OCTAVIA 1.4 TSI 122KM + skrzynia DSG

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratoRS
    • 2004
    • 25757
    • Audi

Spalanie to rzecz umowna, jednemu pali wiecej drugiemu mniej.

Ja jezdze tez 1.3MJ i w trasie jak bym jechal 80-90km/h to mi to auto pali 4,7l a jak jade normalnie 120-140 to mi pali 5,2l, wiec napinanie sie na oszczednosc 0,5l jest bez sensu w przypadku tego silnika. W zejscie do niskiej 4 wierze, ale trzeba miec duzo samozaparcia i tak samo jest z tymi TSI. Jak ktos jezdzi normalnie i do tego uczy sie jezdzic z tym silnikiem to duzo pali, jak meczy o kropelce i ma jeszcze DSG to mu sie dusi silnik na 1100-1200 i pali malo
    Spritmonitor.de

Komentarz

• Jac_ek
      RS
      • 2009
      • 1733

Panowie, temat spalania jak i pracy DSG mozna spokojnie zamknąć, ile osób tyle opini, jednym pasuje dsg innym nie, jednym pali duzo innym pali malo. Ale żeby to jakoś podsumować, to chyba każdy się z tym zgodzi że

1. DSG to chyba najlepszy dostępny dziś automat, szybkość zmiany biegu, płynność itd są niesamowite i dystansują "zwykłe" automaty
      2. silnik 1.4 TSI może spalić tyle ile podaje producent, przy czym jest to wartość minimalna i do jej osiągnięcia potrzebne są specyficzne warunki. Natomiast to żeby spalił więcej nie jest żadnym problemem ;-)
      3. Na spalanie jak i na wygodę jazdy z DSG wpływa tak dużo zmiennych a niejednokrotnie dość subiektywnych w odczuciu, że wyciąganie na ich podstawie jakichkolwiek wniosków jest dość ryzykowne. Jedynie po indywidualnym przetestowaniu można samemu ocenić (a jakże - subiektywnie) jego przydatność i użyteczność.
      - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• Leniwiec
        Rider
        • 2009
        • 624
        • Octavia IV (NX3)
        • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez Jac_ek
        Panowie, temat spalania jak i pracy DSG mozna spokojnie zamknąć, ile osób tyle opini, jednym pasuje dsg innym nie, jednym pali duzo innym pali malo.
        DSG jest ciągle nowym wynalazkiem więc siłą rzeczy ludzie będą o to pytać, jak nie w tym wątku to za kilka dni w nowym. Natomiast dziwi mnie, że każdy temat o 1.4 TSI, o czym by nie był, i tak kończy się dyskusją o spalaniu. Jakiś fetysz :?: :diabelski_usmiech
        Ale żeby to jakoś podsumować, to chyba każdy się z tym zgodzi że
        1. DSG to chyba najlepszy dostępny dziś automat, szybkość zmiany biegu, płynność itd są niesamowite i dystansują "zwykłe" automaty
        Nigdy nie jeździłem innymi automatami i nie sądziłem że kiedyś to napiszę, ale jestem cholernie zadowolony z DSG. I warto dołożyć kasę na łopatki przy kierownicy, bo dzięki nim można sobie odpuścić przełączanie w tryb manualny.
        2. silnik 1.4 TSI może spalić tyle ile podaje producent, przy czym jest to wartość minimalna i do jej osiągnięcia potrzebne są specyficzne warunki. Natomiast to żeby spalił więcej nie jest żadnym problemem ;-)
        Pewnie każdy silnik jest w stanie spalić tyle ile podaje producent, rzecz w tym że w rzeczywistości jeździ się inaczej niż ten producent sobie wymyślił. To tak jak z pojemnością bagażnika - katalog sobie a realia sobie :lol:
        3. Na spalanie jak i na wygodę jazdy z DSG wpływa tak dużo zmiennych a niejednokrotnie dość subiektywnych w odczuciu, że wyciąganie na ich podstawie jakichkolwiek wniosków jest dość ryzykowne. Jedynie po indywidualnym przetestowaniu można samemu ocenić (a jakże - subiektywnie) jego przydatność i użyteczność.
        Dokładnie, z DSG też się trzeba nauczyć jeździć. Jak ktoś jeździł wcześniej dieslem to przynajmniej nie dziwi go jazda z niskimi obrotami, ale po przesiadce ze zwykłej benzyny na doładowaną może to nie pasować.
        Pozdro

Komentarz

• yogi_at_pozen
          Rider
          • 2011
          • 418

Dla ciekawych wnętrzności skrzyni DSG, znalazłem taki manual:

Jeszcze nie przejrzałem całego ale mam nadzieje że będzie to odpowiedź na wiele pytań z serii "a ile biegów ma moja skrzynia"

Pozdrawiam,
          Michał

Komentarz

Pracuję...