Spalanie Zima vs Lato

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KLOCek
    Rider
    S_OCP Member
    • 2005
    • 411

kristo, a coś wiesz o nagrodach ? Może bym potrenował jezdę na kropelce ?

Komentarz

• kristo
      Rider
      S_OCP Member
      • 2004
      • 266

kristo, a coś wiesz o nagrodach
      mogę się do skrzynki Tyskiego jako jeden ze sponsorów dorzucić...

a tak BTW wcale to nie jest głupie - trenuj.... zawsze cos w kieszeni zostanie na

a może by tak mały spocik w lecie połączony z konkursikiem ???? kropelkowym??
      Pink Floyd fan.

Komentarz

• marcind
        Rider
        • 2005
        • 438

U mnie zima pali minimalnie (tzn oklo 0,5 l/100 km) wiecej niz latem.
        Natomiast co do jazdy na kropelce to moj rekord:
        z Piotrkowa Tryb. do Wladyslawowa - 3,9l /100km przy sredniej predkosci 79km/h co prawda w nocy ale jednak na krajowej "jedynce".
        Passat 2.0 TDI, 140 KM, 2007, Comfortline
        mam nadzieję, że będzie równie dobry co octavia...

Komentarz

• Bareq
          Rider
          • 2006
          • 272

Witam
          wybaczcie odgrzewanie starego kotleta, ale a' propos spalania to bym sie chcial
          niesmialo zapytac czy mozna wierzyc komputerowi jesli chodzi o spalanie? czy przy
          obliczeniach wlasnych pojawiaja sie jednak rozbieznosci :?:
          Planujesz wakacje w Ustce?
          zobacz -> http://www.wenus.tp1.pl/

Komentarz

• paf
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 3140

Bareq, ten kotlet nie znowu taki stary - może topic nie najdokładniej o tym ale z drugiej strony szukałem bardziej odpowiedniego i też nie widziałem,

miałem autko takie jak ty AGR roczik 2000 - i w nim komputer pokazywał bardzo dokładnie - maksymalne odchyły jakie mi się udał ozmierzyć to 0.4l/100 ale zazwyczaj ten sam dystrybutor, ta sama termperatura otoczenia i tak samo tankowane

teraz docieram AXRa i jeszcze nie wiem jak on pokazuje - ale jakiś inny ten komputer

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez Bareq
              Witam
              wybaczcie odgrzewanie starego kotleta, ale a' propos spalania to bym sie chcial
              niesmialo zapytac czy mozna wierzyc komputerowi jesli chodzi o spalanie? czy przy
              obliczeniach wlasnych pojawiaja sie jednak rozbieznosci :?:
              to nalezy sprawdzic samemu, rozbieznosci sa albo ich nie ma, a jesli juz sa, to u kazdego wyglada to inaczej, ZTCW to najwieksze przeklamania sa w zawirusowanych motorach.

EDIT:
              u mnie to waha sie w jedna i druga strone o okolo 0,2L/100km, czyli zakladam, ze pokazuje dobrze.
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• chester121
                L&K
                • 2005
                • 1053

noo to ja tez walne pytanie
                jak komp mierzy ile w danej chwili spala paliwa
                jest jakis czujnik przeplywu mieszanki przez wtryskiwacze?
                czy bierze poprostu sygnal z przepustnicy i predkosc, bieg itp??

Komentarz

• Bareq
                  Rider
                  • 2006
                  • 272

Zamieszczone przez chester121
                  no wlasnie sam nie mam pojecia jak ten komputer mierzy, wczesniej mialem tico i po prostu
                  mierzylem na zasadzie zatankowania do pelna, potem jakas podroz, zatankowanie znow do pelna i wyliczenia :lol:

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Bareq, No a jak wychodzi Tobie, bo tego nie piszesz. Dopuki nie sprawdzisz to nie bedziesz wiedzial. Mi komp i tankowanie pokazuja dobrze, moze byc czasem minimalny rozjazd rzedu 0,1l
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• BioBogon
                      Elegance
                      • 2005
                      • 921

Nie znam się jakoś na tym super, ale na chłopski rozum to skoro ECU steruje dawką podawanego paliwa to wie ile leje w danej chwili i łatwo z tego przeliczyć. Jak mierzy to dokładnie to też można na chłopski rozum wyniuchać, że np. wie jakie jest ciśnienie paliwa z pompy i wie na jaki czas wtryskiwacz się otwiera, więc może policzyć ile paliwa tam przepłynie.

Mam rację?
                      Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• chester121
                        L&K
                        • 2005
                        • 1053

no walsnie gdyby tak to robil to komputer powinien wskazywac bardzo dokladnie
                        chwilowe spalanie
                        bo ECU bardzo dokladnie dobiera czas otwarcia wtryskiwacza a cisnienie w pompie tez pewno zna :wink:
                        wiec skad te rozbieznosci miedzy rzeczywistym a srednim spalaniem???? :?

Komentarz

• BioBogon
                          Elegance
                          • 2005
                          • 921

Może rozbieżność wynika z obliczania ile kilometrów przejechał samochód, a nie ze złego liczenia ilości spalonego paliwa? Nie wiem, nie znam się
                          Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• marcind
                            Rider
                            • 2005
                            • 438

Moze rozbieznosci sa po prostu z przeskalowanych dystrybutorow, bo chyba jeszcze nikt na forum nie stwierdzil ze jego komputer zawyza!! U wszystkich z komp. wychodzi mniej niz na dystrybutorze. Moze jeszcze jakies przeklamania wychodza z postojow bo wtedy przelicza l/h......
                            Passat 2.0 TDI, 140 KM, 2007, Comfortline
                            mam nadzieję, że będzie równie dobry co octavia...

Komentarz

• Bareq
                              Rider
                              • 2006
                              • 272

Zamieszczone przez Maicroft
                              Bareq, No a jak wychodzi Tobie, bo tego nie piszesz. Dopuki nie sprawdzisz to nie bedziesz wiedzial. Mi komp i tankowanie pokazuja dobrze, moze byc czasem minimalny rozjazd rzedu 0,1l
                              Dopiero 3 dni jestem wlascicielem skodziny, jeszcze nie tankowalem do pelna, no i pewnie jeszcze troche czasu nie zatankuje bo sie wykosztowalem, a pytam bo mam subiektywne wrazenie ze wskazowka poziomu paliwa zbyt szybko przesuwa sie w strone "E" :roll: ale moze to ja sie nasluchalem za wiele o oszczednosci Volkswagenowskich TDI i uwierzylem ze w ogole nie zuzywaja paliwa Jeszcze troche pytan mam ale nie bede zasmiecal tego posta

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Bareq, Jest zimno jak jezdzisz na krotkich dystansach to 7l bedzie palic, nie ma sily. Znajdz mi benzyne, ktora w takiej budzie tez tyle pali na mrozach i jezdza krotkie odcinki.
                                A co do wskazowki TTTM :twisted: Czym mniej w baku tym szybciej ucieka w dol. Jak jest pelny bak to od kreski do kreski nawet kolo 250km mozna zrobic, a czym blizej dna to nawet czasem 100-120km jest ciezko :| Na calym baku wlewajac do wybicia pistoletu i bez kombinacji 650-700km robisz w miescie
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Bareq
                                  Rider
                                  • 2006
                                  • 272

Maicroft, aaa czyli tak jak w tico :lol: pierwsza 1/4 zbiornika to niewiadomo ile kilometrow a nastepne to juz zdecydowanie mniej, mnie poprzedni wlasciciel przekonywal ze na 1 baku zrobie ponad 900km ale to chyba wykonalne jest jedynie w trasie przy niezbyt agresywnej jezdzie, jak wiadomo cudow bylo tylko 7

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

No w miescie teoretycznie tez. Podobno da sie wlac nawet kolo 60l paliwa wiec zostawiajac sobie troche rezerwy, to w lecie 6l to jest bardzo realny wynik :szeroki_usmiech
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• chester121
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1053

moj AGR w miescie (wroclaw) przy spokojnej jezdzie pali okolo5,6l
                                      (w lecie) w ziemie jest troszke wiecej

ja na calym baku przejechalem okolo 1100km(trasa ze srednia predkoscia 110km/h)

klocek ktory ma problemy ze swoja prawa noga :twisted: w miescie na pelnym baku przejezdza ponad 600km a naprawde srednie spalanie ma jak benzynka)

Komentarz

• Samiec
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 4287
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Srednia wedlug kompa czy wlasna? :wink: bo na srednia przy tylu km to torche za wysoka predkosc :diabelski_usmiech
                                        U mnie kiedys bylo czy lato czy zima srednia byla do 6l teraz po 2 latach uzytkowania mam srednia 6,5l. W lato felgi 16' i opony 205/55 a zima 15' i opony 195/65. Wychodzi mi tyle samo dlatego ze w lato jezdze szybko ,a w zime wolniej lub tak samo szyko(trasa dwu pasmowa nr 7 i czesto mozna jezdzic jak w lato :wink ,tej zimy jeszcze nie pokonowalem za kierownica wiec nie wiem czy by mi spalanie wzroslo. Przewaznie jedno odpalenie i przejezdzam dystans 70-80km bez gaszenia ,to napewno sporo robi na wynik spalania.
                                        TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Jacek Nowak
                                          Rider
                                          • 2005
                                          • 390

we snie chyba (moze i przejezdzasz ale na pewno nie ze srednia predkoscia 110km/h z kompa),ja to taka srednia to widzialem u siebie ale tylko szybka jazda autostrada w niemczech!!!!!
                                          Skoda Octavia 19-TDI Elegance 136/304NM

Komentarz

• chester121
                                            L&K
                                            • 2005
                                            • 1053

srednia predkosc nie byla liczona z kompa
                                            bo mialem kilka przystankow (wolne dojazdy do barow itp)
                                            srednia z kompa o ile mnie pamiec nie myli byla cos kolo 80-90km/h(cos w tych graniacach)

trase robilem w tamtym roku jak jechalismy(z rodzinka 4 osoby i caly bagaznik)
                                            do wloch o ile sie nie myle bylo cos ponad 2000km w jedna strone i na jednym baku przejechalismy 1000km, w powrotnej drodze z paliwem wloskim (silnik naprawde duzo lepiej i ciszej chodzil)
                                            zrobilem 1100(lekko ponad) a komputer pokazal mi odrazu po zatankowaniu ze moge na baku zrobic okolo 1300km :shock:
                                            tyle ze troche spalilem przy wyprzedzaniu( ale wtedy kompa sprawdzalem i jest bardzo dokladny(w granicach 0,1 l/100km) wiec moge ufac sowjej sztucznej inteligencjii :diabelski_usmiech

Komentarz

• Purchawa
                                              Admin
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 8007

Zamieszczone przez BioBogon
                                              Nie znam się jakoś na tym super, ale na chłopski rozum to skoro ECU steruje dawką podawanego paliwa to wie ile leje w danej chwili i łatwo z tego przeliczyć. Jak mierzy to dokładnie to też można na chłopski rozum wyniuchać, że np. wie jakie jest ciśnienie paliwa z pompy i wie na jaki czas wtryskiwacz się otwiera, więc może policzyć ile paliwa tam przepłynie.
                                              Raczej tak nie jest, bo inaczej nie bylo by taki duzych przeklaman we wskazaniach po programie.
                                              "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                              Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• neck99
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 1326

U mnie też w zimie spadek spalania bo mi sie załacza PSJ ops:
                                                OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
                                                SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

• Malicha
                                                  Classic
                                                  • 2005
                                                  • 32

A mi pali ok 7 l zimą a latem sie utrzymuje miedzy 5 a 6 chyba wszyscy maja podobnie co tu gadac
                                                  Maliszka

Komentarz

• neck99
                                                    L&K
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2005
                                                    • 1326

eee tam .. chłopaki i tak nasze fury w porównaniu do frajdy z jazdy palą nic ! Zeby tak benzynką poszaleć jak TDI to by cza tylko w niedziele i święta wyjezdzać :szeroki_usmiech. Poza tym panda mojego kumpla pali wiecej niż moj a to kufa nie jedzie, nie wygląda i nie jest takie wielkie ..

Ciepło sie zrobiło - i spalanko wzrosło bo buciki choć lżejsze to jakoś cięższe na gazie :diabelski_usmiech
                                                    OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
                                                    SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

Pracuję...