szumi cos z lewej strony ptarzac na auto z przodu, rozrzad?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TommyLee
    Ambiente
    • 2006
    • 179

Zamieszczone przez Nexus6
    zrzucić wybraną ściężkę i dokonac kilku kompresji
    W ten sposób zaniżasz poziom trudności. Wiadomo, że na takiej płytce mamy jeden master i kilka kopii. A co powiesz na płytkę z różnymi utworami - taki miksik :lol: Część utworów jest jakości CD-A, część to rekompresja. Zadanie dużo trudniejsze, bo nie porównujesz, tylko oceniasz na bierząco. :szeroki_usmiech

Na marginesie dodam, że są ludzie, którzy słyszą, czy płyta jest oryginalna, czy kopiowana (CD-R). Mam nadzieję, że do nich nie należysz Nexus6. :wink:

Pomijając kwestię zawodów w temacie zakresu słyszalności naszych uszu, mam pytanie. Czy różnica, którą słyszysz jest tak radykalna, że dyskwalifikuje ten rodzaj zapisu w świetle uzyskania gigantycznej pojemności? Nie wiem, czy już są, a jeśli nie, to pewnie za chwilę pojawią się samochodowe odtwarzacze z wbudowanym dyskiem twardym. Czy jednoznacznie uważasz, że urządzenia te nie mają racji bytu, bo jakość dźwięku jest nieakceptowalna?
    Ja uważam, że różnica jest tak mała, że na poziomie samochodowego audio lepiej postawić na ilość.
  • rafalus
    L&K
    • 2005
    • 1140
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Odglos dobiega jak by z rolki rozrzadu co robic wystarczy smarowanie(tak fachowiec uwaza) tam cos moze wyschnac wogole ?? Szum pojawia sie co ok 0,5 sekundy i jest donosny. Auto ma gwarancje na szczescie . chcialbym jednak poznac opinie fachowcow
    nowy cSIMC od Aliego
    seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
    Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• mlody
      Ambiente
      • 2005
      • 117

no to jeśli masz gwarancje to problem z głowy. Pewnie rozrząd ale co 0,5 sekundy donośny szum dziwne!!! :?:

Komentarz

• RomanS
        Elegance
        • 2004
        • 804

Częściej chyba odgłos ten powoduje rolka napinacza paska wielorowkowego. Jeżeli łożysko nie ma luzu to można spróbować napełnić je smarem. Osobiście to robiłem, wymaga trochę delikatności przy wyjęciu i montażu uszczelnień łożyska, w środku było trochę smaru ale poza bieżnią i w stanie superstałym. Nie można przesadzać z ilością smaru, no i musi to być smar do łożysk (dodałem tak na wszelki wypadek, aby nie użyć WD 40 czy innego wynalazku ). Po smarowaniu przejechałem jakieś 25kkm i jest jeszcze OK.Można oczywiście wymienić rolkę na nową, tak jak przewiduje technologia napraw, no ale to już kosztuje.
        Łatwo to zdiagnozować : przy pracyjącym silniku odciągając rolkę napinacza od paska.

Jeśli to natomiast miałaby być rolka rozrządu to gratuluję pomysłu fachowcowi.
        Tylko wymiana, zbyt duże ryzyko ewentualnych strat.

Sory nie doczytałem, że na gwarancji. Co będziemy zgadywać -kierunek ASO.
        Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• MZD
          Ambiente
          • 2004
          • 242

Re: szumi cos z lewej strony ptarzac na auto z przodu, rozrz

Zamieszczone przez rafalus
          Odglos dobiega jak by z rolki rozrzadu co robic wystarczy smarowanie(tak fachowiec uwaza) tam cos moze wyschnac wogole ?? Szum pojawia sie co ok 0,5 sekundy i jest donosny. Auto ma gwarancje na szczescie . chcialbym jednak poznac opinie fachowcow
          Z gwarancją do ASO - niech tam się chłopaki martwią. Poza tym - chyba raczej nie chciałbyś ryzykować problemów z rozrządem - zbyt duże ew. koszty.
          Octavia Kombi ASV 114KM 256Nm @ 148KM 330Nm by ALI - polecam tego tunera...

Komentarz

• Purchawa
            Admin
            S_OCP Member
            • 2004
            • 8007

Jezeli to jest takie miarowe psss, psss... To na 99% gorna rolka prowadzaca.
            U mnie bylo to samo. WD40 pomagalo na jakis czas.
            Wymienilem ja przy wymianie rozrzadu, mimo ze powinna wytrzymac dwie wymiany.
            "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
            Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Arek
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 3143

Mam to samo tyle ze na zimnym silniku jak sie rozgrzeje to ten szum ginie,czy to moze byc to samo?? sorki za pytanie w pytaniu ale niechciałem otwierac nowego tematu.. k
              -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Na zimnym puki sie nie rozrusza to u mnie halasuje rolka od paska wielorowkowego. Jak to cos w rozrzadzie to niech lepiej wytrzyma do wymiany rozrzadu, chociaz na przegladzie nic niepokojacego nie stwierdzili.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• Arek
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 3143

Maicroft
                  a jaki przebieg masz??

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

82 tys
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Arek
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 3143

o to u mnie duuuzo mniej 55tys
                      chyba musze podjechac do ASO niech szukaja,tyle ze zanim dojade do nich to zniknie ten odgłos i powiedzą ze tak ma byc :-(

Komentarz

• mlody
                        Ambiente
                        • 2005
                        • 117

sorki że odbiegam od tematu po ilu km mniej więcej wymienia się rorząd u mnie jest już 115 tyś. czy tu już pora na wymiane???

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

To zalezy wg jednych ksiazek serwisowych co 120 tyskm dla silnikow na pompie do roku 2002, a wg innych co 90tyskm. Czyli wychodzi na to ze i tak i tak czas juz wymienic. Koszt nawet w ASO ponizej 1000zl robocizna plus czesci, z tego co sie dowiadywalem (tylko nie wiem czy to bylo z pompa wody czy nie, ale one chyba poszly w dol ostatnio)
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• mlody
                            Ambiente
                            • 2005
                            • 117

1000 zł :shock: a co tam takiego trzeba wymieniać????? zrujnuje mnie to auto.

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

350zl robocizna, plus pasek rolki napinacz i czasem pompa wody, poczytaj ostatnie problemy jednego z kolegow na forum, to zrozumiesz czemu lepiej wymienic szybciej niz pozniej.
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• misiekwaw
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 7715
                                • Ford

i warto wymieniac razem z pompa wody, bo z lektury forum wynika jednoznacznie, ze jak sie wymieni bez pompy, to pompa i tak umiera w ciagu max kilku kkm
                                Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                http://www.disi-tune.pl
                                Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                Był WRX
                                Była Octa

Komentarz

• chester121
                                  L&K
                                  • 2005
                                  • 1053

oj warto :!: ja chcialem aby wymienili mi razem z pompa ale mechnicy poweidzieli ze pompa wytrzymuej 2razy tyle
                                  no i wytrzymala 2kkm
                                  teraz serwis ma jakies tansze te rozrzady przynajmiej we wroclawiu
                                  750zl z czesciami(brak pompy) i robocizna ja musialem wydac 1100zl(bez pompy)

Komentarz

• rafalus
                                    L&K
                                    • 2005
                                    • 1140
                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

U mnie w instrukcji wychodzi ,ze wymiana jest po 150 tys ( o ile dobrze doczytalem-zrozumialem) sprawdzalem ten fakt nawet ale moze cos zle interpretuje.
                                    Auto ma przebieg ok 56tys.
                                    Rozumiem ,ze ewentualna rolka przysluguje na gwarancji.
                                    Spisz wazsze sugestie i bede sie kierowal tymi danymi przy wizycie w ASO w czwartek.
                                    nowy cSIMC od Aliego

Komentarz

• pwgajda
                                      Drive
                                      • 2005
                                      • 90

Witam, jestem tutaj nowy w pisaniu,aczkolwiek śledzę forum od ponad miesiąca .Mam ten sam problem z rolka, zaczeło się to przy przebiegu okolo 38tys rok temu w grudniu. Pojechałem do serwisu gdzie kupiłem auto(Pehamot szczecin).Tam zaczeli gadke, ze to nic sie nie dzieje i w ogole, zazadalem usuniecia usterki(auto na gwarancji do 15.03.2006), po kilku godzinach odebralem auto no i spokoj.Ponoc pasek rozrzadu mial gdzies brud w rowkach,oni przeczyscili i przesmarowali.Wszystko dobrze, ale po 1500km co usluszalem rankiem jak odpalilem samochod?Alez oczywiscie znajome swiszczenie. Przy przeglądzie 45 tys pojechalem do innego serwisu(dudojc szczecin), przy okazji chcialem usunac ta usterke. Odebralem samochod, gdzie ponoc wymienili rolke, spokoj mialem przez 4tys km i znowu...Nie mialem czasu pozniej z tym jezdzic,tak wiec pojechalem 2 tyg przed swietami przy przebiegu 55tys. Ponoc znowu wymienili rolke, niestety nastepnego dnia rano znowu swist. Delikatnie mowiac "troszke sie zdenerwowalem :zastrzelic ",jechalem w trase i nawet nie zdazylem pojechac do nich i ich zbluzgac.Zrobilem to kilka dni pozniej jak wrocilem.Umowilem sie na styczen, z zaznaczeniem,ze bede asystował przy naprawie.Tak wiec jade jutro wczesnie rano, zostawiam samochod zeby ostygl, o 10 przyjezdzam do serwisu i bede stal przy nich jak to beda to naprawiali.Zobaczymy co to bedzie. Niestety zeby cos dobrze zrobili to trzeba po prostu stac przy nich i patrzyc sie im na rece. Acha, ostatnio jak jezdzilem to zauwazylem,ze juz nawet jak sie silnik nagrzeje to poswistuje sobie cichutko...Jutro zdam relację co i jak.
                                      Pozdrawiam

Komentarz

• chester121
                                        L&K
                                        • 2005
                                        • 1053

hmm moze to nie rolkamoze piszczy wam pasek klinowy
                                        czasami moze popiskiwac lub posykiwac jak ten hydrauliczny naciagacz sie zuzyje
                                        a ze ten pasek jest tuz kolo rozrzadu wiec moze to was myli :|

Komentarz

• Purchawa
                                          Admin
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 8007

Zamieszczone przez Arek
                                          Mam to samo tyle ze na zimnym silniku jak sie rozgrzeje to ten szum ginie,czy to moze byc to samo?? sorki za pytanie w pytaniu ale niechciałem otwierac nowego tematu.. k
                                          Dokladnie to samo mialem.
                                          Podobno TTTM, jakies slabe rolki ostatnio sie trafiaja.
                                          Ja jezdzilem z tym jakies 30kkm i nic sie nie stalo.

[ Dodano: 10 Sty 2006 07:06 pm ]
                                          Zamieszczone przez pwgajda
                                          Tam zaczeli gadke, ze to nic sie nie dzieje i w ogole, zazadalem usuniecia usterki(auto na gwarancji do 15.03.2006), po kilku godzinach odebralem auto no i spokoj.Ponoc pasek rozrzadu mial gdzies brud w rowkach,oni przeczyscili i przesmarowali.Wszystko dobrze, ale po 1500km co usluszalem rankiem jak odpalilem samochod?Alez oczywiscie znajome swiszczenie.
                                          Ja slyszalem ta sama gadke. :lol:
                                          Po rozmowie z gosciem z ASO, wiem ze oni doskonale wiedza, ze te rolki sa wadliwe ale maja przykaz przeciagac do konca gwarancji i jak bedziesz robil rozrzad skasuja Cie na 100zl za rolke. :twisted:

[ Dodano: 10 Sty 2006 07:11 pm ]
                                          Zamieszczone przez chester121
                                          hmm moze to nie rolkamoze piszczy wam pasek klinowy
                                          czasami moze popiskiwac lub posykiwac jak ten hydrauliczny naciagacz sie zuzyje
                                          a ze ten pasek jest tuz kolo rozrzadu wiec moze to was myli :|
                                          Jak u mnie zaczelo sie to dziac, to malo o tym bylo slychac wsrod innych uzytkownikow TDI, dlatego konsultowalem to z Mastersem, p. Bogumilem, a pozniej w dwoch ASO. Masters od razu postawil trafna diagnoze.
                                          Mi nie bardzo chcieli zrobic to na gwarancji, a zaczelo posykiwac akurat jak sie konczyla. Troche mnie zwodzili, ale wyciagnalem od nich na pismie, ze jak sie cos stanie to pokryja koszty naprawy.
                                          "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                          Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• kejek
                                            Drive
                                            • 2005
                                            • 40

Mi tez rolka swiszczy jedna i czekam do lutego i wymieniam komplet + rozrzad + pompa wody. Mój mechanik powiedział że raczej nie podejmie się wymiany jesli nie wymienie przy okazji pompy wody. Podobno juz taką oszczędność przerabiał i po chwili pompa padała.

Komentarz

• rafalus
                                              L&K
                                              • 2005
                                              • 1140
                                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

To co radzicie wymienic ta rolke ???
                                              nowy cSIMC od Aliego

Komentarz

• greszczyn
                                                Elegance
                                                • 2005
                                                • 893
                                                • Nissan

Mi tez rolka swiszczy jedna i czekam do lutego i wymieniam komplet + rozrzad + pompa wody. Mój mechanik powiedział że raczej nie podejmie się wymiany jesli nie wymienie przy okazji pompy wody. Podobno juz taką oszczędność przerabiał i po chwili pompa padała.
                                                Chester121 również to przerabiał . Można byłoby napisać takie , " ileś " tam przykazań , co trzeba , co należałoby wymienić , na co zwrócić uwagę , przy określonym przebiegu , bądż przeglądzie . Nie każdy jeżdzi przcież do ASO .

Komentarz

• rafalus
                                                  L&K
                                                  • 2005
                                                  • 1140
                                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Naprzyklad bylo wyzej na pisane u jednego kolegi piszczy ciszej przy rozgrzanym
                                                  u mnie jest to raczej tak samo caly czas. Jest to gosne nawet nie trzeba podchodzic do auta wlasciwie to coraz glosniejsze z tygodnia na tydzien .
                                                  Przeraza mnie takie pisanie ,ze jedna druga wymiana i nic to nie daje ostatecznie.
                                                  Ile jest wlasciwie tych roleK?
                                                  nowy cSIMC od Aliego

Komentarz

Pracuję...