Zamieszczone przez zepter00
Octavia II 1.6 TDI
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Octavia II 1.6 TDI
Witam wszystkich,
Mam pytanie czy ktoś ma jakieś opinie na temat octavii z silnikiem 1.6 TDI. Z tego co się orientuję to jest to nowy silnik i ma 105 KM. Jak on wypada w porównaniu z poczciwym 1.9 TDI o tej samej mocy. Przymierzam się do zakupu i mam dylemat którego diesla z tych dwóch wybrać. Od południa usiłuję coś znaleźć na forum ale jakoś nie potrafię trafić na wątek traktujący o tym silniku.
pozdrawiam
Michał
-
-
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ghlight=common a to czytałeś? :PPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Szkoda... jutro muszę zdecydować między 1.9 i 1.6 mam namyśli auta z rocznika 2009. Jechałem tym 1.6 i w sumie OK, nawet żwawy i cicho chodzi ale.... jakoś nie mam zaufania do tego silnika. Służbowo jeżdżę passatem 2.0 TDI 140 KM i ten sprawuje się super co też pewnie ma wpływ na ocenę... parę lat temu jeździłem octavią 1 z silnikiem 1.9 TDI 130 KM i ten silnik też był rewelacyjny może ciut głośny... Myślę że jednak zdecyduję się na ten 1.9 - już zbadany a i potencjał większy. Dam znać jak wybiorę. ale gdyby znalazł się ktoś z wiedzą na temat 1.6 to proszę dajcie znać.
Pozdrawiam
Michał
Komentarz
-
-
również bym tak zrobił i również tylko z powodu braku zaufania\nieznajomości 1,6.Zamieszczone przez Misio1976Myślę że jednak zdecyduję się na ten 1.9 - już zbadany a i potencjał większy.
może też dlatego, że jak uczy doświadczenie ASO nie radzą sobie z nowościami :?
[ Dodano: Nie 10 Sty, 10 07:52 ]
aaaa, noi 1,6 występuje z DPF a 1,9 nie i to w moim przypadku przesądziłoby sprawę ostatecznie a właściwie byłby to główny czynnik wyboru DLA MNIE.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
eee ktoś już się chwalił że ma, ale to tylko chyba tyle.Zamieszczone przez szkodao ile wiem nie mamy jeszcze takiej tutaj...
Zamieszczone przez Misio1976Myślę że jednak zdecyduję się na ten 1.9 - już zbadany a i potencjał większy.
słuszny wybór no chyba że TSI to wtedy tylko 1.8
O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
tak, niektórzy mieli swego czasu, na początku, z nim problemy w BMN, ale druga rzecz to to, że o ile mi wiadomo, na razie ogranicza możliwości podnoszenia mocy.Zamieszczone przez Misio1976Aha co to jest dpf? czy to filtr cząstek stałych? i dlaczego jest to kłopotliwe?
najpierw sam przetestuj zanim kogoś władujesz cffffaniaczkuZamieszczone przez gebekMisio1976, bierz nowoczesnego cichego 1.6 CR,a nie przestarzalego klekota
1.9 PD.
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
chodziło mi o to że być może wezmę octavie ale nie zdecydowałem się jeszcze na silnik Z diesli brałbym raczej właśnie 1,9TDi ale koleżka w firmie który zamawia furki, mówi że już nie ma w ofercie 1,9TDi, ale dzwoniłem sam do salonu i twierdza ze jeszcze jest i nie wiedzą kiedy będzie wycofany...Zamieszczone przez Misio1976Bardzo dziękuję za sugestie. Widzę że mam podobne odczucia
a co do wycofania jednostek 1.9 tdi to nawet jeśli przestaną je montować w nowych autach to i tak serwis będzie żył dłuugie lata. Aha co to jest dpf? czy to filtr cząstek stałych? i dlaczego jest to kłopotliwe?
wiec nie wiem czy trzeba sie streszczac, czy mozna ppoczekac
Komentarz
-
-
W 2007 nie bylo takiego wyboru,ale dzisiaj bralbym nowy silniknajpierw sam przetestuj zanim kogoś władujesz cffffaniaczku
Acha...ten 2.0tdi PD,naturalnie tez. :diabelski_usmiechTato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz
-
-
Melduje sie z 1.6 tdi na pokładzie.
Przebieg ponad 5000 km.
Jak na razie jestem zadowolony, silnik cichy, dosyc elastyczny, spalanie ok 5 litrów średnie.
Minimalne osiągnięte spalanie to 4 litry.
NIestety nie mam porównania z innymi dieslami, ale zdecydowanie cichszy niż 1.9 tdi.
jak na razie to POLECAM, z tego co wiem te silniki jeżdżą także w seacie i polo i nie słyszałem o problemach.
Komentarz
-
-
no tak, tylko, że to Twoje dość specyficzne zdanie a o 1,6 wiesz tyle, że jest cichy i... że jest cichyZamieszczone przez gebekW 2007 nie bylo takiego wyboru,ale dzisiaj bralbym nowy silniknajpierw sam przetestuj zanim kogoś władujesz cffffaniaczku
Acha...ten 2.0tdi PD,naturalnie tez. :diabelski_usmiech
(podobnie jak ja)
trochę za mało, żeby być bezkrytycznym fanem i komuś tonem nie znoszącym sprzeciwu polecać, raczej dobry materiał na wątpliwości IMO
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Jeździłem autem z tym silnikiem przez 2 tyg samochód zastępczy gdyż diler spóźniał się z moim autem 1.9 oczywiście. moje odczucia to 1.6 cichszy, ale ciągnie tylko do 3 i trzeba go wkręcać na obroty a potem 4 i 5 ciśnięcie pedału gazu a on nic. Także 1.6 to tylko z automatem. No i ten filtr dpf jak dużo po mieście jeździsz to drogi w eksploatacji. konieczność czyszczenia. 1.9 ciągnie na 5 można na upartego po mieście jeżdzić ok 60 km/h. Bardziej elastyczny 1.9 niz 1.6. ja bym brał 1.9 sprawdzona jednostka.http://emmu.pl
----------------------------------------------------------
W końcu robi się to, co się lubi.
Komentarz
-
-
Chyba wybór staje się jasny. Bardzo dziękuję za wszystkie posty i wskazówki. Jutro jadę na zakupy
odmelduję się jak auto będzie pod domem. Aha jak chodzi o ten 1,9 to w zasadzie jedyna wada jak dla mnie to to że jest głośniejszy. W passacie jest 2.0 TDI a to chyba jest common rail i jest cichusieńki jak na diesla oczywiście.
Pozdrawiam wszystkich !
Komentarz
-
-
Jakies potwierdzone dane, bo dla mnie to brednie wyssane z palca. DPF ma sie sam oczyszczac, jak sie nie oczysci to mozna to wykonac przy pomocy VAG-COM-a i wymusic czyszczenie w kazdej chwili. W zasadzie nie ma takie potrzeby, wiele osob ma teraz kupione na forum auta z DPF-em, praktycznie wszystkie Superby maja DPF i nie slyszalem zeby ktos mowil ze mu to nie dzialaZamieszczone przez mobilNo i ten filtr dpf jak dużo po mieście jeździsz to drogi w eksploatacji. konieczność czyszczenia.
Komentarz
-
-
Z punktu widzenia VW i Skody przestarzałe silniki są OK ponieważ już się zamortyzowały i wypracowują przyzwoity zysk.Zamieszczone przez gebekO2 to calkiem fajne auto,ale ma dwa mocno przestarzale silniki...1.9 i 1.6 i one moim zdaniem powinny wyleciec.
Acha...ten 2.0tdi PD,naturalnie tez. :diabelski_usmiech
Z mojego punktu widzenia jako użytkownika to mnie nie interesuje nowoczesność lub przestarzałość ale bardziej niezawodność i osiągi.
Jak chcesz kupić nowoczesny silnik to kup VW i zaliczaj kolejne akcje serwisowe. Wybór jest zawsze klienta
Komentarz
-
Komentarz