No autoryzacje na AM mam do czerwca i jak pamietam, to przed ostatnimi wakacjami tez nic sie nie dzialo i dopiero jak troche ludkow kupilo nowe mapki, nagle wszystko ruszylo do przodu - zobaczymy jak to bedzie.
Nawigacja GPS
Zwiń
X
-
Witam,
mam też Automapę i Mio 168 GPS i mam pytanie do użytkowników nawigacji GPS poprzez palmtop - jak sobie radzicie z umocowaniem palmtopa w swoich Octaviach???
Ten uchwyt na przyssawce nie za bardzo dopasowany jest chyba do OCtavii (pochylenie szyb itp.) - ja sobie poradziłem tak, że przykleiłem obustronną taśmą klejącą na desce rozdzielczej pod przyciskiem "awaryjnych", ale cały czas muszę uważać, żeby się palm nie odkleił w czasie jazdy no i problem z zasilaniem - zapalniczka jest trochę daleko od tablicy rozdzielczej...
Komentarz
-
-
lec
Acer N35 z Car Kit'em, ma jeszcze taki okrag z tama samoprzylepna. Przyklejamy to gdzie chcemy i do tego przyssawka i nie ma problemu. Ja mam palma na wysokosci awaryjnych umiejscowionego. Kabel zasilajacy troche naprezony ale siega i na trasie jak sie czlowiek oswoi to przestaje przeszkadzac, a przedlużke kupisz w byle markecie.
Komentarz
-
U mnie sie trzyma mio przy szybie, podróżuję już ponad rok w ten sposób no i może raz na początku mi ta przyssawka odpadła od szyby. A z zapalniczką to niestety ale trzeba ciągnąć z podłokietnika. Tyle że ja mam tam teraz podłączone CB więc robię tak że przed trasą ładuję mio na max i tyle. Myślałem żeby zrobić dodatkowe gniazdko zapalniczki w schowku ale się za to jeszcze nie wziąłem.
Autorushttp://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
Budowa mojego domku MURATORZE
----------------------------------------------------
Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kajacekWitam,
mam też Automapę i Mio 168 GPS i mam pytanie do użytkowników nawigacji GPS poprzez palmtop - jak sobie radzicie z umocowaniem palmtopa w swoich Octaviach???
Ten uchwyt na przyssawce nie za bardzo dopasowany jest chyba do OCtavii (pochylenie szyb itp.) - ja sobie poradziłem tak, że przykleiłem obustronną taśmą klejącą na desce rozdzielczej pod przyciskiem "awaryjnych", ale cały czas muszę uważać, żeby się palm nie odkleił w czasie jazdy no i problem z zasilaniem - zapalniczka jest trochę daleko od tablicy rozdzielczej...
no i dlugosc kabla zasilajacego jest taka, ze wystarcza bez problemu i nic nie jest naprezone
[ Dodano: Nie Sty 29, 2006 10:02 ]
Zamieszczone przez djczasale nikt nie pomyslał z was że można kupić przedłużke do gniazda zapalniczki ja mam pocigniete zasilanie z gniazda z bagażnika :szeroki_usmiechTorque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kajacekWitam,
Co do zasilania, to jeszcze przed odbiorem samochodu poprosiłem aby w salonie załozyli mi dodatkowe gniazdo zapalniczki w dyskretnym miejscu. Kosztowało to grosze a elektryk z ASO spisał się na medal - jak odbierałem to sam miałem kłopoty oby je odnaleść , mimo że wiedziałem gdzie się go mogę spodziewać.
pozdrawiamJarecki
Octavia II, 2.0 TDI, Elegance
Komentarz
-
-
lec
-
lec
z tymże automapa XL nie miesci sie na standardowych 64MB wbudowanej pamieci, wiec dolicz jeszcze karte. Chyba ze wystarcza Ci wybrane plany miast + Polski i nie musisz miec calosci.
Komentarz
-
lec, Fakt, mapa od poczatku jak ja mamy rozrosla sie dwu krotnie. Z drugiej strony karta 256MB bo taka w zupelnosci wystarczy nie jest juz taka droga. W tej chwili mam na karcie 1GB wrzuconego TomTom-a oraz Automape i jeszcze tam jest miejsce :wink:
Generalnie szukajac palmtopa pod navi, nie mozna zapchac sobie portu na karty SD/CF itd.
Komentarz
-
-
lec
szybka 1GB to IMO optimum jesli chcemy wygodnie korzystac z palma nie tylko jako nawigacji. 256MB starczy nam do nawigacji Polski, 512MB z Destinatorem (TomTom full nie wejdzie), dla zestawu AutoMapa XP + TomTOm + Destinator te 756MB raczej minimum, jesli chcemy do tego miec tam pare gierek,, mp3 jakies male avi to te 1GB wypada w sam raz. Wszystko zalezy od tego do czego przeznaczamy Palma. ja np dla taksowkarzy zestawiam zwyklego N35 bez extra karty z mapa Poznania jedynie i smiga elegancko
Komentarz
-
Najtaniej to chyba MIO 168 + karta 128MB + AutomapaXL
W/g portalu skapiec ceny MIO w sklepach internetowych:
Cena domeny: 1500 PLN. Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie AfterMarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.
do tego karta około 40 pln i Automapa 500 pln.
W tamtym tygodniu zakupilem MIO A201 wiec jestem w temacie :lol:Sprzdana - Octavia II 1.9 TDI Elegance
Obecnie Ford Focus II 1.6 - najlepszy bo służbowy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftZestaw od kwoty okolo 1000zl-1200zl plus soft. Legalny okolo chyba 800zl plus przedluzenie umowy licencyjnej 30% kwoty raz w roku.
Jak zdobedziesz soft innymi metodami, no to bedzie ... - kazdy wie :wink:http://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
Komentarz
-
-
ja tez z Acerem N35 jeżdze i uchwytem dołaczonym do poceta. Przyczepiony jest tak troche z lewej od sierodka szyby (jak cos moge zrobic zdjecie) uchwyt pewny (jesli chodzi o mocowanie do szyby) i wmiare wygodny (mozna wyginac). Niestety gniazdo zapalniczki jest dość daleko (pomiedzy fotelami) więc mam przedłużacz (koszt 10zl).O ortografie dba FF.
Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
Skoda Octavia & Audi A6
Komentarz
-
-
129.00 / 159.00 PLN - AutoMapa Plan Miasta
329.00 / 399.00 PLN - AutoMapa Polska 50k
649.00 / 789.00 PLN - AutoMapa Polska XL
Oficjalna cena producenta.
Cena subskrypcji:
AutoMapa Plan Miasta 39.00 / 48.00 PLN
AutoMapa Polska 50k 99.00 / 121.00 PLN
AutoMapa Polska XL 179.00 / 218.00 PLN
Na Allegro legalna mape XL mozna juz kupic za okolo 500zl
autorus,
Ja nic nikomu nie sugeruje. Zyjemy, gdzie zyjemy i kazdy wie jakie ma oprogramowanie na komputerze. Kazdy glupi wie, co wpisac na google.pl zeby mu wyskoczylo co mozna skad sciagnac.
Co do AutoMapy mam wersje legalna kupiona na samym poczatku jak ten system wszedl do sprzedazy w Polsce. A system operacyjny rowniez legalny na licencji MSDN.
Komentarz
-
-
Bylem pewien ze cie zle zrozumialem.
Pozdrawiam
Autorushttp://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
Komentarz
-
-
Czy ma może ktoś zrobioną dodatkową zapalniczkę w O1? Chętnie bym się dowiedział gdzie ją umieścił. Może bym poszedł w jego ślady, niedługo mam spotkanie w ASO, toby mi założyli.
Pozdrawiam
Autorus
Zamieszczone przez jarek_wtZamieszczone przez kajacekWitam,
Co do zasilania, to jeszcze przed odbiorem samochodu poprosiłem aby w salonie załozyli mi dodatkowe gniazdo zapalniczki w dyskretnym miejscu. Kosztowało to grosze a elektryk z ASO spisał się na medal - jak odbierałem to sam miałem kłopoty oby je odnaleść , mimo że wiedziałem gdzie się go mogę spodziewać.
pozdrawiamhttp://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
Komentarz
-
-
Halo !! Halo!!
Czy wszyscy jeżdżą na palmach ??
Nie wierzę że nie ma w śród nas nikogo kto ma ori Navi Skody (oprócz mnie, choć ja mam założone od VW). Może podzieliliby sie swoimi spostrzeżeniami na temat używania takowych GPS'ów.
Za Navi zapłaciłem 1100 PLN w komplecie z mapą, wgranym polskim menu i lektorem. Do zestawu potrzebna była oczywiście antena (miałem z poprzedniego zestawu) oraz kabelek Plug&Play (dostepny na allegro za ok 65 PLN). Kupiłem od VW bo ceny ori Skody sa chore (1500 - 1800 PLN). Co prawda piszą że z montażem ale sam montaz to robota na 20 minut dla kogoś kto ma podstawowe pojęcie o zamontowaniu standardowego radia.
Dla ścisłości do Skody pasują także od Seata i Forda. Jedynymi różnicami miedzy VW-Skoda-Seat-Ford jest kolor podświetlenia przycisków, wyświetlacza oraz logo powitalne.
Do naszych autek nie pasuje jedynie Navi od Audi (działać będzie), bo ma wiekszy panel czołowy i nie wpasuje sie w deskę.
Jeszcze jedna BARDZO WAŻNA SPRAWA !!!!!! Żeby Navi czytała mapy Polski musi być wersja D lub wyżej. Wersje A i B są w Polsce bezużyteczne (jest po prostu Bardzo Drogim Radiem)
Uważam że nie jest tak źle jak to opisujecie. Używam GPS'u od ponad 2 lat (wcześniej Blaupunkt RNS149, niedostepne niestety mapy Polski) i jak na razie nie narzekam. Faktem jest że mapy na Polskę AutoAtlasu są jeszcze trochę ubogie ale z roku na rok jest o niebo lepiej.
Dużym plusem jest to że nie potrzeba żadnych uchwytów, kombinacji z zasilaniem i innych bajerów (które niewiadomo z tego co widze gdzie montować, wystarczy że miałem problem z zestawem GSM), mamy bardzo ładne radyjko z dużym wyświetlaczem, a w opcji można pooglądać TV, film na DVD lub pograć na PS.
Minusem jest na pewno łatwy dostęp dla złodzieja ale tak naprawdę to nie jest tak łatwo ( jeżeli jest dobrze zamontowane) je wyciągnąć oraz potrzeba instalacji zmieniarki gdy chcemy posłuchać muzyki z CD (jezeli ktoś ma adapter DVD/PS mozna podłączyć zwykłego Discmana).
Jednym słowem nie zamieniłbym jej na żadnego palmtopa.
Pozdr
Komentarz
-
Komentarz