do czego ma się zawór dopasować? jakby znali zasadę działania układu nie opowiadaliby bajek :? filtr pp wymieniany- może w trakcie wymiany "coś" wpadło w okolicę dmuchawy :?:
[O2FL] xenon i AFL
Zwiń
X
-
[O2FL] xenon i AFL
mam u siebie xenony, ale mam problem z zauważeniem ich "skrętności" na zakrętach. Funkcję mam włączoną w MaxiDot.
Jeździłem kilkoma autami z takimi skrętnymi reflektorami i zawsze widziałem jak wiązka skręca. W mojej Skodzince niestety nic takiego nie widzę
Szukałem trochę na forum. Znalazłem w jednym z wątków informację, że funkcja działa przy prędkościach wyższych niż 10km/h. W instrukcji nic na ten temat nie ma
Reflektory powinny funkcję obsługiwać, bo po odpaleniu samochodu reflektory robią "zeza" na zewnątrz, do środka, by w końcu zatrzymać się w pozycji roboczej.
Podczas jazdy niestety nigdy nie zauważyłem żeby cokolwiek skręcało
-
-
Tak jak napisal darekmc, u siebie widze jak po opuszczeniu zakretu swiatla "dochodza" do kierunku jazdy na wprost. Widac to tez dobrze np. podczas jazdy w lesie gdzie slup swiatla ma sie na czym "zatrzymac" na zakrecie. A tak w ogole to o ile wiem w Octavii 2 FL nie ma AFLa - jest on w Superbie II (zmienny ksztalt/szerokosc wiazki swiatla w zaleznosci od predkosci - to o czym pisze AdamB). W Octavii 2 FL xenony maja tylko funkcje skretnosci.
Komentarz
-
-
Przy małych prędkościach reflektory nie 'skręcają' (nie wiem jaka jest granica - może 30km/h?) natomiast z całą pewnością działają powyżej tej prędkości i jest to genialne rozwiązanie - jeździłem trochę po mazurskich drogach nocą i w takich ciemnościach widać od razu że to działa.
Moim zdaniem to bardzo przydatne i pomagające w jeździe rozwiązanie, szczególnie jak ktoś jeździ sporo po nieoświetlonych drogach.. pzdr Jarek
aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PatejPodłączam się pod pytanie. Mam ten sam problem. Jest funkcja corner, ale czy da się włączyć skrętne ksenony ?
O ile pierwsze dwie funkcje przetestowałem osobiście i wiem, że działa, o tyle nie miałem okazji sprawdzić trzeciej opcji na O2 z ksenonami - a żeby do tego były skrętne, to już w ogóle :-)
Jak tylko zauważę taką, to na pewno skorzystam z okazji i przetestuję tę trzecią opcje. No i oczywiście podzielę się wiedzą :-)Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kropeckJak tylko zauważę taką, to na pewno skorzystam z okazji i przetestuję tę trzecią opcje. No i oczywiście podzielę się wiedzą :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PatejZamieszczone przez kropeckJak tylko zauważę taką, to na pewno skorzystam z okazji i przetestuję tę trzecią opcje. No i oczywiście podzielę się wiedzą :-)Pozdrawiam,
Michał
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kropeckCo do funkcji niestety nie wiem jaki to da efekt (czy się XENONy będą 'kręciły').
Przecież to oczywiste i odpowiedź na forum jest w stu różnych wątkach: O2 przed FL nie miała skrętnych ksenonów, O2 po FL ma skrętne ksenony.
Jeśli jest przed FL i nie ma silniczków, to jak mają skręcać? :lol:. pzdr Jarek
aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci
Komentarz
-
-
Hmmmm .... no to pewnie nic nie oznacza :-) bo w sterowniku (30 bajtowym) są trzy opcje doświetlania zakrętów:
Turn Lights off
Turn Lights via Fog Lights
Turn Lights via High Beam
Turn Lights via Xenon Shutter
Tej trzeciej opcji nigdy nie miałem okazji przetestować, dlatego się zasugerowałem że może akurat coś się skręca :-) Pewnie dotyczy to jakich VW albo AUDI ...Pozdrawiam,
Michał
Komentarz
-
-
chłopaki jedno jest pewne w O2 po FL są reflektory xenonowe skrętne (AFL). To co w Superb nazywa się AFS i oprócz skrętności ma jeszcze kilka innych dodatków. To nas nie interesuje.
Stanęło na tym, że w O2 FL xenon skręca od jakiejś prędkości. Muszę to obadać i dam znać do jakich wniosków doszedłem. Chyba, że ktoś ma dane techniczne i może się nimi wcześniej podzielić
Komentarz
-
-
Dzisiaj pytałem o to w serwisie i ... powiedzieli, ze nie ma skretnych ksenonów... Wracałem wieczorkiem do domu, a że miałem ok 200km i było ciemno, to znalazł się czas na zabawę maxi dotem...
Assistant/band lighting włącza skrętne ksenony, ale wydaje mi się że nie działa to przy włączonym "travel mode" (musi być wyłączony)
Tak czy inaczej już mi działai faktycznie tylko powyżej ok 20km/h
Komentarz
-
-
kropeck, i tu się mylisz. instrukcja mówi tylko, że są ;> należę do tych co ją czytają:P
Patej, to Ci jak już zresztą sam wiesz głupot naopowiadaliw ich włąsnych broszurkach jest o tym napisane
a co lepsze w jakiejś anglojęzycznej broszurce znalazłem informację, że w wersji L&K są ksenony z AFS II :| no i co Wy na to??
Dziś udało mi się przyuważyć moje. Skręcająnie wiem dokładnie od jakiej prędkości, ale najważniejsze, że w tą stronę w którą skręcam
Komentarz
-
-
A na pewno to są w 100% skrętne ksenony? Nie dawno czytałem gdzieś w necie na ten temat. Prawdziwie skrętne ksenony, a co za tym idzie faktyczne doświetlanie zakrętów sporo kosztuje. Nie mówię tu o kilkuset złotych, tylko coś ok. 2000 zł. A w skodzie niestety taki bajer kosztuje raptem 400 zł. Takie tanie zestawy nie mają ruchomych świateł, tylko dodatkowe lampki skierowane pod odpowiednim kątem.
Tak gdzieś wyczytałem na necie, ale teraz za diabła nie mogę tego znaleźć.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wojtasoskropeck, i tu się mylisz. instrukcja mówi tylko, że są ;> należę do tych co ją czytają:P
(...)Pozdrawiam,
Michał
Komentarz
-
-
Koledzy, ja już nic nie wiem
Jak miałem fabię, to nie miałem żadnych problemówMiałem komputer pokładowy, halogeny, ABS i elektryczne szyby przód - i to były wszystkie bajery :P
Teraz mam Xenony, światła dzienne, funkcję corner light, czujnik zmierzchu i nie mam do końca pewności jak powinno to wszystko działać.
Skoro mam Xenony, to powinny być skrętne, tak ? Jak to włączyć ?
W maxi docie znalazłem jedynie możliwość włączenia corner light.
Komentarz
-
Komentarz