworami.
                                              . pzdr Jarek
                                              aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• b-bar01
                                                Elegance
                                                • 2007
                                                • 985
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez S3 CHRIS
                                                rozwiązaniem niewątpliwie ma być wtrysk wody
                                                to nic nowego, na ten pomysł wpadli niemcy jeszcze na poczatku lat 40 ubieglego wieku a zastosowano w silnikach messerschmita latrajacych na południu europy, niestety jedyną zaletą tego systemu był przyrost mocy a zaczęły się sypac pierścienie, zawory i inne elementy silnika ze wzgledu na korozję.
                                                *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• star200
                                                  Ambiente
                                                  • 2009
                                                  • 177

Zamieszczone przez Yarek
                                                  Sama koncepcja, czyli wtrysk paliwa bezpośrednio do cylindra, oczywiście się nie zmieniła.
                                                  Ale jednak jest to nowa konstrukcja i na pierwszy rzut oka widać zmiany na plus:
                                                  - w TSI wystarczy paliwo 95, nie trzeba już lać 98
                                                  - TSI mają spore gifty, których raczej nie było w TFSI
                                                  - TSI dużo lepiej się czipsują (np. 1.8 na ~220KM)
                                                  - TSI z tą samą mocą spala ze 20% mniej od TFSI (najbardziej zauważalne w 2.0 TSI)
                                                  Czy wujek dobrze rozumuje :?: FSI chodzi na 98 a TSI wystarczy 95 :?:

Komentarz

Pracuję...