fernando, napewno lepiej jak Astra 3 bo miałem okazję jeździć kombikiem i się znacznie przechyla przy wyższych prędkościach, bynajmniej więcej jak OII ale może to tylko moje wrażenie i koniec OT
Spalanie po dotarciu samochodu w 1.4tsi
Zwiń
X
-
wzrosło, bo zacząłem jeździć normalnie a nie ekonomicznie/taktycznie/w 20% możliwości samochodu ;-)- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
loru, i tak i nie. Ja akurat miałem doskonałe warunki żeby przekonać się czy spadnie czy nie - 2 całe baki w tych pierwszych 4kkm zrobiłem na autostradach z tempomatem (lato+klima) - prędkość głównie 120-130km/h (spalanie 7,1l). Teraz przy tej prędkości (i tempomacie) spalanie spadło o nie więcej niż 0,5l (zima, bez klimy). Nie ma to nic wspólnego z nauczeniem się jazdy. Przynajmniej w tym przypadku.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez winni77loru, i tak i nie. Ja akurat miałem doskonałe warunki żeby przekonać się czy spadnie czy nie - 2 całe baki w tych pierwszych 4kkm zrobiłem na autostradach z tempomatem (lato+klima) - prędkość głównie 120-130km/h (spalanie 7,1l). Teraz przy tej prędkości (i tempomacie) spalanie spadło o nie więcej niż 0,5l (zima, bez klimy). Nie ma to nic wspólnego z nauczeniem się jazdy. Przynajmniej w tym przypadku.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez winni77Mnie też zawyżał, ale przy wizycie w ASO przy okazji skorygowali mi komputer i teraz jest (prawie) idealnie.
Kolego winni77 to znaczy że mam im powiedzieć o ile mi zaniża i oni to skorygują ??
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Marxa tak na marginesie, po ilu kilometrach przejechanych auto jest dotarte?Respect All,Fear No One!
Komentarz
-
-
fan, zajrzyj w mój podpis, było i jest duże jak na 1.4 TSI i porównując do wielu innych userów tutaj.
Ale:
- latem mało która 1.4 jeździ na kapciach 225
- zimą dużo chodzi mi piecyk, bo włącza się sam
- po mieście zaliczam najczęściej krótkie odcinki
- jeżdżę dla przyjemności a nie niskiego spalania
:szeroki_usmiechPozdro
Komentarz
-
-
U mnie nie zauwazylem jakiegos spektakularnego spadku spalania. Od poczatku jestem zadowolony ze spalania. Dla przykładu z ostatnich pomiarów. W sobote trasa zakopane-kraków odcinek równo 101km srednie spalanie wg komputera 4,9 litra bez klimy. Nie było korków, na odcinku dwupasmowym lubien-kraków predkosc ok 100km/h/. Dane rzeczywiste sam bylem w szoku.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez OctaviaFLKrakU mnie nie zauwazylem jakiegos spektakularnego spadku spalania. Od poczatku jestem zadowolony ze spalania. Dla przykładu z ostatnich pomiarów. W sobote trasa zakopane-kraków odcinek równo 101km srednie spalanie wg komputera 4,9 litra bez klimy. Nie było korków, na odcinku dwupasmowym lubien-kraków predkosc ok 100km/h/. Dane rzeczywiste sam bylem w szoku.
4,9 l/100 km :?: :?: :?: - jakoś nie wierzę.
:shock: Ja mam tak:
Auto odebrałem z salonu w ostatnich dniach grudnia '09.
Do dzisiaj przejechałem wszystkiego ca 850 km.
Komputerek z pamięcią number 2 pokazuje mi średnią z tego okresu 7,3 l/100 km.
Jazdy narazie mam na odcinkach 20 do 30 km jednorazowo (przeważnie do pracy).
Z tego około 50 procent to miasto, reszta odcinki poza miastem - aglomeracja śląska, jak ktoś mieszka to wie jak się tu jeździ.
Miałem kilka jazd, można powiedzieć próbnych, wyjeżdżałem poza miasto i na całej trasie rzędu ok. 40 km, przy bardzo spokojnej jeździe (do 3000 obr./min i to tylko podczas niespiesznego przyśpieszania, i przy nie przekraczaniu 80 - 100 km/h) autko wzięło 6,4 do 6,8 l/100 km.
Więc nie jestem przekonany, że można zejść ze zużyciem do 4,9 l.
No chyba, że mam jakiś felerny egzemplarz :wink:
Pozdro.
Komentarz
-
-
Witam
A ja potwierdzam, że można osiągnąć bardzo niskie spalanie jak opisał kolega. Ale trzeba zaznaczyć, że odbywa się to dzięki wolnej (do 100 km/h) i PŁYNNEJ jeździe. U mnie na trasie trochę powyżej 300 km auto spaliło 5,02 / 100 km. Tyle, że prędkości były w zakresie 80-105 km/h, płynnie, bez zbędnych redukcji, zmiana biegów przy ok 2200. No cóż, taka jazda to może mało frajdy ale każdy sam decyduje: oszczędnie albo żwawo :wink:Octavia III 1.4 TSI Elegance (biała)
Komentarz
-
-
[quote="mat29"]Witam
A ja potwierdzam, że można osiągnąć bardzo niskie spalanie jak opisał kolega. Ale trzeba zaznaczyć, że odbywa się to dzięki wolnej (do 100 km/h) i PŁYNNEJ jeździe. U mnie na trasie trochę powyżej 300 km auto spaliło 5,02 / 100 km. Tyle, że prędkości były w zakresie 80-105 km/h, płynnie, bez zbędnych redukcji, zmiana biegów przy ok 2200. No cóż, taka jazda to może mało frajdy ale każdy sam decyduje: oszczędnie albo żwawo :wink:[/quote
Witam :!:
No właśnie ja tak płynnie i wolno narazie jeżdżę, jako że wóz nowy i z małym przebiegiem.
Aż się boję, gdy po przejechaniu pierwszych 2 do 3 tyś. km zapragnę jeżdzić trochę donamiczniej. Spalanie podejrzewam mi wzrośnie z obecnych 7,3 do może 9,0 średnio.
Oby nie...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez OctaviaFLKrakU mnie nie zauwazylem jakiegos spektakularnego spadku spalania. Od poczatku jestem zadowolony ze spalania. Dla przykładu z ostatnich pomiarów. W sobote trasa zakopane-kraków odcinek równo 101km srednie spalanie wg komputera 4,9 litra bez klimy. Nie było korków, na odcinku dwupasmowym lubien-kraków predkosc ok 100km/h/. Dane rzeczywiste sam bylem w szoku.
w drugą strone tj Kraków - Zakopane zuzycie było troche wyzsze.
Ale i tak 4,9 to dobry wynik.
Jeśli chodzi o zuzycie paliwa po dotarciu to u mnie (silnik 1,6 MPI) zauważyłem
że zużycie delikatnie spadło a i silniczek jak by ciszej chodził.
Komentarz
-
-
Przepraszam, że wtrące moje skromne dwa slowa, słuchajcie, czy podawanie spalania do setnych części litra to nie delikatna przesada? Byłbym skłonny stwierdzić ze do jednego miejsca po przecinku nie jest do końca wiarygodne. przecież to zalezy od tak wielu czynników, np w którym momencie odbije pistolet.
A tak swoją drogą po 270 km moje spalanie to około 9 litrów/100 - jazda po mieście odcinki 12 km. Ale automat.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maba8Zamieszczone przez OctaviaFLKrakU mnie nie zauwazylem jakiegos spektakularnego spadku spalania. Od poczatku jestem zadowolony ze spalania. Dla przykładu z ostatnich pomiarów. W sobote trasa zakopane-kraków odcinek równo 101km srednie spalanie wg komputera 4,9 litra bez klimy. Nie było korków, na odcinku dwupasmowym lubien-kraków predkosc ok 100km/h/. Dane rzeczywiste sam bylem w szoku.
w drugą strone tj Kraków - Zakopane zuzycie było troche wyzsze.
Ale i tak 4,9 to dobry wynik.
Jeśli chodzi o zuzycie paliwa po dotarciu to u mnie (silnik 1,6 MPI) zauważyłem
że zużycie delikatnie spadło a i silniczek jak by ciszej chodził.
Ja równiez innym autkiem wskazaną trasę zrobiłem ze spalaniem poniżej 5 litrów, ale już Kraków-Zakopane to dobre 2 litry więcej.
Komentarz
-
-
Jesli chodzi o odwrotny kierunek czyli ten bardziej pod górke Kraków-Zakopane to 6,4 ale tez bardziej jazda dynamiczna.
Zauwazam ze w tym silniku jedną z najistotniejszych rzeczy aby osoagnac niskie spalanie jest płynna jazda. Przykładow jazda szarpana w zakresie 100-140 na lewym pasie z ciagłym zwalnianiem i rozpedzaniem do 140 daje srednia ok 7,8. Ale juz ustabilizowanie predkosci na stale 140 o wiele mniejsze daje spalalnie.
Potwierdza to regule która idealnie sprawdza sie w tym silniku , zeby szybko i energicznie przyspieszyc di predkosci docelowej i stale ja utrzymywac.
Komentarz
-
Komentarz