ja stalówki robię na biało na zimę
oryginalny szyberdach
Zwiń
X
-
oryginalny szyberdach
witam forumowiczów!!
w poruszonych wątkach o szyberdachach nie znalazłem więc pytam:
mam zamiar zakupić nowego Superba i zastanawiam się nad szyberdachem (wiem że to forum Octavii ale może pomogą właściciele O1/2 z oryginalnym szybrem).
mam pytanie czy jest zagrożenie że będzie to irytująca swoją hałaśliwością zabawka?? wiadoma rzecz - przy prędkości 150km/h uchylone okno dachowe może być głośne. ale znajomy ostrzegał mnie, że również zamknięta szyberka hałasuje przy dużej prędkości i zasunięcie rolety niekoniecznie pomoże. myślę że opcja za 3500zł powinna być dopracowana, ale na wszelki wypadek pytam.
z góry dzięki za odpowiedzi. pozdrawiam"Trzeba żyć, a nie tylko istnieć"
-
-
Miałem Mercedesa c 220 z szyber dachem. Nic o sobie nie dawał znać. Auto z 1995 roku. Zachowanie jak ze "zwykłym" dachem.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
Jak widać powyżej szyberek nie hałasuje, natomiast poszukaj tematów o utrzymaniu prowadnic i odpływów w czystości i o smarowaniu. Było dość dużo o problemach przeciekającego szyberdachu ale o ile pamiętam to generalnie trzeba utrzymywać wzorową czystość i odpowiednio smarować wtedy wszystko jest OK. 8)Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.
Komentarz
-
-
Witam.
Miałem szyberek w mondeo MK1. Choć wiekowe auto to szyberek (oryginalny) działał bezproblemowo. Zamknięty nie hałasował. Mogłem jechać z uchylonym do ok 90 km/h potem już było za głośno.
Generalnie świetna sprawa. Osobiście POLECAM
Pozdrawiam
AndrzejSprzedam dom: http://www.paulinaguzek.pl/dom/
---
A to moja skodzinka:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1470014
Komentarz
-
-
Ja mam ori dach w O2FL. Jak na razie wszystko z nim ok. Zobaczymy jak będzie dalej. Nie zauważyłam żeby hałasował zamknięty.AniaM
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)
Komentarz
-
-
Ja mam O1 ale 10letnia ;-) i uszczelka w okolo szyuber dachu stwardniala, troche glowno itd -> szyber jest przez to glosniejszy jak nie zaslonisz oslonki podsufitki a i tak to nie daje 100% wyciszenia. Jak nowe to pewnie dziala ok... wg mnie nie ma sensu wydawac kasy na szyber dach, jak juz to tylko szklany dach bez mozliwosci odsuwania - klime i tak bedziesz mial, w lecie i tak leci smrod z ulicy bez filtra i kurzy sie bardziej. Mi szyber zaczal przeciekac ostatnio ale problem rozwiazalem. Zastanowilbym sie nad taka opcja. Oplywajace u gory powietrze zasysa to ze srodka, tak sie wydaje, jest roznica cisnien i powoduje to halas - nie pamietam jak to bylo gdy auto mialo lat 3 na przyklad ale na pewno bylo ciszej bo uszczelka byla jak jedrne piersi a teraz...+LPG Elpigaz IV gen :-)
Komentarz
-
-
O1 z XI/2002 z ori szyberdachem. Nic nie piszczy, nic nie świszczy. Cicho jak makiem zasiał :wink: A i przy otwartym przy większych prędkościach jest ok. Nie przecieka, uszczelka przez tyle lat też w dobrym stanie, szyny prowadzące smarowane regularnie i jest cud miód. W CRV jest szklany bez możliwości otwierania i aż żal ściska, że to nie szyber :roll: A klima to nie szyber i jedno drugiego zastąpić IMO nie może 8)
Komentarz
-
Komentarz