80% to trasa, 20% to miasto. Głownie czyli 80% jeżdżę spokojnie, ale pozostaje jeszcze 20%. Nie jestem wariatem, ale zapas mocy pomaga sprawnie poruszać się na naszych drogach. Często na mazurach mam sytuacje. Tir za nim 10 osobówek, droga kręta i 70km/h na liczniku. I w tym momencie chce więcej niż mam obecnie. Na trasie nie wariuje (mam dla kogo żyć), ale jadę płynnie. A to znowu wymaga dodatkowych KM. Więcej KM znaczy więcej za PB czy też ON. Większą moc traktuje w autku tak samo jak ABS, poduszki, ksenony. Jest to forma bezpieczeństwa. Życia, zdrowia nic nie zwróci. No i troszkę fan też ma być. W końcu w autku dziennie więcej siedzę niż we własnym łóżku.
PS. Olus dzięki za spalanie.
Bierz 1.8 tsi ... znam ten ból wyprzedzania czasami wystarczy wyprzedzić 3 jadace ciężarówki ... i juz mamy pustą droge przed sobą i za sobą. A mocy nigdy za dużo ... nawet z 3 atakuje takie kombinacje.
... spokojnie jak robisz duże trasy zejdziesz w okolice 7L nawet przy dynamicznej jeździe ... ( mowie o wyprzedzaniu )
Wrócę do wątku nagrzewania, czy nie powinniśmy tego przeliczać na jednostkę czasu, a nie odległości, bo jak mam pod domem autostradę i od razu na nią wjeżdżam to przez 5 km nic się zagrzać nawet minimalnie nie zdąży, a w mieście 5 km to można i półgodziny pokonywać.
Flame, w moim przypadku te 2-3 km to 5-7 minut jazdy
fan, ciezko mi cos napisac bo nigdy O2 nie jezdzilem ale za kazdym razem kiedy wsiadam do leona to jak to mowia banan z twarzy nie schodzi mimo ze autko mam juz 2 lata sadze ze jezdi sie podobnie jak rs tdi
aha prosze brac poprawke ze passat jest ciezszy od octavii wiec w przypadku O2 spalanie 1.8 tsi bedzie odrobine mniejsze.
podane przeze mnie spalania pochodza z aut w ktorych byly 2 osoby i ok 80-100kg bagazu
Tez wlasnie kilka postow wczesniej, zwrocilem uwage na inne koszty, ale nie ma tego jak odniesc do starych silnikow bo one byly inne.
Kilka osob ma na forum 2.0TFSI wiec starsze wersje, pytanie jak tam przedstawiaja sie koszty obslugi - jakis feler dotyczacy pompy paliwa wiem ze wyszedl i pompy byly do wymiany.
jakis feler dotyczacy pompy paliwa wiem ze wyszedl i pompy byly do wymiany
nie pompy tylko popychacz pompy paliwa po jakimś czasie się przeciera, co może skutkować wymianą pompy i wałka rozrządu
trzeba co jakieś 40-50k km profilaktycznie ten popychacz wymieniać i po problemie
ja narazie u siebie mam zrobione 15500km przglad wyszedl mnie niecale 400zl + olej (w VW)
usterek silnika i osprzetu brak
sprzeglo rzeczywiscie sporo slabsze niz mam w leonie. bo wczoraj mialem ciezka sytuacje na parkingu i po troche mocniejszym przegazowaniu zaczelo smierdziec
Według tego co wyczytałem "odpowiednikiem" 2,0TDI 140KM jest 1,8TSI. Według moich wyliczeń diesel zwróci mi się w momencie jak będzie czas go sprzedawać.
Bierzesz pod uwagę większą kwotę ze sprzedaży tdi?
Zamieszczone przez Yarek
Jeśli masz na myśli osiągi, to nie za bardzo... 1.8TSI jest sporo szybszy od 2.0TDI 140
Zresztą już osiągi podawane przez producenta sporo wyjaśniają - czasy 0-100km/h:
2.0 TDI 140KM 9,6s
1.8 TSI 7,8s
Już była o tym mowa w innym wątku. Może 0-100 jest szybszy, ale przy wyprzedzaniu już nie.
Zamieszczone przez fan
2.0TDI 140KM mozna porownac bardziej do 1.4TSI
Ostatnio poganiałem taką tsi (bez czerwonego I, więc chyba 122km) na trasie. Więc nie jest to odpowiednik.
Ludzie czytają specyfikacje techniczne, i widzą 0-100 1.4tsi jest identyczne z 2.0tdi , więc jest to odpowiednik. Dopiero przy podróżowaniu na trasie czuć różnicę. A jak zapakujesz cały samochód to okazuje się, że 1.4 tsi dostaje zadyszki.
[ Dodano: Wto 16 Lut, 10 09:43 ]
Do autora tematu.
Z dwóch podanych przez ciebie propozycji wybrałbym 1.8 TSI. Spalanie, co prawda większe, ale 40KM więcej w 1.8 robi imo dużą różnicę.
[ Dodano: Wto 16 Lut, 10 09:45 ] loru, to są dane katalogowe z seata leaona, ale to nie ma znaczenia, ponieważ chodziło o pokazanie różnic.
[ Dodano: Wto 16 Lut, 10 09:49 ]
Koledzy znów wałkujemy ten sam temat któryś raz z kolei.
Na temat awaryjności tdi zostało już powiedziane chyba wszystko. Jednak odnośnie nowych jednostek tsi to wciąż wielka niewiadoma, a sam jestem ciekaw jak ta jednostka się sprawdzi. Może następne autko będzie właśnie tsi
Powiem tak może jest to prawdziwe ... ale wżyciu nawet jadąc stylem eko nie wrzucam 6 przy 80 ... A wrzucanie 5 przy 80 podczas wyprzedzania ... to też kupa jest około 2000 obrotów czyli praktycznie brak doładowania.
Jeśli mi zależy to atakuje z 3 ;p
Nie wiem skąd te dane. Leon 1.8 TSI fabryczny, ktory jest prawie identyczny jak Octavia
ma 80-120 na V ma 9 s, na IV biegu na 11,5 s katalogowo. Przy czym zawsze można wrzucić 3 bieg i wtedy się robi 6 sekund , u mnie 3,5 s
oK Panowie a moze ktoś z Was ma dostęp do : http://www.skoda-auto.pl/pl/oferta/f...m-flotowy.html i po prostu zrobi kalkulacje raty serwisowej dla tych 2 modeli aut - przy założeniach np. 150 000 km 3 lata . Fakt ze koszty nie beda adekwatne dla indywidualnego uytkownika ale mozna porównac koszty obsługi .
Powiem tak może jest to prawdziwe ... ale wżyciu nawet jadąc stylem eko nie wrzucam 6 przy 80 ... A wrzucanie 5 przy 80 podczas wyprzedzania ... to też kupa jest około 2000 obrotów czyli praktycznie brak doładowania.
Jeśli mi zależy to atakuje z 3 ;p
no i właśnie dlatego takie porównania są do dupy, tak jakby ktoś komuś KAZAŁ jechać na danym biegu, bez mozliwości jego redukcji i zmiany w górę :lol:
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Jak można się było spodziewać, w kwestii przyspieszeń 0-100, 0-160 1.8TSI jest sporo szybsze od 2.0TDI 170KM RS, ale również w kwestii elastyczności jest całkiem nieźle: 80-120 na szóstym biegu - 10,5s 1.8TSI, 11,1s RS 170KM TDI, 11,6s 2.0TDI 140KM.
To chyba zamyka temat poruszanej ciągle przez właścicieli dyszli elastyczności.
PS jak się tylko zrobi trochę cieplej, to nagram kilka filmów z przyspieszeń 1.8TSI. Bo jako ex-właściciela kilku dyszli i aktualnego właściciela 1.8TSI trochę śmieszy mnie czytanie takich opinii o 1.8TSI vs. TDI 140 "Może 0-100 jest szybszy, ale przy wyprzedzaniu już nie. " :wink:
. pzdr Jarek
aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci
4 i 5 rożnice praktycznie żadne raz wygrywa tsi o 0.2s raz przekrywa o 0.1s
Czyli na 4 i 5 biegu możemy uznać że jest remis. Ale widzę, że skomentowanie wyniku z szóstego biegu, gdzie TSI wygrywa z TDI o ponad sekundę już nie przeszło Ci przez klawiaturę.
No i nie napisałeś, jak to się ma do Twojej wypowiedzi o 1.8TSI: "Może 0-100 jest szybszy, ale przy wyprzedzaniu już nie." :lol:
. pzdr Jarek
aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci
Ostatnio poganiałem taką tsi (bez czerwonego I, więc chyba 122km) na trasie.
a skąd wiesz, że sie z tobą "ścigał", może lubi jeździć lewym pasem i przyśpiesza jak chce a nie jak mu każą ;-). Na tej zasadzie to ja ostatnio pogoniłem BMW 350i
Komentarz