Walka z ubezpieczycielem - pomóżcie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukasz3112
    RS
    • 2008
    • 3607

winni77, no ale skoro takim jeździsz a potem dostajesz nowy bez żadnej rdzy no to co to jest?
    Co do rynkowego ubytku wartości to tak jak pisałem wcześniej trzeba spełnić pewne warunki.
    A kolega z Allianz jest likwidatorem czy rzeczoznawcą? Bo jeśli rzeczoznawcą to ręce opadają.
    Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• winni77
      RS
      • 2009
      • 2183
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

lukasz3112, zgadza się, auto zyskuje na wartości, ale traci bo jest powypadkowe.
      Zapewne jest tak jak mówisz, ale uważam, że jest mocno nie w porządku, że w związku z niemożliwością doprowadzenia auta do stanu sprzed wypadku (przez TU) poszkodowany jest dodatkowo poszkodowany będąc zmuszanym do dopłaty.
      Mój "Batmobil"

Komentarz

• lukasz3112
        RS
        • 2008
        • 3607

winni77, ale tylko wtedy gdy naprawia w ASO na oryginalnych częściach. Jeśli naprawia na zamiennikach, które tez są nowe to zazwyczaj takich potrąceń w ogóle wtedy nie ma. A jeśli powtarzam chce mieć oryginały nowe no to jego wybór. Nikt mu tego nie narzucał. A poza tym to i ASO trochę w jajo kolegę zrobiło bo przed wykonaną naprawą zawsze warsztat wysyła kosztorys do zatwierdzenia, aby potem nie było tego typu problemów.
        Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• gmalek
          Classic
          • 2008
          • 29

Gdzieś słyszałem, że ASO nie mogą/nie powinni naprawiać zamiennikami - prawda to? Może źle usłyszałem.
          --
          GM

Komentarz

• lukasz3112
            RS
            • 2008
            • 3607

gmalek, dlaczego nie mogą? Ile ja już zatwierdzałem kosztorysów w których ASO stosowało zamienniki. Przecież to w wielu przypadkach taka sama część jak ORI tylko że znaczka np. Skody nie ma. No a jesli ktoś woli zapłacić 1,5 tys zł za zderzak zamiast 800zł w zamienniku no to już Jego wybór.

Komentarz

• winni77
              RS
              • 2009
              • 2183
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez lukasz3112
              A poza tym to i ASO trochę w jajo kolegę zrobiło bo przed wykonaną naprawą zawsze warsztat wysyła kosztorys do zatwierdzenia, aby potem nie było tego typu problemów.
              No wlasnie to mnie tez bardzo zdziwilo i bedzie to pewnie bardzo mocny argument ku temu, zeby nie dopłacac.
              Mój "Batmobil"

Komentarz

• lukasz3112
                RS
                • 2008
                • 3607

winni77, czekaj czekaj...wszystko zależy od tego jak sporządzone jest upoważnienie na warsztat. bo bardzo czesto jest taki zapis ze w przypadku potrąceń itp do dopłaty jest zobligowany Klient. i wtedy sie nie ma wyjscia.

Komentarz

• Marx
                  Elegance
                  • 2009
                  • 865

Niedawno sie to zmienilo i ASO moze stosowac zamienniki, podobnie jak mozna naprawiac auto nie w ASO i nie utracic gwarancji (nie mowie o przegladach).

lukasz3112, jesli przed wypadkiem ktos mial ryse na drzwiach, to z tego co widze dla ciebie rozwiazaniem byloby zalozenie nowych oryginalnych drzwi i przerysowanie ich tak, aby nie daj boze sie "nie wzbogacil".
                  A nie sprawiedliwiej sprawdzic stan techniczny auta przy podpisywaniu umowy (w przypadku AC jakos sie chce) i dla starego strupa dac wyzsza stawke?

Jaka doplata skoro naprawa ma byc BEZGOTOWKOWA??

Komentarz

• gmalek
                    Classic
                    • 2008
                    • 29

Nikt nie wysyłał mi nic do zatwierdzania. Była tylko informacja słowna, że będę musiał dopłacić różnicę pomiędzy kosztami naprawy a kwotą z TU - stąd mój post i cała ta dyskusja.
                    --
                    GM

Komentarz

• lukasz3112
                      RS
                      • 2008
                      • 3607

Marx, czytałes ten wątek od początku? Mówimy tutaj o OC a nie AC. nie myl tego. A nie wiem czy wiesz, ale przy zawieraniu OC nie ma żadnych inspekcji w żadnym TU. Więc Twój argument jest bez sensu.

Komentarz

• PUPPY
                        Classic
                        • 2010
                        • 18

A kolega z Allianz jest likwidatorem czy rzeczoznawcą? Bo jeśli rzeczoznawcą to ręce opadają.
                        Odpowiedź jest tutaj:
                        czytałes ten wątek od początku?
                        i tutaj
                        to poczytaj dokładnie to co pisałem wcześniej.
                        W naszym TU cały czas powtarzają, że nie należy mówić źle o konkurencji.
                        Więc nie będę nic mówił na temat Twojego TU.
                        Natomiast Twoje wypowiedzi są niestety żenujące :?
                        A nazywanie czyjegokolwiek samochodu próchnem zostawię bez komentarza.

I to już moja ostatnia wypowiedź w tym temacie.

gmalek życzę Ci powodzenia i nie daj się wkręcać.

Komentarz

• Leniwiec
                          Rider
                          • 2009
                          • 624
                          • Octavia IV (NX3)
                          • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Jeśli bym jeździł autem który ma uszkodzenia jakieś to liczę się z tym, że w przypadku szkody musiałbym dopłacić lub poprostu kupić jakieś nowe zamienniki (bo od zamienników nie ma żadnych potrąceń-zależy też od TU) ale to trzeba wiedzieć.
                          Czy to zła wola czy może sam nie czytasz ze zrozumieniem o co tu chodzi.
                          Co zależy od TU :?: Jakie zamienniki :?:
                          Przy OC jedyne przepisy jakie wchodzą w grę to Kodeks Cywilny i żadne zalecenia/zakazy/nakazy TU nie mają znaczenia.
                          Więc podeprzyj się proszę konkretnymi paragrafami w swoich dywagacjach, bo jak narazie to idziesz po prostu w zaparte jak każde TU. Bez żadnych podstaw prawnych.
                          Pozdro

Komentarz

• JanuszSz
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 2835
                            • Superb II combi (3T5)

Przecież to w wielu przypadkach taka sama część jak ORI tylko że znaczka np. Skody nie ma. No a jesli ktoś woli zapłacić 1,5 tys zł za zderzak zamiast 800zł w zamienniku no to już Jego wybór.
                            Chyba nigdy nie widziałeś np.błotnika do Octavii w zamienniku.Oryginał jest ocynkowany,a turecki zamiennik już w sklepie posiada fabryczną powłokę z rdzy.Proponuję także dopasować do auta zderzak-zamiennik.
                            Takie herezje jak powyżej może siać jedynie ktoś,kto naprawę samochodu oglądał zza biurka.
                            Dla mnie sytuacja jest jednoznaczna.Części blacharskie na naprawę z OC sprawcy mają być oryginalne,sygnowane znaczkiem Skody i co za tym idzie odpowiedniej jakości,mogą być używane,ale nieuszkodzone.Jeśli przed szkodą miałem rysę na błotniku,to można mi potrącić co najwyżej 20% za lakiernika(bo tyle mogła mnie kosztowac zaprawka),a nie 50% z wartości części i lakierowania.
                            Jeżeli ubezpieczyciel łyknął składkę od sprawcy,to za niego odpowiada i doprowadza mi auto do stanu sprzed kolizji.A przed kolizją części miałem oryginalne.
                            W tym przypadku dopłaciłbym brakującą kwotę i natychmiast wystąpił do sądu przeciwko ubezpieczycielowi sprawcy o zwrot tej kwoty wraz z odsetkami.Zaręczam,że byłaby to najlepiej oprocentowana lokata.

Natomiast co do zamienników jestem gotów się zgodzić na części zamienne produkowane przez tych samych producentów,co oryginały(Ina,Rouville,Bosch,Valeo itp)ale nie chińszczyzna.
                            Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• gmalek
                              Classic
                              • 2008
                              • 29

Rozmawiałem z gościem w ASO odnośnie zamienników i potwierdzam, że usłyszałem mniej więcej to co kolega napisał. Gość odradził mi zakładanie zamienników, wspomniał właśnie o błotniku, że często ciężko te zamienniki dobrze dopasować, podobnie ze zderzakiem.
                              --
                              GM

Komentarz

• Mr0czny
                                Elegance
                                • 2009
                                • 948
                                • Octavia III (5E3)
                                • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

robiłem ostatnio naprawę z OC sprawcy (PZU) bezgotówkowo w ASO i żadnych problemów nie było.

Zostawiłem im pełnomocnictwa, kalkulacje naprawy z PZU, poczekałem aż będzie potwierdzona przez sprawce i oddałem auto. Dzisiaj był odbiór i podpisałem tylko faktury do PZU i zdanie auta zastępczego i wyjechałem z ASO

Błotnik mam założony oryginalny

Komentarz

Pracuję...