a to ciekawe, bo ponoc w O2 da sie ustawic 16°C... To w O1 ponizej 18°C sie nie da. Pytalem czy jakis program climatronika albo VAG jest to wstanie zmienic ale nie uzyskalem odpowiedzi
a to ciekawe, bo ponoc w O2 da sie ustawic 16°C...
nie ponoć - po prostu się da
Zamieszczone przez winni77
Na pokrętle masz 18°C, a potem już niebieska kreseczka, czyli minimum, chyba że to minimum to właśnie 16°C, ale nic o tym wcześniej nie słyszałem...
chyba piszesz o Climatic bo w Climatronikach nie ma żadnych niebieskiech kresek a topic dotyczy Climatronic
Zamieszczone przez rafik11
czyli lepszym rozwiązaniem jest obecne gdzie mam mozliwość ręcznego uruchomienia klimatyzacji
chyba wszystko jedno czy masz możliwość jej ręcznego włączenia czy wyłączenia. Mnie tam jakoś nie przeszkadza to, że w Octavii mam wyłączanie klimy przyciskiem ECON a w Outlanderze włączanie klimy przyciskiem na pokrętle siły nadmuchu.
zgadza się w klimatronicu w wersji FL jest niebieska kreska informująca o ustawieniu na max zimno i jest czerwona kreska ustawienie max ciepło, również najniższa możliwa temperatura jaką można ustawić to jest 18C. Climatronic w wersji przed FL jest inny niż w tej po FL polecam zapoznać się z instrukcją do wersji po FL
Dzisiaj robiłem taki sobie test ręką i wydaje się, że powietrze przy włączonym AC leci minimalnie cieplejsze i też jeszcze jedna ciekawa rzecz przy włączaniu i wyłączaniu AC przez sekundkę wieje zimne powietrze.
To jednak zrobiono krok w tył - obecnie często jeżdżę z nastawieniem 16st. - aby mnie samochód nie przegrzewał
No i co z tego, że ustawię 16 stC, jak faktycznie mierzona temperatura w moim samochodzie w okolicy czujki climatronika nigdy nie schodzi ponizej 20stC. Nawet w zimie jak na dworze jest - 15stC to po dłuższej jeździe mam w środku 20-21stC. Nie dotyczy to oczywiście sytuacji gdy ustawiam temperaturę na Low i sam reguluję siłę nadmuchu.
No i co z tego, że ustawię 16 stC, jak faktycznie mierzona temperatura w moim samochodzie w okolicy czujki climatronika nigdy nie schodzi ponizej 20stC.
no ale czy ta czujka przekazuje informację do Twojego mózgu i rzeczywiście czego byś nie ustawił zawsze odczuwasz taką samą temperaturę w aucie :?:
bo jeśli tak to coś nie gra.
ja jak daję chłodniej to jest chłodniej, a jak cieplej to cieplej i szczerze mówiąc nie interesują mnie odczucia czujki klimatronika ani jaka tam u niej jest temperatura , ale jeżeli problem polega na tym, że ustawiasz daną temperaturę i potem latasz z termometrem i ona nie jest taka jaką zadałeś to nie o to chodzi, to nie apteka Panie
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
no ale czy ta czujka przekazuje informację do Twojego mózgu
no nie, na moim ciele jst miliony takich czujek co mi mówią, że jest za ciepło lub za zimno. To są odczucia subiektywne. Czujki, termometry i skalę temperatury wymyślono po to aby obiektywnie mozna było określić czy jest ciepło czy zimno, Panie
Skoro ustawiam w klimatroniku tempeaturę 20 stC, to takiej oczekuję i do sprawdzenia potrzebuję termometru.
Jak będę używał klimatyzacji ręcznej to będę obracał pokrętło w stronę czerwoną (cieplej) lub niebieską (zimniej).
Pozdrawiam (ciepło)
Witam
Mam pytanie dotyczące climatronic chce sprawdzić czy działa prawidłowo opisze : temperatura na zewnątrz + 8 stopni , wnętrze samochodu jest +25 stopni i wciskam przycisk ECON i mam ustawioną temperaturę +18 i żadnych zmian pracy silnika czyli nie słychać by załączył się wentylator na chłodnicy i nie wiem czy załączyła się sprężarka od klimatyzacji ? . Czy climatronic sam dobiera sobie temperaturę bez konieczności załączania sprężarki i wentylatora na chłodnicy ??? Proszę o podpowiedz jak najlepiej sprawdzić climatronic ?
Zamiast przycisku ECON (wylaczajacego sprezarke) nacisnij AUTO i potem mozesz rowniez regulowac temp., kierunek i moc nawiewu. Mozesz podniesc pokrywe silnika (czarna raczka obok lewej nogi) i bez wsadzania lapek do srodka spojrzec na wentylator, powinien sie obracac. Zmian ,,na sluch,, nie zauwazysz, patrzac na obrotomierz bedzie lekkie wahniecie.
a ja mam takie pytanie. Na dworze +8, w samochodzie nienagrzane, ustawiam +19 i mimo to wlacza sie klimatyzacja. Po co? Przeciez +8 w dworu swobodnie wychlodzi wnetrze, po co pracuje klimatyzacja? Wlaczylem ECON, spalanie spadlo (znaczy klimatyzacja sie odpiela) a w srodku temparatura taka sama jak byla. Mi sie wydawalo zawsze, ze klimatyzacja powinna sie wlaczyc jak na dworze jest cieplej niz zadana temperatura.
Porownalbym to do komputera pod biurkiem: przy starcie wlacza sie wentylator, po zakonczeniu testow czujnikow, temperatury obroty maleja. W gablocie klima nie wylacza sie samodzielnie, taki ma program pracy. Jezeli bryka wylaczona byla z zalaczona klimatyzacja- tak tez wystartuje.
nie mowie wylacznie o starcie, ale np po przejechaniu 5km chyba climatronic juz sie zorientowal ze klima niepotrzebna jest...? No chyba ze po prostu jak wlacze to zostanie wlaczona zawsze niezaleznie czy na dworze jest +5 czy +25...?
Masz racje, nie wylacza sie. Prace sprezarki automatyka ogranicza w inny sposob: wymusza jej przerywana prace, mixer dolacza powietrze z zewnatrz, obniza obroty nawiewu.
Po co? Przeciez +8 w dworu swobodnie wychlodzi wnetrze, po co pracuje klimatyzacja?
Pamiętaj, że drugą funkcją klimatyzacji, oprócz chłodzenia (grzania) jest osuszanie powietrza. A do tego potrzeba je ochłodzić poniżej punktu rossy. Na szczęście projektanci pozostawili nam wybór - przycisk "econn".
Komentarz