Zamieszczone przez zepter00
Octavia II 1.6 TDI
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Octavia II 1.6 TDI
Witam wszystkich,
Mam pytanie czy ktoś ma jakieś opinie na temat octavii z silnikiem 1.6 TDI. Z tego co się orientuję to jest to nowy silnik i ma 105 KM. Jak on wypada w porównaniu z poczciwym 1.9 TDI o tej samej mocy. Przymierzam się do zakupu i mam dylemat którego diesla z tych dwóch wybrać. Od południa usiłuję coś znaleźć na forum ale jakoś nie potrafię trafić na wątek traktujący o tym silniku.
pozdrawiam
Michał
-
-
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ghlight=common a to czytałeś? :PPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Szkoda... jutro muszę zdecydować między 1.9 i 1.6 mam namyśli auta z rocznika 2009. Jechałem tym 1.6 i w sumie OK, nawet żwawy i cicho chodzi ale.... jakoś nie mam zaufania do tego silnika. Służbowo jeżdżę passatem 2.0 TDI 140 KM i ten sprawuje się super co też pewnie ma wpływ na ocenę... parę lat temu jeździłem octavią 1 z silnikiem 1.9 TDI 130 KM i ten silnik też był rewelacyjny może ciut głośny... Myślę że jednak zdecyduję się na ten 1.9 - już zbadany a i potencjał większy. Dam znać jak wybiorę. ale gdyby znalazł się ktoś z wiedzą na temat 1.6 to proszę dajcie znać.
Pozdrawiam
Michał
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Misio1976Myślę że jednak zdecyduję się na ten 1.9 - już zbadany a i potencjał większy.
może też dlatego, że jak uczy doświadczenie ASO nie radzą sobie z nowościami :?
[ Dodano: Nie 10 Sty, 10 07:52 ]
aaaa, noi 1,6 występuje z DPF a 1,9 nie i to w moim przypadku przesądziłoby sprawę ostatecznie a właściwie byłby to główny czynnik wyboru DLA MNIE.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodao ile wiem nie mamy jeszcze takiej tutaj...
Zamieszczone przez Misio1976Myślę że jednak zdecyduję się na ten 1.9 - już zbadany a i potencjał większy.słuszny wybór no chyba że TSI to wtedy tylko 1.8
O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Misio1976Aha co to jest dpf? czy to filtr cząstek stałych? i dlaczego jest to kłopotliwe?
Zamieszczone przez gebekMisio1976, bierz nowoczesnego cichego 1.6 CR,a nie przestarzalego klekota
1.9 PD.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Misio1976Bardzo dziękuję za sugestie. Widzę że mam podobne odczuciaa co do wycofania jednostek 1.9 tdi to nawet jeśli przestaną je montować w nowych autach to i tak serwis będzie żył dłuugie lata. Aha co to jest dpf? czy to filtr cząstek stałych? i dlaczego jest to kłopotliwe?
wiec nie wiem czy trzeba sie streszczac, czy mozna ppoczekac
Komentarz
-
-
najpierw sam przetestuj zanim kogoś władujesz cffffaniaczku
_________________.
O2 to calkiem fajne auto,ale ma dwa mocno przestarzale silniki...1.9 i 1.6 i one moim
zdaniem powinny wyleciec.
Acha...ten 2.0tdi PD,naturalnie tez. :diabelski_usmiechTato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz
-
-
Melduje sie z 1.6 tdi na pokładzie.
Przebieg ponad 5000 km.
Jak na razie jestem zadowolony, silnik cichy, dosyc elastyczny, spalanie ok 5 litrów średnie.
Minimalne osiągnięte spalanie to 4 litry.
NIestety nie mam porównania z innymi dieslami, ale zdecydowanie cichszy niż 1.9 tdi.
jak na razie to POLECAM, z tego co wiem te silniki jeżdżą także w seacie i polo i nie słyszałem o problemach.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gebeknajpierw sam przetestuj zanim kogoś władujesz cffffaniaczku
_________________.
O2 to calkiem fajne auto,ale ma dwa mocno przestarzale silniki...1.9 i 1.6 i one moim
zdaniem powinny wyleciec.
Acha...ten 2.0tdi PD,naturalnie tez. :diabelski_usmiech
(podobnie jak ja)
trochę za mało, żeby być bezkrytycznym fanem i komuś tonem nie znoszącym sprzeciwu polecać, raczej dobry materiał na wątpliwości IMOsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Jeździłem autem z tym silnikiem przez 2 tyg samochód zastępczy gdyż diler spóźniał się z moim autem 1.9 oczywiście. moje odczucia to 1.6 cichszy, ale ciągnie tylko do 3 i trzeba go wkręcać na obroty a potem 4 i 5 ciśnięcie pedału gazu a on nic. Także 1.6 to tylko z automatem. No i ten filtr dpf jak dużo po mieście jeździsz to drogi w eksploatacji. konieczność czyszczenia. 1.9 ciągnie na 5 można na upartego po mieście jeżdzić ok 60 km/h. Bardziej elastyczny 1.9 niz 1.6. ja bym brał 1.9 sprawdzona jednostka.http://emmu.pl
----------------------------------------------------------
W końcu robi się to, co się lubi.
Komentarz
-
-
Chyba wybór staje się jasny. Bardzo dziękuję za wszystkie posty i wskazówki. Jutro jadę na zakupy
odmelduję się jak auto będzie pod domem. Aha jak chodzi o ten 1,9 to w zasadzie jedyna wada jak dla mnie to to że jest głośniejszy. W passacie jest 2.0 TDI a to chyba jest common rail i jest cichusieńki jak na diesla oczywiście.
Pozdrawiam wszystkich !
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mobilNo i ten filtr dpf jak dużo po mieście jeździsz to drogi w eksploatacji. konieczność czyszczenia.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gebekO2 to calkiem fajne auto,ale ma dwa mocno przestarzale silniki...1.9 i 1.6 i one moim zdaniem powinny wyleciec.
Acha...ten 2.0tdi PD,naturalnie tez. :diabelski_usmiech
Z mojego punktu widzenia jako użytkownika to mnie nie interesuje nowoczesność lub przestarzałość ale bardziej niezawodność i osiągi.
Jak chcesz kupić nowoczesny silnik to kup VW i zaliczaj kolejne akcje serwisowe. Wybór jest zawsze klienta
Komentarz
-
Komentarz