Nawigacja GPS

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RIKARD
    Classic
    • 2006
    • 17

Nawigacja GPS

Witam,

Tak sie tylko zastanawiam, czy jest duza roznica miedzy O2 a O1 Tour i czy roznica jest warta doplaty, co o tym sadzicie?

Pozdr,
  • kejek
    Drive
    • 2005
    • 40

Nawigacja GPS

Przeglądałem posty i nie udało mi się nic znaleźć na temat nawigacji w Skodzie. Można kupić już płytki mapami, na allegro ceny z montażem od 1100zl, oryginał ponoć od 1700zl.
    Ciekawe czy ktoś już ma, używa i jak tak naprawdę działa? Bajer fajny, potem dołożyć TV i DVD i można jeeeechać. Pozdro, czekam na odp.
    Załączone pliki

Komentarz

• Qulek
      RS
      • 2005
      • 1630
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

kejek, a to do O1 pasuje ?? fajna taka navigacja choc uwazam ze nic nie zastapi porzadnej mapy i dobrego kierownika ktory sie nie umi zgubic (co mnie sie niestety nie udaje :szeroki_usmiech )
      BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• kejek
        Drive
        • 2005
        • 40

Tego właśnie nie wiem, ale jakby szaleć to można i całą dechę wymienić. Bo nie lubie jakiegoś wiercenia i wycinania... Może ktos ma jakis pomysl.

Komentarz

• chester121
          L&K
          • 2005
          • 1053

ona wlasnie jest do O1
          nic nie trzeba wymienac tylko pozegnac sie z radiem i polka
          bo zajmuje 2 miejsca
          no ale bajer niesamowity :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech

[ Dodano: Sro 11 Sty, 06 19:58 ]
          swego czasu wlasnie myslelm nad zakupem tego(nie drogi koszt) w granicach 1400zl
          no ale podobno bardzo kiepskie i drogie mapy sa na tego typu urzadzenia
          wole zaladowac to na palma i w droge

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratoRS
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Jako jakis tv tuner plus dvd do tego OK, jako navi glownych drog OK, ale jako szczegolowa navi Polski NIE. Poprostu aktualizacje tego czegos sa tak mulowate, ze to jest porazka. No i z ewentualnych minusow, czasem moze zniknac z auta :wink:
            Spritmonitor.de

Komentarz

• Ziomal
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 5841
              • Octavia I (1U2)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Według mnie zbędna rzecz chyba że ktoś wyjeżdza za granice ale jak to Qulek, napisał nic nie zastąpi kierownika i mapy. Nad navigacją bym się zastanowił może za 4 lata wtedy już powinny być dobre mapy.
              Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratoRS
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Ziomal, Uwierz mi AutoMapa ma w tej chwili pokrycie Polski w stopniu wystarczajacym do poruszania sie. Soft jest do kupienia bez problemu, sprzet tak samo. O alternatywnych zlodlach softu nie bede wspominal, bo z tym tez nie ma problemu. Wiec nawigacja wcale taka zla juz nie jest. W ciagu ostatnich dwoch lat nastapil znaczny rozwoj tej technologii w Polsce.
                Do Renault tez sa mapy do kupienia w Polsce, a w salonach jak widza taka mape i navi w aucie to robia :shock: Bo te navi to tylko sprowadzone auta maja-cena byla zaporowa jak ktos u nas w salonie chcial kupic.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• Ziomal
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 5841
                  • Octavia I (1U2)
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Maicroft, no dobra ale płacić przyjmijmy 1500zł + mapy to nie dla mnie . Chciałbym usłyszeć opinie od osoby która ma navigacje. Troche łakomy kąsek dla złodzieja ;-)
                  chester121, jakaś różnica w cenie jest ale można nie tylko używać go w samochodzie
                  Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Thundi
                    L&K
                    • 2005
                    • 1157

Nawigacja samochodowa, cuż przyznam szczerze (widziałem w BMW) nie wyglada najlepiej. Mapy polski to jedno wielkie nieporozumienie. Choć z tą Skodowska może być inaczej (aczkolwiek pewnie nie jest). No i niestety cena (choc 1100zl to fakt niedrogo, ale do OII kosztuje 8k więc dużo drożej. A w większości aut kosztuje jeszcze drożej)
                    Rozwiązanie z Automapą jest natomiast dużo lepsze i takie rozwiązanie moge polecić (bo sam używam). A jakość map Polski jest rewelacyjna choć fakt że oprucz polski narazie nic więcej nie ma
                    ps. Niedługo ma wyjść wersja 4.0 i już bedzie europa
                    O ortografie dba FF.
                    Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                    http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                    Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Jackal
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 758

Taniej wychodzi kupic najtansze PDA np. Mio 168 plus skombinowac AutoMape.

Mio 168 ma wbudowanego GPS i kosztuje nawet ponizej 1000 PLN na allegro z gwarancja i FVAT. Ma duzo lepsze pokrycie i dokladniejsze mapy, no i nie znika nie proszone z samochodu
                      bylo: Octa I Combi TDI+MTKATOWICE
                      Jest: 170/365@204/430... cos tam jezdzi :twisted:
                      Perfect service by DobryGrzesWawa

Komentarz

• MiKruS
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 7976

Te oryginalne navi na Allegro sa takie tanie, bo one są przechodnie. Placi sie nie za ich zakup tylko za tymczasową dzierzawe. :twisted:

Jak dluga jest ta dzierzawa zalezy od tego gdzie sie parkuje. :P

Tak serio - W naszym pieknym kraju w zyciu bym sobie czegos takiego nie zalozyl. Mam dosc wlamow do mojego samochodu. :evil:
                        Jesli komus potrzebna navi to imho tylko na palmie- przynajmniej w naszych warunkach.
                        TDI 205PS

Komentarz

• Shadoon
                          Ambiente
                          • 2005
                          • 161

Jeśli nawigcaja w grupie vw to tylko na pda (palmtopie). Volkswagenowska jest totalnie do bani - dokladnosc i wyglad map... :roll: Zlodzieje sie tylko czaja na navi oryginalną :evil: a palmtopa zabierasz z auta k ! Poza tym do pda mozesz wgrac taki program jak lubisz, latwiej i taniej !!!
                          Polecam Automapę! :szeroki_usmiech
                          Octavia Ambiente (ICE) 1.6 i Octavia II FL ELEGANCE 1.4 TSI

Komentarz

tez jestem zdania ze Palm to lepsze wyjscie. Mialem fabryczna nawigacje w Omedze, cieszylem sie nia niestety tylko za nasza zachodnia granica Wtedy w Polsce to to byl tylko gadzet, a w komplecie tylko Deutchland bylo.... Podejrzewam ze soft na Polske cienki bedzie. Plusem jest to samo co fabryczne radio, nie tracimy czasu na instalowanie sie i nie biegamy z panelem/tudziez z palmem. Minusem Palma jest instalacja uchwytu, co mi akurat nie przeszkadza bo mam na stale.

Thundi,
                            A jakość map Polski jest rewelacyjna choć fakt że oprucz polski narazie nic więcej nie ma
                            a TomTom i Destinatory to od czego są ? :P Przy TomTomie w 3D to automapa wysiada IMO Intuicyjnie i na displayu widzisz to samo co przez szybe... ale to juz OT

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratoRS
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Map z TomToma nie moge przetestowac, bo mam o kilka MB za mala karte :lol: czas kupic wieksza :twisted: Destinator swoim dzialaniem mi nie spasowal no i siec drog w Polsce jest dosc cienka(tzn rok temu byla, teraz moze jest lepiej)
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• adam_was
                                Drive
                                • 2005
                                • 63

Ja uzywałem najmniej wygodnej wersji, tzn. laptop z Nawigatorem i GPS, co oczywiście mozna polecić jedynie na długą trasę bo zwijanie całego majdanu trwa za długo jak na warunki miejskie.
                                Mapa jest "za dokładna", tzn. jest mnóstwo ulic, które nie istnieją w rzeczywistości, może jedynie na planach zagospodarowania przestrzennego, albo istnieją ale są kompletnie nieprzejezdne.
                                Wystarczy poprosic program o wybranie drogi z Ursynowa do Piaseczna. Narysuje piekną linię przez drogi pożarowe (gruntowe) Lasu Kabackiego (rezerwat).
                                Można sie nieźle naciąć bo na mapie to juz tylko kawałek, a tu droga sie kończy i trzeba wracać i szukac od nowa.
                                Za taką kasę to chyba tylko dla tych co jeżdżą na co dzień po różnych zakamarkach. Ale tacy ludzie zazwyczaj mają swojego wewnętrznego GPSa i na bieżąco aktualizowana mapę pod czapką.

Komentarz

Maicroft,
                                  Destinator swoim dzialaniem mi nie spasowal no i siec drog w Polsce jest dosc cienka(tzn rok temu byla, teraz moze jest lepiej)
                                  ale byla mowa o trasach poza Polska... tam sie sprawdza.

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratoRS
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

W sumie to za granica nie wiem, ktory lepszy czy TomTom czy Destinator. Oba maja swoje plusy i tez minusy
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• autorus
                                      Rider
                                      • 2004
                                      • 508

Też miałem kiedyś taki dylemat i padło na AutoMapę. I muszę powiedzieć że ogólnie jestem zadowolony. mam mio168GPS. Powie tak, że od kiedy uzywam navi to nie używałem już zwykłej mapy papierowej a to ponad rok. Po prostu nie chce się grzebać w starej mapie jak "Jadzia" poprowadzi cię głosowo.

Pozatym w AutoMapie jest jescze taki fajny bajer że możesz pobierać punkty z :
                                      Ce domaine est peut-être à vendre!

Sam prowadze nawet kilka kategorii. Fajna sprawa, przed wyjazdem logujesz się i pobierasz te punkty które ci są akurat potrzebne.

Autorus
                                      http://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
                                      Budowa mojego domku MURATORZE

----------------------------------------------------
                                      Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratoRS
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

A po co sie logowac. Sciagasz na palma ten paly programik z tej strony i w palmie wlaczasz progs dajesz sciagnij punkty lub synchronizacja i samo leci. Szybciej niz sciagnac recznie i wgrywac na palma.
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Thundi
                                          L&K
                                          • 2005
                                          • 1157

Zamieszczone przez lec
                                          Zamieszczone przez Thundi
                                          A jakość map Polski jest rewelacyjna choć fakt że oprucz polski narazie nic więcej nie ma
                                          a TomTom i Destinatory to od czego są ? Przy TomTomie w 3D to automapa wysiada IMO Intuicyjnie i na displayu widzisz to samo co przez szybe... ale to juz OT
                                          Ludzie czytać pelnymi zdaniami, a nie wyrywac po kawałku ten tekst dotyczył automapy a nie nawigacji wogule. Fakt są na rynku TTN czy Destinator ale sa to programy w których Polska jest potraktowana po macoszemu (w TTN jest 26% Polskich dróg - dane ze strony producenta). Więc w polsce Automapa a za granicą TTN.
                                          Przy TomTomie w 3D to automapa wysiada
                                          nie wiem za co ludzie chwalą to 3D dla mnie to kaszana (pochyl palmtopa też bedzie 3D)
                                          ps. jesli ktoś potrzebuje poznać nawigacje (jak i rynek PPC i palmtopów) to poczytajcie sobie www.pdaclub.pl

słownik:
                                          TTN - Tom Tom Nawigator (program do nawigacji na pocety)
                                          PPC - Pocet PC - komputer przenosny opartu na Windows CE
                                          "palmtop" i "pocet pc" to 2 rużne rzeczy
                                          O ortografie dba FF.
                                          Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratoRS
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Mnie tez wlasnie nie siada to 3D bo wg mam mniejsze pole widzenia. Czasem moze i lepsze, ale no wlasnie - zalezy od sytuacji.

BTW. Czy ktos sie orientuje czy przed wakacjami pojawi sie AutoMapa z mapami zagranicznymi.
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• autorus
                                              Rider
                                              • 2004
                                              • 508

Potwierdzam, w Polsce AutoMapa a za granicą TTN.
                                              http://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
                                              Budowa mojego domku MURATORZE

----------------------------------------------------
                                              Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm

Komentarz

Czy ktos sie orientuje czy przed wakacjami pojawi sie AutoMapa z mapami zagranicznymi
                                                szczerze watpie.... jak dla mnie AM ma jeszcze duze braki przy polskich mapach, wiec nie powinna sie brac za zachodnie juz....

Komentarz

• Thundi
                                                  L&K
                                                  • 2005
                                                  • 1157

Zamieszczone przez Maicroft
                                                  BTW. Czy ktos sie orientuje czy przed wakacjami pojawi sie AutoMapa z mapami zagranicznymi.
                                                  oficjalny komunkat jest taki ze osoby które wykupią licencje 3.9.3 (zreszta mówili to juz przy 3.9.2 ale to byla skaszaniona wersja i byla tylko pare tygodni) beda mogły sciągnąć wersje 4.0 za darmo a jako że aktualizacje są ważne na 1 rok to 4.0 powinna wyjść do grudnia tego roku więc jest szansa że wyjdzie przed wakacjami
                                                  Zamieszczone przez lec
                                                  szczerze watpie.... jak dla mnie AM ma jeszcze duze braki przy polskich mapach, wiec nie powinna sie brac za zachodnie juz....
                                                  automapa nie bedzie producentem map europy będzie je kupować od zagranicznej firmy (nazwa wyleciała mi z głowy jak sobie przypomne to podam) która z tego co wiem dostarcza mapy miedzy innymi do TTN
                                                  O ortografie dba FF.
                                                  Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

Pracuję...