Spalanie po dotarciu samochodu w 1.4tsi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jac_ek
    RS
    • 2009
    • 1733

Najlepiej załóżcie sobie konta na motostat.pl i tam wrzucajcie tankowania - spalanie jako link w sygnaturce i będzie wszystko jasne
    - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• KriSSo
      Rider
      • 2008
      • 285

Zamieszczone przez OctaviaFLKrak
      Zauwazam ze w tym silniku jedną z najistotniejszych rzeczy aby osoagnac niskie spalanie jest płynna jazda
      Zauważasz to tylko w przypadku TSI? Ja zauważyłem taką prawidłowość w prawie każdym samochodzie, który użytkowałem. Metoda ta wydaje się być zupełnie oczywista, a nie wyjątkowa dla TSI.

Komentarz

• OctaviaFLKrak
        Ambiente
        • 2009
        • 138

Zamieszczone przez KriSSo
        Zamieszczone przez OctaviaFLKrak
        Zauwazam ze w tym silniku jedną z najistotniejszych rzeczy aby osoagnac niskie spalanie jest płynna jazda
        Zauważasz to tylko w przypadku TSI? Ja zauważyłem taką prawidłowość w prawie każdym samochodzie, który użytkowałem. Metoda ta wydaje się być zupełnie oczywista, a nie wyjątkowa dla TSI.
        Nie napisałem ze metoda ta jest wyjatkowa dla TSi , tylko w porównaniu do innych samochodów mam tu na mysli wolnossących, płaynna jazda przynosi większe korzytsci(oszczędnosci) jest to istotny powód aczkolwiek mysle ze nie oczywisty.

Komentarz

• winni77
          RS
          • 2009
          • 2183
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez maxpaynemm
          Zamieszczone przez winni77
          Mnie też zawyżał, ale przy wizycie w ASO przy okazji skorygowali mi komputer i teraz jest (prawie) idealnie.
          No własnie mi też zawyża spalanie, stąd moja ciekawość. To oznacza że ASO może to skorygować?

Kolego winni77 to znaczy że mam im powiedzieć o ile mi zaniża i oni to skorygują ??
          Może skorygować. Dokładnie nie pamiętam jakich danych potrzebowali (dawno to było), ale na pewno spalanie wg komputera i to które Tobie wyszło po zatankowaniu (czyli pewnie też ilość litrów i km'ów, ale to będziesz przecież miał). Obawiam się, że najlepiej jest zrobić trasę na baku, bo tylko wtedy komp pokaże Ci spalanie z całego baku.
          Mój "Batmobil"

Komentarz

• mat29
            Classic
            • 2007
            • 12
            • Octavia III (5E3)
            • CHPB 1.4 TSI 150 KM

Witam

U mnie po kolejnym tankowaniu, jazda tylko w mieście, puławska w w-wie rano i wieczorem, spalanie liczone ręcznie wyniosło 10,09. I nie sądzę, żeby to miało się jakoś mocno zmienić. Może przy wyższych temperaturach uda się zejść o jakieś 0,5 l ale jakoś bardzo na zniżkę w spalaniu nie liczę. W mega korkach (jazda przez dłuższy czas na 1 lub 2) chyba nie ma innego wyjścia. Musi palić :twisted:
            Octavia III 1.4 TSI Elegance (biała)

Komentarz

• Jac_ek
              RS
              • 2009
              • 1733

Jako taki, ten wątek nie ma sensu - spalanie jest zależne od tak wielu czynników, że naprawde nic tutaj nie da się zgeneralzować - u mnie ostatnie spalanie to 10,6 l/100 km, jazda normalna do 3500 rpm, miasto - średnia z przejechanych 490km to 23km/h !
              - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• RS
                Ambiente
                • 2009
                • 238

No wreszcie mogę się wypowiedziec na temat spalania . Mojej Okcie właśnie stuknęło 1200 km . Mozna powiedziec iz wstępnie ją dotarłem
                Oto wnioski: Spalanie rewelacja ok 7,5/8 l na 100km po miescie ( z mała iloscia swiateł i korków- staram sie objezdzać newralgiczne punkty miasta ) oczywiście przy jeżdzie "eco drive" czyli tzw na emeryta ( na dotaciu wskazana ) Zobaczymy co dalej - jak udam sie w trase i dam troche po garach ( na razie przy obecnej aurze jest to zbyt niebezpieczne )

Komentarz

• Marcinooo
                  Rider
                  • 2009
                  • 332

Zamieszczone przez winni77
                  Mnie też zawyżał, ale przy wizycie w ASO przy okazji skorygowali mi komputer i teraz jest (prawie) idealnie.
                  No i chyba będe musiał się udac do ASO. Ostatnio w srogi mróz (było nawet miejscami -27) pojechałem w trasę ok. 700 km. Komputer pokazywał mi spalanie na średnim poziomie 7.3 litra. No nie dziwio mnie to, gdyż był bardzo zimno. Jednkaże po zatankowaniu i własnym wyliczeniu wyszło, że autko spaliło średnio 6.8 l. Więc rozrzut jest duży.
                  Nie wiem z czego to wynika, ale jeżdząc po mieście komputer wskazuje średnie spalania bardzo dobrze, a takie rozbiezności występują tylko na trasie.

PS. autko przez ostatnie 3 tygodnie - była jazda tylko po mieście, gdzie temperatura nie była wyższa jak -10, spaliło mi 10 litórw, a były to głównie krótkie odcinki tak do 10 km. Więc nie jest źle

Komentarz

• Marx
                    Elegance
                    • 2009
                    • 865

a tak przy okazji jak auto wylicza spalanie? ciekawi mnie co pokazuje jak sie przelacze na gaz? teoretyczne spalanie benzyny?

Komentarz

• Karpie
                      Drive
                      • 2009
                      • 53

Ja dzisiaj zrobiłem eksperyment. Rozgrzałem silnik przed jazdą do pracy i na odcinku 12 km pokazał mi spalanie 8,5l, gdy na zimnym na tej samej trasie przez kilka dni pokazywał mi 10-11l. W dodatku jechałem dużo bardziej dynamicznie niż zwykle (przy podobnych temeraturach). Ktoś już tu pisał, że po rozgrzaniu spalanie gwałtownie spada i lepiej jest dynamicznie przyspieszać, niż powoli. To chyba działa
                      1.4TSI + DSG Biała

Komentarz

• olaf
                        Classic
                        • 2010
                        • 3

Dzisiaj, jak co dzień do pracy test 14, Ostróda Centrum-Olsztym Centrum 43 km, 4,9 mróż -3,5
                        1.4 TSI Ambiente BM

Komentarz

• mat29
                          Classic
                          • 2007
                          • 12
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHPB 1.4 TSI 150 KM

Witam

U mnie po poprzednim tankowaniu średnie spalanie wyniosło 10,1 - jazda w w-wie, w dużych korkach, tylko miasto, przebieg poniżej 2.000 km.

Po dzisiejszym tankowaniu do pełna wyszło 8,7. Jazda tylko po w-wie, duże korki, ujemne temperatury i co dziwniejsze trochę żwawsza jazda po przekroczeniu 2.000 km. W porównaniu do poprzedniego wyniku spora różnica i równie spore zdziwienie - w obydwu przypadkach spalanie mierzone "ręcznie" po tankowaniu do pełna.

Pozdrawiam
                          Octavia III 1.4 TSI Elegance (biała)

Komentarz

Pracuję...