[O2FL] xenon i AFL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • arturless
    Classic
    • 2008
    • 17

[O2FL] xenon i AFL

do czego ma się zawór dopasować? jakby znali zasadę działania układu nie opowiadaliby bajek :? filtr pp wymieniany- może w trakcie wymiany "coś" wpadło w okolicę dmuchawy :?:
  • wojtasos
    Ambiente
    • 2007
    • 104

[O2FL] xenon i AFL

mam u siebie xenony, ale mam problem z zauważeniem ich "skrętności" na zakrętach. Funkcję mam włączoną w MaxiDot.
    Jeździłem kilkoma autami z takimi skrętnymi reflektorami i zawsze widziałem jak wiązka skręca. W mojej Skodzince niestety nic takiego nie widzę

Szukałem trochę na forum. Znalazłem w jednym z wątków informację, że funkcja działa przy prędkościach wyższych niż 10km/h. W instrukcji nic na ten temat nie ma

Reflektory powinny funkcję obsługiwać, bo po odpaleniu samochodu reflektory robią "zeza" na zewnątrz, do środka, by w końcu zatrzymać się w pozycji roboczej.

Podczas jazdy niestety nigdy nie zauważyłem żeby cokolwiek skręcało

Komentarz

• AdamB
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 8033
      • Octavia IV (NX3)
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

wojtasos, a jesteś pewien że mają skręcać?. Może jest tak, że przy małej prędkości świecą blisko i szeroko a przy większych dalej i schodzą się do środka?
      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• darekmc
        Classic
        • 2007
        • 12
        • Octavia II (1Z3)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Efekt skrętu najlepiej można zauważyć w czasie jazdy na zakręcie we mgle. Widać wyrażnie jak snop światła po wyjściu samochodem z zakrętu wyrównuje na prosto.

darek
        darek

Komentarz

• winni77
          RS
          • 2009
          • 2183
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Dodam, że ta funkcja NIE DZIAŁA, jak jest włączony travelmode.
          Mój "Batmobil"

Komentarz

• darekmc
            Classic
            • 2007
            • 12
            • Octavia II (1Z3)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Efekt skrętu najlepiej można zauważyć w czasie jazdy na zakręcie we mgle. Widać wyrażnie jak snop światła po wyjściu samochodem z zakrętu wyrównuje na prosto.

darek
            darek

Komentarz

• wojtasos
              Ambiente
              • 2007
              • 104

tylko teraz o mgłę ciężko jakoś
              wiem jedno. podczas postoju nic się nie rusza. jedyna nadzieja w prędkości, że tu jednak jest jakieś ograniczenie..

Komentarz

• Patej
                Classic
                • 2009
                • 34

Podłączam się pod pytanie. Mam ten sam problem. Jest funkcja corner, ale czy da się włączyć skrętne ksenony ?

Komentarz

• Xysiu
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 105

Tak jak napisal darekmc, u siebie widze jak po opuszczeniu zakretu swiatla "dochodza" do kierunku jazdy na wprost. Widac to tez dobrze np. podczas jazdy w lesie gdzie slup swiatla ma sie na czym "zatrzymac" na zakrecie. A tak w ogole to o ile wiem w Octavii 2 FL nie ma AFLa - jest on w Superbie II (zmienny ksztalt/szerokosc wiazki swiatla w zaleznosci od predkosci - to o czym pisze AdamB). W Octavii 2 FL xenony maja tylko funkcje skretnosci.
                  Pozdrawiam,

Krzysiek

---

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=27857

Komentarz

• Yarek
                    Elegance
                    • 2005
                    • 992

Przy małych prędkościach reflektory nie 'skręcają' (nie wiem jaka jest granica - może 30km/h?) natomiast z całą pewnością działają powyżej tej prędkości i jest to genialne rozwiązanie - jeździłem trochę po mazurskich drogach nocą i w takich ciemnościach widać od razu że to działa.
                    Moim zdaniem to bardzo przydatne i pomagające w jeździe rozwiązanie, szczególnie jak ktoś jeździ sporo po nieoświetlonych drogach.
                    . pzdr Jarek
                    aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• kropeck
                      RS
                      • 2009
                      • 2319
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez Patej
                      Podłączam się pod pytanie. Mam ten sam problem. Jest funkcja corner, ale czy da się włączyć skrętne ksenony ?
                      W sterowniku O2 jest pytanie o doświetlanie zakrętów - tam można sobie wybrać, czy doświetlanie ma się robić za pomocą świateł przeciwmgielnych/przeciwmgłowych (niepotrzebne skreślić :-)), czy może świateł drogowych (długich) oraz właśnie za pomocą ksenonów.
                      O ile pierwsze dwie funkcje przetestowałem osobiście i wiem, że działa, o tyle nie miałem okazji sprawdzić trzeciej opcji na O2 z ksenonami - a żeby do tego były skrętne, to już w ogóle :-)
                      Jak tylko zauważę taką, to na pewno skorzystam z okazji i przetestuję tę trzecią opcje. No i oczywiście podzielę się wiedzą :-)
                      Pozdrawiam,
                      Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• Patej
                        Classic
                        • 2009
                        • 34

Zamieszczone przez kropeck
                        Jak tylko zauważę taką, to na pewno skorzystam z okazji i przetestuję tę trzecią opcje. No i oczywiście podzielę się wiedzą :-)
                        Jeśli ktoś z Legionowa lub okolic będzie chciał przetestować ustawienia (dając chociaż 60% szans, że dalej będzie auto działało) to chętnie udostępnię swojego szkodnika

Komentarz

• kropeck
                          RS
                          • 2009
                          • 2319
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez Patej
                          Jeśli ktoś z Legionowa lub okolic będzie chciał przetestować ustawienia (dając chociaż 60% szans, że dalej będzie auto działało) to chętnie udostępnię swojego szkodnika
                          Ja daję 100% (że będzie dalej działało), ale niestety wczoraj wróciłem z W-wy :-) Co do funkcji niestety nie wiem jaki to da efekt (czy się XENONy będą 'kręciły').
                          Pozdrawiam,
                          Michał

Komentarz

• Yarek
                            Elegance
                            • 2005
                            • 992

Co do funkcji niestety nie wiem jaki to da efekt (czy się XENONy będą 'kręciły').
                            Przyznam szczerze, że nie za bardzo rozumiem te rozważania.
                            Przecież to oczywiste i odpowiedź na forum jest w stu różnych wątkach: O2 przed FL nie miała skrętnych ksenonów, O2 po FL ma skrętne ksenony.
                            Jeśli jest przed FL i nie ma silniczków, to jak mają skręcać? :lol:
                            . pzdr Jarek
                            aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• kropeck
                              RS
                              • 2009
                              • 2319
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BLF 1.6 FSI 115 KM

Hmmmm .... no to pewnie nic nie oznacza :-) bo w sterowniku (30 bajtowym) są trzy opcje doświetlania zakrętów:

Turn Lights off
                              Turn Lights via Fog Lights
                              Turn Lights via High Beam
                              Turn Lights via Xenon Shutter

Tej trzeciej opcji nigdy nie miałem okazji przetestować, dlatego się zasugerowałem że może akurat coś się skręca :-) Pewnie dotyczy to jakich VW albo AUDI ...
                              Pozdrawiam,
                              Michał

Komentarz

• wojtasos
                                Ambiente
                                • 2007
                                • 104

chłopaki jedno jest pewne w O2 po FL są reflektory xenonowe skrętne (AFL). To co w Superb nazywa się AFS i oprócz skrętności ma jeszcze kilka innych dodatków. To nas nie interesuje.

Stanęło na tym, że w O2 FL xenon skręca od jakiejś prędkości. Muszę to obadać i dam znać do jakich wniosków doszedłem. Chyba, że ktoś ma dane techniczne i może się nimi wcześniej podzielić

Komentarz

• kropeck
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2319
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BLF 1.6 FSI 115 KM

wojtasos, czuję, że jak przeczytasz instrukcję, to się dowiesz szczegółów :-)
                                  Pozdrawiam,
                                  Michał

Komentarz

• Patej
                                    Classic
                                    • 2009
                                    • 34

Dzisiaj pytałem o to w serwisie i ... powiedzieli, ze nie ma skretnych ksenonów... Wracałem wieczorkiem do domu, a że miałem ok 200km i było ciemno, to znalazł się czas na zabawę maxi dotem...
                                    Assistant/band lighting włącza skrętne ksenony, ale wydaje mi się że nie działa to przy włączonym "travel mode" (musi być wyłączony)
                                    Tak czy inaczej już mi działa i faktycznie tylko powyżej ok 20km/h

Komentarz

• wojtasos
                                      Ambiente
                                      • 2007
                                      • 104

kropeck, i tu się mylisz. instrukcja mówi tylko, że są ;> należę do tych co ją czytają:P

Patej, to Ci jak już zresztą sam wiesz głupot naopowiadali w ich włąsnych broszurkach jest o tym napisane

a co lepsze w jakiejś anglojęzycznej broszurce znalazłem informację, że w wersji L&K są ksenony z AFS II :| no i co Wy na to??

Dziś udało mi się przyuważyć moje. Skręcają nie wiem dokładnie od jakiej prędkości, ale najważniejsze, że w tą stronę w którą skręcam

Komentarz

• Baldini
                                        Classic
                                        • 2007
                                        • 17

A na pewno to są w 100% skrętne ksenony? Nie dawno czytałem gdzieś w necie na ten temat. Prawdziwie skrętne ksenony, a co za tym idzie faktyczne doświetlanie zakrętów sporo kosztuje. Nie mówię tu o kilkuset złotych, tylko coś ok. 2000 zł. A w skodzie niestety taki bajer kosztuje raptem 400 zł. Takie tanie zestawy nie mają ruchomych świateł, tylko dodatkowe lampki skierowane pod odpowiednim kątem.

Tak gdzieś wyczytałem na necie, ale teraz za diabła nie mogę tego znaleźć.

Komentarz

• Patej
                                          Classic
                                          • 2009
                                          • 34

BALDINI: Mylisz corner light (doświetlanie za pomocą halogenów) i ksenony (za te musiałem dopłacić do elegance 3300 ) które mogą i SĄ skrętne

Komentarz

• wojtasos
                                            Ambiente
                                            • 2007
                                            • 104

Baldini, dokładnie jak napisał Patej,

Komentarz

• kropeck
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 2319
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez wojtasos
                                              kropeck, i tu się mylisz. instrukcja mówi tylko, że są ;> należę do tych co ją czytają:P

(...)
                                              dlatego nie napisałem, że NA PEWNO tam znajdziesz :-) nie czytałem instrukcji do FL'ki, więc sam nie jestem do końca zorientowany. Ale jak dorwę to z pewnością przeglądnę :-)
                                              Pozdrawiam,
                                              Michał

Komentarz

• WRB
                                                Drive
                                                • 2010
                                                • 46

Koledzy, ja już nic nie wiem
                                                Jak miałem fabię, to nie miałem żadnych problemów Miałem komputer pokładowy, halogeny, ABS i elektryczne szyby przód - i to były wszystkie bajery :P

Teraz mam Xenony, światła dzienne, funkcję corner light, czujnik zmierzchu i nie mam do końca pewności jak powinno to wszystko działać.

Skoro mam Xenony, to powinny być skrętne, tak ? Jak to włączyć ?
                                                W maxi docie znalazłem jedynie możliwość włączenia corner light.
                                                www.oskarwrobel.pl

Komentarz

• Patej
                                                  Classic
                                                  • 2009
                                                  • 34

W maxi docie wejdź w opcję "assistant" i zaznacz "ptaszka" przy bend lighting. Ksenony zaczynają skręcać powyżej ok 30-40 km/h. Corner light działa DO prędkości 40 km/h

Komentarz

Pracuję...